mesiac
Štvrtok, 30.4.2026
Meniny má Anastázia

Ľudská duša - 

Duchovna nasa cesta a pohlad na vyvoj duse rok 2012

neznámy
neznámy | 21.11.2012 20:13
vazne nemas mobil? no tak to mas moj obdiv ale zaroven sa aj opytam preco?? zo zásady? -FLOWER-
ja uz len preto, ak by sa nieco stalo aby som mohla rychlo zavolat prvu pomoc
neznámy
neznámy | 21.11.2012 20:15
Ale ten nápad s vlastnoručne vyrobenými pohľadnicami má niečo do seba, dobrý nápad -YES-
neznámy
neznámy | 21.11.2012 20:16
Ahoj, Tulinko, skoukla jsem obě videá. V jednom je pravda a to v tom, že každy si musí zvolit, nejlepší je vše přijímat co bude s klidem , mírem a láskou v duši. Jinak řečeno, přijmout vůli boží s pokorou a důvěrou. Všichni jsme jeho děti, a on chce pro nás to nejlepší, ale ponechal nám svobodnou volbu. Já to cítim takhle a i když medituji, a jsem s bytostmi světla nepřidávam dualitu , přijímám vůli boží a říkam at se jeho vůle naplní. Nesouhlasím s posilováním duruhé strany co se lásky tyká. Tím, že miluji bezpodmínečně bytosti světla a otce, tím nemohu posilovat zlo. Přeji věšem at máte v duši klid a mír. Já osobně se na nastávající období těším. Nakonec všichni jsme si sami vybrali že vtyhle užastné době se narodíme a prožijeme vše co k tomu patří. Hlavně to chce klid a žít beze strachu.
neznámy
neznámy | 21.11.2012 20:20
nemam ho preto, ze som nikdy nemala rada vykecavanie cez mobil, dorazila ma era volnych minut..., ale nemam rada ked clovek kedykolvek a kdekolvekn nema moznost naplno sa venovat tomu comu sa venuje, poznam ludi, co maju aj tri mobily, a v noci si ich nevypinaju, pre pripad, ze sa nieco stane vynimocne. Neviem, mozno sa dostanem do situacie, ked ho naozaj budem potrebovat, no aj ked som ho mala a isla som napr. behat, tak som si ho nezobrala, ak spadnem nestastne vecerom do kanala, tak by si to nikto nevsimol-LOL-
na vlastnorucne vyberobenej veci je vzdy viac z cloveka podla mna a vzdy to bol krajsi darcek, ak to nie je taka blbost ako pokrceny novinovy papier v tvare gule pravdaze...:)
neznámy
neznámy | 21.11.2012 21:01
Podívala jsem se na to první, ale nějak mi nejde se s tím tak docela ztotožnit.... Jestli jsem video pochopila správně, tak bych měla ze svého slovníku vyřadit pojmy "dobro" a "zlo". Jenomže i když to udělám, těžko se zbavým emocí, které provází to, když něco vnímám, jako zlé, nebo, jako dobré. Měla bych se tedy zbavit asi i těch emocí, jenomže jak silná sedativa bych měla brát, aby se mi to mohlo podařit? Nevím....asi mi něco uniká-NOSMILE-:)
neznámy
neznámy | 21.11.2012 21:13
Áno, keď som si tie dokumenty pozrela, bolo mi jasné, že sa tu objavia výhrady.
Lebo tie pojmy, ktoré sú tam pomenované..slobodná vôľa, dualita, dobro a zlo sú tak trochu rôzne podľa toho, z akého pohľadu sa na to človek pozrie.
Ale to by bolo na dlhú diskusiu a už sme ich tu na zverokruhu viackrát rozoberali.

Je úplne v poriadku, keď ako ľudská bytosť vnímaš cez emócie a vnímaš aj tú dualitu.
Ale zároveň existuje niečo, čo presahuje to ľudské a tam tie pojmy strácajú svoj ľudský rozmer a chápanie.

No, nie je to jednoduché vysvetliť, prečo niektorí tie dokumenty vnímame tak a iní onak. :)
A táto moja odpoveď ťa možno zamotala ešte viac. -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 21.11.2012 22:06
Toto dopoviem. Ludska bytost je zlozena z dvoch casti. Z tej ludskej, ale zaroven aj bozskej. A tieto dve casti v nas by mali spoluexistovat nie v rozpore, ale v prepojeni, hoci su tak odlisne.
A tak zaroven mozem citit lasku, sucit k inym bytostiam, k prirode a ked vidim utrpenie bude ma to boliet, lebo cez vlastnu ludsku skusenost bolest poznam. To su tie emocie, ktore nas vyburcuju zastat sa ineho cloveka, alebo hoci len zodvihnut chrobaka, ktory je na ceste, aby ho niekto nezaslapil.
A pri tom vsetkom existuje aj iny rozmer lasky. Takej, ktora nas nenuti hladat rozdiely v nikom a v nicom. Je to laska, ktora v sebe neobsahuje dualitu a je nad emociami. V takej laske je iba pochopenie a zmierenie. Nenuti nas nenavidiet toho "zleho" a prijima veci take ake su.

Tak isto je to aj v tom, co predstavuje pojem "slobodna vola".
Na jednej strane som ako clovek vystavena neustalej volbe - vyberu z moznosti.
Mozem si mysliet, ze tym formujem svoj zivot, ze ovladam veci, ale ak to nie je v sulade s vyssou volou, tak je to len "stanie proti vetru".
Ak mam neustale vo vedomi pocit, ze sa odovzdavam do ruk vyssich sil s doverou a pokorou, je mensia sanca omylu a zameny vlastnej vole s volou Boha.

Vsetko je to o pristupe. Mozem byt naplno clovekom a zaroven sa riadit neosobnou vyssou volou, ktora je nad vsetkym.
neznámy
neznámy | 21.11.2012 23:24
Ty jsi to napsala hezky. Z toho videa jsem úplně nejlepší pocit neměla, mně vždycky přišlo trochu ošemetné tvrdit, že zlo a dobro neexistuje, protože kolik lidí je na takové výši, aby opradu pochopili, jak je to myšleno? Trochu mi přijde, že u některých to může spíš vést k nebezpečné pasivitě, k neochotě zasahovat do věci, které by bylo dobré změnit, protože přeci "všechno je, jak má být".....Taky v tom nevidím rozpor, můžu být ve stavu nad emocemi, což je možná vůbec ta nejvyšší životní meta a zároveň být (sou)cítícím člověkem - protože to první bez druhého postrádá smysl-ROLL-...Uff, zamotávám se do toho, končím a jdu raději spát-YAWNEE-
neznámy
neznámy | 22.11.2012 01:13
To je v pohode, že sa ti páči video, nepovedala som, že sa mi nepáči, ani to, že by sa niekomu nemalo páčiť...
Len sa neviem prikloniť k ani jednému pólu (páči-nepáči), asi by som volila práve tú zlatú strednú cestu. Pre mňa cítiť z tohto videa ľudskú potrebu posunúť, preorientovať a vymedziť prichádzajúce ľudské chápanie, zmeniť niektoré preexponované teórie ako new age, ale tiež len ľudským, možno pre niekoho duchovnejším spôsobom, stále však priklonením sa na určitú stranu, možno aj zo zištných dôvodov. Vhľad z vyššej sféry tam postrádam vzhľadom na to, že mi príde rovnocenné s mnohými inými videami, názormi, poňatiami. Proste pohľad z určitej strany a s určitými obmedzeniami.

V konečnom dôsledku vôbec neviem, čo môže zlepšiť alebo skomplikovať evolučný proces, ani ako má prebehnúť. Video som pozrela zo zvedavosti, lebo na túto tému som už prečítala viacero článkov rôzneho charakteru, aj momentálne v časopise Geo čítam čosi, takže tie informácie beriem s rezervou, priznám sa - nemám vyhradený postoj k téme...

Keď intelektuál cíti, tak je z toho v chaose nielen on, ale aj okolie,ale neviem, či sa môžem považovať za čistého intelektuála...hoci možno to tak vyznieva. Tieto informácie môžem analyzovať preto, lebo ich vnímam s chladnou hlavou.
Niekedy u mňa preváži myslenie, niekedy cítenie - v závislosti od toho, ako som do informácií zaangažvaná. Dokonca sa mi zdá, že v osobnom živote skôr cítim, aspoň pri riešení blízkych vzťahov som často bozhlavá...a riešim srdcom, za horúca, takže viem, o čom hovoríš:)
V tomto prípade nešlo ani tak o analýzu, ako o čisté konštatovanie náboženských koreňov a ich odraz v náboženskom príklone jednotlivcov v súčasnosti.
neznámy
neznámy | 22.11.2012 06:31
Z toho videa jsem úplně nejlepší pocit neměla, mně vždycky přišlo trochu ošemetné tvrdit, že zlo a dobro neexistuje, protože kolik lidí je na takové výši, aby opravdu pochopili, jak je to myšleno? Trochu mi přijde, že u některých to může spíš vést k nebezpečné pasivitě, k neochotě zasahovat do věci, které by bylo dobré změnit, protože přeci "všechno je, jak má být".....

Naprosty souhlas s tim, co jsi napsala!!!

A ted tema, otazka, pro vsechny:

Zrovna ted, posledni dobou, resim tohleto tema.
KDY se jedna o odevzdani a KDY o pasivitu nebo nechut videt realitu?
KDE je ta hranice? Asi tam kde si kazdy clovek rekne, ze je.

Hmmm, tak v podstate na to ALNILAM uz odpovedela touhle vetou:
Vsetko je to o pristupe. Mozem byt naplno clovekom a zaroven sa riadit neosobnou vyssou volou, ktora je nad vsetkym.
neznámy
neznámy | 22.11.2012 08:58
:) Medzi analýzou a konštatovaním je tenká hranica, pokial "konštatovanie" obsahuje toľko údajov..ale to je jedno. Netreba ani analyzovať či šlo o analýzu :D Podľa mňa šlo, lebo sama o štyri riadky vyššie píšeš že "tieto informácie môžem analyzovať.." a nie konštatovať :) Týka sa to textu, alebo toho ako je intelektuál v chaose - neviem..To je v podstate ten štýl ktorému ja nerozumiem, čo ma však nikam neradí samozrejme. Lebo ani jeden "štýl" nemôže nikto označiť za dobrý alebo zlý ..O tom je celá téma -YES-
Nikde nepíšem že sa mi video páči, nepáči, či by sa malo páčiť a niekto sa kamsi prikloniť. Ty si to slovo použila päť krát. Písala som, že sa prikláňam k zhliadnutému. Čo môže byť rozdiel oproti tomu čo píšeš ty. Nejde o hru so slovíčkami, ale tiež len konštatovanie. Môže sa mi páčiť pulover alebo sedačka, ale sama by som si ich nekúpila, môže sa mi páčiť chlap, ale nikdy s ním nič nebude, môže sa mi páčiť video, pekne natočené, dobre spracované, plné informácií, ale pre mňa prínosné môže byť a nemusí, môžem s ním súhlasiť a nemusím..Dalo by sa to analyzovať (alebo konštatovať) donekonečna , chcela som len naznačiť, že ako rozdielne každý z nás vníma samotné video, tak úplne rozdielne každý z nás chápe aj pojmy, ktoré navonok vyzerajú ako jednoznačné a ľahko pomenovateľné.
S témou to súvisí tak, že tisíc ľudí po zhliadnutí videa bude mať tisíc názorov, ktoré si druhí budú rôzne vysvetľovať. tak to funguje s rôznymi učeniami, smermi, náboženstvami a so všetkým na svete. Preto sa nikdy nikto nedopátra k jednoznačnému výsledku, čo tým (v tomto prípade videom) chcel básnik povedať. Ja som prvá, kto je zástanca zlatej strednej cesty, riadim sa v prvom rade svojím vnútrom, a preto som sa vyjadrila, že sa prikláňam ..to môže značiť aj tak, že polovicu si z toho vezmem a polovicu si dosadím svoje. :)-BYE-
neznámy
neznámy | 22.11.2012 09:09
Tak v tomto s tebou súhlasím, často sa dnes hovorí o tom, že treba nemyslieť, lebo naša myseľ je na strane ega a pdo... a potom sa stávajú nešťastia - jedno za druhým.
Jeden starší profesor na katedre sa raz rozčuľoval, že mladší kolegovia neprídu priamo, ale zavolajú z kancelárie do kancelárie. Keď sa ľudí pýtam na telefónne číslo, často nevedia ani len svoje, nieto ešte príbuzných.

Mne je v podstate jedno, ako to video ľudia prijímajú, či sa nad tým zamýšľajú viac alebo menej, povedela som, ako to vnímam a doložila som historický kontext, pretože niektoré protiargumenty, ktoré v tom videu uvádzajú, sú vlastne aj protiargumenty proti samotnému videu.
Proste nad tým, čo si vezmeme za svoje určite treba premýšľať, lebo niekedy naše prijaté názory a postoje môžu narobiť veľa oštary. Napr. ja som do rána takmer nedýchala, prežívala som totálnu úzkosť, lebo mi kamarátka hovorila, že pred pár dňami zomrel tu neďaleko jeden 13 ročný chlapec, lebo preliezal balkón a šmyklo sa mu, kým mamina bola v práci. A do mňa všetci naokolo hustili, že môj syn má zostávať doma sám, že je už veľký, hoci sama často vidím, že robí hlúposti a potrebuje kontrolu a usmernenie, kým nedostane rozum. Asi teda idem rozmýšľať, kam ho dať, aby nebol doma sám. Veď iba nedávno mi pán z opačného domu hovoril, že mi chcel prísť zvoniť, lebo ho videl preveseného z okna. Ale druhí ti povedia, že už je veľký, že musí mať rozum, že oni blá...blá.
Proste cudzorodé a zovšeobecňujúce myšlienky sú stále cudzie a ťažko sa môžu dotknúť toho, čo nás vnútri spája s vyššou realitou. To je môj názor, že premena príde vtedy, keď sa prestanú robiť vševedúce videá a ľudia sa nebudú báť dôverovať vlastnému vnútru.
Tak možno veľa premýšľam, niekedy mi je to aj na škodu, ale zas mnoho vecí mi to myslenie aj uľahčuje a som zaň Bohu vďačná:)
neznámy
neznámy | 22.11.2012 09:56
Priznávam, že z môjho subjektívneho hľadiska to funguje tak, že ak sa "prikláňam k vzhliadnutému", tak väčšinou preto, že sa mi vzhliadnuté páči. Ak ti nejak ublížilo to, že som to slovo použila päť krát, lebo z tvojho príspevku cítiť averziu či hnev, tak sa ti ospravedlňujem, nepočítala som to, bola som unavená. Nabudúce si na to dám pozor, vďaka za upozornenie. Mám kopec iných starostí, ako sa okolo tohto doťahovať. Prvým príspevkom som si povedala názor, a tým som mala skončiť a vôbec na teba nereagovať, chcela som byť len slušná.

Bez akéhokoľvek hnevu - myslím si, že táto debata medzi nami bola absolútne zbytočná, ak si ňou chcela len naznačiť, "ako rozdielne každý z nás vníma samotné video",..."ako rozdielne každý z nás chápe aj pojmy, ktoré navonok vyzerajú ako jednoznačné a ľahko pomenovateľné ...." Tomuto predsa rozumieme hádam všetci.
Úprimne sa priznám, že je mi nepríjemné a pokladám to za očividný alibizmus, ak niekomu napíšeš, že veľmi analyzuje (resp. konštatuje - hranica je tenká, ako si napísala), lebo ty až tak nezvykneš analyzovať, čím si mi vlastne úmyselne zobrala možnosť argumentovať (lebo argumentácia pozostáva z analýzy a konštatácie, syntézy a iných procesov). A vzápätí analyzuješ moju reakciu a chytáš ma za slovíčka (plus alibisticky si sa ohradila tým, že ma nechceš chytať za slovíčka, aby som ti na to nemohla nič povedať).
Proste poviem ti to priamo, ak ti môj názor nebol sympatický, mohla si ho ignorovať a nesnažiť sa narážať na to či analyzujem alebo nie, nejako ma to rozhádzať nemôže, vravím - mám dosť svojich vecí, ale celé sa mi to zdá prešpekulované, zbytočné, bezcieľne, fakt neviem, čo si o tom myslieť.
Teda dám si sakramentský pozor, aby som na tvoje príspevky nereagovala.
neznámy
neznámy | 22.11.2012 10:23
:) O tom závere ani ja neviem čo si mám myslieť. Strašne si pretváraš všetko na svoj obraz..Hnev absolutne necítim, nič mi neublížilo, normálne diskutujem a vyjadrujem svoj názor ohľadne tých použitých slov - páčiť sa atď. Na tom nie je nič zlého.
Ja si myslím, že debata zbytočná nebola -FLOWER-
neznámy
neznámy | 22.11.2012 11:01
"Nikde nepíšem že sa mi video páči, nepáči, či by sa malo páčiť a niekto sa kamsi prikloniť. Ty si to slovo použila päť krát. Písala som, že sa prikláňam k zhliadnutému. Čo môže byť rozdiel oproti tomu čo píšeš ty. Nejde o hru so slovíčkami, ale tiež len konštatovanie."

Veď píšeš, že všetci vnímame rozdielne..tak prečo pomenúvaš moje pocity pretváraním na svoj obraz..? Nemáš pocity? Aj svoje pocity takto hodnotíš?
Ak nemám toľko analyzovať, môžem mať aspoň nejaké pocity z prečítaného-CONFUSED-

Tak záver ti vysvetlím, ak nevieš, čo si máš o ňom myslieť.
Dala som si zásadné predsavzatie, že budem selektovať osobné narážky, resp. nebudem na ne reagovať. Urobila som chybu, ak som reagovala na to, že ti nie je blízka taká analýza, ktorou vysvetľujem môj názor, lebo to nie je konkrétna a vecná poznámka k téme. Je to o tom, ako prijímaš môj osobný prejav, a do diskusie to nepatrí. Vecne: narážka na osobný prejav do diskusie nepatrí - iba argument, protiargument - konkrétne, vecné fakty. Učebnica pre 6. ročník: je tam zadefinovaný argument-protiargument, čo je pri argumentácii /diskusii nesprávne, totiž, reagovať na osobu ako takú. Urobila som chybu, že som reagovala na tvoj príspevok, preto reagujem posledný raz, dúfam, že si schopná to akceptovať.
Rovnako akceptujem, že máš svoj slovník, svoje postoje, názory, neberiem ti ich. Vysvetlila som a tým aj končím. Pekný deň prajem.
neznámy
neznámy | 22.11.2012 11:20
hayaam, píšem o pretváraní na tvoj obraz ten záver o prešpekulovaní, zbytočnom písaní ako keby som na teba útočila, úplne niečo iné ako si to zas vysvetĺuješ. Celý ten ukrivdený postoj mi tak pripadá. Ver mi, že nie je to tak. Ani osobné narážky som nemala v úmysle, mrzí ma, že to tak berieš a hned všetko osobne vzťahuješ na narážku. Rozmýšĺam, čo ťa tak popudilo, ale neviem na nič prísť. Z mojej strany nejde o averziu, hned na začiatku som len tak spontánne napísala, že moje zmýšlanie je iné. V diskusiách je veľa vecí čo k téme nepatria, na to sú tu druhí, aby to určovali, aj toto naše dohadovanie, vlastne by sme si to mali písať v odkazovači. Ale trochu to aj k téme patrí. Všetky debaty o rozpúšťaní ega, rozoberajúce dobro aj zlo, duchovné postupy atď sú zbytočné, keď sa vyvíjajú takto ako sme ju posunuli my dve :D Preto ani ja skutočne už reagovať nebudem a vety vyňaté z učebnice pre 6. ročník si nevšímam :)-BYE-
neznámy
neznámy | 22.11.2012 12:33
Viete co sa mi paci? Ze kazdy vnima tie videa inac,pretoze kazdy z nas je jedinecny.Nie je dolezite kto ma pravdu,pretoze my mame sa ucit so svojich skusenosti.Citala som,ze su aj otazky,nikto nemoze odpovedat,jedine so svojho pohladu.To je krasne,ze kazdy ma svoju cestu a ma sam hladat svoju pravdu co mu ma pomoct v zivote,pochopit a tym sa posunut.Preto je dolezite ostat sam sebou aj keby somnou nik nesuhlasil.Dakujem
neznámy
neznámy | 22.11.2012 12:42
Pretoze vsetko prijmas a nebranis sa.Mas v sebe rovnovahu a pokoj,lasku a tym si vyrovnana
neznámy
neznámy | 22.11.2012 12:49
ano, máš pravdu, každy máme jiné schopnosti a jsme rozmanity. Také máš pravdu v tom že nikdo nemůže odpovědět, protože vše se bude dít tak jak má dle vlůle boží a nikdo z nás si podobnou situaci nezažil a neprošel a pokud jo v nějaké dávné reinkranaci tak si to v součastném životě nepamatuje. Takže vše jsou jenom náhledy,přesvědčení a pocity lidí i to video. Až tím vším projdem tak můžem diskutovat a i tak zážitky a prožitky budou individuálné a různit se , dle každého jednotlivce, jeho pohled, vnímání, prožitek a také sílou ega, i duchovního rozvoje.
neznámy
neznámy | 22.11.2012 17:59
mrzi ma Zornicka, ze ste sa tu takto stretli a nic z toho, a pritom to moze mrziet obe strany. Mozno som urobila chybu, ked som pochvalila iba Ludmilu a tebe z predchadzajuceho prispevku ostalo iba to, ze nemas rada prilisne analyzovanie. Ano, Ludmila uz taky typ je, rozmysla, niekedy prilis vela, ale to je aj moj problem, v urcitom zmysle to dava cloveku paku na oslobodenie a v inom ho to oproti ostatnym nemusi posunut nikam ba naopak. Tvoje prispevky si tiez velmi rada precitam, lebo su spontanne a nepouzila by som vyraz zivocisnejsie, len si myslim, ze tiez analyzujes, to ze sa Ludmila vyzna v nejakom smere este neznamena, ze ty sa nevyznas v nejakom inom, len pre mna je casto inspirativne, ked sem napise nieco z brucha a je to riaden myslienkovy konstrukt, ak by som mala byt dosledna, paci sa mi aj to, ze mas prirodzenost v komunikacii a bezprostrednost vo vyjadreni svojich pocitov, a vsetko to vies podat na velmi slusnej urovni. Dokonca, ked tu Ludmila nebola a ked si nieco napisala, tak som si myslela, ze to pisala ona.-LOL-No neviem, co som to teraz zamotala, alebo odmotala-LOL--LOL-
Stránka:
1 2 3 4 >

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...