mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Ľudská duša - 

Kresťanstvo a reinkarnácia

simetra
simetra | 24.4.2019 13:34
Zaujalo ma video, v ktorom Mgr. Rudolf Špaček (kňaz) objasňuje, aké je historické pozadie odmietania reinkarnácie

https://www.youtube.com/watch?v=3YlfvIL2S70
neznámy
neznámy » simetra | 24.4.2019 18:01
to jer velmi jednoduché, pokud by byla v křesťanství uznána reinkarnace, pak by spásná mise rabbiho Ješuy z Nazareta známého jako Ježíš Kristus neměla žádného významu.
simetra
simetra | 24.4.2019 20:39
Reinkarnácia bola súčasťou prvotného kresťanského systému, čo zmenila Theodora, pôvodne prostitútka, neskôr manželka byzantského cisára Justiniána. A keďže panovala veľmi kruto a bála sa vlastného svedomia za svoje činy, tak sa rozhodla zrušiť koncept ďalšieho zrodenia (reinkarnácie) a teda odčinenia svojich činov v ďalšom vtelení a takto sa chcela vyhnúť veľkému utrpeniu v ďalšom vtelení.

Čo sa učinilo v roku 553, kedy zvolal cisár Justinián Piaty konstantinopolský koncil, kde bolo odhlasované to, čo chcel Justinián na popud jeho, vtedy už mŕtvej manželky Theodory.


Toto (vo veľmi stručnej skratke zostavenej mnou) sa hovorí vo videu, ktoré som tu vložila.
Magnician
Magnician » simetra | 24.4.2019 20:46
ono tonaozaj nie je jednoduché prijať to,akoby to chcelo s človekom manipulovať,nerob toto nerob hento lebo:)
neznámy
neznámy » simetra | 24.4.2019 21:06
to je omyl, nic takového ten koncil neřešil. Řešil kromě ariánství Origenovu myšlenku o preexistenci duší.

Církví bylo na zmíněném koncilu ve skutečnosti odsouzeno pouze Origenovo mylné, platónskou filosofií ovlivněné učení o preexistenci duší, tzn. přesvědčení, že duše existovaly dříve než jejich tělo, do kterého byly následně uvrženy pro svůj předtělesný hřích. Jinými slovy byla v tomto případě Církví odsouzena jednorázová inkarnace duše (ensómatósis), nikoli její re-inkarnace (metensómatósis). Církev totiž vyznává stvoření individuální duše současně s tělem aktem početí člověka v lůně matky.
neznámy
neznámy | 24.4.2019 21:30
Každý má svoj pohľad na vec. Netuším čím som bola už v detstve ovplyvnená, ale nikdy mi nebolo blízke cirkevné učenie. Zdalo sa mi prirodzené, že moja duša existovala pred tým ako vstúpila do môjho tela, ani som si neuvedomovala, že cirkev hlása niečo iné. Ježiš sa vo viacerých zachovaných textoch dotýka témy reinkarnácie, v tých,, čo prešli cenzúrou...
neznámy
neznámy | 24.4.2019 21:44
v kterých textech se prosímvás Ježíš dotýká tématu reinkarnace?
simetra
simetra | 24.4.2019 21:54
Áno, ako píšete, ale to sa myslím nevylučuje s tým, čo spomína pan Špaček.

On totiž ten koncil zvolal Justinián, na ktorom malo byť zrušené učenie Origena, Theodora ovplyvnila Justiniána do takej miery, že on pokračoval tak, akoby mu ona stála po boku.
Zvolal koncil úplne proti pápežovi, zvolal tam východných biskupov v počte 159 a západných (ktorí nezdieľali ten názor) pozval len 6. Pápež sa odmietol účastniť na tomto koncile, takže Justiniánovi nič nestálo v ceste.
A na tomto koncile bol prevalcovaný Origenov názor a bola presadená Monofyzická doktrína. Pápež bol potom donútený podpísať výsledok snemu.
Boli vydané anatémy proti Origenovi (vylúčenie z cirkvi).
neznámy
neznámy » simetra | 24.4.2019 22:17
o Theodoře a Justinianovi píše ohavně pouze Procopius.

Tak poslouchám tu přednášku a divím se, že ji přednáší kněz, kdepak asi studoval?

Mne ty teologické hrátky ani moc nezajímají, nejsem věřící, žádného náboženství ale kdysi jsem studoval religionistiku, takže bych čekal nějaké argumenty a ne dojmy. Od dob nalezení kumránských rukopisů se ví, jak vypadal původní kánon takže ty předhůzky o cenzurování, vypouštění a připisování textu kánonu jsou naivní. Jistě existují drobné odlišnosti, ale nic divotvorného to není. Pokud se něco cenzurovalo a dělaly se lotroviny, pak jedině v překladech do národních jazyků.
neznámy
neznámy » simetra | 24.4.2019 23:08
jakpak se k otázce reinkarnace (doslova znovusiopatřovánímasa) staví pravoslaví na západních církvích nezávislé:

http://www.ambon.or.cz/ambon.pl?thread=667
-

http://www.ambon.or.cz/ambon.pl?thread=269
neznámy
neznámy » simetra | 25.4.2019 00:30
zrejma aj sam Jezis zhanal 3 dni maso....ale vraj!ja som pri tom nebol
milan08
milan08 » Magnician | 25.4.2019 06:28
tak ci tak sa kruto mnipuluje s veriacimi.
milan08
milan08 » milan08 | 26.4.2019 06:33
vstko nevymazali v ev.Matusa zostalo,neodides odtialto pokial si dlh nesplatis do haliera.
Magnician
Magnician » milan08 | 26.4.2019 09:55
veru tak
neznámy
neznámy » milan08 | 26.4.2019 13:09
to je vytrženo z kontextu:

25Dohodni se se svým odpůrcem rychle, dokud jsi s ním na cestě, aby tě snad odpůrce nevydal soudci a soudce strážci, a byl bys uvržen do vězení. 26Amen, pravím tobě: Jistě odtamtud nevyjdeš, dokud nezaplatíš poslední haléř. “

Kraaličtí 1613:

25Vejdi v dobrou vůli s protivníkem svým rychle, dokudž jsi s ním na cestě, aťby snad nedal tebe protivník tvůj soudci, a soudce dal by tě služebníku, a byl bys uvržen do žaláře.26Amen pravím tobě: Nevyjdeš odtud, dokudž i posledního haléře nenavrátíš
neznámy
neznámy | 27.4.2019 04:47
Ak sa nenarodí niekto znovu, nemôže vidieť božie kráľovstvo.
Jan 3:3,7
Alebo v Matúšovom evanjeliu, kap.11, kde hovorí o Jánovi krstiteľovi: On je ten Eliáš, ktorý ma prísť.
Ale aj v iných častiach nového zákona som si to všimla.
Viem, že cirkev vysvetľuje tieto verše inak, ale ako všetci vieme určite nie je neomylna. :)
neznámy
neznámy | 27.4.2019 08:03
Eliáš byl vzat na nebesa živý, proto židé očekávali jeho příchod, proto se ptali Ježíše (nejen jeho) zda je tím Eliášem.

Rozhovor Ježíše s Nikodémem je třeba si opět přečíst celý a nevytrhávat jednu větu.

S jednou vytrženou větou lze "dokázat" cokoli.
neznámy
neznámy | 27.4.2019 10:42
Ja som to čítala celé, je pravda, že už dávnejšie, prvý krát keď som mala tak 11 či 12 rokov, ešte za socializmu, a nemala som poňatie o budhizme, hinduizme ani iných náboženstvách okrem katolíckeho vyučovania, ktoré som navštevovala ale nedavalo mi to zmysel. Tak som si po večeroch čítala sama Ježišov zivot, jeho skutky, slová, ktoré hovoril....a je to asi paradoxné, ale skutočne som z toho vtedy pochopila reinkarnáciu, možno ma to len utvrdilo v tom, čo som ani nemala odkiaľ vedieť, že je možné, že už sme žili, a že toto pravdepodobne nie je náš posledný život.
simetra
simetra | 27.4.2019 11:16
Záleží od toho, koho tým myslíš, koho pod tým myslíš, koho vnímaš pod tým "náš život", koho nás? Záleží od toho, s kým, kým sa identifikuješ.
Myslíš Teba ako človeka s nejakou identitou? Máš na mysli človeka s nejakou dušou, ktorá sa vracia pod inou identitou?
Alebo ako to presne myslíš? By ma zaujímalo..
neznámy
neznámy » simetra | 27.4.2019 14:32
Neviem presne na čo sa pýtaš, ale skúsim ti odpovedať. Keď sa dieťa narodí, má už inú identitu, než v jeho minulom živote, a spravidla zabúda na všetko, co prežilo. Len intuitívne vie, ktoré oblasti bude vo svojom živote riešiť, prípadne sa mu tieto oblasti pripomenú formou udalostí, ktoré ho postretnú. Duša zostáva tá istá, identita sa mení. Nemyslím si že karma je nemenná, a život daný, človek tým, že na sebe pracuje, sám je strojcom svojho osudu a môže ho ovplyvňovať a meniť. Ako dieťa som mala predstavu, že keď zomriem, tak zostane zo mňa kostra, alebo rozkladajuca sa mŕtvola, a nechcela som byť vôbec vzkriesená, skôr som sa istý čas modlila, aby som po smrti už neexistovala, aj keď som v kútiku duše vedela, že tak jednoduché to asi nie je. Potom som objavila rôzne knihy ktoré vtedy pred 30 rokmi začali pomaly vychádzať a to že opustim svoje telo sa mi zdalo uz prijateľnejšie, to že sa znovu narodim, takmer nevyhnutné.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...