mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Oznamy a akcie - 

Stanislav Grof v Ostrave

neznámy
neznámy | 8.6.2017 14:59
Tiež si myslím, ze psychospiritualna kríza nie je to isté, vyskočil mi na myseľ Mioslav Kráľ, ktorý opisuje svoj zážitok stretnutia s "Bohom" i ako sa ocitol ihneď po tom v blazinci, nebol liečený na krízu viery, hoc v tomto prípade, by sa dalo uvažovať, spomína i to, ako mu moc pomohlo, keď sa neskôr dostal k práci Stanislava Grofa a zistil že zážitoky podobného charakteru sú popísané, že ide o psychospiritualnu krízu, a že je zozbieraných i mnoho skuseností k tomu aby sa dalo timto ľuďom pomôcť svoj zážitok spracovať, krízou úspešne prejsť....

Ak aj psychiatria má kolonku na podobné stavy, buď ju nepoužíva, ale bo nepoužíva v prospech človeka, čo sa v kríze ocitol...
neznámy
neznámy | 8.6.2017 15:05
Nuže pokud je zaitegrován do vědomí tak je to v pohodě.
V obdobích kdy není tak dochází i na tu víru..
Aiwi
Aiwi | 9.6.2017 18:47
Neviem ako u vás na západe. Nie som si istá, či sa jedná o to isté. Aktuálne Existenciálna kríza, existenciálne vákuum a pod (viď Frankl. Avšak samotný Frankl nepopisuje prejavy ako ich uvádzal Gróf.) Franklove prejavy viac smerujú k depresii a neuróze.

Problém je však v tom, že psychospirituálna kríza ako ju poníma Stanislav Gróf môže mať rôzne prejavy vrátane halucinácií, extrasenzorické vnímanie, zvýšenie citlivosti, pričom môže dosahovať nižšiu úroveň kvality psychózy. Stanislav Gróf bojuje za to, aby sa psychospirituálna kríza odčlenia a ľudia s touto krízou neboli často naliečovaní ako psychotici, či schizofrenici. Pričom podobne ako iné krízy, aj psychospirituálna kríza má rastový charakter. Stále však zostávajú problémom prejavy a citlivosť diagnostikov. Ale je pravda, že toto som si pozerala tak 3 roky dozadu, nesledujem otázku psychospirituálnej krízy pravidelne.
Aiwi
Aiwi | 9.6.2017 18:49
Hanga, problém je v tom, že psychiatria kolonku na také stavy popiera, pretože nie je dostatočne ohraničená a odlíšiteľná.
neznámy
neznámy » Aiwi | 9.6.2017 19:39
Jako laik bych řekl že slovo spirituální samo o sobě předurčuje okruh problémů do oblasti duchovního prožívání. Obtíže spojené s nedostatkem či náhlým "zjevením" se spirituálního světa se kterým si subjekt neví rady.
Nemyslím si že zde patří každá neuróza a duševní problém.
Jde tedy především asi o krizi víry, po novu třeba krizi duchovního rozměru.
Tu asi neprožívá hned každý kdo zažívá krizi z toho že se nedostal ne výšku nebo že mu utekla žena ztratil práci zdraví..to je asi poněkud jiný soudek.
A proto si myslím že toto je jev v naší materialistické západní civilizaci celkem nezmapovaný, nový, na katedrách se jistě nevyučuje.
Není zase tak mnoho těch kdo mají "i" duchovní potřeby a těch se to nejspíše především týká.
neznámy
neznámy | 9.6.2017 19:45
Což mi říká proč do na přednášku nepojedu, jelikož psychospirituální krizi neprožívám. Není to pro mně aktuální téma.
Kamarád byl "na Grofovi" v ostravě minule když tady byl, zajímalo ho jak vypadá...
k čemu je mi to vědět?
Je to prý už starý muž a myslí mu to údajně výtečně. Nechť je mu přáno.
neznámy
neznámy | 9.6.2017 20:22
Urob prednášku Ty, v Ostrave, ale daj nižšie vstupné, prídeme viacerí.
neznámy
neznámy | 10.6.2017 06:34
A inak si myslím, že ľudí, ktorí majú nejaký spirituálny zážitok je dosť veľa, akurát o tom neradi hovoria z rôznych dôvodov.
Tie zážitky možno sú väčšinou nie také závažné, že by ich hnali rovno do stavu šialenstva, ale je možné, že dosť ovplyvňujú ich život.
Poznám viac ľudí, ktorí mi povedali, že o tom nehovoria iným, ale majú taký či onaký zážitok a mne sa zdôverili preto, lebo som ja začala o tom hovoriť. A premýšľajú, čo to bolo, ako to je, kde je pravda...
neznámy
neznámy » Aiwi | 11.6.2017 19:01
Grof je jedným z mnohých bádateľov, ktorým už je jasné, že je čas na zmenu paradigmatu, aj psychiatria sa zubami-nechtami drží stále paradigmatu, ktorý už je zjavne prekonaný, a podobne ako v inych oblastiach, je reforma v podstate nemožná. Ja by som v tom problém ani nevidela, v podstate naprieč všetkými oblasťami vznikajú na základe tohoto stále presne neformulovaneho nového paradigmatu postupy, riešenia atď.... a ľudia sa od klasických inštitúcií stále častejšie obracajú k týmto novým, pretože tie dnes už viac riešia ich problémy a potreby
neznámy
neznámy | 11.6.2017 19:16
S Hoffmannom prenikli hlboko no ludia chapu len v intenciach toho co prezili.
neznámy
neznámy | 11.6.2017 20:44
Myslím si že je nebezpečnou snahou katalogizovat a následně formátovat mysl v oblastech zážitků a snažit se v nich takto orientovat, což vede k zavádějícímu programování.
Co člověk to jiná entita a jiný druh duchovního prožívání.
Stanovit nové paradigma jak se o to snažil Grof na základě jeho výzkumné práce je něco jako založit nové náboženství.
Taková "věda" pak už postrádá život stejně jako církev neboť nic z okruhu zachyceného není přenosné.
Život zde na zemi je nejspíše odkázán k trvalému bloudění po poušti, je to sféra hledání, ale nalézaní se odehrává jinde. V tomto světě není možné nalézt trvalý mír. V rámci pomíjivého se ale jedná o přirozený dialog. Nijak jej nezavrhuju ale již se ho neúčastním. Proto i kdybych k tématu nějaké postřehy zformulované měl, neviděl bych v jejich zveřejnění smysl. Každý nechť medituje sám za sebe dnes je k tom doba zralá. Být sám sobě světlem, resp. ho v sobě nalézt.
neznámy
neznámy | 26.10.2017 13:19
neznámy
neznámy | 26.10.2017 14:56
7 hodin v kuse to je dobrý na jeho věk..
neznámy
neznámy | 26.10.2017 19:49
super, rada ho počúvam
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...