mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Cesty tela i ducha - 

Encounterové skupiny/ Skupinové terapie

neznámy
neznámy | 6.8.2013 09:51
www.ivdos.sk/Aktuality

Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou zúčastniť sa takejto skupinovej terapie. Ide o možnosť totálneho sebapoznania, na odporúčanie jednej pani psychologičky by som to chcela vyskúšať.

Máte s tým niekto skúsenosť?

-FLOWER-
neznámy
neznámy | 6.8.2013 11:43
Ahoj, pokud chceš sama sebe do hloubky poznat, vnoř se sama do sebe, skus meditaci.
neznámy
neznámy | 6.8.2013 11:47
Áno, meditácia je tiež fajn..
Mne skôr ide o to, aby som spoznala samu seba v komunikácii s ostatnými ľuďmi. Ako na nich vplývam, ako na mňa reagujú a naopak. Trošku prekonať samého seba, svoj strach napr. z komunikácie, strach z toho, že budem nepochopená alebo že sa budem báť vyjadriť to, čo chcem a pod..
neznámy
neznámy | 6.8.2013 13:49
skupina je vynikající nástroj, je ale třeba zvolit nějakou osvědčený časem prověřený přístup, ne nějakou rychlokvašku.
neznámy
neznámy | 6.8.2013 14:02
To je dobrá poznámka Korali ;-)
neznámy
neznámy | 6.8.2013 15:42
Jako hra dobrý :)

Ale co jsi vyjmenovala vychází všechno z jednoho strachu.Když pochopíš tohle
nebudeš muset hledat svůj obraz v zrcadle názorů druhých (což je komplikovanější,protože i oni mají své strachy).A to jak Tě vidí druzí už pro Tebe nebude tak důležité,protože je to jejich pohled.A není žádný důvod,proč by měl mít větší váhu než Tvůj - tímhle z Tebe přestává být loutka druhých -COOL--COFFEE-
neznámy
neznámy | 6.8.2013 17:45
pokud máte strach z komunikace, z vyjadřování, z nepochopení apod. pak o samotě se jich nezbavíte.

Skupina má obrovskou energii pole vztahů, kterou samota postrádá. Navíc tam máte zpětnou vazbu v reakci ostatních. nenechte se zblbnout a do skupiny běžte. Meditovat můžete pak.
neznámy
neznámy | 6.8.2013 23:24
Súhlasím a myslím si to isté..
-FLOWER-
neznámy
neznámy | 6.8.2013 23:30
Viem, že tam všetko budú cudzí ľudia a ich reakcie na mňa budú ich subjektívne pocity, ktoré by pre mňa dôležité byť nemali, ale práve o to ide, spoznať seba, svoje reakcie, svoj strach v neznámom prostredí..

Moja psychologička povedala, že je to pocit, akoby sa mal človek pred druhými vyzliecť. Obnažiť svoje ja, zhodiť svoje masky..

Určite to bude ťažké a možno sa mi na prvýkrát ani nepodarí poriadne otvoriť, možno budem len ticho sedieť a prizerať sa.. Tieto encounterové skupiny sú vlastne víkendové stretnutia (cca 5x do roka), na každom z nich sú dvaja facilitátori muž aj žena, ktorí v prípade potreby rozhovor a komunikáciu nejak usmernuju alebo pod.. Toto viem len z rozhovoru s pani, ktorá to má na starosti..

Dúfam že ma toto moje nadšenie neopustí do októbra -ROLL-:D
neznámy
neznámy | 6.8.2013 23:45
myslím že je mi celkem jasné o co jde-ZZZZ-

Ale tu možnost máš přece denně mezi lidmi,jen to chce trošku víc odvahy než ve skleníkovém prostředí ;). Ale když jí tolik neposbíráš,může to být dobrý první krok,což si zřejmě myslí i Tvá psycholožka :)
neznámy
neznámy | 7.8.2013 07:33
Denne medzi ľuďmi alebo v práci sa všetko točí tak rýchlo, že nemám čas sledovať seba a svoje reakcie a zhodnotiť ich, nemám spätnú väzbu, nie je na to jednducho čas alebo ani chuť, kdežto tie skupiny sú zamerané priamo na to, tam ten čas je aj spätná väzba..
Chcem proste vedieť, ako pôsobím na ľudí, keď sa s nimi rozprávam, aké majú zo mna pocity, a tiež, chcem sa aj ja trošku pozorovať a zistiť, ako vnímam iných ľudí, čo mi prekáža alebo ako sa dokážem medzi nich zaradiť..
V bežné dni sa toto praktizovať nedá :) a ak by sa aj na to našiel čas, tak chýbajú ľudia, ktorí by sa na to dali.
neznámy
neznámy | 7.8.2013 07:37
Napr. v práci.. Mám na starosti pár ľudí, ktorým potrebujem dať sem tam nejaké príkazy, nejak ich koordinovať aby výsledok práce bol čo najlepši, aj výkon aj kvalita.. A každý deň sa stretávam s tým, že niečo poviem a ľudia si to zle vysvetlia, alebo ma presne nepochopia, alebo niekto sa na mňa pozrie a ja si začnem hneď myslieť, že asi sa na mňa nahneval, alebo som povedala niečo, čo som nemala.. hneď začnú pochybnosti v mojej hlave, o mne, o tom čo robím a pod.. A v práci na to naozaj nie je vždy čas, aby som s ľuďmi o tom debatovala.. Tiež komunikácia s nadriadenými, to je tiež krížová cesta niekedy :)
adelaida
adelaida | 8.8.2013 00:09
Nejde o to, jestli názory a pocity cizích lidí měli být pro tebe důležité nebo ne. Ale spíš o to, že nemáš před nimi takové zábrany jako před lidmi, kteří tě znají. Nejsi tolik spoutaná předsudky... co by oni na to řekli, kdyby tě najednou viděli v jiném světle než jak se obvykle prezentuješ.
Myslím si, že je mnohem jednodušší se svléknout před cizím anonymním člověkem v přeneseném slova významu např. doktorem, než před někým koho potkávám dnes a denně a který je zvyklý na moji masku....:)
neznámy
neznámy | 8.8.2013 00:37
Z mého pohledu je dost zásadní omyl neudělat si při komukaci čas na to ,jak reagovat na druhé (gesta,způsob mluvy...).Je to něco,co probíhá "teď",ne později .Tohle nejde odložit,protože zpětně už nic nezměníš.Navíc představa,že komunikace je záležitost debatování je hodně zjednodušená.Mimovolně komunikuješ daleko víc než slovně.O tom by ses mohla v té skupině dozvědět,třeba budeš i překvapená -BIGEYE- ;).
Nakonec stejně ta práce ve skupině má smysl jen když to,co získáš, dokážeš pak zužitkovat v běžné komunikaci :).Takže doporučuju začít radši hned (a nečekat až na certifikát z nějakého kurzu:D )

držím palce:)-THUMBSUP-
neznámy
neznámy » adelaida | 8.8.2013 08:51
Podľa mna spôsob komunikácie je rovnaký, v tej skupine ide práve o to, spoznať seba a svoje reakcie a konfrontovať svoje názory a pohľady s ostatnými, ktorí tam prišli a tým istým účelom. Beriem to ako veľkú skúsenosť a možnosť prekonať svoj strach.
Chcem sa presvedčiť a uvedomiť si, ako pôsobím na ľudí, keď sa s nimi rozprávam, keď s nimi niečo riešim a pod..A počuť od nich spätnú väzbu, ich reakcie a tým si uvedomím, aká vlastne som, ako sa vyjadrujem a aké pocity vzbudzujem u ostatných. Ja sa v tej skupine nemám v úmysle na nič hrať.
neznámy
neznámy | 8.8.2013 08:54
Ďakujem, ono nie je to nijaký kurz, na konci ktorého nám dajú do ruky certifikát :)
A presne o to ide, zužitkovať skúsenosti potom v bežnom živote.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...