mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Astrológia a horoskopy - 

Sebeckosť a egocentrizmus v horoskope

lak
lak | 15.10.2014 01:52
:D :D :D dakujem, hadam ano :D ako sa poznam, pri podozrivom spravani by som sa otocila na opatku :D ale nastastie manzel je svatec :D :D tak ma dufam nebude prestievat :D
neznámy
neznámy » lak | 15.10.2014 08:26
Víš co já to nemyslela nijak zle, spíš jsem chtěla popíchnout Martina, protože se to z jeho příspěvku přímo nabízelo :D
Ale mám fakt Raků kolem sebe přehršel a všechny tyhle vlastnosti sleduju v praxi. Pod pojmem egocentrismus nevidím egoismus ani sobeckost (byť se to nemusí vylučovat). Je to takový nějaký emoční egocentrismus kdy mám dost často pocit, že si uzurpují pozornost, aby k nim byl člověk milý, citlivý, chápavý, souhlasný, jsou to takové děti. Hlavně muži-Raci. Nezažila jsem větší citové vyděrače (takovým tím dětským uraženým způsobem) než Raky... všichni Raci a Rakyně prominou, jak jsem řekla, je to moje zkušenost, někdo může mít jinou.
Hlavně to neber prosímtě na sebe, tebe tak nevnímám a nemyslím, že to bude pravidlo. Jen myslím, že v určité rovině se to může takto projevovat a v mém okolí mám několik takových případů.
neznámy
neznámy | 15.10.2014 08:28
Ano, přesně tak, jako sobeckost jsem to vůbec nemyslela, viz vzkaz pro milamora.
Jinak, vystihla jsi to přesně ;-) vnímám to stejně, jen to neumím jako obvykle popsat!
neznámy
neznámy | 15.10.2014 10:18
dakujem za prispevok a zaujimavy pohlad na vec... urcite suhlasim s tym, ze charakter cloveka a jeho spravanie vo velkej miere ovplyvnuje detstvo a vychova v detstve. No tiez to rozpolozenie planet v radixe nie je nahodne a zväcsa to sedi aj s radixom.
neznámy
neznámy | 15.10.2014 10:26
Ahoj. No ja mam to iste postavenie tych prvkov ako aj Ty a nechcem nejako obranovat seba, ale nezda sa mi, ze by som si potrebovala vynucovat pozornost. Ty si vsak Rak, môj protipol, tak u Teba sa ta starostlivost prejavuje zrejme vo väcsej miere a vo väcsej miere ju aj potrebujes spät. Neviem posudit, kedze osobne Ta nepoznam, len si to myslim...;)
No nieco na tom pravdy bude, ale nenazvala by som to sebeckostou, skôr clovek tym, ze venuje vela pozornosti a starostlivosti druhym sa zaroven vycerpa, ked nedostava rovnakou mierou spätne, no to je skôr o rovnovahe nie o EGU, aspon ja to tak vidim.
neznámy
neznámy | 15.10.2014 10:39
Ja s týmto Tvojim názorom súhlasím, viac krát sa mi potvrdilo, že Raci veľmi lipnú na človeku, kt. je im blízkym a vyžadujú od neho maximálnu starostlivosť a opateru. Ak je partner al. už ktokoľvek nezávislý tip trvajúci na svojej osobnej slobode, tak už tu môže nastať dosť vážny problém. To je myslím tá negatívna stránka Raka, napriek tomu, že toto znamenie je známe svojou starostlivosť, intuíciou a opaterou o toho druhého. Sedí aj ten archetyp dusiacej matky, kt. svoje deti dusí svojou prehnanou starostlivosťou a opaterou, to je archetyp materinskej lásky v Rakovi, kt. môže prerásť až do takejto negatívnej formy. Samozrejme neplatí to vždy a u každého.
Ja osobne by som nemohla mať partnera so zvýrazneným znamením Raka, liezlo by mi to lipnutie na mne na nervy a možno aj mohla, lenže musel by byť vysoko osobnostne vyspelý a uvedomelý svojich kladov aj záporov a dať mi potrebnú dávku slobody a priestoru.
A tiež to je pravda, že Rak nielen chce, on hlavne POTREBUJE toho druhého pre seba, inak je stratený...
neznámy
neznámy » lak | 15.10.2014 10:42
vidíš Ty si ten typ uvedomelého Raka, kt. si je vedomý aj tých negatívnych stránok. :) Keď však človek o nich vie a je si ich vedomý, môže ich zároveň ovládať a spracovávať, horšie toho, kto to v sebe popiera. Napokon každé znamenie má svoje klady aj zápory. -YES-
neznámy
neznámy | 15.10.2014 10:44
Ďakujem Ti za príspevok, veľmi dobre vystihnuté. -THUMBSUP-
lak
lak | 15.10.2014 11:47
ani ja som to nemyslela zle, teda ironicky :) toto je kruta realita, ale nehanbim sa ju priznat, lebo kto POZNA rakov, vie :D
dakujem, si mila :) nemozem s tebou nesuhlasit.. vo vsetkom :)
lak
lak | 15.10.2014 11:49
:) dakujem :) to ano, da sa to spracovavat, alebo skor zmiernovat priznaky :D
neznámy
neznámy | 15.10.2014 13:00
Já znám spoustu raků, kteří nevyžadují starostlivost. Ani že by na svém partnerovi lpěli. Vlastně neznám žádného který by byl takový. Dokonce jsou schopni mnohem razantnějších kroků. Ani bych neřekla, že by se pro druhé rozdali, ale když se o někoho starají tak to nemá konkurenci, ta péče je taková prostě račí.

A co se týče toho jejich egocentrismu, tak je to spíš velká dávka subjektivity a pocitů, která jim zavaří senzory na dost dlouho, aby byli schopni vůbec z toho světa vykouknout. Je to jako koukat se přes takovou spešl mlhu.

Rak potřebuje především svůj svět a pak člověka který mu rozumí.

Jiná je, když je rak zraněný. To už je ale na samotný téma i s každým dalším znamením, jak se člověk chová sobecky, když se cítí/je zraněný.
neznámy
neznámy | 15.10.2014 13:25
Celkovo myslím sa nedá nikoho takto zaškatuľkovať.
Čo ja poznám rakov, tak to na nich vôbec nepasuje.
Mne to príde ako keby mali ľudia vo svojom okolí niekoho "v zuboch" či v obľube, sú tu registrovaní a teda využívajú možnosť ako to, čo oni vidia na iných, tu môžu chrstnúť a tvrdiť, že toto znamenie je presne také a hotovo.
Príde mi to ako mlieť zrno na múku, ktorá sa nedá využiť a zjesť.
A to nehovorím o tom, že často vidíme u druhých práve to, čo v sebe radi nevidíme či vidieť nechceme.
granko
granko | 15.10.2014 14:42
múdro a s citom -PUH-
sú zvláštne také pohrdavé prejavy na račie hodnoty.. symbol raka je hlavne o duši.. ten symbol matky či dieťaťa nepostačuje na pochopenie ani trochu.. a niekedy veru je ten svet malý na takú dušu.. a spoločnosť či vzťahy jak by dal.. je vôbec príznačné, že práve tie pozitívne račie hodnoty ako súcit, spolupatričnosť a empatia moderná spoločnosť popiera ba priam ich potiera a odkazuje ich len do sféry rodinných vzťahov, teda kto má také šťastie, že nejaké má heh.. takže možno kdo sám sa nejak dobre nevysporiadal so svojím detstvom, či skôr s potrebami svojej duše, vracia sa mu to v podobe alergie na sentinentálno.. veď on už je predsa silný človek také akéže oné, orácie.. no veru príbeh zženštilých chlapov sa často "spája" emocionálnymi blokmi mužatiek presvedčených o svojej sile..
univerzum nezabúda -LOL-
neznámy
neznámy | 15.10.2014 14:54
Ja nie som rak :) mám ascendent v rakovi. A raka, ako znamenie, jeho princíp, si s egoizmom a egocentrizmom nespájam.

Môj príspevok bol mierne ironický. Tiež ťa nepoznám, avšak po tom, ako si tu v poslednej dobe horlivo hájila svoje postoje a mesiac vo váhach, chytala za slovíčka martina a vzťahovala akýkoľvek názor iných na seba, mi nadpis tejto diskusie, konkrétne egocentrizmus, prišiel ako Zlodej kričí: Chyťte zlodeja!

Asi rozumiem, že si obhajovaním svojho mesiaca len chcela povedať, že si vo vzťahoch maximálne ČESTNÁ a FÉROVÁ, ale to nerobí mesiac vo váhach ako taký, ale práve ten ascendent v baranovi. To, že sa vo vzťahoch identifikuješ, rozdáš až stratíš, to je mesiac na desc., to, že je ten mesiac vo váhach ale nám ostatným signalizuje, že tých partnerov bolo viac. Je jedno, aké tam boli okolnosti, fakt je ten, že premenlivosť vo vzťahoch tam je a partnerov je viac a vďaka ascendentu tiež vieme, že vo vzťahoch chceš byť, a najskôr aj si, čestná.

Avšak tá premenlivosť mesiaca sa môže prejavovať aj tak, že ak sa ti nedostáva toho, čo sama rozdávaš, vieš spraviť poriadny vietor, poriadne scény a práve vďaka asc. v baranovi sú často tie scény za účelom potvrdenia vzťahu, lásky, ale hlavne samého seba, pretože ascendet je o motivácii a motívom barana vždy bude Ja.

Svojím predchádzajúcim ironickým príspevkom som chcela poukázať na to, že každý máme v sebe kus toho, čo na druhých nemáme radi.

P.S. Len tvoje okamžité reakcie, keďže máš mesiac stlačený medzi plutom a marsom na desc., môžu partnerov skôr odradiť a teba v konečnom dôsledku zraňovať a vyčerpávať.
neznámy
neznámy | 15.10.2014 15:12
Dakujem za osobnostnu analyzu a aj tvoje rozanalyzovanie mojho Mesiaca vo Vahach, aj ked je to uplne mimo temy, kt. som tu chcela riesit. Kedze ma osobne nepoznas, fascinuje ma ako ma vies znalecky rozanalyzovat -PUH-...nechce sa mi nejako sa obhajovat, nepovazujem to za podstatne, co si kto o mne na fore mysli. Ludia, kt. ma poznaju osobne, vedia svoje. Beriem to vsak, ze si mi chcela nieco objasnit o mne, tak v konecnom dôsledku vdaka za namahu (nemyslim ironicky). -BYE-
neznámy
neznámy | 15.10.2014 16:44
-THUMBSUP-
Naprosto souhlasím, vždy jde o subjektivní vidění a výklad. Proto by se tyhle věci od druhého člověka neměly brát vážně, osobně -FLOWER--MUSIC-
neznámy
neznámy | 15.10.2014 18:11
pozerám, že už je tu strašne veľa príspevkov a nestačím to všetko prečítať, ale z toho čo som si prešiel mám nutkanie niečo napísať...

ego predstavuje oddelenosť od univerzálneho vedomia a pocit individuality. pocity ega môžu byť aj veľmi príjemné ak sa niekto vyžíva vo svojej jedinečnosti - to ale vôbec nie je dôvod na egocentrizmus a sebeckosť. človek, ktorý je čisto nesebecký, rozdáva sa a dokonca ani nečaká, že mu to bude vrátené, ak si nedá pozor a nebude pozorovať a analyzovať sám seba, môže sa chytiť do pasce ega a začne sám seba "zbožňovať" aký je čistý a úžasný :D. pocit individuality, ego, nastáva aj opačným spôsobom, pocitom menejcennosti.

v prvom rade ak si definujeme ego, tak samotný egocentrizmus a sebeckosť je len časť ega. možno by sa to dalo veľmi jednoducho definovať - nedostatok empatie. vonkajšie správanie človeka môže ovplyvniť celý rad vecí. takže súdiť druhých podľa toho čo vidíme sa nie vždy oplatí. môže v tom byť zlé prostredie, v ktorom bol človek vychovaný, odlišná kultúra a kultúrou stanovená morálka, nižšia inteligencia, ale koľko súcitu má ten človek naozaj, to rozum nezistí. samozrejme súcit sa s egom nevylučuje, môže ísť len o inú formu - inú pascu.

ďalšia vec čo ma napadá je, že sa tu spomínajú znamenia a planéty v súvislosti s egocentrizmom. ja by som povedal, že egocentrizmus a sebeckosť je len jedna z foriem výraznejšieho ega - nevyzrelej osobnosti. nevyzrelosť môže mať relativne rovnakú úroveň aj v inej forme. takže napríklad rak sa môže prejavovať vo svojej račej kvalite, ale na inej úrovni. nemusí byť rovno sebecký takým spôsobom ako lev, býk, baran, ale jeho hodnota ako človeka môže byť svojim spôsobom rovnaká. neexistuje predsa znamenie, ktoré by bolo viac, alebo menej. je to všetko len súčasť jedného celku a naše možno nevedomé súdenie na lepšie a horšie je len nepochopenie určitej kvality správania, alebo významu znamenia.
neznámy
neznámy | 15.10.2014 18:26
presne toto som mal na mysli! -THUMBSUP- len som k tomu nedošiel

chcel som hodiť otázku do éteru, že ako sa prejavuje nevyzrelá forma Raka, ale už to asi nemá význam. doplnil by som to ešte o jednu zaujímavú vec - deti - stelesnenie lunárneho princípu. hovorí sa, že sú to čisté anjelské dušičky. na jednej strane, deti sa rodia s určitým vnútorným poznaním, ktoré z nich výchovou vytrvale vyháňame, kým ich skoro úplne "nevyčistíme", ale na druhej strane, majú nepoznanie a nevedomie, veľa vecí si neuvedomujú a to z nich robí práve tých najväčších egoistov na svete. mám pocit, že každé znamenie a princíp ma v sebe zakorenený riadny paradox. to bude asi ten tieň -PUH-

možno by sa dalo povedať, že dieťa je svojim spôsobom nevyzretá luna
neznámy
neznámy | 15.10.2014 21:27
Môj najbližší priateľ je čistokrvný Rak so stélliom pri svojom slnečnom znamení a zároveň s prevahou vody v horoskope, s Ascendentom ako ja, v Škorpiónovi.

A ako čítam všetky tieto príspevky, v každom vidím kúsok jeho. Ale až tento tvoj ma donútil napísať a uznanlivo pokývnuť hlavou, v podstate si Rakov ním úplne vystihla. :) A dokonca si použila niekoľko termínov, ktoré som na výklad ich osobnosti začala používať presne aj ja.
Strašne veľa ľudí, čo toho priateľa pozná ho súdi ako egocentrického a ozaj, sprvu som mala z toho pár šedivých vlasov aj ja, ale to dovtedy, kým sme spolu nezačali tráviť viac času a začala som chápať, že jeho správanie funguje na opačnom princípe než na akom je od okolia brané (predsa len, aj samotní rak chodí dozadu..).
Ten zamenený výraz "egocentrizmus"na "subjektivizmus" urobí veľa, síce sa to na prvý pohľad ponáša ako keby na synonymum.. Vzhľadom k tomu, že má blízku konjunkciu Slnka-Luny aj Merkúru v Rakovi, je prakticky nemožné, aby oddelil city od rozumu, a svojim spôsobom, aby vôbec city neovplyvňovali nejaké jeho postoje a konanie.. Za väčšinu jeho syndrómu "ten o ktorom všetci hovoria" môže primárne veľmi, no pečlivo zakrývané nízke sebavedomie a potom aj neustály stav defenzívy, ktorý má pre svoju vidinu neustále hroziaceho nebezpečenstva. -ROLL-
Potrebu sa starať o každého rozhodne nemá, ale úplne iná je situácia, keď sa jedná o niekoho jemu blízkemu- či niekoho, koho si pustil k pancieru. :) Vtedy ozaj, a možno aj pre môj Mars v Rakovi to tak nejako vnímam- račia staroslivosť je skutočne pre mňa v rámci 12-ky postavená na najvyšší piedestál.
Nevravím, že mu niekedy nevynadám, že celý svet má aj niečo iné na starosti ako riešiť jeho osobu -LOL-, ale rozhodne, aj kebyže mám uznať, že sa o nejakú tú formu "egoizmu" jedná, určite to nie je taký typ, aký si pri tom slove predstavím.. :) Za to kamarát-Panna, tak tam sa naozaj jedná o syndróm Supermana. -LOL- Ale zasa poznám Panny, ktoré také nie sú, takže nejdem škatuľkovať. :)
A keď mám k téme povedať, myslím že každé znamenie je egoistické proste v niečom inom. :)
Ailime
Ailime | 15.10.2014 23:59
Súhlasí jedine tá vzťahovačnosť, áno tá je u Raka charakteristická, ovšem aj tá má svoj pôvod v Rakovom vcítení sa do všetkého a všetkých... Raka v skutočnosti vystihuje - CÍTIM - dokáže sa vžiť do pocitov druhých, súcítiť s bolesťou trpiacich, to určite nemôže byť egocentrizmus ani sebeckosť...
Stránka:
< 3 4 5 6 7 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...