mesiac
Piatok, 3.5.2024
Meniny má Galina

Astrológia a horoskopy - 

Vnímanie Descendentu

neznámy
neznámy | 11.11.2014 07:45
Natrafila som na článok českého psychológa Pavla Špatenku, pripomenul mi Tvoj názor, ktorý si tu vložil, tak to tu prilepím:

"Problém moderního člověka je hlavně ten, že dokud věci nevidí venku, neexistují.

Nad psychologií naštěstí bdí zákon osobní zkušenosti. To, co jsme se naučili ve škole, prostě zdaleka nestačí, protože jedině vlastní prožitá zkušenost nám dává autentické poznání. A u některých z nás se poznané zřetězí v přístup, který může pomoci druhým najít ten jejich vlastní.
Nepřistupuji k psychologii jako k dogmatu. Naopak, vytvářím z ní pružný přístup k neohraničenému, neviditelnému světu. Ve snaze poznat podstatu psychických sil se ptám na jejich vnitřní výstavbu, hledám jejich dlouhý stín, objevuji vzájemné vztahy mezi tím, co znamenají, v jakých podobách se nám představují, jaký mají charakter a mezi tím, čím doopravdy jsou.
Psychické síly plní a utvářejí lidské nitro. Proto si musíme stále a znovu připomínat, že mluvíme o objektech vnitřního neviditelného světa a o jejich projekcích či přenosu do vnějšího světa. Problém moderního člověka je hlavně ten, že dokud věci nevidí venku, tak neexistují. Tak to bohužel často platí pro celý jeho vnitřní svět.
Chceme-li skutečné poznání, nepátráme pouze ve svém vědomí, ale hledáme spojení s nevědomou realitou, jež sama v sobě ze své podstaty nese smysl a účel věcí, které se nám v životě dějí proto, abychom poznali pravou podobu sama sebe.

Mýty, sny, mandaly
To, jak probíhá dialog mezi vědomím a nevědomím, je otázkou imaginace, která však nemusí být chápana doslovně tak, jak její popis podává analytická literatura. Je tolik variant a možností jak navázat dialog.
Ten, kdo je obrazový typ, může snadno personifikovat a uplatnit svoji vžitou představivost, někomu se vybavují jen vnitřní hlasy, někdo je vybaven takovým cítěním, že samo o sobě stačí k tomu, aby se organizovalo do pocitových stavů, ze kterých se utvářejí vnitřní celky, jejichž charakteristiku lze dovršit dalšími technikami. Podstatné pro jejich zobrazení a propojení je další vědomé úsilí, které podporujeme tvůrčími technikami.
To, že se dají nevědomé celky personifikovat, že s nimi můžeme aktivně rozmlouvat, že sepisujeme mýtus, pracujeme se sny, vizemi a snovými obrazy, že člověk kreslí mandaly, pracuje na technikách vhledu a na umění zacházet s afekty, je náročná a v procesu osobní integrace velmi prospěšná věc.
S dobrou vůlí, plným nasazením a zdravým rozumem lze dosáhnout proměny postojů a postupně integrovat nevědomou osobnost. Ale tady vědomé úsilí pro mnohé z nás nekončí. Stín je totiž hlavně morální problém pro člověka, a proto má značný přesah do onoho světa a věčných duchovních otázek souvisejících s tématy viny, ctností, hříchu, přijetí, odpuštění a odevzdání se vůli, která přesahuje rozměr lidského chápání.
Mnozí z nás prožívají duchovní zrození pro tento svět. A protože nevyznávají žádné náboženství, postrádají systémový most mezi profánním a posvátným světem. Proto další osud jejich duše závisí nejen na tom, jak se dokážou vypořádat s úřadující nevědomou silou, jež svou bytostnou povahou přesahuje lidský rozum a jeho chápání, ale také na tom, jakým zkouškám víry budou ve svém rozumu vystaveni za temných nocí duše. Tato mysticko - spirituální část sebepoznání není, jak se jeví z pohledu vnějšího světa, ničím ojedinělým, ale ožehavou otázkou více než poloviny těch, s nimiž jsem se na duševní rovině setkal."

Pavel Špatenka
ruzinka
ruzinka | 11.11.2014 11:15
Asi máš pravdu. Čím jsem starší, tím víc Váhy chápu. Ono je to asi tím, jak na sobě člověk pracuje. Nejdřív Ti ty jejich vlastnosti lezou krkem a pak si postupně uvědomíš, že je naopak musíš přijmout a zpracovat a už Ti tak nevadí :)
neznámy
neznámy » martinbd | 11.11.2014 12:14
Máš pravdu s tým dopĺňaním, lebo napríklad ja mám absenciu ohnivých znamení a to je asi hlavná vec, ktorá ma priťahuje. Nie je to ani veľmi ego a sebavedomie(aj keď to ide ruka v ruke) ale taká ta hravosť, strelenosť a výbuchy energie, ktoré majú ohnivé znamenia a postavenia planét. Aj keď som v poslednej dobe začal obľubovať svoje zrkadlové vlastnosti. Teda veci, ktoré sú skôr u vzduchu, vody a trochu aj zeme. Ascendent je ale asi najviac spoločenská maska a tým pádom asi aj prvá vec, ktorou budeme väčšinou každého súdiť. "podľa seba súdim teba."
neznámy
neznámy » ruzinka | 11.11.2014 12:19
A v podstate aj ked seba branim ako vahu, nejak mi velmi samemu nesedia :D Alebo zatial, co som stretol vahy tak sa skoro nestavalo aby som si s nimi sadola lebo nejak rozumel. Su to(teda SME) sudcovia a ost lahko vedia odsudit aj ked navonok mu daju zapravdu v jeho postoji. Ja sa dost vztahujem aj na svoj ASC a lunu(skorp.) a teda sa pokusam trochu svoju osobnost prifarbit. Takze celkovo sa neberiem ako "typycku" vahu.
neznámy
neznámy | 11.11.2014 12:42
"Su to(teda SME) sudcovia a ost lahko vedia odsudit aj ked navonok mu daju zapravdu v jeho postoji."

-THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 11.11.2014 13:21
nejde o to, koho přitahujete, ale o to, jakým způsobem navazujete zodpovědné rovnoprávné vztahy, jak se s ostatními lidmi a světem kolem sebe setkáváte. DSC je počátek vztahu, vztah je konzumován v 8. domě sdílení, zhodnocován v 9. domě a nazákladě vyhodnocení vztahu se ujímáme svého postavení ve společenství v domě 10.
neznámy
neznámy | 11.11.2014 13:30
pokud máte poblíž DSC planetu (a pozor ta planeta může být nad obzorem i pod obzorem, proto je nutné kontrolovat výšku planety nejen koukat na polohu na ekliptice) představte si, že tuhle osobu vysíláte na tržiště mezi lidi. Takže jinak se bude vůči ostatním lidem chovat Jitřenka, Večernice, jinak Saturn, jinak Mars atd
a to v několika vrstvách symbolismu např. u Marse v liniích Arés / Hefaistos od námezdního žoldáka, nebo čeledína přes krále krutého nebo laskavého otce vlasti atd k nějakým "bohům"

Pokud tam planeta není, mohou pomoci dispozitoři znamení v sedmém domě, planeta na konci 6. domu, planety v prvním domě, případně

tranzity vůči nativnímu DSC a vůči 7. domu a 7. domem,
direktivní a progresivní planety vůči nativnímu descendentu, direktivní/progresivní planety vůči direktivnímu/progresivnímu descendentu.

možností je nepřeberně
neznámy
neznámy | 12.11.2014 09:37
Nakoľko astrológia uviazla svojimi myšlienkovými stereotypmi niekde v minulom storočí a možno ešte ďalej, jej konzumenti (nechápať ako urážku) ani netušia aký hlboký a detailný portrét človeka sa dá vytvoriť z jeho horoskopu narodenia. A nie jeden, tých portrétov sa dá vytvoriť niekoľko, pretože človek je viacúrovňová bytosť. Ale aby ten, takmer dokonalý, portrét mohol vzniknúť je treba použiť všetky farby – prvky – horoskopu.

A aby som sa vrátil k téme vlákna, z horoskopu narodenia sa dá vytvoriť rovnako hlboký a detailný portrét nášho partnera. Ale tiež je nevyhnutné pracovať so všetkými farbami – prvkami – horoskopu. Človek je ako pečať rozlomená na dve polovice, a celý život človeka nie je o ničom inom iba o hľadaní tej druhej chýbajúcej polovice. Celý život je o hľadaní, nadväzovaní a vytváraní vzťahu k chýbajúcej polovici, k odštiepenej časti nášho „ja“, ktorej projekciu hľadáme vonku vo svete.

To znamená, že aj celý horoskop je vlastne o vytváraní vzťahov s chýbajúcou polovicou. Je preto nezmyselná snaha spoznať svojho partnera a riešiť vzťahy všeobecne iba prostredníctvom Desc., rovnako nezmyselné by bolo, ak by sme chceli spoznať majiteľa horoskopu iba prostredníctvom Asc. Tak ako je dôležitá línia Asc. – Desc. pri analýze vzťahov, tak isto je dôležitá pri tej istej analýze aj línia IC. – MC. a nakoniec aj všetko ostatné, čo sa v horoskope nachádza.

Pokiaľ nenájdeme chýbajúcu polovicu, ktorá dokonale zapadne na svoje miesto, nedokážeme vytvoriť skutočne hlboký vzťah. Ale aj partner je viacúrovňová bytosť a preto aj jeho obraz má viacero podôb. Tu je veľmi zaujímavé sledovať vývoj človeka, ktorý má za sebou aspoň dva – tri hlboké vzťahy. Ak by človek vlastnil horoskopy všetkých jeho partnerov, mohol by na nich sledovať vlastný vývoj – zacelovanie svojich rán, svojich chýbajúcich častí... atď.
neznámy
neznámy | 12.11.2014 10:41
Myslim že to zni zcela logicky ,a nemelo by to byt velkou neznamou ani pro cloveka,jenz se astrologii chysta trebaze v dalnem budoucnu teprve zabyvat.Tady jde spíše o takovou tu, v dobrém slova smyslu rekreacni az nedbalou astrologii,k uvolneni a pobaveni se,neco jako tlach u caje o pate,lidé se snaží uvolnit,mysl vicemene tekava,neb starosti mnoho,plus prikladne v rohu steka pes,či z kuchyne zena apod.
neznámy
neznámy | 12.11.2014 13:33
Logicky to znieť môže, ale realita tomu príliš nezodpovedá. Ak ľudia pri čaji preberajú vzťahy na úrovni, alebo cez symboliku, Desc., tak je to asi v poriadku. Ale ak sa s tým budeš pravidelne stretávať v astrologickej literatúre, prípadne na stránkach niektorých astrológov atď.... takto už celkom v poriadku asi nebude...
neznámy
neznámy | 12.11.2014 13:39
astrologická konzultace není nezávazné popovídání si u kafíčka

Tak jako má má svá pravidla, má i svůj sváteční čas
neznámy
neznámy | 12.11.2014 14:22
Som rada, že sa tu rozbehla diskusia tohto druhu... a že téma smerovala do týchto končín.. t.j. do nového pohľadu na vec. A to sa týka nielen témy Asc/Dsc, ale celkového pohľadu na astrológiu a jej prínos pre sebapoznanie.

Kuchynské vnímanie astrológie nie je ani moja šálka kávy a výklady typu: "Pozor ty máš Pluto v 7.dome - tvoj partner bude tyran", sú rovnako nezmyselné, ako tvrdiť, že šťastie v láske prináša Jupiter v 7.dome...

Samozrejme, že planéta v blízkosti 7.d. má veľký vplyv na oblasť vzťahov, ale je to všetko oveľa hlbšie, ako sa na povrchu zdá.. takže opísať to dokáže prinajmenšom dlhšia astrologická konzultácia (alebo čo najobjektívnejšia sebareflexia). No určite to nie je také jednoduché, ako sa v niektorých literárnych zdrojoch píše. Ľudí to zavádza a fixuje na istú predstavu, ktorá ani nemusí byť o nich, pretože nie je braný do úvahy zvyšok a celý kontext radixu. A to by si mal každý konzument astrológie uvedomiť... že jeden aspekt z nich "ľudí nerobí"..

Pochybujem, že zastaralá astrológia môže niekomu priniesť niečo pozitívne - že rozdeľovanie planét na dobrodejov a škodcov, zlý, dobrý aspekt, ťažký a ľahký radix, je normálne. Naopak - je to zvrátený pohľad a zabúda sa na základ - na neutrálnosť každého jedného archetypu. Som presvedčená, že delenie na dobré a zlé , mení toto umenie na gýč a ľuďom to škodí. Vyslovene škodí.

Horoskop narodenia, vnímam ako mapu k rozvoju vedomia, ako potenciál k rastu, ktorý je stimulovaný prostredníctvom tranzitov či direkcií.
martinbd
martinbd | 12.11.2014 14:41
:)
Ahoj, ja by som to posunul ešte ďalej. Podľa mňa nie je správne rozdeľovať astrológiu na starú a novú, klasickú, psychologickú a neviem čo. Jej možnosti sú obrovské. Aj pozerať sa na vec v zmysle starej astrológie typu dobrodej, škodca má svoj zmysel v určitých prípadoch. Aj neutrálny pohľad na vec má svoj zmysel. Horoskop môže byť aj to, ako ho ty vnímaš, ale aj niečo iné. Podľa mňa nie je dobré príliš ohraničovať význam horoskopu a astrológie. Potom z toho vznikajú len nezmyselné spory astrologických škôl. Jednoducho, sú rôzne pohľady na vec a ide aj o to, na čo chce človek astrológiu alebo horoskop využiť a podľa toho zvolí prístup.
neznámy
neznámy » martinbd | 12.11.2014 15:03
Ahoj...
Pri pohľade na astrológiu a vykladanie radixu mi ide v prvom rade o tvorivý pohľad na vec. Na posun a na progres, ktorý môže človeku priniesť. Vyhnúť sa skostnateným štruktúram, ktoré kategorizujú a zatvárajú vlastníkov horoskopov do klietok, ktorým potom veria a považujú ich za svoj malý obmedzený priestor... vtedy im uniká potenciál...

Nejde ani tak o to, ako ktorý štýl astrológie nazveme, ale o to, čo ľuďom prináša alebo naopak - berie.

Verím, že každý archetyp je neutrálny a že sa jedná len o spôsob jeho pochopenia a využitia v sebe samom a následne vo vzťahoch k okolitému svetu. Keby sme sa mali sústrediť na dobrodejov a škodcov, na zlé a dobré aspekty, tak by sa ľudia "so zlými" radixami mohli ísť rovno obesiť. ;)
neznámy
neznámy | 12.11.2014 15:04
Pekne -THUMBSUP-
martinbd
martinbd | 12.11.2014 15:17
Asi si nepochopila, čo som tým chcel povedať. Ak napríklad ideš stavať dom a chceš využiť elekčnú astrológiu, tak môžeš využiť tradičný pohľad na planéty, ako škodca a dobrodej. Ak napríklad chceš, aby ti budova vydržala. V tomto prípade by psychologický prístup asi nebol veľmi užitočný, že Saturn je neutrálne planéta, keď mi padne dom.
Ak robíš psychologický rozbor, alebo sa sústredíš na rozvoj človeka, tak je určite na mieste psychologický prístup.
Zasa z iného pohľadu sa dá použiť aj vedecký prístup, ako to spravil napríklad Gauquelin, keď využil metódy matematiky, štatistiky.
V lekárskej astrológii sa zasa zvolí iný prístup, tak sa to môže prepojiť aj s psychologickou astrológiou, čo je podľa mňa nový obor astrológie a keď mu ešte niekto nedal názov, tak ja mu dám názov astropsychosomatika. :)
Dúfam že som lepšie ozrejmil to, čo som mal na mysli. A preto si myslím, že nie je veľmi dobré ohraničovať význam astrológie, ale naopak rozširovať.
neznámy
neznámy » martinbd | 12.11.2014 15:35
Vnútro človeka sa premieta do vonkajšieho sveta, čiže s použitím elekcií by som bola opatrná, resp. ja ich vôbec nepoužívam. K tomu by sa hodilo, že "niekedy aj motyka vystrelí" a to sú presne situácie, kedy vnútro rezonuje s vonkajškom a situácia dopadne dobre bez ohľadu na akékoľvek elekcie. Filozofická otázka by bola zas "čo je to dopadnúť dobre?"...

A koniec koncov - elekcie tiež nie sú ničím iným než spoliehaním sa na dobrodejov a škodcov.

A keď už sme pri príklade Saturna a stavby domu, tak nevidím dôvod, prečo by tam mal práve Saturn pôsobiť ako typický "škodca". Saturn buduje pevné štruktúry, materializuje, takže by som ho pri stavbe domu opäť vnímala ako potenciál, aj keby tam mali byť určité prekážky. Ďalšia vec - Saturn má ambivalentný vzťah s Jupiterom, takže by som opäť poukázala na to, že (ostaňme pri stavbe domu) ani Jupiter úspešnú a bezproblémovú stavbu určite nemôže zaručiť...

Dalo by sa stále diskutovať o ďalších "ale" (ale veď tam mohli byť iné tranzity mamy, otca, syna, brata a pod.), no ja sa opäť odvolám na svoju prvú vetu v tomto príspevku, že vnútro človeka sa premieta do vonkajšieho sveta... A tým chcem povedať toľko, že základ je pochopiť svoj vzorec, kód vlastného radixu a nastoliť harmóniu. Inak bude vždy niečo vo vonkajšom svete vypadať ako chaos a bordel... :)
martinbd
martinbd | 12.11.2014 18:50
Chytila si sa úplne nepodstatnej veci a ušla ti pointa. To čo tu rozoberáš bol len príklad. Ale o to predsa vôbec nešlo, vysvetľoval som rôzne prístupy a ty si z toho vytrhla nepodstatný detail a ušiel ti celok.
Kto chce pochopiť, čo som napísal, pochopí. Už by som sa len opakoval.
neznámy
neznámy » martinbd | 12.11.2014 19:26
Ja som pochopila, aké rôzne prístupy si mal na mysli. Myslím si však, že pochopenie povestného základného kódu, ktorý má každý vo svojom radixe, je alfou a omegou všetkého. Sebapoznanie, nájdenie svojho "JA" - o to tu predovšetkým ide. A keď to nefunguje tak, ako má "JA" v pláne, prichádzajú choroby a rôzne iné nepríjemnosti...

K rozšíreniu vedomia majú napomôcť všetky tranzity, direkcie a všetky udalosti, ktoré človeka počas života stretnú, všetky vzlety a pády...

Predikčné metódy sú teda iba upozornením na to, čo by sa malo udiať na vnútornej rovine, prípadne na vonkajších udalostiach. Slúžia k tomu, aby sa vďaka nim dalo orientovať v osobnostnom vývoji - čiže opäť - ide o vnútorné zmeny, tie sú podstatné. Všetko to smeruje k jedinému cieľu - k rozšíreniu vedomia a sebapoznaniu. Či už sa to udeje "len tak" alebo na základe nejakých príjemných či nepríjemných udalostí.

Úlohou predikčných metód by nemalo byť staré známe "Bu bu bu, boj sa človeče, prichádza Pluto a o rok aj Urán. Radšej nezačínaj podnikať, máš na MC Saturn!" a pod.
Ich úloha by nemala byť o tom, aby sa niekto triasol strachom, alebo sa snažil prečkať ťažké obdobie... ich úlohou je objasniť a vysvetliť, k akej téme prichádza, s čím človek príde do kontaktu a čo má riešiť na úrovni svojho vedomia.

Čo sa týka tradičnej astrológie, už som vysvetlila s čím tam konkrétne nesúhlasím, t.j. s rozdeľovaním na dobré a zlé. Neznamená to však, že zavrhujem úplne všetko, pretože stará astrológia je základ a stavebný kameň toho, čo je s astrológiou dnes. Keby nebola tradičná astrológia, nemohli by vznikať ani žiadne dnešné nové prístupy :)...

To je ako s medicínou... Medicína ako taká ostáva, ale samozrejme sa v duchu doby vyvíja a dnes sa už upustilo napríklad od púšťania žilou (a propo - púšťanie žilou vo mne evokuje držanie sa dobra a zla v astrológii :) )... Niektoré veci sa z medicíny zachovali dodnes, k niektorým sa po rokoch vracia... A tak je to skoro so všetkým...

Tieto názory nepíšem "proti tebe", alebo ako nejaký protipól k tebe, ako to zrejme vyznieva z diskusie. Sú to proste moje myšlienky... Tak snáď sa už pochopíme.
neznámy
neznámy | 12.11.2014 23:44
podla mna to je hra zo slovickami... napriklad ked si zoberieme taky kvadrat... kvadrat vzdy znamena cin, aktivitu, zmenu... pekny obraz kvadratu vidiet na oblohe, ked je luna v prvej ci poslednej stvrti - akoby sekera pretinala oblohu....
a kedze drviva vacsina ludi ma radsej pokoj, pohodlie a ak sa im nieco paci, tak nemaju to chut menit... tak aj kvadrat, ak nazveme nepriaznivy, ci napatovy, tak je to v podstate pravda, az na par vynimiek... pri kvadrate clovek musi pohnut zadkom, niecoho sa vzdat...samozrejme, ze z nejakeho vyssieho hladiska ide o "dobry" aspekt, kedze snad neexistuje nejaka duchovna nauka, ktora by neuprednostnovala dynamiku nad stagnaciou... ale pre bezneho cloveka, ked astrolog povie, ze je to neprijemny aspekt, tak sa vacsinou trafi...-PUH-
Stránka:
2 3 4 5 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...