mesiac
Nedeľa, 5.5.2024
Meniny má Lesana

Láska a vzťahy - 

vzťahy s konfliktnými osobami

neznámy
neznámy | 21.5.2014 21:56
:D:D:D
no, tak toto máme nejak podozrivo podobné, akurát, že ja jej vždy odpoviem: celá mama! no a potom je vytočená ona, bo je skutočne môj klon na všetkých úrovniach, zvyčajne jej to ľudia sami od seba hovoria a to ju strááášne rozčuľuje ;)
neznámy
neznámy » granko | 22.5.2014 11:00
Já si myslím, že to s empatií nemá co dělat. Víš co je nejhorší právě na vztahu (hlavně blízkém) s takovou osobou? To, že vnímáš, jak se cítí, vidíš pohnutky i co tu osobu k tomu vede, ale taky víš, že dokud sama nebude mít vůli vyjít druhým vstříc, nemůžeš jí nijak pomoct. A TO byl pro mě zdaleka největší problém, který jsem musela zpracovat. Svou segru mám ráda, ale nenechám si skákat po hlavě. A krom empatie vůči druhým, mám empatii i sama k sobě. To, že má žena odstup, neznamená že nevnímá. Nevím z čeho jsi tak usoudil z minulých příspěvků...
neznámy
neznámy » granko | 22.5.2014 11:21
odstup není v rozporu s empatií, naopak z odstupu člověk vidí mnohem víc. Psycholog musí musí mít odstup a empatii zároveň. Můžeš chápat všechny motivace pro konání druhého člověka, můžeš i soucítit, ale to ještě neznamená, že si necháš jeho chováním oslabovat své vlastní já, tím nepomůžeš jemu a sobě uškodíš.
neznámy
neznámy | 22.5.2014 14:42
Ako keby som čítala o sebe a mojej sestre...upodozrievam potichu v sebe rodičov, že ani sestry byť nemôžeme, ako sme rozdielne :)
Ale vieš čo by bolo zaujímavé? Čítať tu názory našich sestier, možno ony majú pocit, že treba pomáhať nám a sú možno nešťastné z toho, že to nevidíme, ako nám pomôcť chcú! :)
neznámy
neznámy » granko | 22.5.2014 14:44
Myslíš, že nadobudnutá empatia sa dá stratiť?
granko
granko | 22.5.2014 15:26
nie.. má.. empatia značí najmä spolúčasť, samozrejme i na vlastnej integrite, isteže.. ťažko budem vysvetľovať niečo, pri čom druhý prvorade prízvuje to čo ju vôbec necharakterizuje..

posuniem to trochu inam aby som dal príklad: práve ženy by sa empatiou mali vyznačovať viac ako muži, lenže ženy spohodlneli a čoraz viac sa podobajú alebo sa chcú podobať mužom.. prečo je dnes tolko rozvodov? z mnoha dôvodov.. ale jedným z nich je, že väčšina mladých žien je rozmaznaných.. nedokážu byť pri mužovi za mimoriadne ťažkých okolností, jeho nezdarov, kríz a pádov, či dokonca kompletnej negatívnej premeny manžela, tak ako tomu bolo v generácii našich matiek a ešte viac tých predchádzajúcich v mene solidarity, spolupatričnosti a sľubu.. nie masochizmu.. ja som zásadný tradicionalista avšak iba v tejto oblasti, tak sa Vám nemusia moje postrehy pozdávať..

ta pointa je v tom príspevku Ivanovom.. tam je taká hlbka a ľudskosť až z toho človeka zamrazí, že dnes tak cíti ľudí minimum..

dneska sa spieva mantra osobných potrieb..
granko
granko | 22.5.2014 15:29
"mať odstup a zároveň nestratiť empatiu"..

Dora, neviem prečo píšeš to čo píšeš, Tvoja reakcia ma prekvapuje, pretože ja nič v protiklade s tým, čo píšeš, si nemyslím, a ani nepíšem..
neznámy
neznámy » granko | 22.5.2014 18:30
nj. je to tak, máš pravdu. Tak jsem aspoň někoho překvapila, když už nic jiného :p
neznámy
neznámy | 26.5.2014 18:12
Ignorovat ,vyhýbat sa ako sa len dá ,a byt asertívna voči takému človeku.Pozri si aj liečivé kamene niektoré ti pomôžu a dajú silu zvládat blízkost takého človeka.Univerzálnym kameňom je kryštál.
lak
lak | 26.5.2014 18:21
konfliktnym ludom sa vyhybam bez ohladu na to ci sa to niekomu pci alebo nie :D neriesim ich; riesim tych, co za to stoja :)
milan08
milan08 | 14.7.2014 11:30
neprovokovat!
Putes
Putes | 14.7.2014 14:21
Jako bych četla o své dceři. Právě včera jsem se vrátila z dovolené v Chorvatsku, kterou jsem jí a vnukovi zaplatila ze svého důchodu. Přesně tak se chovala. Tak jsem jen zhluboka dýchala, až jsem to vydýchala. Ponaučení - už nikdy více. Má u mě utrum, nechám ji spadnout až na samé dno, ať se v tom hezky vyválí. Já vím, že je negativní a že velkou vinu na tom má jejích 5 jedniček v datu narození, ale není už zdaleka malé dítě, aby se tak chovala. Nechala jsem ji samotnou, ať si dělá co chce a bavila jsem se s kamarádkami, aby mě netrefil šlak.-YES-
neznámy
neznámy » Putes | 14.7.2014 14:31
...všude píšou, že prý druzí nám zrcadlí nás samých...no já nevím....

...já přece nemůžu mít takové vlastnosti...no na druhé straně - sere mně to dost...

....jenom abych si nevešla sobě do cesty
neznámy
neznámy | 14.7.2014 18:52
s konfliktnymi osobami vide na povrch nasa schovana ci nepoznana egocentrita.to je to zrkadlo, nie su podstatne prejavy ci intenzita ale ten bod. ten bod je len jeden, je rovnaky a je to ego. takze tym padom viac menej nie je podstatna ta osoba, ale ja sam..

niektori ludia su ale ozaj husti. tomu clovekovi treba velmi jasne, konkretne, otvorene a autoritavine stanovit hranicu a pripadne na chvilu sa s nim nerozpravat. ale potom sa k nemu vratit a chovat sa k nemu pochopenim a v pohode. alebo proste ignorovat ho a vytrvat v tom. ja som jedneho megaupira z rodiny psychicky prepustil tak ze som urobil akusi strednu cestu medzi medzi tymi spomenutimi dvoma sposobmi.

ono ale si treba uvedomit ze ono je to v podstate vsetko len o mne o mojom postoji. pokial tam bude ten druhi tak nikdy sa s tym nejako mozno nic neurobi. druheho nezmenime ale pochopenim mozme upravit svoj postoj
neznámy
neznámy | 15.7.2014 01:53
Je to presne ako píšeš -THUMBSUP- akokolvek sa nám to zdá nepríjemné a nechceme si to priznať, ale je to len a len o nás..

Keby v nás nebolo niečo, čo sa v nás rozdráždi pri nejakom druhom človeku, čo začne vibrovať tak že "upozorní" na veci, ktoré máme my sami spracovať, polepšiť, ukončiť, či odpustiť - nikdy by sme na takého človeka nenarazili..
Nikdy by sa nevyskytol v mojej rodine, nikdy by mi neskrížil cestu ako nepríjemný sused, ako učiteĺ čo na mne sedí, alebo alkoholik čo ma bije :)

je to ako Sokrates písal niekde vedľa. V akej vibrácii človek odchádza, v takej sa potom niekde inde vyskytne..a to si potom priťahuje. Kým to - nepošle niekam, alebo mu to nebude ľahostajné takzvane.. prenechá tomu voľnosť ale s láskou..

nestotožnujem sa trochu čo píšeš že "ignorovať" - je to vysoko toxická vlastnosť, negatívna, velmi druhých vytáča, tým pádom vyvoláva reakciu. Takže nie vedome ignorovať v štýle - serem na teba, aj tak si debil - ale stíšiť sa, prečkať najnutnejšie, akoby ho odzbrojiť, že - ano, tie riady som mala umyť :) máš pravdu. Vybrať najmenšiu blbosť, neškodnú čo nikomu neubližuje a zobrať takzvane zbraň z rúk.. Buď ten človek skončí, lebo čakal hádku ďalej a tá neprichádza, alebo vytasí inú "podpásovku" ..Najlepšie je odpovedať s humorom, ked už.. A viesť to stíšením do lahostajnosti, že nič nevisí vo vzduchu. Ignoráciou sa to netransformuje k súladu, ale ešte stupňuje totiž

Akokolvek sa to ľahko píše, chce to veľký nácvik, celý život je o tomto, o riešení vzťahov, človek sa cíti lepšie ked má dobré vzťahy okolo, zlé vzťahy ľudí psychicky likvidujú, čím prichádzajú choroby
Ak nastane kľud, vyjde najavo nejaký iný spor :)
Treba podotknúť, že - mnohokrát prichádza k tomu, ako rozdielne chápanie vedie k rozdielnemu ponímaniu aj tu. Čo jeden berie ako humor, to druhý považuje za rýpanie. Čo jeden myslí ako výzvu prečistiť vzduch, to druhý berie ako podrývanie, vyvolávanie konfliktu. na to si treba tiež zvykať, treba sa naladiť na približné vlny aspoň, EMPATIA je totiž vysoko pozitívna vlastnosť a veľmi dôležitá v duchovnom svete.
Mám s tým osobnú skúsenosť aj na diskusii, taký typický príklad je IVO -KISS- - zveroelipsa, ktorý dráždil celé davy..

Používam ako Natali píše hore aj hrubú záplatu často :) aj pokusy zmierenie v duchu, riešim si to sama v sebe a tým sa očisťuje ten priestor. Niekedy človek nevie čo je lepšie použiť ako prvú pomoc, preto vznikajú konflikty, mnohí si velkorysosť a ústupok vyložia ako slabosť a skúšajú kto z koho
My nevieme predvídať čo ten druhý myslí a urobí, ale vieme zmeniť svoj postoj a zaujať zmierlivý pohľad na vec. Ak sa nenecháme strhnúť pomstychtivosťou, človek sa naučí pomaly ustupovať zo svojich manierov a preto sa často hovorí že na staré kolená sa ukludnil
Alebo opačne, na staré kolená sa stane z neho hundroš -LOL- a má dosť času, tak sa venuje "sporom" Zanedbaním niektorých úkolov zrejme príde k takému časovéu nátlaku :) a každý má možnosť do posledného vydýchnutia niečo zo sebou robiť
ľudia nevedia kedy zomrú, pretože každá sekunda tu prežitá je určená na náš rast
Ale mnohí ešte aj na smrtelnej posteli hádžu barle po svojich deťoch jak vlk ked ho navštívil zajac a vyhukujú - nič nedostaneš !!!!!

Aj keby druhý človek mal v úmysle nás "zabiť" :) dá sa to vyriešit v nás samých, nie žiadať od neho aby to nerobil :) To je čo vyjde na povrch ako píšeš a je na nás, čo s tým urobíme..
neznámy
neznámy | 15.7.2014 02:23
Ano,řešila jsem to s exmanželem,byl konfliktní a tak jsem nakonec s úplně jiným manželem a pokud by byl na můj vkus až moc konfliktní,tak....;)
Fakt není nutné, po zkušenostech, s těmi lidmi z jakéhokoliv důvodu být,i když je to rodina.
Ale tak mě to nešlo nikdy,vlastně ani jako dítěti,nehrála jsem tu hru,která mi byla občas předkládána.
"Je to přeci tvůj táta!"Hm kdyby byl,tak by mě někdy vzal za ruku a ukázal mi něco krásného...a to se nikdy nestalo,tak proč se nutit k tomu,uctívat ho jako dárce semene a tak dál...:)
Tedy má rada je,buďme vždycky tím,co cítíme,i za cenu toho,že mnohé ztratíme....:)
neznámy
neznámy | 15.7.2014 02:33
To čo opisuješ nie je striktne o tom, že druhý ukazuje presne aké vlastnosti máš sama, že ukazuje pomaly dve rovnaké postavy s rovnakými vlastnosťami. Že ked je niekto hulvát, tak ty si jednoznačne tiež.. preto teraz pochybuješ či máš také vlastnosti, lebo tomu neveríš, ale v skrytu duše by sa určite nejaké hulvátske (je to príklad) vlastnosti našli. Ťažko slnečná hrejivá povaha so slovom láska v každej vete pritiahne burana čo je hulvát :)

zrkadlí to, čo máš ty vylepšovať, čo máš zmeniť, čo máš za problém, čo je treba riešiť aby si bola v súlade s harmóniou prírody nazvime to. Lebo v prírode všetko koordinuje, súvisí so všetkým, spolupracuje a viac menej súladí, panuje tu súhra a tá Jednota :) všetko má svoj účel, svoje miesto, svoju úlohu. len my zrazu sme sa vyčlenili, akože človek do toho prírodného "kotla" nepatrí a je čosi viac, jeho vzťahy sú iné, postavenie iné, riešenie iné..

Keď žena sa zoznámi s alkoholikom čo ju tlčie, ten je hulvát a agresívne dvakrát do týždna vykope dvere, neznamená to že má sama sklon k alkoholizmu, a je schopná susedom vyraziť dvere ked pustia rádio
Znamená to, že ten alkoholik je "učiteľ", ukazuje , aká je ona slabá, aká je závislá - na ňom zrejme ako on na alkohole, inak by dávno odišla už, aká je nemožná a nevie zaujať stanovisko, musí sa naučiť povedať nie, musí sa naučiť rozhodovať, musí mu odpustiť a s láskou to napätie rozpustiť, nie ignorovať (píšem vedľa že nie je dobre), musí si UVEDOMIŤ že to je o nej, prečo sa stretla s takým človekom, prečo si pritiahla takého muža. Ak to žena rieši rozchodom a len si narazí nejakého prvého čo príde na rad, stane sa, že má už aj tretieho muža a vždy alkoholika. potom ju všetci lutujú že nemá šťastie na mužov..

tá agresivita čo on vyjadruje k nej je - reakcia na jej odpor. Keby sa jej nehnusil, keby niečo tam dávno to nevyvolalo predtým, nikdy by on nehúkal a nebil ju,
taká žena dokáže muža aj zabiť, dopichá nožom, pričom to bola tichá poslušná žienka čo držala hubu a zrazu toto..

je to o jej nenávisti, o jej nesebavedomí, neverí si že má naviac, preto sa sním dala dokopy. Je všetkým jasné, že ťažko sa odchádza nezamestnaná s tromi deťmi, ale nikdy nie je taká výhovorka, aby človek prenechal tú zodpovednosť tomu druhému že - 20 rokov ma bil, 30 rokov mi nedával peniaze, alebo deti vyrastali v bitkách až alkoholika zabije mladý syn.

niečo nie je správne, prejde nejaký procesom a môže trvať rok-dva kým sa to utrasie, všetci si poplačú, rozhodnú sa čo ´dalej, priznajú si podiel viny, vykonajú nápravu a idú ďalej s úplne iným naladením, s inými úmyslami a potom žena stretne šikovného dobráka , aj bez inzerátu-LOL- sám jej vojde do cesty, alkoholik už jej cestu neskríži ani vo sne

Otázka je ešte, či sa alkoholik stal počas manželstva, zlý konfliktný a agresívny a potom treba pátrať po príčine - alebo či už žena ako slobodná lovila vo vodách krčmy a zábavy a pár sa dal dokopy v štýle - akú išiel takú našiel
Ak bol alkoholik normálny a až pri nej začal piť, je otázka sebaspytovania o to viac na mieste. Nesmie sa to ale zamieňat so SEBAOBVIŇOVANÍM !!!!! Ona nie je zodpovedná za to že niekto začne slopať. Nikto nie je zodpovedný za druhého. Len treba pátrať kde udělali soudruzi z NDR chybu :)

je to taký jednoduchý príklad, čo sa už niekolkokrát vyskytol aj tu na diskusii, ako si doslova vyhľadávame tých svojich ľudí čo nás majú "učiť" a ktorí doslova zrkadlia nás samých - pozrieme sa ich prostredníctvom do zrkadla aby sme videli do seba
Keby to bolo tak že zrkadlíme "to isté úplne", to znamená že ja som jak ty, ty si jak Jano, Jano je jak Mišo a Mišo jak Fero..tak by sme boli všetci rovnakí, že kukneme do zrkadla a vidíme tam odraz druhého. Nie, vidíme tam seba, ale každý sme iný, preto neexistuje univerzálny návod, ani univerzálny postup a záver..
len si (aj z tohto príspevku) vyberie každý čo potrebuje..
Znovu každý vidí v tom len čo HO V DANOM MOMENTE VYSTIHUJE !!
Niekto mudrácie, iný poučenie, niekto záujem o debatu, iný vyrypovanie, niekto zbytočnosť, niekto pocíti odpor taký že okamžite pretočí stranu..

A tak to je v poriadku, o tom to je -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 15.7.2014 02:39
Ahooj -FLOWER-
Ano, človek by mal robiť ako cíti.. Žiadnym sebaobviňovaním že čo som mal urobiť aby sa ten lepšie choval , nútením sa do oficiálnych póz - tým sa dobrý vzťah s nikým nezíska
Je však dobré tomu človeku odpustiť, myslieť na neho len v dobrom, alebo vôbec - najlepšie:) alebo lahostajne, neutrálne, aj ked sa nestýkajú, že už proste nie je súčasť nášho života, ale nie s nejakou zášťou a výčitkami, lebo tam už je problém a ten sa môže ťahať celý život..
neznámy
neznámy | 16.7.2014 01:10
Ano souhlasím...zpracovat a jít dál...:)-FLOWER-
neznámy
neznámy | 4.8.2014 09:25
kryštál, to je môj kameň, nosím ho stále pri sebe :-)
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...