Zdravie a výživa -
Otázka dne: Jak na nás působí káva s mlékem?
Mlieko je skutočne veľmi citlivá komodita. Po roku 1989 s príchodom západoeurópskej kultúry stravovania sa mlieko skutočne zmenilo na bielu chemickú homogenizovanú tekutinu s dobou trvanlivosti na úrovni motorových olejov. Generácia Husákových detí a vidiečania na chuť pravého mlieka po väčšinou nezabudli. Mlieko bolo vždy neoddeliteľnou súčasťou gazdiniek. Mlieko sa používalo bežne na prípravu mliečnych nápojov, do polievok a prívarkov. Skúsenejšie gazdinky si urobili po skysnutí tvaroh, alebo syr a už aj jogurty. Súčasné krabicové mlieko z hľadiska využitia v kuchyni má veľmi úzke využitie. Dokonca ho odmietajú doma aj naši štvornohí miláčikovia. Preto ak mlieko, tak farmárske.
https://www.facebook.com/SlobodnyVysielac/posts/517555761663918" rel="nofollow" target="_blank">
https://www.facebook.com/SlobodnyVysielac/posts/517555761663918
Škoda, že většina z obecných rad, které uvádíš, není moc použitelná. Alespoň pro mou žitou zkušenot. Sladké mi prostě nechutná (vynechám-li rýži a ořechy), živočišné mléko ani sóju nesmím.
Zkušenost je, že dokud spolubydla sladil kávu a měl v ní mléko, bojoval s plísní v těle. (Připouštím, že pil denně hektolitry.)
Moje reakce na tuto kombinaci (káva+cukr+mléko) je: utlumení, únava.
Ad cikorky, melty apod. - po letech pokusů bych řekla, že nejvíc mi snad chutnala žaludovka. Ale to je vše, co z pokusů s náhražkami kávy zbylo. Když něco nepotřebuješ, tak nepotřebuješ. A že si něco dáš 3x měsíčně na chuť? (Slovo chuť zdůrazňuji.) To mi předražené nepřijde. ;)
Bohužel...
Mně domácí mléko (babička pracovala v kravíně plus měli vlastní hospodářství) nikdy nechutnalo. Vadil mi jeho smrad. (Bez ohledu na druh zvířete.)
Ale pro ty, co to dokáží a můžou pít - cokoli, jen ne umělé látky. I tak je jich ve stravě nadbytek... -SADLEY-
Neexistuje ideální potravina.
Káva má spoustu výhod ale i nevýhod jako vše ostatní.
Dneska se dají snadno doma udělat rostlinná mléka. Upéct bezlepkový koláč s málem cukru slazený například datlemi nebo rozinkami.
Pokud má člověk adekvátní pohyb je schopen vyloučit z těla metabolické zplodiny vzniklé trávením a nemusí si kávu s cukrem a mlékem odepírat, vypité množství mléka v kávě je zanedbatelné těch 15ml může vadit snad jen alergikům.
Běžná dávka kávy cca 7g/šálek může dlouhodobě zvedat například tlak a posouvat vnitřní pH směrem ke kyselému. Pak je dobrá kompenzace např sklenice zeleninové šťávy.
Je to pražený sacharid samozřejmě že obsahuje všechny negativní látky které pražením vznikají.
V dávných dobách lidé jedli pečené maso na ohni což bylo maso tzv dehtované a dodnes se to tak na vesnicích dělá. Uzené klobásky slanina uzený bok atd.
Zelenina obilniny luštěnina obsahují antinutriční látky.
V principu jde jen o to vybrat si na co umřeme. Nemůžeme neumřít jednou nás stejně něco dostane. Nejhorší je asi dýchat, přijímáme vzduch-kyslík a to je oxidant.
Neměli bychom vůbec dýchat.
Je zapotřebí provést techniku zvanou kévala kumbhaka abychom byli v souladu s přírodou a kosmem.
Což je nádech, výdech, a už žádný nádech více..never more.
To je jediný způsob jak nezatěžovat zvnějšku náš organuismus nežádoucími látkami.
https://www.jogoviny.cz/slovnik-sanskrtu/kumbhaka
Ja sa ani nečudujem, že moje telo teraz mlieko odmieta. Keď to už mlieko ani nie je.
-YES- Dobrý postřeh. -THUMBSUP- Umíráme s jídlem i bez něj. Trochu jako:
https://www.youtube.com/watch?v=XmSdTa9kaiQ
/>
A podle toho, co píšeš (a dává to smysl), je čas jít do hor. Míň kyslíku.
Víš co? Nevěřím, že nějaký konec je definitivní. Jako fajn, třeba Vemír teď vydechuje. Ale myslím, že to prostě ještě nezabalil...
Njn... Cukr. Zrovna jem procházela různé výsledky testů srovnávání kvality potravin. Cpeme-li už do dětí kvanta cukru, vůbec se nedivím, že se u nich rozvíjí závislost. Emoční nestabilita. Alepoň co tak pozoruju.
Šťastná žena? Určitě. Ačkoli z mého pohledu jsou ořechy dražší... ;)
spíše jde o to "vylézt nahoru, abychom se podívali, jak je tam dole krásně" -LOL-
A že je život sladký? Ani náhodou....;), to možná tak ve třiceti, kdy má člověk ještě spoustu věcí před sebou, v pozdějších letech si ho musíš velmi často "osladit"-PUH-
Pokud budu mluvit za sebe, já musím vždy cukr doplňovat, zejména ve "stresových" situacích a po mimořádných výkonech (např. v mé práci :D), i když takový kus masa (pořádný biftek) taky není k zahození.....zcela např. chápu pohnutky kudlanky nábožné....-LOL--LOL--LOL-
Jo, a já vyrostla v letech, kdy se do nás tolik sladkého necpalo, přesto si nemyslím, že by naše (šedesáté) ročníky byly emočně zcela vyrovnané. Takže bych to až tak s konzumací cukru nespojovala.
apropo - astrologicky - kdysi jsem v nějaké astro literatuře četla, že závislost na sladké vzniká často u lidí, kteří mají Saturna v negativním aspektu (nejčastěji kvádr) na Lunu nebo Venuši. :)