mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Astrológia a horoskopy - 

Sebeckosť a egocentrizmus v horoskope

neznámy
neznámy | 16.10.2014 07:00
Veľmi pekný, výstižný Tvoj príspevok (adresovaný Chave).
neznámy
neznámy | 16.10.2014 08:27
Jj, však v dalších příspěvcích o tom i píšu, že ego-centrismus pro není nutně sobeckost a egoismus. Souhlasím s tebou. A ano, není to o znameních, to jsem se nechala trochu unést, přiznávám. Však ano, každé znamení dokáže být sobecké, akorát jak píšeš, má to jinou kvalitu.

Někdo to tady ještě pochopil jako schazování račích kvalit, o čemž to vůbec nebylo. Nelze schazovat račí kvality, to bych byla sama proti sobě. Akorát jsem vypíchla zrovna to, co mě napadlo a přišlo mi že je to k věci, a možná že chyba byla v tom, že jsem nezdůraznila dostatečně i vlastnosti, které na nich oceňuju. A když mluvím o mé zkušenosti, pak je to moje zkušenost a ta se může změnit. Neberu nic definitivně...
neznámy
neznámy | 16.10.2014 09:02
Nemám pro tebe astrologickou odpověď, ale když tě sobecké a egocentrické správání tolik vytáčí, asi bych se zaměřila na možnost, jestli ti takoví lidé něco nezrcadlí o sobě samé.
granko
granko | 16.10.2014 10:06
no a podľa mňa zas ego či egocentrizmus je iba slovičkárenie..
pretože subjekt, nejaké "substantum" sa abstrahuje od nejakej negatívnej činnosti.. a podla takej činnosti - permanentnej sa potom niekým usudzuje, že človek je taký či onaký, že je tým čo koná.. teda sebcom napríklad.. lenže to on nie je, on je vždy nanajvýš a najmenej, človekom.. len tí druhí čo to zlé vidia, to môžu prehliadať.. takže pre mňa z toho vyplýva, že neexistujú sebci.. ani zlí ľudia.. existujú iba také či onaké činnosti, ktoré mravne rozlišujeme u seba ale aj u druhých.. /a mať schopnosť mravne rozlišovať a potom jednať je dôležitá, pretože dnes sa sebecké jednanie takého či onakého druhu a to nielen vlastné, stalo príliš tolerované, zvyklo sa na to, ba často dokonca vzbudzuje obdiv ako napríklad mafia či umelý luxus v dubai, ktorý odmakali otroci na vrtných plošinách či stavebný paholci z indie na čo sa ale zabúda.. alebo také konanie vzbudzuje nanajvýš plané odsudzovanie, apatiu a tak to nanešťastie aj so spoločnosťou vyzerá/
kľudne sa nechaj unášať, aspoň je o čom polemizovať heh.. inak celá debata sa týka mravných súdov a morálky, súhlasil by som tak trochu s hajounkom, že keď také konanie človeka príliš znechucuje, môže sa ozývať vlastné nejaké potlačenie.. sebecké myslenie či konanie, sklony sa vyznačujú tým, že hrajú hru, v ktorej môže vyhrať iba jeden.. a pridal by som výrok, ktorý ide do hlbky:

"
Nemravným osobám (=egoistům) se tedy nedaří vymanit z nižšího způsobu existence, ne nepodobné zvířecí, byť jsou povoláni a nadáni tuto sféru přesáhnout. Až mravní jednání kvalifikuje jedince plně coby příslušníka lidského společenství. Do té doby zůstává pouhou přírodní existencí, podléhající své smyslovosti a jako taková trpí. Mějme s nimi tedy soucit."

Môžte aj so mnou len ma neľutujte! -PUH--LOL-
neznámy
neznámy | 16.10.2014 10:07
Podľa mňa to, čo si napísala bolo výstižné a nemal sa kto, čo za to urážať a napokon sa to aj tak ukázalo ;).
Aj keď Raci si sami samozrejme nechcú priznať svoje temnejšie stránky a zakrývajú to krásnymi pojmami ako starostlivosť a opatera o toho druhého za každých okolností, rovnako však žiadajú od toho druhého to isté a cítia sa ukrivdení ak sa im to minimálne v takej miere nevracia späť. Sú precitlivení, vzťahovační a často reagujú prehnane. A to sebecké podľa mňa je, aj keď majú mnohé iné kvality, ako aj každé iné znamenie má svoje temnejšie a lepšie stránky a nedá sa to takto selektovať podľa znamení. Samozrejme poznám aj mnohých Rakov, kt. patria medzi mojich dobrých priateľov a sú takí empatickí, že nemožno im to vyčítať. Mňa osobne dusí taký ten račí postoj vo vzťahoch, ale to preto, že aj ja som sebecká svojim spôsobom a potrebujem svoj osobný priestor a slobodu vo vzťahu, ale to je môj pohľad na vec...niekoho to môže zasa priťahovať tá ich starostlivosť.

O nejaké zhadzovanie určitého znamenia v tejto diskusii vôbec nešlo a z Tvojich príspevkov som nemala ani ten pocit, aj keď niektorí diskutujúci to tak môžu vidieť, ale to je zasa len ich uhol pohľadu. V poslednej dobe mám pocit, ako keby sa to tu zvrhalo už v každej diskusii na 2 skupiny, kt. si vzájomne oponujú a už ma ani nebaví niekomu niečo vysvetľovať ako som to myslela a pod. O to mi tu naozaj nešlo a nebol to ani zámer tejto témy. Preto som skôr chcela vedieť v rámci astrológie skôr nejaké zdôraznenie postavenia planét al. aspektov, ako napr. ten zvýraznený 1. dom, kt. poukazuje na zvýraznené EGO. To bolo cieľom tejto diskusie.

Ďakujem všetkým, kt. sa do tejto diskusie zapojili a obohatili ju tak svojim nezaujatým postojom. -BYE-
neznámy
neznámy » granko | 16.10.2014 10:10
Však ano, je to slovíčkaření :-), ale aspoň se dozvíme kdo, co a jak myslel.
A určitě, pokud člověku něco vadí, tak je v něm samotném něco na co to brnká a co není vyčištěné, vyřešené (nebo jakkoliv to nazvem), jinač by se ho to nijak nedotýkalo (mě nevyjímaje samozřejmě).

I když tu mravnost bych už s tímhle tématem nespojovala, ale zase je to o tom, kdo to slovo jak vnímá.
neznámy
neznámy | 16.10.2014 10:25
Pekna tema:)...dakujem ti za nu...aj ked som do nej neprispela..ale nasla som tam co som potrebovala. V rakovi mam Slnko a Merkur v 11. dome...

Teraz ta budem citovat...

Aj keď Raci si sami samozrejme nechcú priznať svoje temnejšie stránky a zakrývajú to krásnym pojmami starostlivosť a opatera o toho druhého za každých okolností, rovnako však žiadajú od toho druhého to isté a cítia sa ukrivdení ak sa im to minimálne v takej miere nevracia späť. Sú precitlivení, vzťahovační a často reagujú prehnane. A to sebecké podľa mňa je...

Chcem len tolko...priznavam...mohlo to tak byt a aj to tak v podstate bolo...ale...

Snazim sa na sebe pracovat a myslim ze som sa zmenila...a rozdelila som svoju tpv. prehnenu starostlivost medzi seba a ostatnych a zacala som vidiet konecne aj samu seba a bavi ma to.

zase zle!!!...vraj som sebecka ...nemozem niekomu vziat nieco co som doteraz priehrstim rozdavala...a to som si dovolila dopriat nieco aj sama sebe...tak???

...toto mi vysvetli prosim...co sa stalo???-FLOWER-
neznámy
neznámy | 16.10.2014 10:26
No jo, všichni jsme lidi. Někdy to všechno selhává na komunikaci. Často člověk ani neumí vyjádřit, co přesně cítí a jak to cítí, a když se k tomu přidá ještě, že si přebere pohled jinak než to ten druhý myslel, tak se můžeme točit furt dokola. A někdy i když člověk moc chce tak se nejde domluvit, protože například nechce nebo nemůže pustit to svoje, svůj pohled na věc. Tomu se asi nevyhne nikdo z nás.

Možná, že nakonec účelem diskuze bylo něco úplně jiného než astro :-)
neznámy
neznámy | 16.10.2014 10:30
Vsetko je o komunikacii a vsade...ci vo vztahu, v praci v politike.......:)
granko
granko | 16.10.2014 10:36
ja áno a súhlasil by som s uvedeným kantom.. všetko nemorálne pramení v tom, že človek oddeľuje v istom zmysle seba od druhých a druhých berie iba ako prostriedky sebarealizácie nie ako ciele..

je zlé ked niečo zlé čo vidí človeku príliš vadí na tom sa zhodneme ale podľa mňa je zlé keď mu niečo zlé nevadí či lepším slovom toleruje to egál.. sebectvo ma tú zlú vlastnosť, že sa zvykne rozpínať tam kde mu nie je stopnuté..

nereknu psala, že prirodzené sebectvo a sebastrednosť detí je milá.. detí čo sa napokon vysrali na hlavu príliš makkým milujúcim rodičom sú miliony.. a v tom, že to človek prehliada či nechce si priznať je toho koreň..
neznámy
neznámy » granko | 16.10.2014 10:46
Tak to ano! Souhlas s tím tolerováním zla a s posledním odstavcem jakbysmet, k tomu nemám víc...
neznámy
neznámy | 16.10.2014 11:11
Tak, keďže si si uvedomila, že kde možno v prístupe k druhým robíš chybu a začala si viac vidieť aj seba a starať sa aj o seba, tak podľa mňa to je správne, lebo si tak odľahčila sebe a možno aj tým druhým.

Ja osobne mám taký názor, podľa kt. sa snažím aj riadiť, že rovnováha by mala byť vždy na oboch stranách zachovaná. Ten kto dáva, mal by aj dostávať a naučiť sa, že nemá len dávať a naopak, ten kto príjima, mal by aj dávať, nie len dostávať. Niekoho (ako aj mňa osobne) môže napr. obťažovať prehnaný záujem a opatera, lebo má pocit, že stráca tak vlastný priestor a druhá osoba sa mu môže javiť ako závislá a dusiaca, nevie toľko dávať späť... Preto ten, kto dáva, by mal tiež rešpektovať aj postoj druhej strany a nerozdávať sa nasilu, keď to toho druhého obťažuje a osobu, kt. dáva zasa vyčerpáva a cíti sa frustrovane a ukrivdene, keď nedostáva rovnakým podielom späť. Niekto za tým môže vidieť sebeckosť osoby, kt. dáva, niekto zasa sebeckosť a EGO osoby, kt. príjima, že je za to nevďačná, neváži si to a pod. - dôvody a názory sú rôzne. Podstatou je však zachovávať ROVNOVÁHU, nedávať len a nedostávať len. Dávať tomu druhému len toľko, koľko sa mu aj vráti späť a toto som sa musela naučiť aj ja vo vzťahu k druhým ľuďom a stále sa to aj učím.
neznámy
neznámy | 16.10.2014 12:14
Ďakujem :)
neznámy
neznámy | 16.10.2014 13:56
Tak na toto ti viem presne odpovedať. Slnko v presnej konjunkcii na ASC. Tento aspekt má kolegyňa. A ešte doplním, že znamenie i Ascendent v Strelcovi.
Žabkažabulienka
Žabkažabulienka » lak | 16.10.2014 20:14
Ja mám dominantné Slniečko v desine :) Navyše vládne môjmu Ascendentu, ešte aj 2. domu.. a ešte je aj v opozícii Pluta..... Aaaaaale trigon Neptún. Súhlasím akurát s tým, že sa chcem mať dobre, byť úspešná, som rada, ak som obľúbená v kolektíve a o to viac, ak som žiadaná napríklad do spoločnosti, profesionálne a tak podobne. Hlavne chcem zanechať za sebou nejakú stopu. Ale náhodou mám fajn povahu, veľkou väčšinou myslím na blízkych a aj na známych. Nemám problém pustiť peniažky alebo svoj čas, alebo skrátka úspech iným ako sebe :)
Ale musím uznať, že nie som ten typ, ktorý chce ostať v úzadí. Ak by šlo o charitu, držím sa názoru, že na to sa netreba ukazovať v médiách, ale ak niečo v živote dosiahnem, napíšem, nakreslím, vyrobím :D skrátka ak som niečoho autorom alebo spoluautorom, tak sa nebudem skrývať za pseudonym, na to sú v radixoch 12. domy, ktorý ja mám prázdny :D
Tiež neznesiem ľudí sebeckých, majetníckych a upozorňujúcich na seba, ale zväčša to nemusí byť hneď o tom, že sú takí, ale život ich naučil :/ Napríklad aj my Býci radi hromadíme... ale ja som Býk, rada sporím, rada sama sebe niečo doprajem, ale rada doprajem aj iným. Ako môžem byť šťastná, ak iní okolo mňa nie sú? :)
Tiež ťažko nesiem, keď sú chválení iní a ja na seba nejako nepočujem :P Preto sa snažím ísť príkladom a chváliť aj ja, a verím, že karma sa mi odvďačí :D :D
lak
lak | 16.10.2014 21:03
dobre pises.. :) ja ako rak sa citim fundovana pisat o tom, ci sedi alebo nie... :D a musim povedat, ze nase skusenosti sa viac menej zhoduju :D
lak
lak | 16.10.2014 21:05
pretoze nasa rec je strasne obmedzena, preto nevieme vela vec presne pomenovat.. ale vystihla si to v ramci moznosti.. musim ta pochvalit
lak
lak » Žabkažabulienka | 16.10.2014 21:10
:D ja ho mam dominantne v devina a pol, asi to bude skor ta 9 :D


"Ako môžem byť šťastná, ak iní okolo mňa nie sú? :) " -- no to mas pravdu, to sa asi neda... :)

veris dobre :D ja chvalim rada, ale aby chvalili mna na to si nepotrpim, pochvalim sa aj sama :D :D (raci egocentrizmus lol :D :D )
neznámy
neznámy | 16.10.2014 23:24
No, pre mna jednoznacne lev a baran = stelesnenie egocentrizmu.
neznámy
neznámy | 16.10.2014 23:31
A ano, aj raky, skorpiony a neviemco maju svoju vztahovacnost a zameranie sa na svoje potreby, ale v znameni - slnecnom je ego ajtak vlastne vysledkom toho, ze je tu urcita aspiracia na "nieco" a na zaklade toho jedna clovek sebecky alebo altruisticky vo svojej oblasti. Napriklad aj taky vodnar moze byt zamerany na svoju volnost a nazory a moze byt sebec v urcitych veciach a tym obetuje urcite vztahy. Nestiham teraz citat celu nit, ale slnecne znamenia su skor predstavou egocentrizmu, lebo ich cielom je byt na vrchole a tak nejak needia pocuvat okolie. CO moze byt na zblaznenie. A ich opak - vodne znamenia su sebci, ak im o nieco ide, ak nechcu o cosi prist. Pre nich je dolezite, koho a co "vlastnia". Ale myslim, ze skor dohovoris vodnemu ako ohnivemu. Tie sa zmiluju napriklad nad zobrakom, kedze su popisane ako zhovievavi, alebo laskavi diktatori. Ale z mojej skusenosti, zostavaju v zivote aj dost sami, lebo ich sposob myslenia je nastaveny na to, aby dotlacili sovju predstavu o sebe a svete k zivotu. A tym padom nam mozu pripadat sebecki a zamerani na seba. Ajtak sme vsetci sebci, len kazdy inak.
Stránka:
< 4 5 6 7 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...