mesiac
Štvrtok, 18.4.2024
Meniny má Valér

Cesty tela i ducha - 

duchovné vedenie-naše vyššie ja

neznámy
neznámy | 30.12.2012 22:01
posledných pár dní sa zaoberám touto témou...je to pre mňa niečo nové a možno tomu ani poriadne nerozumiem.Problém je aj v tom,že mi do všetkého kecá rozum,alebo aspoň jeho zbytky-SHINY-...teda....moje vyššie ja by sa malo nachádzať v úrovni mojej siedmej čakry,je to duch,ktorý by mi mal byť nápomocný v duchovnom raste.Išla som podľa videa na youtube a tam som sa mala spojiť s mojím vyšším ja,teda naučiť sa ho vnímať.A ja som spravila čo???Neskutočne som sa zľakla,že tam mám niekoho...cudzieho,koho nepoznám,a komu neviem,či môžem dôverovať.Taký neskutočný strach som už veľmi dávno nepocítila.Bolo to možno spôsobené aj tým,že sa v mojom živote nechtiac oddeľujem od ľudí-som veľký samotár /neviem,kde to má korene/ a preto svoje vyššie ja beriem ako votrelca.Myslím si,že som príliž ovplyvňovaná tým,že čo nevidím,je pre mňa dosť nereálne,alebo by som to skôr nazvala inak,neviem si rozpomenúť,kto v skutočnosti som a to veľmi bolí.
Preto sa chcem spýtať,či niekto máte vlastnú skúsenosť so svojim vyšším ja.A akú.vďaka
neznámy
neznámy | 31.12.2012 15:31
Podle videí na YT bys taky mohla najít svého vnitřního mimozemšťana :D.
No,ale vážně :).Rozum Ti může vykládat cokoli - může stejně dobře existenci vyššího já podporovat nebo popírat.Otázkou je,jestli on sám tenhle pojem (třeba pro vlastní zábavu -ZZZZ-) nevytváří ;) a nespojuje s dalšími pojmy jako vetřelec :D a podobně.
Strach je už jen třešničkou na dortu,která dodává větší zdání skutečnosti téhle boudě.

Kdybych si já měl najít na You Tube nějaké video,vybral bych od někoho,kdo ví o čem mluví.Například tohle :

http://www.youtube.com/watch?v=cM2R_GxndDw
neznámy
neznámy | 31.12.2012 17:08
díkas;)
to video od Tolleho si pozriem.
práve preto,že sa -aspoň trochu-poznám,vyhľadávam si videá od ľudí,ktorým taknejak-intuitívne-verím.Tieto videá,čo spomínam-sú od Alžběty Šorfové.Ide mi skôr o to,že je veľa "vecí",ktoré vnímam ako samozrejmé,ale nevidím ich-napríklad takí anjeli...a nepopieram ich existenciu...a tiež mám pocit,že aby som sa posunula "ďalej",mala by som sa začať zaoberať týmito duchovnými vecami,ísť do vlastných skúseností.Vďaka za odpoveď.:)
neznámy
neznámy | 1.1.2013 18:37
No je to Tvůj výběr -COOL-

Ale kdyby Tě zajímal můj názor,tak to,co doporučuje E.Tolle jde přímo k podstatě.
Teta Alžběta je sice mile působící entuziasta,ale bohužel jí zatím cosi podstatného chybí ...
neznámy
neznámy | 2.1.2013 01:56
podla toho ako to opisujes tak to boli pocity podobne ako pri mojej depersonalizacii ja sa na to liecim ale pocula som ze to je dar je to taky stav tvojho ineho ja najlepsie si to najst na nete ale vraj vychodny duchovny sa snazia cely zivot dostat do takeho stavu z ktoreho sa ja liecim mohla by to byt pravda ze je to moje vyssie ja ale nemam navod ako to pouzit lebo su to hrozne pocity.PR.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 11:53
"ja sa na to liecim ale pocula som ze to je dar" - potom preco sa liecis? a hlavne: ako sa liecis?
ra
ra | 2.1.2013 14:45
Svoje "vyssie ja" je nezavisle od vychovy a prostredia? Je to teda "Ja" zbavene vsetkych predsudkov, komplexov a inych ziskanych put?
neznámy
neznámy | 2.1.2013 15:05
Mne sa niekedy zdá, že ľudia sa až príliš zaoberajú svojim vyšším ja, bez toho, aby aspoň trochu poznali to "nižšie", ľudské ja...
Čítala som od Eckharta Tolleho iba knihu Nová zem, pripomenula mi niečím dokument, ktorý sem nie tak dávno dala Tulinka v téme Duchovná naša cesta.
Ego je v tejto knihe - podobne, ako v novšej "duchovnej" literatúre aj v onom dokumente - podrobené prísnej kritike. Ešte aj zrieknutie sa majetku a kadečo (čo si už ani nepamätám), tam bolo popisované ako egoické, pretože stav nemajetnosti vraj vnútorne človeka nadraďuje voči iným.
Na jednej strane sa nabáda k celkom obyčajnému, prirodzenému priebehu života, na druhej k tomu, aby človek striehol ešte aj na záchodovú misu, aby ju väčším zadkom neurazil:D Proste mi tie teórie prídu ako program pre ľudí, v ktorom ani sami autori nemajú celkom jasno. A ľudia často potom na všetko kývajú hlávkami ako kury a ich preduchovnelými argumentmi sú hlášky typu: "to hovorí tvoje ego"

Vyššie ja sa často pokladá za také ja, ktoré je napojené na nejakú vyššiu, univerzálnu pravdu. Lenže vo svete existuje prepojenie medzi zemskými a vesmírnymi zákonitosťami, neexistujú oddelene. Oddelene neexistuje ani vyššie a nižšie ja, to nie sú body, ale pojmy signujúce zjednodušené predstavy ľudí o rozdieloch v ľudskom a duchovnom konaní, v ktorých sa to ľudské akosi stále viac odsúva ako neprijateľné.
Napr. v spomínanom dokumente mi zaškrípala v ušiach vetička, ktorá znela nejak tak, že "Božstvo neslúži ľudstvu tak osobným spôsobom, ako sa ľudia domnievajú". Čo bolo pripisované na vrub preprílišnej obetavosti poniektorých jednotlivcov.

Mne napr. presne tieto typy "múdrych" viet pripomínajú rečenie, že hovno zostane hovnom, aj keď sa dostane na policu a tvári sa že je lekvár. Ako ľudstvu slúži božstvo, to vie samo božstvo, my môžeme prijať akurát svoje miesto, resp. to, čím v tejto hierarchii sme.
Tým som nechcela nikoho uraziť, iba vysloviť názor, že teórie oných autorov si takisto obhajujú iba svoje ľudské presvedčenie.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 15:27
!!!!!!!! toto je pristup, ktoreho uplatnenie by si mnohe knihy, dokumenty, prednasky, atd pytali
neznámy
neznámy | 2.1.2013 17:00
Ja svoje vyssie ja berem moju intuiciu.Pomaha mi niekedy riesit moje problemy.Duchovno je sucast nasich zivotov tu na zemi.Su to laska,sucit a pomahat si navzajom.Ludia si zvykli vsetko delit a potom sa to aj prejavuje v nasich zivotov.Duchovno nam skor ukazuje,kde mame este na sebe zapracovat alebo pochopit tazke situacie,ktore nam vstupili do zivota.Vsetko zalezi ako pristupujeme k zivotu,k ludoim a k vsetkemu.Cim viac hladame nieco bozske tak tym sa vzialujeme od tej pravej podstaty a zitia tu na zemi.Co je obeta,ze sa vzdas bohatstva alebo ze sa obetujes pre druheho?Lenze vsetko zalezi na nasich pocitoch a co pre kazdeho predstavuje stastie.Ak nebudem vnutri vyrovnana a nenajdem pokoj v sebe tak potom nepomozu mi ani ziadne knihy.Kazdy mame svoju cestu a ukol,preto treba sa riadit svojim srdcom a svojimi pocitmi.Kym neprecitis to na sebe tak nemoze ani pochopit tie mudre slova tych majstrov.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 18:05
no pretoze sa mi v 16-tich prihodilo tzv.jávství a sprevadzali ho nesmierne uzkosti a strach ze sa zblaznim tak tento stav ktory dajaky guruovia a mnisi vedia vyuzit mne sposoboval peklo v zivote tak uzivam proti nemu doteraz lieky.
existuje webova stranka depersonalizace.info tak tam to rozoberaju postihnuti z roznych stran. ja nehovorim ze som zazila vyssie ja len ze sa niektore znaky prezivania zakladatela temy a mna dost podobaju. ahoj PR.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 18:13
S mnohým, čo píšete, súhlasím, dúfam, že som sa vás svojim prvým príspevkom nedotkla, je to len názor ;)

Jednoducho nesúhlasím s "duchovnými" videami a knihami, ktoré sú presvedčené, že objavili univerzálnu pravdu, snažia sa ju patentovať skrze medializácie, čím manipulujú ovplyvniteľnešiu časť populácie, hoci práve zato kritizujú iné učenia. Ak nájdem v nejakej knihe alebo videu kritiku nejakého smeru, automaticky pre mńa stráca na hodnote. Lebo aj to vyžaduje tvrdú makačku, mať svoj názor a prijať odlišný. To, že sa presvedčenia majstrov zhodujú s určitou časťou populácie, je mi jasné, veď kto by si nezamiloval rétoriku o súcite, pochopení a vzájomnej pomoci? Pre mňa sú to však príliš všeobecné pojmy, čím viac som podobných kníh prečítala, tým viac si začínam ceniť ľudí, ktorí sa nimi nezaoberajú, ale v určitých smeroch ich ukazujú v konkrétnej rovine. Tí najúžasnejší ľudia, ktorých poznám a ktorí dávajú najviac súcitu, sú práve takí, ktorí viac prežili, ako prečítali.
Pravdu povediac, musela by som na sebe oveľa viac pracovať, aby som takých duchovných majstrov chápala tak dobre, ako vy. Možno sa cítim ešte príliš mladá na to, aby som sa upísala programovému učeniu nejakého majstra, aby som jednoducho sedela a vyberala z kníh to, čo dokážem precítiť aj sama. Nateraz mi to príde pasívne a rezignované.
Zatiaľ chcem poznávať pozemských majstrov, úžasných ľudí, ktorí mi dávajú možnosť pracovať na sebe cez vzťahy k nim. Osobite, podľa situácie a človeka.
Aj v živote by som sa momentálne radšej učila pristupovať k ľuďom otvorene, bez nejakých predsudkov o tom, kto je na tom duchovne lepšie a kto horšie, podľa toho, či s nejakým ujdom Eckhartom súhlasí, alebo nie. Proste vidieť duchovnosť u každého človeka, vidieť ju v jeho ľudskosti. Nasledovaním veľkých majstrov, ak si človek nedá veľký pozor, človek naberie na seba kvantá predsudkov a často si to ani neuvedomuje.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 18:28
Vies co je zaujimave? Ja som zatial neprecitala ani jednu duchovnu literaturu a necitala ziadnych majstrov.Skor vsetko sa ucim so svojich skusenosti a so svojho zivota.Je to moja pravda a moje ucenie.Nevravim,ze je to aj pre inych,pretoze oni maju ine skusenosti a zazitky.Pozriem si daky dokument alebo nieco tu na internete ale vsetko berem ako informaciu ale riadim sa svojimi pocitmi.Mozno,keby sme ludi brali takych aki su a nechceli ich menit na svoj obraz.Sucit je podla mna,ze sucitim,ked ma bolest v sebe,ked prechadza zlozitymi skuskami.Keby bolo medzi ludmi viac ucty,vediet toho druheho respektovat tak by nebolo tolko zavisti a zloby tu na zemi.Kazdy sa uci natom co ho oslovi a preto ani takych,ktori idu cestou majstrov nesudim,to je ich zivot a ich cesta.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 18:56
To ste krásne napísali! Isteže, že netreba súdiť ani takých, čo idú cestou majstrov. Tí, čo sa dokážu riadiť srdcom, ako píšete o sebe, sú mi vzorom. Píšete však predovšetkým o sebe, no všetci nie sú takí, ako vy...

Písala som to hlavne preto, aby ľudia brali podobné videá s rezervou, nie fanaticky, ako všeobecnú platformu. Veď práve v spomínanom videu boli kritizované iné náboženstvá, ktoré sú podľa mňa významné pre iných ľudí. Nevidela som v tom videu pre ne veľa pochopenia...

K príspevku ma tiež podnietil iný dokument, ktorý som si dnes pozrela pri práci na ČT 2. Bol o mineráloch, ktoré sa používajú v mobilných telefónoch a pre ktoré zomierajú mladí ľudia a deti, lebo musia do dier s vysokou teplotou, aby ich získavali a prichádzajú tak o životy. Tieto minerály sa využívajú na výrobu kovov, ktoré sa používajú vo všetkých mobiloch. Videla som tam chlapca takmer vo veku môjho syna, tak ma to rozplakalo, pretože tiež mám dva mobilné telefóny a ani som nevedela, že mladých ľudí tlačia do takejto práce, aby potom oné minerály predávali a peniaze používali na kúpu zbraní.
Ako som tak pozerala a videla tú odhodlanosť chlapa natočiť dokument o tom, ako mladí ľudia zomierajú, zamrzelo ma, že videá duchovných majstrov získavajú toľko ovácií za kvetnaté reči a takéto video pozrie tak málo ľudí. A ľudia stálou výmenou novších mobilných telefónov vlastne podporujú smrť maloletých detí.
Keď som si proste spomenula na tú alibistickú vetu v tom videu, že božstvo neslúži ľudstvu tak osobným spôsobom, ako sa ľudia domnievajú, a keď som si predstavila, koľko ľudí skrze toho neprejavuje záujem o problémy druhých - musela som zareagovať. Prišlo mi ľúto, od koľkých reálnych problémov sa takto odsúva pozornosť. Možno ma tie problémy zaujímajú viac, ako by mali, ale dotklo sa ma to, keďže mám syna v takom veku.
Preto by som rada upriamila pozornosť na iných majstrov, ktorí sa toľko nevenujú všeobecným príručkám (lebo tých je na trhu viac než dosť), ale snažia sa bojovať za životy iných skutočne.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 19:07
Ked pozeram take relacie tak placem.Ked vidim deti v Afrike alebo kde je vojna.Je mi luto,ze kvoli prachom a moci ludia dokazu ist aj cez ludske utrpenie.Bohuzial mozme pomoct ako vieme.Sama moc ten mobil nemusim.Premna taki ako ten chlap su krasne bytosti,lebo im nie je jedno co sa robi a poukazuju,bojuju za druhych.Takych by malo byt viac,mozno by sme vedeli zmenit aj toto co sa deje.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 19:26
tak, mna zaujal rozruch okolo knihy patdesiat odtienov sedej, v ktorej udajne je velmi putavo zobrazeny milostny pribeh cudackeho milionara a neskusenej studentky a to najputavejsie na tom je to, ze su tam dopodrobna rozoberane rozne extravagantne milostne chutky a ich realizacie toho pana. Neviem, uz len pri citani tych nazorov zien a ich ochkani nad touto knihou ma to odradzalo, ze primarny moze byt pre niekoho zazitok pri citani o netradicnych sposoboch ponimania sexu. Predpokladam, ze za tajomstvom pritazlivosti tohoto pana pre mnohe zeny sa skryva spominana tucnosta jeho bankoveho konta. Keby tak bol normalnym obycajnym chlapom bez uchyliek, pre mna aktualne najpritazlivejsim,tak by to tolko rozruchu nevyvolalo. Ale ze panko moze zamavat bankovkami, tak kludne moze buchat svojimi uchylnymi milionarskymi zmlandravenymi sadomasochistickymi pastickami do zenskej ako sa mu zachce a kedy sa mu zamanie...Nie ze by som bola nejaky suchar, to nie:D, len si s prepacenim svoje sukromie nechavam pre seba,ale zrejme nepatrim ani medzi privrzencov porno priemyslu, a pardon, postradam v tom nejaku hodnotu, aj ked tym neopovrhujem a viac sa mi ta pozornost a rozruch okolo toho zda smiesna ako nepristojna. (Ze by Much Ado About Nothing?)Ak som tymto niekoho na tuto knihu namotivovala, tak dobru chut:)))A vlastne pri citani Vtakov v trni som mala pocit, ze ochutnavam zakazane ovocie, len s tym rozdielom, ze som mala strnast. :)
Ale v tom, co uvadzas, ze velakrat sa moze odsuvat takymito, pardon zasse podla mna brakmi, pozornost od veci, ktore su alebo mali by byt dolezitejsie.
Minule som sa zamyslala nad tym, ze uz ani pomaly nie je jednoduche najst nejaku peknu rozpravkovu knizku s nejakou vypovednou hodnotou, bez toho, ze by sa clovek nemusel predierat tonami pocarbanych nezmyslov bez myslienky. Podobny fenomen zaziva asi aj literatura pre dospelych a to primuje tzv. biznis o hladani stastia a duchovna. Podla mna citanie zostava nadalej medzi cinnostami, ktore vyrazne dokazu obohatit vnutorny svet. Problemom skor moze byt aj tendencia uz necitat vobec, pripadne zorientovat sa v tych brakoch.
a dalsia vec, tych majstrov, co sa priruckam nevenuju, ale sa realizuju, treba tiez sitkovat a nachadzat ako zlate zrnka medzi bahnom:)
neznámy
neznámy | 2.1.2013 19:27
Ten muž chcel dosiahnuť to, aby Nokia uvádzala, odkiaľ odkupuje dané kovy, ktoré sa vyrábajú z týchto minerálov. Aby sa zamedzilo dodávke práve z krajín s vojnovým režimom, kde nútia deti a ľudí bez adekvátneho zabezpečenia liezť hlboko pod zem, kde je teplota vysoká. Tieto kovy sa dajú získavať aj inde a za iných podmienok. Ale pani pre sociálnu zodpovednosť v spoločnosti Nokia tomu chlapovi argumentovala tak, že to nemôžu, lebo keby to uvádzali, mala by väčšiu šancu konkurencia. Takže peniaze sú oveľa dôležitejšie pre firmu Nokia, ako ľudské životy.
Hoci boli natočené deti v podzemí bez patričnej ochrany, hoci bolo poukázané, že firma vie, že kupuje čierny tovar, za ktorý s platí životmi, nepriznala si chybu.

Na záver povedala pracovníčka Nokie toto: Prečo by sme mali priznať chybu, aby ste vy natočili dobrý dokument? Tie deti tam mala totálne na háku...dorazilo ma to.
neznámy
neznámy | 2.1.2013 19:31
Aby som nevybočila z témy, myslím, že rozvíjať obe ja paralelne a bez oddelenia môžeme vždy, ak sa nebudeme dištancovať od svetových problémov a ak zostaneme čulí, budeme sa o ne zaujímať a budeme sa samých seba pýtať, ako sa možno podieľať na ich zlepšení. Možnosti sú vždy, už len tým, že nebudeme podporovať značky, ktoré podporujú smrť detí, alebo ktoré testujú na zvieratách a pod...
neznámy
neznámy | 2.1.2013 19:39
alebo ze nebudeme pouzivat plasty, ani plastami balene potraviny, ani nic, co treba vyhodit, lebo v prirode sa to rozklada niekolko sto, ci tisicroci?a zvierata, ked to zjedia, tak umru, lebo maju preplnene zaludky a nie su hladne, pripadne sa v tych sackoch udusia. Da sa ustupit od takejto formy nasej jedinecnosti? To by muselo byt nase Vyssia Ja naozaj ovela vyssie.:D
neznámy
neznámy | 2.1.2013 20:41
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...