mesiac
Štvrtok, 18.4.2024
Meniny má Valér

Príroda a zmysly - 

voda = život... (alebo peniaze a moc...)

jafima
jafima | 25.5.2013 09:04
Nechcem tu z fóra robiť "agitku", ale... toto je, myslím, celkom vážna "téma"...

http://www.wdr.de/tv/monitor/sendungen/2012/1213/wasser.php5
(bohužiaľ som k tomu nenašla preklad...)

http://www.right2water.eu/cs/node/5?fb_action_ids=271105806367509&fb_action_types=og.likes&fb_source=hovercard />
-FLOWER-
neznámy
neznámy » jafima | 25.5.2013 12:18
Samozrejme, hneď som to podpísala.
Vôbec sa netreba trápiť tým, že ide o agitku. Určite je to neporovnatelne vážnejšia téma ako napríklad králik, ktorý smrdí.
Na to, že je pitná voda strategická surovina budúcnosti a jej stav na planéte neustále klesá, dokonca prognózy počítajú s tým, že kvôli problémom s pitnou vodou bude dochádzať k hromadnej emigrácii, vojnám a podobne, správame sa k nej hrozne. Zásoby pitnej vody na Zemi pokiať viem, predstavujú iba 5% všetkej vody, ktorú máme. A získavanie sladkej, pitnej vody zo slanej morskej je veľmi náročné, a treba ešte vidieť aj to, že územia so zasolenou pôdou, ktoré sú tiež toho dôsledkom, narastajú. Na takej pôde nič ani nevyrastie.
Nanajvýš nejaké geneticky modifikované plodiny, ktoré ale rozhodne nie sú budúcnosťou, aj keď sa to niekomu možno zdá.
Aj ja som sem dala pred časom informácie o ohrození životného prostredia a hlavne vody v mojom bezprostrednom okolí, kvôli plánovanej ťažbe zlata povrchou metódou.
Pri takej ťažbe sa za hodinu spotrebuje dvestotisíc litrov sladkej vody na kropenie kyanidu.
Alebo nedávna kauza na Slovensku, plány na ťahanie ropovodu cez územie Žitného ostrova, ktorý je najväčšou zásobárńou kvalitnej, pitnej vody na Slovensku.
Aj to je šialené, keď našu vlastnú vodu nám do vodovodnej siete predáva francúzska spoločnosť.
Tak ako hovorí druhý bod petície: Aby zásobování vodou a správa vodních zdrojů nespadaly do „pravidel vnitřního trhu“ a aby bylo vodohospodářství osvobozeno od liberalizace.
neznámy
neznámy | 26.5.2013 09:19
Len 1% pitnej vody mame k dispozicii, 3% su v ladovcoch...povazlive....
jafima
jafima | 30.5.2013 07:30
... len tak občas mrknem, či náhodou niekto "neprispel"... a tajne dúfam, že aj bez odozvy sa našli takí, čo si aspoň prečítali... hoci - sama nie som zvlášť uvedomelý "petičný občan"... :)
... ale niekde vovnútri vnímam vodu ako živel (oheň, voda, zem, vzduch)...
A hlavne preto mnou pohlo to, čo sa potichúčky urodilo v hlavách "nevolených-vyvolených".
Je vrchol arogancie - morálnej, etickej, ľudskej... uzurpovať si zdroje čohokoľvek, čo je nevyhnutné k životu ako takému... Budeme mať čoskoro aj cenník vzduchu?... Slnečné žiarenie - bude tiež na predaj? ... a čo "neplatiči"...?
... asi tak, ako je už rozparcelovaný, "rozpredaný" Mesiac?... (BTW: môj bratranec tam "vlastní" pozemok vedľa akejsi "celebrity"... -ROFL-!)
Absurdita? Hmmm..., ktovie... ešte trochu počkajme... a uvidíme...-BIGEYE-
Tiež som si myslela (ešte nedávno), že mnohé veci, ktoré zákonite museli prísť (a nie sú vôbec pozitívne), už ma nezastihnú (mám svoje roky)... Omyl!!!... Ide to veľmi rýchlo... ale "všetko je tak, ako má byť"... asi...
Mind and spiritual cancer reigns...
... nejaké tie podpisy možno nič "nezachránia", ale aspoň malé zastavenie a zauvažovanie hádam stojí za to...
-FLOWER-
neznámy
neznámy » jafima | 30.5.2013 16:16
Ja už som zažila, že nejaké tie podpisy niečo zachránili, že veľké množstvo ľudí je niečo, čo nie je až také jednoduché odignorovať.
Zažívala som denne, keď ľudia okolo mńa hovorili, že postaviť sa proti nemá význam, lebo my sme malí a oni sú mocní, tak na čo.
Tá veta...Mind and spiritual cancer reigns...mne pripadá veľmi pravdivá.
neznámy
neznámy | 1.6.2013 01:44
Keby si kazdy povedal, ze to nema vyznam, lebo my sme mali a oni mocni, neboli by revolucie, nastastie vzdy sa niekto najde. Vsetci mocni su iba taki mocni aku moc im dame my mali. Ved tu moc maju od nas a komu by vladli keby nas, malych nebolo?
Len sa musime naucit, ze kazdy maly hlas je dolezity a ma svoj vyznam.
neznámy
neznámy | 15.11.2013 11:35
Však už sa tým aj vedenie EU zaoberá, tak to asi bude naozaj vážne... Myslím tým tie povolené množstvá vody na sprchovanie a aj splachovanie. A tuším niekde v Austrálii začali vyrábať recyklovanú vodu - je to zatiaľ nechutné, lebo to vyrábajú z odpadovej vody, ale vraj je nezávadná a má takú istú kvalitu ako prírodná voda.
neznámy
neznámy | 15.11.2013 12:09
Pokiaľ viem, tak minimálne v Izraeli na recyklovanú vodu fungujú už dávno, nie je to nič nové. V podstate všetka voda je viac menej recyklovaná už zo samej svoje podstaty fungovania. Aj u nás sa voda, ktorá odchádza do riek čistí v čističkách odpadových vôd, ale našťastie nejde rovno späť do vodovodnej siete.
Taká voda je síce teoreticky čistá, ale keď si zoberiem ako príklad homeopatiu, tak akú môže taká voda niesť energiu? No asi nič moc.
Jediný skutočne účinný spôsob recyklácie dokáže zabezpečiť len príroda. Aj po energetickej stránke. Ale aj príroda má svoj limit po ktorý sa dá zájsť.
A vodu si ničíme aj emóciami.
Všetko je to o rovnováhe, keď sa to raz preklopí na tú horšiu stranu, nepomôžu ani tie najdômyselnejšie zariadenia.
Saffiyah
Saffiyah | 15.11.2013 12:33
Unikátnost roztáté ledovcové vody
Voda má schopnost skladovat informace, dokáže z okolí přijmout vzorce znečištění prostředí a chemikálií, a poté je po vypití vody do nás přenést - proto je důležitý její původ. Panensky čistá voda islandského ledovce pochází z deštných pralesů Jižní Ameriky, kde se odpařila, přešla přes oceán a napršela na Island, kde postupně zamrzala v dokonale čistém prostředí. Navíc díky přirozené filtraci přes ledovcovou morénu je voda z ledovce jedinečná, není zatížena žádnou chemickou ani fyzikální „nečistotou“, nepřináší našemu tělu žádné negativní „informace“. Ale naopak je od nás přijímá a z těla tak odchází i „negativní energie“. Takto se čistí a regeneruje naše tělo pomocí ledovcové vody.

http://shop.apetitonline.cz/ledovcova-voda-aqua-angels-750ml-6ks-v-baleni/


No nekup to!!!!!
neznámy
neznámy » Saffiyah | 15.11.2013 15:22
Tááákže to máme 2,25 l na deń, to znamená, že denná dávka tejto vodičky vyjde na cca 150 Kč. Krát 30 dní v mesiaci, to máme 4500 Kč.
Keď tak nad tým uvažujem, pre tých, čo sa živia pránou celkom výhodná cena. :D
Antonidas
Antonidas | 15.11.2013 23:23
Problem s vodou len začne. To som zvedavý , ako to s ňou dopadne. Je to surovina budúcnosti, a štát vlastní všetku vodu. Pokiaľ si dobre pamätám,v Čechách vykupuje pozemky s ložiskami vody firma Mattoni cez nastrčené firmy-dobrá stratégia do budúcnosti. Česi mali dosť veľký problém s pitnou vodou pred pár rokmi počas horúcich a suchých mesiacov. Trochu na zamyslenie. Dúfam,že nič podobné sa vo veľkom meradle nedeje na Slovensku. Môžme byť radi ,že sme v strednej Európe na najväčších zásobách vody. Pokiaľ naši politici nezmrvia toto,bude dobre. Keď bude sucho, aj tých 4500kč bude málo...ak nebude na to...sú tu banky s pôžičkami..a človek bude totálny otrok ;)
jafima
jafima » Antonidas | 17.11.2013 06:08
Milo ma prekvapilo, že v tejto téme po čase opäť pribudli reakcie. Mám ale pocit jemnej absurdity z toho, že o "elemente", akým je voda, diskutujeme ako o "komodite". Ako, akým spôsobom sa dá zabezpečiť "vlastníctvo" vody na Zemi? Je možné, prijať ako fakt, že "štát vlastní všetku vodu"? (Antonidas) V intenciách nášho každodenného drobného ľudského života možno, ale pri širšom pohľade?... Preto som v poslednom svojom príspevku spomenula aj ostatné "živly". Kto a kedy dal niekomu, či nejakej ľudskej "inštitúcii" právo vlastniť zdroje? Celá "filozofia vlastníctva" v tomto kontexte mi pripadá úplne scesty... a práve na nej je postavená a "rastie... rastie, kvety rozvíja" civilizácia... Stávame sa (už dávno sme) otrokmi, pretože sme to akosi samozrejme akceptovali. Zlé východisko-katastrofálne následky... spory, konflikty, vojny... veď ide o život "an zich".
Vykĺbili sme sa zo systému, ktorý ani nie sme schopní pochopiť v celej jeho šírke, myslím... Vybudovali sme svet, v ktorom sa (pomaly) nedá žiť... bumerang sa vracia... celkom prirodzene.
A ja idem za chvíľku do práce, aby som zarobila nejaký ten groš (aj) na vodu... či už z vodovodu alebo balenú... -ROFL-
Vždy si v takej chvíli spomeniem na výrok Jiřího Menzela v ktoromsi interview, že "civilizácia sa mala zastaviť pri vynáleze teplej vody"... -FLOWER-
... ešte šťastie, že "dažďu, vetru" zatiaľ nikto "neporučil"... -THUMBSUP-
Antonidas
Antonidas » jafima | 23.11.2013 13:13
Jak som spomínal vodu, funguje tu zákulisný boj o ňu, našťastie naposledy politici prehrali boj kvôli hlasom, jedna bitka vyhraná :
http://zivot.azet.sk/clanok/14977/privatizacia-vody-pripravuje-stat-jej-predaj-a-vyvoz-do-zahranicia.html
boj bude pokračovať naďalej,dúfam v silu jednotlivcov,ktorí sa aktívne zaoberajú témou vody. Voda je výborný zdroj na naplnenie štátnej kasy,zatiaľ sa berie odkiaľ sa dá,a zadlžuje ,raz to musíme splatiť mi,abo naši potomkovia.Sme súčasťou EÚ ,a naši politici časom podľahnú EÚ diktátu...
http://www.auria.sk/blog/privatizacia-vody-v-eu
To chce uvedomelú spoločnosť...,ktorou zatiaľ nie sme,aby sme vedeli všetci rozhodovať o jej narábaní....
neznámy
neznámy » jafima | 23.11.2013 14:02
Nie je to pekné čítanie. :-/ Niekto by mal už tie peniaze spáliť aby ľudia začali žiť :-) Lebo toho evidentne nie sú schopní keď ich majú pred očami.
jafima
jafima » Antonidas | 30.11.2013 05:18
Vďaka za linky, síce som ich iba prebehla... ale ten dokument z druhého si pozriem, keď budem mať trochu času... ja som narazila na čítanie, ktoré možno vyzerá k téme "voda"... trochu "mimo", ale pri jeho čítaní sa mi okamžite vybavila táto diskusia... ak to niekoho zaujme:

http://archetypal.cz/2011/douglas-rushkoff-nechme-ekonomiku-zemrit/

... inak na tej stránke je aj iný zaujímavý článok... ktorý vypovedá o otrockom "živote - neživote", do ktorého človeka manipuluje finančné a priemyselné "lobby", ten je trochu novšieho dáta:

http://archetypal.cz/2013/your-lifestyle-has-already-been-designed/

... holt - všetko so všetkým súvisí... na to je každá diskusia "krátka"...
jafima
jafima | 4.12.2013 04:51
Hmmm... a niečo pre mladšiu generáciu - na úvahu:

http://www.veda.muni.cz/veda-a-vyzkum/4026-nemuzeme-rust-donekonecna

-FLOWER-

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...