mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Príroda a zmysly - 

Človek nad zlato, alebo zlato nad človeka?

neznámy
neznámy | 25.1.2012 19:12
Tak som si trochu upravila názov ľudovej rozprávky a rozhodla sa s vami podeliť s pocitom bezmocnosti a hnevu.
Taká malá ukážka toho, čo súčasná spoločnosť na Slovensku preferuje ako hodnoty. -SADLEY-

http://www.stv.sk/online/archiv/reporteri/?date=2012-01-23&id=47670
neznámy
neznámy | 25.1.2012 20:49
smutne-SAD- akurat tento tyzden som si listoval v Spurkovej knihe o nastavajucom veku Byka, kde presne o tomto pise...Byk su aj nerastne zdroje a nasledujuce tisicrocie bude prave o tom, ci si znicime nasu planetu alebo si ju ubranime...a toto je len zaciatok, kedze vek Byka zacina prave tento rok...taketo snahy o dokalicenie prirody sa bohuzial len budu stupnovat...-ROLL-
neznámy
neznámy | 25.1.2012 21:47
Čo na toto povedať, fakt neviem - proste takto to vyzerá, keď páky držia v rukách skorumpované svine, ktorým zalepilo oči prospechárstvo a ani starosť o budúcnosť našich detí im ich neotvorí.
A vôbec, hanba nášmu štátu. V Berne si pyrolíznu spaľovňu postavili uprostred mesta, pretože zistili, že odvážanie smetí znečistí vzduch viac, ako to, že budú mať takúto spaľovňu priamo v centre. U nás ľudia podpisovali petíciu za to, že takúto spaľovňu nechcú, hoci odpad rozkladá tuším len na kyslík a vodu a do ovzdušia nejde nič. Do takýchto podpisových projektov sa zapojí každý, ale voči ťaženiu zlata sa nepostaví nikto, iba občania z okolitých dedín. Pričom sa takáto vec týka celého Slovenska.
No hrúza, asi sa nemá ani cenu vyjadrovať, lebo taký zbohatlík, čo by mohol niečo urobiť, ten neurobí nič, lebo ten si vilu blízko takéhoto miesta iste nepostaví.
neznámy
neznámy | 25.1.2012 22:26
no hned mam lepsiu naladu v uvodzovkach my si fakt koledujeme o velky pruser
najprv rozkradli co je na povrchu a teraz este aj to co nam zbylo.to si ozaj vsetci ludia myslia ze je to mozme robit donekonecna.cely svet .no neviem kolko tu este budem ale tie deti ved nas preklinat budu ked nebudu mat co jest. jana.
neznámy
neznámy | 25.1.2012 22:51
Mozete ich podporit podpisanim peticie, ktora je spustena od minuleho roka, viac tu:
http://www.podpolanienadzlato.sk/index.php?hm=1&bm=6
neznámy
neznámy | 26.1.2012 09:31
My sme členmi tohto združenia a podporujeme ho morálne aj finančne. A petíciu sme podpísali všetci, okrem najmladšieho syna a kocúrov. Tí nemôžu. Syn nemá dostatočný vek a kocúri hrozne škriabu. :)
Ale vážne, je to vec celého Slovenska, v prípade ekologickej havárie by to pocítili aj Bratislaváci, pretože Dunaj by bol kontaminovaný.
Ono sa to zdá, že je to lokálna záležitosť, ale veru nie je. Slovensko je strašne malé.
neznámy
neznámy | 26.1.2012 10:00
mohla si doniesť petície na podpísanie a ešte na rozdávanie na stretku. najbližšie ich môžeš priniesť. ale ozaj.. keď si v tom združení... prečo nepoužívate elektronické petície. ja bežne podpisujem elektronické petície z avazz organizácie a podieľam sa na veciach svojim "podpisom" aj na druhom konci sveta a táto organizácia je v mnohých veciach vďaka elektronickej petícii úspešná. Podpisujú ju ľudia z celého sveta. takto by ste za chvíľku nazbierali podpisy z celého slovenska
neznámy
neznámy | 26.1.2012 10:19
Tak ja to dám popodpisovať v práci a priateľom a potom ti to pošlem. O. K. ?
Už sa na tom pracuje:)
neznámy
neznámy | 26.1.2012 14:04
No vieš, elektronická petícia nemá tú váhu ako papierová.
A nedoniesla som, pretože ešte stále verím na rozprávky o dobre a spravodlivosti. Myslela som si, že keď je odpor proti ťažbe jednoznačný a samosprávy dali jasné stanovisko, tak EMED sa zbalí a pôjde kade ľahšie.
Naivka? Možno.
Keby išlo o množstvo hlasov a silu odmietania, tak by bolo dobre. Tu je však iný problém. Kompetentných to akosi nezaujíma.
Dnes som mala "šťastie" a keď som bola na obede, odrazu sa do reštaurácie dovalila skupina okravatovaných pánkov v oblekoch, v dobrej nálade. Bolo ich asi 25. Keby som nevidela reláciu Reportéri, poriadne ani neviem, kto to je. No ale dvoch som spoznala ihneď. Sedeli pri sebe a dobre sa bavili o reportáži, tuším si aj tykali.
Jeden bol geológ EMED-u a druhý pánko bol ten, ktorý v relácii "akože" zastupoval záujem štátu a Banského úradu.
Takže tak pekne po spolu, pri Becherovke a dobrom jedle.
No skoro ma porazilo. Vyzerali príliš sebavedome na to, aby sa trápili tým, že sú v meste, kde ich ľudia nechcú.
Ja som presvedčená, že keby existovala možnosť vyňať Poľanu z CHKO, tak by sa vrhli aj na ňu. V nej je zlata viac. Lenže aj Biely vrch je sopečného pôvodu ako väčšina kopcov a kopčekov tu v okolí.
Síce nie som geológ, ale akosi ma desí predstava rozoberať staré sopky a vŕtať sa v nich. A prečo, keď i tak zisk z vyťaženého zlata zhrabne ktosi, kto má sídlo na Cypre ( a okľukou sa to vráti na Slovensko do súkromných rúk), štát dostane "prd makový" a našemu mestu sa už ani smrad neujde.
Lenže to je len drobnosť v porovnaní s tým ako nehorázne sa kvôli zisku poškodí príroda.
neznámy
neznámy | 26.1.2012 14:08
Ďakujem ti Ľudka a vlastne všetkým za podporu.
Čím viac ľudí si uvedomí, čo sa tu deje, tým lepšie.
Teraz sme to my ale na budúce sa nenažranci môžu zahryznú do niekoho iného.
neznámy
neznámy | 27.1.2012 12:36
inak bol som asi rok na cypre, takze tu krajinu celkom dobre poznam...a najvacsi paradox je, ze prave v zime, ked nic zelene tam nerastie, tak vypada ich krajina presne tak ako na vizualizaciach by vypadalo podpolanie po tazbe zlata...oni si asi fakt myslia, ze to je normalne a celkom bezne, kedze u nich je takato pustatina v zime po celej krajine...-ROLL-
neznámy
neznámy | 6.11.2012 21:31
Práve na stránke OZ Podpoľanie nad zlato pribudol film o dôsledkoch povrchovej banskej ťažby zlata.
Sme malá krajina, možno si ani neuvedomujeme, že sa to týka všetkých ľudí na Slovensku, nie iba tých, čo žijú bezprostredne v ohrozenom území.
Tak dávam do pozornosti tento film, lebo zrejme iba informovanosť môže pomôcť.

http://www.podpolanienadzlato.sk/
neznámy
neznámy | 6.11.2012 22:21
presne tak, jedine co ludia tohoto typu( nenazrancov) nemaju radi je osveta a sebavedomie odporovat, cim viac sa o niecom hovori a vykrikuje, tym viac to moze poskodit ich povest, (a namastene vrecka su urcite dobrou motivaciou pre lzi nehorazneho kalibru), tieto ich lzi vsak mozu polavit, ked sa im clovek postavi na odpor a hlada vsade tam, kde sa da.Ak vyuzivaju pravo moci silnejsieho, urcite sa nachadza niekde moznost ako im tuto sebaistotu nalomit. Stat bude mat figu borovu to je viac nez iste, ako aj ludia, a nielen to, dokalicenu prirodu. Ak si niekto mysli, ze clovek co je ticho a naziva si skromne je hlupy a nesebavedomy, tak sa moze mylit, bohatstvo sa naozaj nemusi iba odrazat v aktualne namatenych vreckach nejakych prikrych primitivne chamtivych ujov bez citu.
neznámy
neznámy | 26.11.2012 21:05
Malá ukážka arogancie moci v tomto štáte. -SAD-

Banský úrad vydal rozhodnutie

Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici 19.11.2012 určil dobývací priestor Detva navrhovaný firmou Eastern Mediterranean Resources s.r.o. Vo svojom rozhodnutí zamietol námietky, ktoré vzniesli účastníci konania: mesto Detva, obec Dúbravy, majitelia pozemkov, Pasienkové spoločenstvo Detva - Húsová, PPS Group a.s., Sitno Real s.r.o., LIGNUM MS s.r.o., TOMS - SK s.r.o.,
NetSpace s.r.o. a vyhovel žiadosti navrhovateľa.

Pripomienky Krajského úradu životného prostredia označil banský úrad za neopodstatnené. Občianskemu združeniu Podpoľanie nad zlato, aj napriek rozhodnutiu súdu, naďalej upiera právo byť účastníkom konania a na jeho námietky považuje za neoprávnené. Rovnako upiera právo byť účastníkom konania aj obci Očová. Platné záväzné stanoviská Detvy a Dúbrav neakceptuje, aj keď si ich sám vyžiadal. Konštatuje, že pripomienky účastníkov konania nebránia určiť dobývací priestor. Interpretuje platné zákony tak, že tieto neukladajú povinnosť vykonať EIA pred určením dobývacieho priestoru.
neznámy
neznámy | 26.11.2012 22:00
Citam tvoj prispevok a jedine nato mozem povedat,ze clovek nema pre nich ziadnu cenu.Ale najviac ma boli,ze zase chcu nicit prirodu,ktora sa bude branit.Vsetci to pocitime.Teraz sa ukazalo,ze nas beru ako otrokov a nemame ziadne prava.Jedine ma tesi,ze matka zem nam vsetkym ukaze a to uz bude neskoro.Dobry prispevok na zamyslenie a asi je nacase sa zobudit a nieco urobit pre zachranu.Ziadna peticia neobstala tak jedine sami sa tam postavit.
neznámy
neznámy | 26.11.2012 22:09
Dakujem, je strasne vediet, ze nejaka cyperska sro-cka, ktora zdevastuje prirodu a zhrabne zlato pre seba, je pre statne institucie viac ako tisice ludi.

Pre mna je to take, akoby sa nam uplne otvorene vsetkym s prepacenim vysrali rovno na hlavu a este sa pri tom aj usmievaju. -SAD-
neznámy
neznámy | 26.11.2012 22:18
Je to smutne,kde sme dosli,ked sa vytratila ludskost a ucta k vsetkemu.My si mame prirodu chranit,ktora nam dava co potrebujeme k zivotu.Ked si ju znicime tak ani my tu nevydrzime.Kedy to pochopia,ze tieto katastrofy je nasa vizitka.Co sme si zasiali to si aj zozneme.Presne ako bola peticia na pralesy a teraz uz aj u nas,.Znicili sme si Tatry a predali zbohatlikom.Priroda nepatri nikomu a nikto nema pravo s nou narabat podla svojho uvazenia.My sa mame o nu starat a ochranovat.Tiez verim,ze sa este zmeni v prospec prirody a budem sa modlit zato
neznámy
neznámy
neznámy | 29.11.2012 13:50
je petičná akcia z apríla 2011 stále aktuálna?
a má význam ju podpísať, ak nie som obyvateľ banskobystrického kraja?

táto záležitosť sa netýka len miestnych obyvateľov, ale celého Slovenska a mne je z toho veľmi zle, že sa takéto veci u nás dejú....
nefunguje tu žiadne právo či zákony, a stále viac drzo a očividnejšie sa porušujú

nie som žiaden aktivista, ale ten petičný hárok by som isto zaplnila i v trnave

http://www.podpolanienadzlato.sk/o_nas/peticia.pdf
neznámy
neznámy | 29.11.2012 13:56
Petícia stále beží a verím tomu, že každý hlas má svoju váhu.
I keď bolo mnohé spochybnené a naše hlasy sú momentálne odignorované, stále verím, že najväčšia sila sa skrýva za jednotným odporom, čo najväčšieho počtu ľudí.
Slovensko je naozaj tak malá krajina, že by to nemalo byť jedno nikomu.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...