mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Zdravie a výživa - 

Vegetariánstvo u detí

neznámy
neznámy | 14.6.2015 20:11
Ahojte, aký je váš názor na vegetariánsku stravu u detí do 6 rokov? Máte niekto skúsenosti... ďakujem za rady.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 20:51
Moja 11-ročná dcéra nemá rada mäso. Niekedy ho zje, ale veľmi, veľmi málo. Nenútim ju. Občas si dá troch šunky, teľacie rizoto, niečo dobré na grilovačke. V škole jedáva iba prílohy. Minule jej doma chutila sviečková z domáceho chovu...

V zime má porcelánovo bielu pokožku, takmer priesvitnú, v lete sa opáli dohneda a hneď vyzerá zdravšie.:)
Červené krvinky a železo má už tradične hraničné. Nič s tým nenarobím, ja to mám tiež tak...

Kamarátka s dcérou sú vegetariánky. Dieťa každé ráno, kým bolo ešte malé, hodinu sedávalo so slzami v očiach nad miskou s otrubami, semienkami a inými príšerne zdravými vecami. Trochu moc stresu podľa mňa....

Ja malej v pracovné dni dávam na raňajky biely jogurt s 2 lyžicami ovsených vločiek, škoricou, makom... Posypem to ovocím (maliny, čučoriedky, hrozno, jahody)... Ľahko sa jej to ešte rozospatej zje a iné raňajky ani nechce.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 21:12
Myslím že slzy dítěte v očích není o vegetariánství ale o přístupu k člověku.

S tím jogurtem bych se asi snažil, nemíchat ho společně s ovocem. Není to moc vhodná kombinace. Ovoce je lepší samotné ...nechat ovoce vytrávit a potom další jídlo.

Od malička je dobré učit děti, nezapíjet stravu během stravy ,hned před jídlem a nebo hned po jídle. Taková to tekutina ředí žaludeční šťávy a obsah žaludku se nemusí řádně "natrávit" pro další zpracování.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 21:19
A co se týče těch hraničních hodnot, zkus si prostudovat kokosové mléko.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 21:43
Dakujem za tip. Kokosové mlieko je fajn.:)

Všetci rano pijeme pohar vody nalačno, raňajky jeme až s odstupom.
Mam takú utkvelú predstavu, že deň treba začať jedlom, ktoré obsahuje čerstvú zeleninu alebo ovocie. Ráno nie je čas čakať, kým ovocie natrávi a iba ovocie na raňajky sa mi zdá primálo.
Rožok so zeleninou je presne ten typ jedla, nad ktorým deti, aspoň tie, čo som zažila ja, v skorých ranných hodinách zúfalo sedia, akoby sa im nedal pokúsať.

Nevšimla som si, že by dcére kombinácia jogurt-ovocie neprospievala, rada to zje a dobre sa potom cíti.
Myslíš, že vločková kaša (vločky, povarené v mlieku) s ovocím je lepšie riešenie?
neznámy
neznámy | 14.6.2015 21:51
Môj synovec do cca 10 rokov mäso úplne odmietal. Keď bol malý, brat ho klamal, ako sa dalo, vymýšľal jedlá, kde bolo mäso dokonale zamaskované, krásne to upravoval na tanieri, no nič nepomohlo. I na opekačke si opiekol krajec suchého chleba a dal si tanier cestovín so zeleninou :). Zlom nastal až okolo 10 rokov, pritom chorý nebýval a mal "paru" že mu človek nestačil. V súčasnosti má 2m, je štíhly a zdravý chalanisko.
Problém v tom nevidím, nech dieťatko je to, čo mu chutí, len treba regulovať sladkosti.
Sama som začala normálne jesť až po 13-tom roku, dovtedy skoro nič :D a ani bitka nepomohla :D
neznámy
neznámy | 14.6.2015 21:53
Nejdříve taková otázka.
Čemu říkáš Jogurt?
Čemu říkáš mléko?

Píšeš že má mezní hodnoty.


Věřím že jí tato kombinace jogurt, ovoce chutná.
Pokud mícháš ovoce s "něčím" , pak může ovoce "zpomalit" a to začne různě chemicky reagovat - kysat.

Pravý jogurt jako takový už zkysaný je. Je i možné že tato kombinace je mírně projímavá a díky tomu se toho do dítěte moc "nedostane"
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:15
Rozhodol si sa, že ma vytrápiš?

Bývam v meste, kravu nemám, dojiť neviem... mlieko kupujem v obchode, keď majú také, čo sa volá bio, tak kúpim také... Hocikedy nakupujem aj v rakúskych supermarketoch, keďže to mám cez pole. :)

Z jogurtov kupujem Hollandiu, Billu Bio, Zvolenský smotanový, grécky alebo také tie vedierka na trhu v stánku s bryndzou a syrmi.

Určite sú lepšie aj horšie varianty. Život je krátky a rýchly, keď krmiš 3-4 ľudí a psa, nepodriadiš všetko iba zdravotnému hľadisku, ale volíš aj pragmatické riešenia.

Keď sa mi narodila strašia dcéra, bola som dlhý čas úplne "prepnutá", samá zdravá strava a všetko možné priamo z dediny.... už ma to nebaví:D
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:16
úplně klidně, vůbec bych neměla strach, pokud se jí dostatek luštěnin, oříšků, sezamové semínko, mořské řasy, tak k čemu maso.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:38
Stravování dětí nevidím jako jednoduchou záležitost.
Věk do šesti let je docela důležitý.
Zkusit se o dobrý základ, aby děti dokázali bez větších následků přežít to, co všechno sami v jídle vyzkouší.

Stačí se jen podívat na reklamy.
Na různé automaty na školách.


:)
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:40
To všechno je v pohodě, pokud rodiče nepřipraví dítě v době přechodu na "jinou" stravu o přirozené chutě.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:51
Je to na nervy, odolávať tlaku zvonku, hlavne ked sa iné deti okolo nich napchávajú umelými potravinami, tie automaty v školách, to nechápem, prečo to nie je trestné...

Moja strašia dcéra do dvoch rokov nejedla sladkosti, nebolo to jednoduché, ale dalo sa odolať roznym vplyvom okolia, babky, tetky..... pomoooc. Neskôr už nie....
Ked ju pozvali na prvú detskú oslavu do McD....-WALL-, z hamburgeru ju nadulo a na pitie si vypýtala "nechladenú minerálku bez bubliniek". Nemali-LOL-

Zubár chváli, že dcéry majú dobrú zuby, vraj aj vdaka strave v detstve. Ale na čokoláde frčia ako divé -PUH-
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:53
co tim myslíš?
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:56
Možno... že deťom veľmi chutí brokolica, lebo má jemnú príjemnú chuť... Pokiaľ ich nenaučíš na hamburger, kečup a pepsikolu.;)
neznámy
neznámy | 14.6.2015 22:59
Dr.Bukovský, na ktorom som svojho času dosť fičala:) napr tvrdí, že organizmus získa viac vápnika z brokolice a karfiolu ako z mliečnych výrobkov.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 23:08
no to jo, ale já myslela, že tady hovoříme o vegetariánství:D.. (Teda brokolice pro mě zrovna nic moc, to budu muset asi trochu předstírat, že její chuť pokládám za příjemnou)
neznámy
neznámy | 14.6.2015 23:10
uz skoro mesiac a pol nejem maso. minule som si ale trocha po pol roku vypil a zatiahlo ma to do mcdonaldu a odtial hned do tesca kde som si kupil sunku a salam a zjedol som ju este po ceste domov :D
neznámy
neznámy | 14.6.2015 23:18
Dr.Bukovský je na Slovensku mediálne známy lekár, ktorý propaguje vegetariánstvo. Zašiel tak ďaleko, že radil v televízii mamičkám, aby deťom nedávali mlieko a nahradili ho rastlinnou stravou, z ktorej si telo vie dobre vyťažiť vápnik.:)

Pediatri sa do neho kvôli tomuto názoru rozhorčene pustili, tak to radšej korigoval.
neznámy
neznámy | 14.6.2015 23:46
Takže možná stále nejíš maso :)
neznámy
neznámy | 15.6.2015 01:33
dr. Bukovsky je jeden z mala vyzivovych poradcov (doktorov), ktory ma ako taky prehlad... Len co nikdy nepochopim, tak to jeho zaryte, niekedy az fanaticke presadzovanie vegetarianstva a sojovych produktov...zvlastne na tom je, ze takmer vsetci svetoznaki papezovia vyzivy (napr. dr. Mercola a spol) nezdielaju ten jeho nazor... a prave co nedoporucaju, tak to lepok a soju, ktore on dost presadzuje...
pobavilo ma, ze planuje napisat knihu o probleme priepustneho creva...lenze za ten cely cas, co studujem roznych autorov o tomto problemy, tak ani jeden nedoporucuje vegetarianstvo...prave naopak takmer do jedneho propaguju na liecbu tohoto problemu GAPS dietu...co je nieco podobne ako paleo, ci ine nizkosacharidovky... no som zvedavy, ked napise tu knihu, co v nej najdem:)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...