mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Zdravie a výživa - 

Rybí polívka

neznámy
neznámy | 28.3.2013 08:40
Nemáte někdo preskriptúru na dobrou rybí polívku - něco krajového a vyzkoušeného bych prosil:)

(stačí URL;)
dík-COFFEE-
neznámy
neznámy | 28.3.2013 11:29
Nemám na toto halászlé URL nevadí? :)

1,5-2 kg sladkovodných rýb (na cca 3l polievky), 1 veľká cibuľa, 1 malý zeler, 1-2 papriky, 3 str. cesnaku, 4 veľké paradajky, 1 PL rajčiakového pretlaku, soľ, korenie celé i mleté a nové korenie, mletá paprika sladká i pálivá asi 1+1 KL, mletý kmín, trochu šafránu

Na oleji (masti, masle ...) orestovať cibuľu, cesnak, pridať pretlak a po chvíli zeler a papriku na väčšie kusy, soľ a koreniny mimo šafránu a paradajky. Zaliať asi 2 l vody a nechať zovrieť. Zmierniť plameň a vložiť ryby nakrájané na veľké kusy a vykostené;
variť ťahom pomaly asi 1/2 hodiny. Pred dokončením vliať šafrán namočený v troche vody. Ryby možno vybrať a zeleninu nahrubo umixovať, ale lepšie to vyzerá, keď je v nej krájaná zelenina.
Paradajky môžu byť aj z konzervy, ale to nemá správnu chuť a paprika by mala byť tenkostenná :)
neznámy
neznámy | 28.3.2013 11:55
Bomba nápad, udělat jí s rajskýma:)

k přípravě:
1/šafrán asi neseženu,je tam tolik znát, když je ho stejně jen trocha?
2/tenkostenná paprika se pozná jak, jsou to ty barevný z holandska nebo bílý magyáros?

bonusovej dotaz: jaktože protlak je rajčiakový ale rajčata jsou paradajky? a taky jsem někde slyšel říkat rajčiny?;)

Dík za tip, brzy zkusim:)
neznámy
neznámy | 28.3.2013 12:07
To je bonus pre teba - k rozmanitosti slovenského jazyka :D ...

paprika biela :), ale nemusí byť nutne maďarská a šafrán ... no, dá tomu ten správny "říz" a krásnu farbu .. a bežne ho dostať napríklad v Bille
neznámy
neznámy | 28.3.2013 12:18
já jednoduše dám do hrnce vařit rybu, zvlášt do kastrolku podusím na másle , mrkev, celer, petržel. Pak vyvar scedím, oberu na talířek maso. Poku máš vnitřnosti hod je do scezeného vyvaru vařit. Vložím podušenou zeleninku, v ni zustane jenom to máslo. Udělám máslovou jíšku. Do hotové polévky přidám muškátovy oříšek a pepř. O soli nepíši jelikoř se solí ta voda kde se vyvar vaří a malonko se solí ta zeleninka i popepří. Hotovou polévku pak dosolím, pokud je potřeba. Vznikne bílá rybí polévka a je moc dobrá chutově. Pozor na muškátovy květ ,je aromaticky.
neznámy
neznámy | 28.3.2013 12:20
Promin píši asi zmateně, chtěla jsem napsat, že pokud neseženeš květ můžeš nahradit oříškem. Květ je lepší a dá se běžně koupit.
neznámy
neznámy | 29.3.2013 18:20
Ahoj, ja pouzivam vlastne ten isty recept ako 4400, ale ryby nevykostujem a davam do polievky varit napr. aj rybie hlavy - odstranit ziabre a oci. Tie daju tej polievke smrnc a z ryb si odlozim 4 pekne velke podkovicky, ktore nedavam do polievky hned. Ked sa polievka uvari prepasirujem ju cez sitko a pretlacim aj tie hustejsie casti - vsetky kosticky ostanu v sitku. Rybie hlavy oberiem a aj to pretlacim. Ked je polievka takto prichystana dam do nej na par minut 3-4 minuty povarit tie podkovicky, ktore som si na zaciatku odlozila. Kazdy dostane na tanier polievku a jeden kusok podkovicky alebo viac, podla toho kolko som si odlozila. Tak sa podava aj halaszle v cardach na vychode Madarska.
neznámy
neznámy | 30.3.2013 07:35
Doma sme ju robili asi takto:
http://dobrejedlo.pluska.sk/dobre-jedlo/clanky/polievky/halaszle-najlepsia-madarska-polievka.html
Vtedy v zime u nas neboli papriky ani rajciny, tak sme dali leco - to mama robila domace. :)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...