mesiac
Štvrtok, 9.5.2024
Meniny má Roland

Ľudská duša - 

je mozna uplna zmena temperamentu???

neznámy
neznámy | 25.3.2010 19:41
Najprv som si myslela, že nie je možná zmena, ale keď som sa zamyslela, tak môj syn, keď bol malý bol ukecaný ako rádio, veselý, a teraz keď je už dospelý je pravý opak. Zmenil sa v puberte, keď začal chodiť na strednú školu. A aj si myslím, ak by som sa chcela zbaviť negatívnych vlastností, určite sa to dá, len treba k tomu veľmi silné vnútorné presvedčenie na taký prerod osobnosti.
neznámy
neznámy | 11.4.2010 21:02
...temperament je človeku daný a nemení sa :to podľa psychologie.Vlastnosti,s ktorými sa rodíme majú pre jednotlivca význam vo vývoji jeho životnej cesty,majú význam pre jeho rast.Majú svoj reinkarnačný dôvod a každý s nimi má niečo dosiahnuť-jedného vedú k učeniu trpezlivosti,k tlmeniu rôznych vášní,iného k zodpovednosti.....vynútená zmena by viedla len k odbočeniu a tak trochu "pleteniu sa anjelom do cesty".Život nás predsa má naučiť spoznať samého seba .Napr.aj k ovládnutiu vlastného temperamentu,ale nie k jeho zmene.Nemali by sme sa chcieť takto stať sa niekým iným.
neznámy
neznámy | 16.4.2010 11:51
Tak ja osobne verím v zmenu, ktorá môže priniesť aj zmenu temperamentu. Zažila som to aj na svojej koži... Napríklad rodinné konštelácie pracujú aj s vlastnosťami človeka. Veľakrát bojujeme v osobnostnou črtou, ktorú sme napríklad zdedili po svojich rodičov, alebo iného predka. Nechceme mať tú, či onú vlastnosť (predsa ja nie som ako môj otec, alebo moja matka alebo ja nechcem byť ako môj otec, moja matka!!!). Alebo ani netušíme kde sú príčiny nášho správania.V rodinných konšteláciach sa pátra po tom, prečo je ten či onen rodič taký, aký je... a častokrát pochopíme, že príčina je niekde niekoľko generácií dozadu, kedy sa stala v rodine najaká trauma, tragédia... Keď vidíme, že za nepríjemným správaním rodiča, je nejaká smutná udalosť, prestaneme svojho rodiča odsudzovať, odmietať a začneme ho prijímať takého aký je..., pretože ako konštelácie ukazujú, môj otec, mama alebo iný člen rodiny, nevedeli v danej situácii konať inak.
Keď prijímam rodiča, prijímam aj seba. Prijímam vlastnosť, ktorá sa mi nepáči. A v momente, keď sa pozerám s láskou na nich a potom aj na seba, som schopný zmeniť program správania. Podobne s týmito vecami pracuje napríklad aj kineziológia.
Ono to vyzerá jednoduché, ale je to dlhodobý proces. Na svojom živote sledujem veľké zmeny, i keď stále je čo "zlepšovať". Stále sa vyplavujú na povrch nepríjemné situácie a udalosti, ale už je to o ničom inom ako napríklad pred 4. rokmi.
Ak si sa odhodlal, že chceš so sebou niečo robiť, myslím, že budúnosť ti je otvorená.
Je to celé o pochopení, prijatí a pokore. Nikto nie je dokonalý, všetci robia chyby a každý na právo na omyl.
neznámy
neznámy | 17.4.2010 12:11
zaujimave...takze to mam chapat tak, ze ked clovek spravne prijme a pochopi tu vlastnost, ktoru chce zmenit, tak ju moze uplne ovladnut??? pracuje sa v tych rodinnych konstelaciach aj s nejakymi specialnymi technikami???
neznámy
neznámy | 17.4.2010 21:18
no ja som to v tom popise trochu zjednodusila, a zovseobecnila... kazdy "pripad" je iny, kazdy to ma ine.
V rodinnych konstelaciach sa pracuje v skupine.
Priklad:
napriklad ja pridem na konstelacie s tym, ze ma trapi moja lenivosť. tak okolo v kruhu sedia ludia (rozny pocet od 6 az do 40) a medzi nimi veduci seminaru (lektor). Poviem pred skupinou a lektorom, ze ma trapi moja lenivost, ze mi dost robi problemy, lebo ma brzdi v mojich cieloch a tuzbach... (v tejto metode sa nehovori vela o "probleme", len zakladne fakty). lektor sa spyta, ci bol niekto v rodine, kto mal podobnu vlastnost, alebo nejaku doplnujucu otazku...
princip tejto metody je v tom, ze ja si vyberiem niekoho zo skupiny za svojho reprezentanta, za lenivost, pripadne stryka, ktory sa spraval podobne ako ja.
potom tychto zastupcov intuitivne rozmiestnim v priestore. Co je "zazracne" a "zahadne" na tejto metode, ze zrazu zastupcovia maju podobne pocity ako ludia, pripadne abstraktne veci v realite. teda moj reprezentant, ktory ma v zivote nevidel a nepozna ma, zrazu citi podobne pocity k veciam, ludom ako ja. (na tuto metodu prisiel uz dost davno Nemec Bert Hellinger).
princip tejto metody spociva v tom, ze ak sa v nejakom systeme (rodinnom, pracovnom, osobnostnom...) stane nejaka traumaticka udalost (smrt blizkeho cloveka, potrat, velka nespravoslivost, velka rodinna krivda, politicke prenasledovanie...), nastane v systeme nerovnovaha, ktora sa moze roznym sposobom prejavit. Napr. apatiou, lenivostou, agresivitou, sklonmi k nevere, tendenciou vyberat si nevhodnych parnterov...)
No a na rodinnych konstelaciach sa prave ukaze, kde je pes zakopany a to niekedy byva dost prekvapive. cielom tejto metody je snaha system harmonizovat. Teda napriklad doplna sa do systemu dedko, ktory bol politickym vaznom v patdesiatych rokoch, alebo mrtve nenarodene dieta atd, atd...
zrazu je system kompletny, zrazu moze prudit energia... atd, atd...
Da sa o tom pisat, ale najlepsie je zazit si to na svojej kozi.
Niekedy staci byt na konstelaciach len v ulohe reprezentanta, a dokoca len pozorovatela, aby sa v nas spustili a otvorili nejake veci, aby som videl "problem" z uplne inej perspektivy.
neznámy
neznámy | 17.4.2010 23:08
...temperament je človeku daný a nemení sa :to podľa psychologie.Vlastnosti,s ktorými sa rodíme majú pre jednotlivca význam vo vývoji jeho životnej cesty,majú význam pre jeho rast.Majú svoj reinkarnačný dôvod a každý s nimi má niečo dosiahnuť-jedného vedú k učeniu trpezlivosti,k tlmeniu rôznych vášní,iného k zodpovednosti.....vynútená zmena by viedla len k odbočeniu a tak trochu "pleteniu sa anjelom do cesty".Život nás predsa má naučiť spoznať samého seba .Napr.aj k ovládnutiu vlastného temperamentu,ale nie k jeho zmene.Nemali by sme sa chcieť takto stať sa niekým iným.

Podpísal by som zhruba všetko, čo napísala hanahana.....

Čo sa týka reakcií Evy2525 a aj väčšiny ostatných, je potrebné si ujasniť pojmy, s ktorými sa tu operuje. Ak sa totiž, niekto zbaví svojej lenivosti, to neznamená, že zmenil svoj temperament. Rovnako ako keď sa zbaví inej "problematickej" vlastnosti. Každý temperament, rovnako ako každý živel alebo každé znamenie v astrológii atď. má svoje pozitívne stránky a aj negatívne stránky. Teda nejde tu o žiadnu zmenu temperamentu ale o to, aby bol jeho potenciál využívaný čo najlepšie a pozitívnym spôsobom. Bola by to hlúposť, ak by niekto napr. s prevahou vodného živlu, čiže flegmatik, ktorý má blízko k lenivosti, chcel zmeniť to, čo mu bolo dané iba preto, aby sa zbavil lenivosti. Namiesto toho by sa mal snažiť čo najlepšie využiť svoje výnimočné schopnosti vidieť pod povrch, schopnosti empatie, citlivosti, fantázie, obetavosti atď..... a nájsť si oblasť, v ktorej tento vrodený potenciál, čo najlepšie využije a daná aktivita ho bude napĺňať. Ak by mohol svoju energiu nasmerovať do niečoho, čo je pre neho prirodzené, zbavil by sa aj svojej lenivosti...

O žiadnu zmenu tu v žiadnom prípade nejde, ak ide v priebehu života o niečo, tak je to doplnenie, integrácia... Ak sa človek narodí s prevahou nejakej kvality (tých prevažujúcich kvalít je tam samozrejme viac), tú treba v prvej polovici života rozvíjať a uplatniť čo najlepšie v praxi, no a v druhej polovici potom k nej doplniť dovtedy odmietanú a potláčanú protikladnú kvalitu a tak sa stať celistvým. Stať sa tým, čím som.... Je to napísané veľmi zjednodušene...
neznámy
neznámy | 18.4.2010 09:47
napisal si to pekne. v podstate s tebou suhlasim.

no uznajme si, ze "pojem temperament" je tiez z mnohych konstruktov vedy, ktory nam pomaha veci pomenovat a brala by som ho s rezervou ako mnoho dalsich pojmov... dalo by sa o tom polemizovat a teoretizovat...

ja by som sa Rudiho skor spytala,ci uvazuje o zmene temperamentu v suvislosti s tuzbou zmenit vlastny, alebo len tak ciste hypoteticky...
ak chce zmenit svoj, tak mi prichadza otazka, co mu vadi na svojom temperamente?ak by odpovedal kladne, tak by som navrhovala pracovat s jeho prajavom (teda nejakou charakteristikou)...

myslim, ze v skutocnosti nikomu nevadi, ze v nom prevlada ten ci onej zivel, ale jeho samotne prejavy a s tym sa uz da cosi porobit.

a ak uvazuje len tak hypoteticky, tak mu odpoveviem na jeho otazku, ze NEVIEM
neznámy
neznámy | 27.4.2010 19:28
najprv zisti ci ona sama je ochotna na sebe nieco zmenit
neznámy
neznámy | 27.4.2010 19:29
zisti odkial pochadzaju emocie
neznámy
neznámy | 15.10.2010 20:58
no ja si neviem celkom dobre predstavit ako moze byt pokrocilejsi budhista extrovert.ja to aspon chapem tak,ze tomu,aby sa stal pokrocilejsim budhistom musi predchadzat znacna vnutorna praca a obratenie pozornosti do seba.to by takeho extroverta asi moc nebavilo,lebo vlastne zasadny rozdiel medzi extrovertom a introvertom je v uprednostnovani vnemov zvnutra-zvonka,obratenia pozornosti dovnutra-von...ale ono malokto je zase vyhraneny extrovert alebo introvert,skor je to skala od jedneho polu k druhemu,kde malokto sa nachadza v tych vyhranenych polohach.
neznámy
neznámy | 18.10.2010 23:08
uplna zmena temperamentu teoreticky mozna je, ale nie je to spravna cesta z mojho pohladu, 4 zakladne prejavy temperamentu nie su ani dobre ani zle, pretoze kazdy obsahuje svoje pozitivne aj negativne stranky, pozitivne treba posilnovat, negativnym dat spravne miesto vo svojom vnutornom priestore, vyhubenie negativnych stranok je extrem a ako kazdy extrem nie je spravny, negativna stranka ma byt spravne pochopena a ma mat svoje miesto vo vnutornom svete cloveka, ma byt spravne integrovana, nema byt potlacena ani potlacovana ale ani nema zit svojim vlastnym zivotom a nema ovladnut cloveka.
ked clovek pochopi urcitu svoju vlastnost a mechanizmus jeho vzniku, ukludni ho to a nasledne si zacne uvedomovat v danej situacii, ktoru kedysi vobec nezvladol, ze cece, ved ja zacinam opat robit podla tej istej sablony to istu hovadinu
takze cielom je ako uz tuna bolo viackrat spomenute, rozvijat svoje vlohy, ale nie na ukor nerovnovahy, aby sa nestal cholerik este vascim cholerikom a flegmatik este vacsim flegmatikom, ale aby popri rozvijani svojich talentov sa snazil rozvinut aj komplementarne opozitne vlastnosti inych zivlov, ktore spetne napomozu rozvinutiu primarneho talentu.
podarit sa to moze kazdonennou bdelostou v problemovych situaciach pri dostatocnom sebapoznani :-)
neznámy
neznámy | 19.10.2010 18:51
velmi pekne povedane...podobne ako o zmenu temperamentu sa ludia niekedy snazia o zmenu negativnych emocii ako je nenavist, zavist, hnev, ziarlivost/ a dokazu velmi pekne rozpravat o tom, ako ich ovladli a premenili na lasku, uprimnost, atd., aj ked ich iba potlacili /a pritom maju obrovsku moznost stretnut sa so sebou samym v energii svojej vasne, ktoru spravnym uchopenim mozu sproduktivnit vo svoj prospech, ...sme tu, aby sme boli uslachtili, no bez pudov a vasni tuto uslachtilost nikdy nedosahneme a obmedzime sa na falosnu pozu, neuprimny postoj, s ktorym sa nestotoznime ani my ani ostatni
neznámy
neznámy | 19.10.2010 19:38
Posledné dva príspevky k tejto téme sú tak presné a trefné, že mi nedá, nevyjadriť sa.
Súhlasím. -YES-
Katnel a Vanda, povedali ste to aj za mňa. Keby som tak dobre dokázala vyjadrovať svoje myšlienky a pocity, potešilo by ma to. :)
neznámy
neznámy | 20.10.2010 11:18
Ahoj Rudi,
nikto nie je čistý cholerik, flegmatik alebo iný -ik, to je iba teoretické rozdelenie, temperament je ako 1 čiastka lega (celistvého človeka). Osobnosť prechádza denne zmenami, na základe vlastných rozhodnutí, viac-či menej "dôležitými". Každý sa môže zmeniť, pokiaľ chce. Prvým krokom je uvedomiť si "pocitovo", že tá ktorá vlastnosť brzdí, prípadne je nežiadúca pre konkrétnu osobu, teda existuje, a pociťuje ju diskomfortne. Druhým krokom, prijať túto vlastnosť, na úrovni vedomia, teda, že síce áno, mám túto vlastnosť, ale je moja, patrí ku mne, viem o nej a nech je aká chce, mám ju rada, ale už ju nepotrebujem a "prepúšťam ju". Možno sa časť osobnosti, na základe predošlých skúseností, iba bráni nejakému "stresu", záťažovej situácii, ktorá v minulosti vyrašila ako "veľký problém" a zožrala veľa energie, priniesla veľa smútku a trápenia, ale výsledkom, nech už bol priebeh akýkoľvek, bolo "poučenie" z tejto situácie, aspoň by malo byť. Pokiaľ je tam nenávistný postoj ( dedukujem z použitého pojmu "vyhubiť"), ide to ťažko, alebo len na určité obdobie a pri prvom "strete s realitou" sa znovu objaví, možno v pozmenej podobe, ale s rovnakou podstatou. Zdraví Rozumná
neznámy
neznámy | 21.10.2010 13:15
Povaha je dána člověku při narození. Dle mého ji lze dočasně usměrňovat, ale v případě nechání volného průběhu, či nehlídání svých činů, se opět projeví původní činy. Srovnala bych to s přetbářkou. Jak dlouho to člověk dokáže? Dočasně snad.... Každý z nás máme dobré i špatné vlastnosti. Na někom je vidíme, na sobě občas ne. Naučte např. lakotného člověka rozhazovačnosti, či rozhazovačného lakotě. Uvidíte výsledek, byť oboustranná změna by byla ve prospěch.:)
neznámy
neznámy | 22.10.2010 06:15
...vyhubenie negativnych stranok je extrem a ako kazdy extrem nie je spravny...
k tomuto by som dodala iba to že tento extrem nemôže existovať. jednoducho to nejde. neexistuje strach bez lásky, ochota bez hnevu, sebaistota bez strachu, naladenie bez ľahostajnosti, záujem bez mrzutosti. všetko sú to duálne emócie ktoré neexistujú jedna bez druhej. je to ako magnet ak ho rozlomíš, aj tak máš znovu dva póly. alebo ako byciklovanie rovno ide bycikel keď ty krútiš stredavo ľavou a pravou nohou- robíš rovnováhu. sú dve základné emócie láska a strach. a z nich sú odvodené všetky ostatné. Láska to je prijatie, ochota, záujem..... strach sú všetky antagonizmy, hnevy, zlosti, mrzutosti,.... ak hypoteticky na ľavej ruke mám lásku a na pravej strach a strach chcem odstrániť, teda sa točím len za ľavou rukou, ostávam v kruhu, z miesta sa nehýbem. ak pedálujem ľavou nohou a príde kopec, príde pád. a tam už môžeš pedálovať koľko chceš, nepohneš sa.... je to blok. mušíš ho odstrániť. musíš vstať, znovu naskočiť a vytvárať harmonický pohyb. keď si vezmeš napr. dvojicu sebaistota- strach zo straty. sebaistota je dokonale maskovaný strach zo straty. je to ten istý level, iba iná energia. ani ochota s hnevom. niekto povie ja sa nikdy nehnevám... nie je to tak. ak si príliš ochotný, potom (do litrovej fľaše liter vojde a tak preteká) príde situácia, že sa hneváš."toľko preň robím a on/ona ši to neváži!" LEBO ŤA NEŽIADALI! a ten hnev príde. nie nadlho, nie tak často ale je tam...
neznámy
neznámy | 24.10.2010 22:29
hej, v globale tento extrem nemoze existovat, prip. to moze byt blud ako napr. v katolickej cirkvi v minulosti, ked len oni vedeli co je dobro a aj ho naplnali ..
v malom meritku by to teoreticky mohlo fungovat .. filozoficko teoreticka otazka .. matka tereza mala v sebe nenavist a prejavovala ju? alebo taky gandhi? hmm prip. buddha ..
neznámy
neznámy | 26.10.2010 11:05
Svoje negatívne stránky môžeme potlačiť a tváriť sa, že neexistujú, alebo ich môžeme pretransformovať. Ale to je už o inom. To je celoživotná drina.
Keď sa budeme snažiť, dá sa to. Len je potrebné byť k sebe úprimný a byť vedomý pri všetkom, čo konáme ako myslíme a cítime.
Hovorí sa, že človek pozná najmenej sám seba. Pretože len časť jeho osobnosti vychádza z vedomia, väčšia časť z nevedomia. Preto si neuvedomujeme svoje chyby a negatívne stránky a nepracujeme na nich. Potom ich vnímame len v zrkadle nefunkčných a problematických vzťahov, ktoré nás v živote postretnú. :)
Trevregent
Trevregent | 26.10.2010 23:47
A to, čo mňa/Teba /jeho/ju postretne, je zväčša len zrkadlovým odrazom vlastného ja. Teda keď niekto druhý (manžel/manželka resp. životný partner, prípadne šéf v práci, alebo aj kolega či podriadený - možnosti sú širšie) zrkadlí presne tú istú zlú vlastnosť/neresť, ktorá je typická mne/tebe/jemu.

A práve táto neresť, ktorú "pestujeme" u seba, nás neskutočne vytáča u druhých!
Až vedomou akceptáciou svojích chýb, nedokonalosti môže daný človek zmeniť svoju averziu k iným na akceptáciu jedincov s kladmi aj zápormi.
Ide o UVEDOMENIE.

V podstate sa dá povedať, že ľudskí duchovia sú na zemi za účelom vývoja svojho VEDOMIA. Práve razantná zmena charakteru sa zvykne označovať - že daný človek sa stal "uvedomelým".
neznámy
neznámy | 7.11.2010 12:19
matka tereza sa vyjadrila ak ma pozývate bojovať proti vojne, tam nepôjdem, pôjdem ak ma pozvete postaviť sa za mier. akýkoľvek boj je stále negatívny.
Stránka:
1 2 3 4
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...