mesiac
Sobota, 27.4.2024
Meniny má Jaroslav

Ľudská duša - 

Ako vnimate "Ja" ?

neznámy
neznámy | 23.3.2010 19:11
Pri komunikacii s ludmi som si vsimol jednu vec. Ludia sa napriklad pri vyjadreni svojho momentalneho stavu mysle, pripadne pri odpovedi na otazku, vyjadruju dvoma sposobmi, bud slovicko "Ja" pouziju, alebo nie. Priklad: "Ja si myslim ze sa narodil v znameni Raka." alebo: "Myslim ze sa narodil v znameni Raka." Ako vnimate rozdiel v tychto dvoch prejavoch?
neznámy
neznámy | 23.3.2010 19:54
Podľa mňa, pri bežnom rozhovore či monológu by sa "Ja" používať nemalo:
"Ten Jano je nejaký divný. Myslím, že sa narodil v znamení Raka."

"Ja" je vhodné použiť skôr pri zdôraznení toho, že ide o tvoj názor:
A: "Myslím, že sa narodil v znamení Panny."
B: "Ja si myslím, že sa narodil v znamení Raka."
neznámy
neznámy | 24.3.2010 10:34
pamatam si, ze este na strednej skole nasa slovencinarka vyzdvihovala jeden svoj idol (zabudol som uz meno), ktory nikdy nepocula povedat slovicko "Ja". Ona to brala ako nejaku duchovnu vyspelost, ci ako nesebeckost alebo ako to nazvat...lenze mne to az take vynimocne nepride. nesebeckeho, vyspeleho cloveka "nezdobia" slova, ale ciny, aj ked je pravda, ze je pekne, ked slova idu ruka v ruke so skutkami.;) osobne nepouzivam casto toto zameno, ale len z cisto praktickeho hladiska...a vobec mi nevadi, ak ho niekto pouziva castejsie...skor na mna "dojem" dokazu spravit dotycneho aktivity-YES-
neznámy
neznámy | 24.3.2010 13:51
Pokiaľ v každej druhej vete takto kladiem dôraz na môj názor, je to asi už povyšovanie sa nad druhými... Inak by som to považovala za neškodné upozornenie na seba. Ale osobne sa snažím vyhýbať tomuto slovnému zámenu...
neznámy
neznámy | 24.3.2010 13:53
...čiže raci sú divní?... :)
neznámy
neznámy | 24.3.2010 15:50
to bol iba príklad :D
neznámy
neznámy | 24.3.2010 16:58
Je to produkovane podvedomim najskor, clovek si to asi ani neuvedomuje ked to pouziva, no ten druhy pocuje... Pripada mi to ako nasilne vnucovanie urcitej idey. Pokial clovek dosiahne urcitu uroven vedomia a je ochotny nechat svoje ego rozplynut, strati sa aj slovicko "ja" z jeho prejavu. Ked si uvedomim ze clovek z dusevneho hladiska je len subor urcitych asociacii ci pocitov, myslienok v mysli druhych a naopak, tak mi z toho logicky plynie ze je nemiestne pouzivat slovicko "ja". Opravte ma ak sa mylim.
neznámy
neznámy | 24.3.2010 19:36
Vzdať sa svojho ega znamená vzdať sa vonkajších vecí a vplyvov, vzdať sa túžby po niečom, čo naše odvodené "ja" (teda ego) živí. Tento stav je dosiahnuteľný pre väčšinu až tesne pred smrťou, kedy už nie je dôležité čo vlastníme, aké máme vzdelanie, minulosť, vzhľad...
Áno, súhlasím, vtedy už slovíčko "ja" nebude mať potrebu vyslovovať.
neznámy
neznámy | 25.3.2010 01:24
Ja je iba slovo. A je blba nahoda, ze pod pojmom Ja myslime seba ako celok aj s idealmi a co ja viem cim vsetkym. Kazdy sklada vety ako ma zauzivane. Ako sa rozprava doma. Co potom taka anglictina? ME sa tam spomina pomerne casto a nikto to neriesi. Napr u mna maju rovnaky vyznam slova ako ja,mna a obmienam ich aby sa neopakovali. No ale nieco tam musi byt :) precitajte si tiez teraz svoje prispevky. To je gramatika a ako casto sa pouziva JA je nepodstatne.
Ja si myslim ....... Podla mna je ...... alebo to mam vyadrit inac? Mozno je to .... A teraz co? 3 vety prakticky rovnaky vyznam. Mam krive ego? Ja si davam ja ked vyjadrujem svoj nazor a kto sa nad tym vela zamysla tak mu iste unika nieco ine comu by mal tu pozornost venovat. Preto slovu JA netreba prikladat vyznam a vnimat len informaciu a zarucene aj bez toho JA vycitite, ci sa jedna o vystatovanie alebo o nadradovanie a pod.
neznámy
neznámy | 25.3.2010 07:11
Tvoj názor je mi sympatický. Tiež si myslím, že je to iba hra na slovíčka.
Ale tiež ma v tejto súvislosti napadá stará známa veta : "Kto som, odkiaľ prichádzam a kam smerujem." Kým moje JA nesplynie s univerzálnym vedomím, som stále JA :)
S egom je to podobné. Ak si niekto myslí, že sa vzdal svojho ega a preto je určite na oveľa vyššej úrovni, nie je to práve prejav jeho ega?? Iba svätí ľudia sa dokázali skutočne vzdať svojho ega. Ale za tých rozprávajú sutky.
neznámy
neznámy | 25.3.2010 10:45
:)
neznámy
neznámy | 25.3.2010 19:31
Niektorí ľudia používajú zámeno ja ako nadradené slovíčko nad ostatnými. Už pri rozhovore cítiš z toho človeka, že si veľmi zakladá na svojej osobe. Väčšinou je to v práci, kde šéfovia určujú pravidlá. Ale teraz je taká doba, že deti učíme aby si zakladali na svojom ja. Neviem, či je to dobré alebo nie, lebo mali by byť uznanlivý aj voči ostatným ľuďom.
neznámy
neznámy | 30.5.2011 12:28
JA som uvidela, že sa otvára stará téma ( v téme "Nachádzate?"), tak dávam do pozornosti toto. :)
neznámy
neznámy | 30.5.2011 13:25
neznámy
neznámy | 30.5.2011 17:05
ved prave
neznámy
neznámy | 30.5.2011 19:31
cha, presne. denne sa s tým stretám. je jedno či šéf, či dieťa. a čo sa detí týka, rodičia to zhadzujú na buď to genialitu, alebo hyperaktivitu-WALL-.
neznámy
neznámy | 22.4.2012 22:41
Já si myslím,že když se někdo narodí v nějakém znamení -tak to není myšlenka.

Já si myslím,že by měl použít jen..........."on se asi narodil ve znamení raka"
neznámy
neznámy | 22.4.2012 23:15
podľa mňa, takto zdôraznené JA vyjadruje neistotu, teda fakt, že tvrdenie nemusí byť pravda, že je to jednoducho osobný názor alebo domnienka, a človek si je toho faktu aj vedomý
neznámy
neznámy | 22.4.2012 23:30
Pro mě je "Já si myslím" naopak vyjádřením toho, že to, co říkám, nepovažuji za obecnou PRAVDU - prostě si to myslím JÁ, ale považuji za přirozené a normální, že někdo jiný si myslí něco jiného - že má jinou - svou pravdu.
neznámy
neznámy | 22.4.2012 23:47
Tak prý lidé,kteří užívají často na začátku věty zájmeno já,jsou zaměřeni velice na sebe,ale já si myslím,že pokud o něčem mluvím,tak je někdy prostě lepší říct "Já to nevím!",než "Myslím,že to nevím!":)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...