Zdravie a výživa -
Zeleninové saláty
1 hlávkový salát nebo 4-5 listů pekingského zelí
1 lžíce plnotučné hořčice
1-2 stroužky česneku rozetřít se solí
1 lžička olivového oleje
přisolíme podle chuti
Ve skleněné míse smícháme hořčici s česnekem a olejem. Listy salátu opláchneme ledovou vodou, natrháme na kousky a prsty promícháme, až se salát stejnoměrně obalí zálivkou.
Můj šéfík dělá vynikající podle receptu Zdeňka Polreicha. Šéfíček je Býk, takže je jasné, že na ničem nešidí :D
Ingredience
2 hlávky římského salátu
2 ks kuřecích prsou
olivový olej - na opečení masa
sůl a pepř
1/2 ks bagety - na krutony
1 hrst hoblinek parmezánu - na ozdobu
4 stroužky česneku - na ochucení krutonků
Na zálivku
2 ks žloutků
1 ks citronu - použijete jen šťávu
2 ks ančoviček - nebo filátek sardele
2-3 lžičky dijonské hořčice
1 lžička worcesterové omáčky
150 ml olivového oleje
1 lžička parmezánu - strouhaného
Postup přípravy
Salát buď nakrájejte nebo natrhejte na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smíchejte a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehejte tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.
Na pánvi přidejte do oleje stroužky česneku na ochucení oleje. Česnek vyjměte a přihoďte kostičky z čerstvé bagety a nechte dozlatova opéct.
Do pánve po krutonech dejte na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
Salát smíchejte těsně před podáváním se zálivkou, poté přidejte kousky kuřecího masa a vyskládejte na talíře. Talíře nakonec ozdobte hoblinkami parmezánu a krutonky.
BROKOLICOVÝ SALÁT S PAPRIKOU A TĚSTOVINAMI
100% vegan
Dvě hlávky brokolice očistíme, rozebereme na růžičky a vhodíme do dostatečného množství vroucí osolené vody se lžící citrónové šťávy. Pět minut vaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pokrájíme nadrobno. Dáme do mísy a promícháme s jednou kapií pokrájenou na kostičky a nakrájenou cibulí. Uvaříme 200 g semolinových těstovin a vmícháme je k zelenině.
Rozmixujeme 200 g bílého tofu, 5 lžic panenského olivového oleje, lžíci dijonské hořčice, půl lžičky třtinového cukru, půl lžičky soli a dvě lžíce jablečného octa dohladka.
Zeleninu s těstovinami promícháme se zálivkou a posypeme nasucho praženými slunečnicovými a dýňovými semínky. Případně dosolíme nebo dokyselíme.
Do natenko postrúhanej surovej cvikly pridáš dva mesiačiky pretlačeného cesnaku a zmiešaš spolu so soľou a bielym jogurtom alebo kyslou smotanou (osobne miešam s kyslou smotanou, chutí mi to tak viac, ale s bielym jogurtom je to asi dietnejšie).
Chutí podobne ako racio šalát a je to asi jediný šalát zo surovej cvikly, ktorý mi chutí.