mesiac
Sobota, 27.4.2024
Meniny má Jaroslav

Zdravie a výživa - 

Otázka dne: Jak na nás působí káva s mlékem?

nikav
nikav | 14.10.2017 09:19
Takže to si musím nechať zájsť chuť na občasné kapučínko. Poslednú dobu som používala sušené sójové mlieko. Rozvarila som ho vo vode, lebo inak sa ťažko rozpúšťa. Ale viem, že aj sója už stráca dobré meno.
milan08
milan08 | 14.10.2017 09:19
spravne,nekazit tou mliecnou vodou
nikav
nikav | 14.10.2017 09:32
Chutí mi aj slabý odvar cigórie s troškou medu.
neznámy
neznámy » milan08 | 14.10.2017 10:18
Veď to, to.. ťažko to už nazvať mliekom.

Mlieko je skutočne veľmi citlivá komodita. Po roku 1989 s príchodom západoeurópskej kultúry stravovania sa mlieko skutočne zmenilo na bielu chemickú homogenizovanú tekutinu s dobou trvanlivosti na úrovni motorových olejov. Generácia Husákových detí a vidiečania na chuť pravého mlieka po väčšinou nezabudli. Mlieko bolo vždy neoddeliteľnou súčasťou gazdiniek. Mlieko sa používalo bežne na prípravu mliečnych nápojov, do polievok a prívarkov. Skúsenejšie gazdinky si urobili po skysnutí tvaroh, alebo syr a už aj jogurty. Súčasné krabicové mlieko z hľadiska využitia v kuchyni má veľmi úzke využitie. Dokonca ho odmietajú doma aj naši štvornohí miláčikovia. Preto ak mlieko, tak farmárske.

https://www.facebook.com/SlobodnyVysielac/posts/517555761663918" rel="nofollow" target="_blank">
https://www.facebook.com/SlobodnyVysielac/posts/517555761663918
neznámy
neznámy | 14.10.2017 12:14
Heleme se, návrat inkvizice. Dík za to, že víme, co jsme nevěděli a snad někteří ani vědět nepotřebovali. -PUH-

Škoda, že většina z obecných rad, které uvádíš, není moc použitelná. Alespoň pro mou žitou zkušenot. Sladké mi prostě nechutná (vynechám-li rýži a ořechy), živočišné mléko ani sóju nesmím.
Zkušenost je, že dokud spolubydla sladil kávu a měl v ní mléko, bojoval s plísní v těle. (Připouštím, že pil denně hektolitry.)
Moje reakce na tuto kombinaci (káva+cukr+mléko) je: utlumení, únava.

Ad cikorky, melty apod. - po letech pokusů bych řekla, že nejvíc mi snad chutnala žaludovka. Ale to je vše, co z pokusů s náhražkami kávy zbylo. Když něco nepotřebuješ, tak nepotřebuješ. A že si něco dáš 3x měsíčně na chuť? (Slovo chuť zdůrazňuji.) To mi předražené nepřijde. ;)
neznámy
neznámy | 14.10.2017 12:22
Po roku 1989 s príchodom západoeurópskej kultúry stravovania sa mlieko skutočne zmenilo na bielu chemickú homogenizovanú tekutinu s dobou trvanlivosti na úrovni motorových olejov.


Bohužel...
Mně domácí mléko (babička pracovala v kravíně plus měli vlastní hospodářství) nikdy nechutnalo. Vadil mi jeho smrad. (Bez ohledu na druh zvířete.)
Ale pro ty, co to dokáží a můžou pít - cokoli, jen ne umělé látky. I tak je jich ve stravě nadbytek... -SADLEY-
neznámy
neznámy | 14.10.2017 12:30
Od mléka a kávy mírně odbočím. Nebyl to úmysl, jen proběhla myšlenka. Připomnělo mi to nedávné články o nejnezdravějších národech světa. ČR "vítězí", Slovensko bylo, myslím, páté. Po bližším zkoumání se jednalo o různé faktory, mimo jiné o spotřebu alkoholu, tabáku, ale i obezity obyvatel. Pokud data vychází skutečně z nějaké reálné studie, musím se ptát, proč žebříčku vévodí slovanské státy (7 v první desítce). Skoro mi to zavání cílenou likvidací. -CONFUSED-
neznámy
neznámy » nikav | 14.10.2017 14:01
Myslím si že není zapotřebí si nechávat zajít chuť na cokoli na co máme chuť.
Neexistuje ideální potravina.
Káva má spoustu výhod ale i nevýhod jako vše ostatní.
Dneska se dají snadno doma udělat rostlinná mléka. Upéct bezlepkový koláč s málem cukru slazený například datlemi nebo rozinkami.
Pokud má člověk adekvátní pohyb je schopen vyloučit z těla metabolické zplodiny vzniklé trávením a nemusí si kávu s cukrem a mlékem odepírat, vypité množství mléka v kávě je zanedbatelné těch 15ml může vadit snad jen alergikům.
Běžná dávka kávy cca 7g/šálek může dlouhodobě zvedat například tlak a posouvat vnitřní pH směrem ke kyselému. Pak je dobrá kompenzace např sklenice zeleninové šťávy.
neznámy
neznámy | 14.10.2017 14:16
Když člověk kávu nemusí tím líp.
Je to pražený sacharid samozřejmě že obsahuje všechny negativní látky které pražením vznikají.
V dávných dobách lidé jedli pečené maso na ohni což bylo maso tzv dehtované a dodnes se to tak na vesnicích dělá. Uzené klobásky slanina uzený bok atd.
Zelenina obilniny luštěnina obsahují antinutriční látky.
V principu jde jen o to vybrat si na co umřeme. Nemůžeme neumřít jednou nás stejně něco dostane. Nejhorší je asi dýchat, přijímáme vzduch-kyslík a to je oxidant.
Neměli bychom vůbec dýchat.
Je zapotřebí provést techniku zvanou kévala kumbhaka abychom byli v souladu s přírodou a kosmem.
Což je nádech, výdech, a už žádný nádech více..never more.
To je jediný způsob jak nezatěžovat zvnějšku náš organuismus nežádoucími látkami.
https://www.jogoviny.cz/slovnik-sanskrtu/kumbhaka
neznámy
neznámy | 14.10.2017 14:56
Ja som v detstve u starej mamy pila mlieko rovno podojené, ešte teplé s penou, chutilo to božsky ( teda pre mňa :-D ) Starkí mali tri kravy, bývali na samote na takých lazoch, príroda tam bola nedotknutá. Aj to mlieko tak chutilo.
Ja sa ani nečudujem, že moje telo teraz mlieko odmieta. Keď to už mlieko ani nie je.
neznámy
neznámy
neznámy | 14.10.2017 20:24
.....Sladké mi prostě nechutná ....

tak to se mááááááááš !!! -LOL-

šťastná to žena.....závidím....:D
neznámy
neznámy | 14.10.2017 20:26
jj, v horách je nádherně.... ale vliv na chuť či nechut´ na sladké to nemá....bohužel...-LOL-
neznámy
neznámy | 14.10.2017 20:44
-LOL- Ne, to fakt nemá. Ale kyslík má vliv na mozek. Tam nahoře si je člověk blíž. Euforie. Nepotřebuje náhražky... ničeho. Život sám je sladký. Ovšem chce-li sejít dolů, rychlý protein vždycky dobrý. ;)

Njn... Cukr. Zrovna jem procházela různé výsledky testů srovnávání kvality potravin. Cpeme-li už do dětí kvanta cukru, vůbec se nedivím, že se u nich rozvíjí závislost. Emoční nestabilita. Alepoň co tak pozoruju.

Šťastná žena? Určitě. Ačkoli z mého pohledu jsou ořechy dražší... ;)
neznámy
neznámy | 14.10.2017 21:39
Nooo,.... někdo má nahoře závrať a někdo tam (pro jistotu) vůbec nevyleze... takže o euforii se nedá vždycky mluvit....
spíše jde o to "vylézt nahoru, abychom se podívali, jak je tam dole krásně" -LOL-

A že je život sladký? Ani náhodou....;), to možná tak ve třiceti, kdy má člověk ještě spoustu věcí před sebou, v pozdějších letech si ho musíš velmi často "osladit"-PUH-

Pokud budu mluvit za sebe, já musím vždy cukr doplňovat, zejména ve "stresových" situacích a po mimořádných výkonech (např. v mé práci :D), i když takový kus masa (pořádný biftek) taky není k zahození.....zcela např. chápu pohnutky kudlanky nábožné....-LOL--LOL--LOL-

Jo, a já vyrostla v letech, kdy se do nás tolik sladkého necpalo, přesto si nemyslím, že by naše (šedesáté) ročníky byly emočně zcela vyrovnané. Takže bych to až tak s konzumací cukru nespojovala.

apropo - astrologicky - kdysi jsem v nějaké astro literatuře četla, že závislost na sladké vzniká často u lidí, kteří mají Saturna v negativním aspektu (nejčastěji kvádr) na Lunu nebo Venuši. :)
vevuska
vevuska | 14.10.2017 22:08
Presne tak, mlieko už nie je tým čo bývalo. A veľa potravín už nie je kvalitných. Ja mám na staré kolená :D histamínovú intoleranciu na potraviny.
vevuska
vevuska » Saffiyah | 14.10.2017 22:10
Ja pijem už len nescafe a bez mlieka, no za to s medom -PUH--COFFEE--YUMMIE- a je to môj životabudič každé ráno.
neznámy
neznámy » vevuska | 15.10.2017 20:42
skúsim i ja,,znie to dobre:)
vevuska
vevuska | 15.10.2017 23:18
Vždy som si dávala do kávy aj mlieko a med. Nevedela som si kávu bez mlieka ani len predstaviť. A teraz v pohode. Už tomu bude rok a pol. :)Som menej zahlienená. Keďže skoro stále si dávam dačo mliečne. Mala som pocit, že to s mliečnymi vecami preháňam.:)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 16.10.2017 19:23
hezky
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...