Zdravie a výživa -
Rybí polívka
1,5-2 kg sladkovodných rýb (na cca 3l polievky), 1 veľká cibuľa, 1 malý zeler, 1-2 papriky, 3 str. cesnaku, 4 veľké paradajky, 1 PL rajčiakového pretlaku, soľ, korenie celé i mleté a nové korenie, mletá paprika sladká i pálivá asi 1+1 KL, mletý kmín, trochu šafránu
Na oleji (masti, masle ...) orestovať cibuľu, cesnak, pridať pretlak a po chvíli zeler a papriku na väčšie kusy, soľ a koreniny mimo šafránu a paradajky. Zaliať asi 2 l vody a nechať zovrieť. Zmierniť plameň a vložiť ryby nakrájané na veľké kusy a vykostené;
variť ťahom pomaly asi 1/2 hodiny. Pred dokončením vliať šafrán namočený v troche vody. Ryby možno vybrať a zeleninu nahrubo umixovať, ale lepšie to vyzerá, keď je v nej krájaná zelenina.
Paradajky môžu byť aj z konzervy, ale to nemá správnu chuť a paprika by mala byť tenkostenná :)
k přípravě:
1/šafrán asi neseženu,je tam tolik znát, když je ho stejně jen trocha?
2/tenkostenná paprika se pozná jak, jsou to ty barevný z holandska nebo bílý magyáros?
bonusovej dotaz: jaktože protlak je rajčiakový ale rajčata jsou paradajky? a taky jsem někde slyšel říkat rajčiny?;)
Dík za tip, brzy zkusim:)
http://dobrejedlo.pluska.sk/dobre-jedlo/clanky/polievky/halaszle-najlepsia-madarska-polievka.html
Vtedy v zime u nas neboli papriky ani rajciny, tak sme dali leco - to mama robila domace. :)