mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Ezoterika a záhady - 

Co je to meditace?

neznámy
neznámy | 25.8.2014 11:26
Máte s tím zkušenost? Jsme schopni nechat věci "dít se" samy?

"Pravá meditace neznamená zvládnutí techniky.
Je to vzdání se ovládání."
ADYASHANTI

neznámy
neznámy | 25.8.2014 11:36
Hm. Podľa tejto definície meditujem veľmi často. :)
Nič nie je tak oslobodzujúce ako veta, ktorá sa stane stavom bytia. "Nech sa stane vôľa Tvoja."
neznámy
neznámy | 25.8.2014 12:39
Zcasti bych nesouhlasila - treba spravne dychat, a to je technika....
neznámy
neznámy | 25.8.2014 12:52
Mám pozitívnu. Keď už si neviem rady, uznám pokorne svoje obmedzené možnosti v porovnaní s nekonečnou vesmírnou inteligenciou a vyjadrím prosbu (aj modlitbou) s tým, že nechám vesmír "pôsobiť". Výsledky bývajú neuveriteľné a niekedy neuveriteľne rýchle:) Otázka by skôr možno mala znieť, či sme ochotní nechať veci "diať sa" sami, schopní evidentne sme.
Pre tých, čo váhajú alebo sa obávajú začať meditovať, prikladám niekoľko vedecky potvrdených výhod tohto pre mňa fascinujúceho stavu:

- dľa záverov štúdie univerzity v Ohiu na onkopacientoch, ktorí podstúpili chemoterapiu. Hlboká relaxácia znížila aj riziko recidív ochorenia,

- dokáže vás očistiť od traumatizujúcich spomienok a citovo náročných situácií. Budete sa po nej cítiť vyrovnaní,

- zvyšuje pôrodnosť. Výskum univerzity v Austrálii potvrdil, že žena otehotnie ľahšie, keď je uvoľnená a necíti sa pod tlakom. Turecké výskumy zase tvrdia, že relaxácia v podobe meditky u mužov zvyšuje počet a pohyblivosť spermií,

- newyorskí vedci zistili, že denná meditácia ráno+večer znižuje príznaky syndrómu dráždivého čreva, ako sú nadúvanie, hnačky aj zápchy,

- na Harvarde objavili, že meditka znižuje KT. Ich výskum potvrdili aj Briti, keď zverejnili, že ľudia, ktorí vedia relaxovať, majú tlak prirodzene nižší. Môžem dlhoročne potvrdiť,

- kanadské štúdie a dlhodobé pozorovania dokázali, že meditujúcim pacientom sa zlepšili prejavy psoriázy,

- vedci USA potvrdili, že meditka priaznivo vplýva na pacientov s astmou a artritídou, lebo tlmí chronické zápaly.

Príjemné meditovanie:);)
neznámy
neznámy | 25.8.2014 14:44
adyashanti mněl napsat..meditace je NEJEN o zvládnutí techniky.. -CONFUSED-
ale pokud jde o meditaci samotnou a né cestu k ní, pak si myslím že technika není důležitá, spíše je technický přístup brzdou.
Myslím si že meditace je bod zvratu, kdy zanecháváme úsilí o dosažení a zanecháváme konceptuální myšlení. Objekty začnou fungovat v jiném, vibračním režimu, asi jako urychlená částice.
Pak technika zmizí, když meditujeme.
Pak dávám adyashantimu za pravdu.
neznámy
neznámy | 25.8.2014 14:46
dík :)
neznámy
neznámy | 25.8.2014 15:35
Meditace je asi jakakoliv cinost,pri ktere je mi dobre.
neznámy
neznámy | 25.8.2014 15:36
To je snad nejvíc "mnohovýznamové slovo" - svědčí to ale spíš o tom,že spousta lidí nerozlišuje mezi slovy meditace,koncentrace,kontemplace... a všechno hodí do jedné nůše s názvem Meditace.Výsledkem je spousta "Pravých meditací " ...a jinak taky pěkný hokej v pojmech -WALL-:D
neznámy
neznámy | 25.8.2014 15:40
Pri zarucene spravne meditaci,bys mel byt vystresovany ze ji nedelas dobre.

Mel by jsi si zkontrolovat dychani na spirometru a uhlomerem zkontrolovat,zda maji tve udy spravny meditacni uhel.

Vsechno pisou v duchovni literature!!!!!!!!!!!!!


-WINKIE--WINKIE--WINKIE-
neznámy
neznámy | 25.8.2014 15:42
Zabudol si, že je treba sedieť v pozícii lotosový kvet.
Ak to nejde po dobrom, nejakú tu kostičku zlomiť, ono sa to potom upraví. -PUH-
neznámy
neznámy | 25.8.2014 16:04
-YES- -BOW- to jsou samozřejmě úplné základy každé správné i té Nejpravější meditace -ZZZZ-
.
.
A znáš pořekadlo "Neuč fotra dělat děti" ?-WINKIE- -WINKIE-
neznámy
neznámy | 25.8.2014 16:49
koncentrace je stav bezprostředně předcházející meditaci. ještě před ním je stav relaxace. před ní je stav ásana což znamená stabilitu těla.
kontemplace je stav který může nastat až ve stavu meditace. samádhi je vyšší meditativní stupeň.
umím si představit že to vše můžeme klidně nechat být a meditovat aniž bychom se museli nutně zabývat jednotlivými stupni.
moje číča setrvává většinu času v meditaci aniž by jí cokoli z toho trápilo. říká mi že jí jsou naše problémy s dosažením meditace šumák. je fakt že její stav je velmi těžké pro nás lidi dosáhnout. -NOSMILE-


neznámy
neznámy | 25.8.2014 18:02
Keď sa to tu už zvrhlo na povznesené mačky, pridám ešte jednu. :D

neznámy
neznámy | 25.8.2014 18:45
Tiež som sa k tomu dostala len kvôli vážnym zdravotným problémom. No klasická meditácia mi neodkryla príčinu ochorení. Niečo som asi robila neúplne. Tak som sa postupom času dostala k cielenej meditácii na zdravotné problémy/emocionálne bloky (napr. podľa autorky Brandon Bays - sústrediť sa na pocit v prítomnosti a rozvíjať ho, odkrývať čo je skryté pod ním, až kým sa neodkryje úplne prvotná príčina problému, ktorú treba spracovať). A to už je poriadna sila, čo to telo dokáže. Tak, ako z minúty na minútu dokáže astma stiahnuť priedušky, rovnako rýchlo sa dokážu uvoľniť, len sa treba vedieť naladiť na ten stav.
Presne ako píše Adyashanti, vzdať sa ovládania a padnúť do toho prítomného okamihu. :)
neznámy
neznámy | 26.8.2014 09:50
Ahoj,tu cielenu meditaciu si sa naucila sama, z literatury alebo si musela chodit po nejakych lieciteloch??dakujem
neznámy
neznámy | 26.8.2014 10:16
Asi tak...pak i ja
neznámy
neznámy | 26.8.2014 10:38
Jo,často to takhle funguje -LOL-,pak je z toho tak akorát migréna...-WINKIE-
neznámy
neznámy | 26.8.2014 11:13
Ahoj, pokiaľ to chceš používať na vyliečenie, je dobré prečítať si Cestu od Brandon Bays, aby ti bolo jasné, o čo vlastne ide (knižka je aj na uložto). Ona sa takýmto spôsobom vyliečila z rakoviny. Liečiteľov som tentokrát neskúšala - povedala som si, že keď sa dokázali sami vyliečiť druhí, dokážem to aj ja. Už ma naozaj štvalo, že po pár krokoch rýchlejšej chôdze som hocikedy chytila astmatický záchvat.
Je veľa spôsobov, ako sa dostať pomocou meditácie k svojmu Ja. Tento sa mi zdá byť dosť efektívny a má aj vedľajší efekt - konkrétny problém zrazu sám pominie. Ale chce to odvahu čeliť sama sebe a obrovskú dôveru, pretože budeš musieť prejsť cez to, čo ti naháňa najväčší strach aby si si vnútorne uvedomila, že nemáš dôvod na strach, pretože si duša ktorá je večná, stvorená z lásky a nikto a nič na tomto svete nemá tú moc ti ublížiť.
Keď sa ti objaví ten stav depresie a odhodláš sa s ním niečo robiť, nepotláčaj ho v sebe. Skús sa naň plne sústrediť a hľadať, aký pocit je pod ním (beznádej?), ďalej čo sa nachádza pod týmto pocitom (iný pocit, napr. hnev obrátený voči sebe, že nedokážem nič proti tomu urobiť). Možno sa dopracuješ ku konkrétnej situácii v minulosti, v ktorej si niektorý pocit prežila veľmi intenzívne a spravil sa ti v tele emocionálny blok. Možno ale narazíš na tento blok aj bez spomienky. Cez ten blok treba prejsť (toto je najťažšia úloha, ktorá často nejde na prvýkrát, lebo mávame strach) a odpustiť všetkým, ktorých sa týka - a najmä sebe, ak je spojený s pocitom viny alebo nespokojnosti so svojim riešením tej situácie.
neznámy
neznámy | 26.8.2014 20:06
Rado sa stalo.:) Ešte by som chcela dodať, že tiež som sa zo začiatku trápila, či a koľko vydržím v lotos. sede, že neviem ustrážiť na nič nemyslenie dlhšie ako na pár sek.; na zazenový víkend plný ťažkých meditácií som šla len kvôli jednej osobe, potom som pochopila, že zazen už nikdy viac, i keď som za zásed zožala pochvalu, ale tiež som sa vzbúrila a takmer ušla, lebo si tam rádoby duchovná učiteľka z toho urobila spôsob ako na jednej strane baliť zajačikov a na druhej šikanovať starších v sanghe...čiže nič pre mňa. Teraz praktizujem osamote meditku pre lenivých a ešte chodím do skupiny na školu práce s energiou, kde pravidelne "ulietam" do akéhosi spánku či inej dimenzie-LOL-. Zaujímavé je, že moje telo na sekundu presne vie, kedy ma má zobudiť, lebo pár sekúnd predtým, než tá, čo ju vedie, povie, aby sme sa začali preberať, sa stihnem vrátiť.-ROFL- Napíš, ako to máš Ty.
neznámy
neznámy | 27.8.2014 08:48
ak to mu rozumiem, tak knižka od Brandon Bays Ti pomohla dostat sa svojim emocnym blokom pod kozu..
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...