mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Cesty tela i ducha - 

PRICINY A KLADY PSYCHICKYCH CHOROB

neznámy
neznámy | 25.2.2015 19:54
Myslim ze psychicke choroby nie su v skutocnosti iba a len choroby, ale nieco co ma hodnotu co je aj "pozitivne" Na toto sa pytam-co to je, ta kladna strana? Psychiatria a psychologia neoperuje s "duchovnom" je pojata "materialisticky" v podstate je dost mimo a v plienkach, nejde na uplny koren, pricinu ale skor utlmuje dosledky liekmy.

Priklady: kto mava depresie, tak z prirodzenosti vidi marnost ludskeho pokolenia ale stale to neprekroci v mysli a dufa v nadej,system atd a ta sa potom zmeni na depresiu. ta marnost je to kladne ako fenix...Schizofrenia mozno mozu byt aj zbludile duse. dajme tomu z "polky" halucinacie a s polky ten clovek je niekde v jemnohmotnosti ale je zhaluzeny materialistickym ponatim sveta. to je to kladne. trebars mimo, neviem. socialna fobia a z casti autizmus ako prehnana citlivost na pretvarku a nesrdecnost ludstva. vrahovia ako zrkadlo teba teda ludstva. retardacia s polky kde clovek zije tam v bozskom detstve. bipolarnost ako zosilene zrkadlo principu ludstva. drogy a alkoholizmus ako utek z choreho systemu. amnezia ako zitie bez pamati, teda ja, zitie v okamihu. vsetko je pisane relativne ako ozrejmenie na otazku - co je to kladne, co je to co ma hodnotu? co sa moze naucit ludstvo od ludi trpiacich psychickymi "chorobami"?
neznámy
neznámy | 25.2.2015 20:07
Fyzická i duševní nemoc nás brzdí, abychom udělali změny ve vnímání světa a v reakcích na něj.
Proto odstranění příznaků vede jen k přesunutí centra nemoci na další orgán.
Dávám sem odkaz na velmi zajímavý článek, ale možná jsem odkaz na článek našla tady na foru, v tom případě se omlouvám.
http://www.cez-okno.net/clanok/co-vidi-saman-v-psychiatrickej-liecebni
neznámy
neznámy | 25.2.2015 20:37
jojo presne taketo myslim, velmi spravny clanok, ale moc indiansky vyhroteny. miesto duchov tiez by som dal vhlad do podstaty atd a pod. zhrnutim ho citujem -YES-


To, čo západná medicína vníma ako psychiatrickú diagnózu, ľudia z kmeňa Dagara považujú za „dobrú správu z iného sveta“ Podľa tradícií kmeňa Dagara, komunita pomáha postihnutej osobe sa vyrovnať s energiami oboch svetov – sveta duchov, s ktorými je spojený a sveta komunity, či osady. Táto osoba vlastne slúži ako most medzi oboma svetmi a živým ľudom pomáha s informáciami od duchov a tiež s liečením, ak ho potrebujú. Preto duševná kríza končí narodením nového liečiteľa.
neznámy
neznámy | 25.2.2015 20:43
Keď človek nejak trpí (akokoľvek), obracia sa jeho pozornosť smerom dnu, do seba.
Podľa mňa majú takéto nemoci dokopať človeka k tomu, aby hľadal sám seba. Aby neodvracal svoju pozornosť preč do vonkajšieho sveta, ale riešil ten svoj problém, ktorý si v sebe nosí. To je to, čo má hodnotu. Ale nie pre ľudstvo, len pre každého jednotlivca zvlášť. Každý má svoju vlastnú cestu, ktorou si musí prejsť.
neznámy
ninka50000
neznámy
neznámy | 25.2.2015 21:24
to by sme rovno mohli polozit otazku, aky vyznam ma temna noc duse?
akurat ze teorii o tom, co to je, na co to je, a k comu to vedie je habadej:))
marcie
marcie » ninka50000 | 25.2.2015 21:34
vyhodnotenie testu je spoplatnené -SAD-
neznámy
neznámy | 25.2.2015 21:42
Skvelá téma a mimoriadne správne položené otázky -THUMBSUP- Nie som odborník v tomto, vlastne v ničom okrem subjektívneho pocitového hodnotenia situácií a na základe toho som dospela k jedinému. Od "chorých" sa "zdraví" majú naučiť zobrať život do vlastných rúk, prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia, činy, slová...a nevyhovárať sa na to či ono, nezvaľovať vinu na "systém", ktorý je práve preto plný psychopatov. Týmto sa dostávam k veci. Psychopat ako druh "chorého" je "zdravými" vnímaný ako parazit spoločnosti, odporná kreatúra bez citu a schopnosti empatie. Paradoxne ich mnohí ani len neodhalia, lebo je bežné, že majú vzhľad anjelov a vedia presvedčivo hrať najaltruistickejšie bytosti kráčajúce po tejto planéte. S touto maskou nalákajú svoje "obete" a lekcia (či liečba) môže začať. A v tomto vidím tú pozitívnu stránku konkrétne u psychopatov - sú veľkí učitelia a teda liečitelia. Budia spiacich. Doba učenia či študijné výsledky sa môžu rôzniť, niektorí ich lekciu nezvládnu (možno dokonca neprežijú), ale tí, čo áno, im budú za tú lekciu navždy vďační, hoci si to možno nebudú vedieť či chcieť priznať.

Ak to zoberiem globálnejšie, Slovensko sa očividne ešte necíti na prebudenie...
dodo41
dodo41 | 25.2.2015 22:46
Nie nie, psychopat nie je len kreatura bez citu a empatie.

Psychopatom nazyvaju aj povedzme precitliveleho cloveka, co place hodinu nad mrtvou rozsliapnutou dazdovkou po dazdi na chodniku. A dalsie ine formy chovania.

Ked sa na to pozries z astrologickeho hladiska, moze to byt ktokolvek, kto ma nevyvazene obsadenie jednotlivych zivlov, nulovy jeden, dva, ci tri zivly, alebo vysoky jeden, dva ci tri zivly, to vsetko urcuje osobnost. (mimo ine)

Len netusim akym pravom tychto ludi nazyvat psychopatmi, za to ze je povedzme uplne necitlivy? Alebo prehnane citlivy? alebo akakolvek vlastnost, ak je potlacena, ci vysoko prevysuje, uz je clovek automaticky v urcitom smere povazovany za psychopata.... v tejto spolocnosti.

Slnko svieti na vsetkych rovnako. Povedal by som, ze jedinec je vysoko odlisny od normalu, tzn. od masy - kde su vsetci scasti rovnaky.

To ze sa niekto narodi s nevyvazenymi zivlami, za toto ho mame odsudzovat? Ci nazyvat ho psychopatom? Isto nie. Mozno odlisnym jedincom.

V kazdom pripade, ak napriklad niekto nema vodu, tak ma tie zbyle tri vyssie, ako masa, cize ma nieco naviac, ako masa, aj ked - nieco mu inde chyba.

Co sa tyka dusevnych chorob, Jung vo svojich textoch nazval tieto prejavy krizou vo vyvoji. (krizou vedomia) Mimochodom, tieto veci sa daju odsledovat v tranzitoch v sucinnosti s radixom. U kazdeho jedneho zvlast. A ked niekto nezazije kvadrat povedzme Neptuna na Merkur v tomto zivote, isto ho zazije v buducom, alebo ho zazil v minulom. (v tych spravnych domoch) Cize, kazdy jeden z nas si presiel, prechadza, alebo prejde krizou vo vyvoji (povedzme duse).

Vela ludi dnes tvrdi, ze psycholog, ktory nepouziva astrologiu, nie je psycholog. Zhodou okolnosti, prave Jung sa tomuto venoval, a husto. Staci citat jeho diela a clovek pochopi.

Ked si k tomu priratame, ze fyzicke choroby a onemocnenia su dosledkom prebiehajucich zmien/kriz v dusi, myslim ze to vytvori krasny a uplny obraz o chorobach a onemocneniach ako o celku fyzika/psychika.

Psychopatia = v širším smyslu porucha osobnosti obecně.

Tzv. poruchy osobnosti nejsou nemocemi v pravém slova smyslu a i slovo „porucha“ pro ně Mezinárodní klasifikace nemocí používá s opatrností a s upozorněním, že není zcela výstižné. Jde o rysy osobnosti, které se vyskytují ve spojité škále od pouhého nevýrazného rysu osobnosti až po těžký sociální handicap.


Cosi o psychopatii - wiki> http://cs.wikipedia.org/wiki/Psychopatie

V kazdej kniznici samozrejme je mnozstvo dalsej literatury, ci uz serioznych alebo inych autorov...

No a posledna vec: vsetko tunak ma dve strany (dualita), otazkou iba ostava, z ktorej strany sa na danu vec budeme pozerat.
dodo41
dodo41 | 25.2.2015 22:51
A k tej druhej casi: liecitelia - ucitelia:

Viem si predstavit, ze clovek vysokonecitlivy sa bude snazit ucit od vysokocitliveho, co je to ciltivost. A opacne. Vysokocitlivy, byt trosku menej citlivy.

Len problem je v tom, ze sa to nikdy nenauci, lebo je necitlivy, a tomu sa naucit neda.
aspon nie v tomto zivote, s tymto radixom. Moze sa len prizerat. Aj to pochopi, no on sam taky nebude, lebo mu nebolo do vienka dane. Cize asi tak to vidim s tym budenim.
neznámy
neznámy » dodo41 | 26.2.2015 08:34
Dvanásť rokov som v práci sedela za jedným stolom so ženou, ktorá nemala vo vodnom živle vôbec nič. Ja v ňom mám absolútnu prevahu.
Bolo to veľmi ťažké obdobie, keď som do práce chodila s nechuťou a každý deň som sa cítila ako v klietke, z ktorej niet úniku.
Pred tým som ulietavala, snívala za dňa, bola som niekto, kto sa len zťažka dotýka pri chôdzi zeme.
Pri kolegyni som sa cítila akoby ma neustále mlátila vrecom po hlave. A ešte som mala pocit, akoby bola sliepočka, ktorá zobká na malom vyhradenom smetisku 2x2 metre a mňa núti robiť to isté, hoci ja chcem byť hore, v priestore, na oblohe, alebo plávať kdesi osamote vo vode, ktorá nemá brehy. :D
Už spolu v práci nie sme. Je to neskutočná úľava. Do práce chodím rada, teší ma čo robím.
Už by som druhý krát tých 12 rokov zrejme nezvládla, keby som mala začať znovu a vedieť, do čoho idem.
Ale som za tú skúsenosť vďačná. Zmenilo ma to dosť.
Je mi jasné, že som ten výcvik a drezúru istým spôsobom potrebovala. :)
dodo41
dodo41 | 26.2.2015 09:03
Ja mam 0 vody, 5 ohna, 7 vzduchu, 7 zeme.
Mozno som navonok necitlivy, no vo vnutri prehnnane.
A darmo mi niekto o citlivosti k druhym bude rozpravat, nevedome to nepojde za ziadnych okolnosti. Vedome sa mi to da. Ale to sa potrebujem sustredit.
neznámy
neznámy | 26.2.2015 09:11
Podľa mňa úplne všetko sa deje preto, aby to dokopalo človeka, hľadať samého seba :)
Aj to odvracanie pozornosti do vonkajšieho sveta.
neznámy
neznámy » dodo41 | 26.2.2015 09:14
Rozumiem ti. Nemyslím, že ľudia bez vodného živlu nemajú emócie, vôbec nie.
Ja to vidím tak, že je to pre nich oblasť, ktorú neovládajú, neorientujú sa v nej, preto sa omnoho ľahšie rozhodia, lebo to nevedia spracovať.
Podľa mňa ide len o to, že je to pre vás krajina neznáma, neprebádaná, hoci je vo vás tak isto ako v každom.
dodo41
dodo41 | 26.2.2015 09:39
Myslim ze vo vnutri citlivejsi ako ktokolvek iny, len je to akosi zakliate vo vnutri, len to nejde von.

Nebude o rozhodeni, u mna isto nie, Mesiac vo Vodnarovi...emociu na mne zbadas tazko, no vo vnutri to buraca.

Ako som uz spominal, je potreba prihliadat na radix ako celok. Ono tie veci, vlastnosti, nikdy nechybaju, u nikoho, to sa neda. Len su popresuvane po celej mape duse. A stane sa, ze nie zjavne viditelne.

Lebo to co nevidim, neexistuje?
neznámy
neznámy » dodo41 | 26.2.2015 09:53
Moja kolegyňa bola aj psychicky labilná, to ale nemusí súvisieť so živlami.
Určite sa treba pozerať na radix ako celok a neoddeľovať.
Ale tvoje slová "je to zakliate vo vnútri" mi prídu veľmi podobné tým mojim "krajina neznáma". :) Je to v tebe, iba nie spracované, hoci to má ovládaný prejav, keďže nepustíš von, to čo v tebe buráca.
dodo41
dodo41 | 26.2.2015 10:34
Isto, Mars v sextile so Saturnom v radixe to vsetko dokonale stabilizuje ;) tento aspekt si cenim najviac, vo vsetkych situaciach...
neznámy
neznámy » dodo41 | 26.2.2015 10:47
Sextil -LOL-
neznámy
neznámy | 26.2.2015 10:52
To je 60 stupňový uhol, nie sexuálna poloha, ty dilino. -WINKIE-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...