Zdravie a výživa -
Otázka dne: Jak na nás působí káva s mlékem?
Ačkoliv je článek dlouhý, najde se v něm mnoho zajímavých postřehů, jako například:
Dvě největší letošní studie (Park, 2017 a Gunter, 2017) 4) na 680 tisících respondentů ukázaly, že pití dvou až tří (i více) šálků kávy denně snižuje riziko úmrtí ve všech etnických i rizikových skupinách, a všech skupinách úmrtí, jako jsou kardiovaskulární, diabetické či některé onkologické příčiny. U mužů klesá riziko až o 18 %, u žen poněkud méně, leč významně. Příčinou není vliv kofeinu, ale v souladu s předpokladem spíše ochranné působení antioxidačních rostlinných látek jako kyselina chlorogenová a polyfenoly. U mnoha účastníků studií působila káva i jako analgetikum a zlepšovala trávení.
Zdroj: https://technet.idnes.cz/otazka-dne-kava-mleko-lidsky-organismus-nespavost-unava-nebezpeci-zlomenina-1w3-/veda.aspx?c=A171006_140338_veda_mla
Pijem ju s mliekom (smotanou) 2 x denne a je to už skôr rituál denný, že urobiť si kafčo... Mám nízky tlak teda bez nej ani na krok... a či škodí s mliekom bez mlieka alebo celkovo mi je jedno... Jedlá a nápoje, ktoré mám rada a prijímam s láskou do tela nikdy nemôžu škodiť.. -PUH- -HEART- :D
Melta je však několikanásobně levnější.
Jenomže "ajurvédská" je kouzelné slůfko které dobře prodává.
Jde o business který zde v evropě zavedli vyznavači maharišiho duchovního importu který měl za cíl co nejvíce na blbých evropanech vydělat.
Takže se utvořila branže ajurvédských produktů které toto hnutí prodává dodnes docela úspěšně jelikož jejich produkty jsou zabaleny do různých reklamních sloganů a produkují je různé firmy.
Když si koupíš běžnou cikorku vyjde tě to mnohem levněji a pochutnáš si možná i lépe.
Doporučuju špaldovou meltu je chuťově lepší než obyč melta je jemně oříšková.
Nedoporučuju kupovat vysoce hydratované kávy tzv instantky obilného původu nepůsobí na tělo moc příznivě.
Keď už nechcem cez deň kofeín, tak uvarená klasická melta je lahodný mok pre mňa. A keď si chcem spomenúť na detstvo, crknem tam trošku mliečka :)
Káva je tedy dobrá krátce po hutném těžkém jídle například cca půl h.po obědě.
Doporučuje se k ní něco sladkého. Právě pro kompenzaci hořké.
Čo je zaujímavé, my ľudia sme jediní v živočíšnej ríši, kto aj v dospelosti používa na svoju výživu materské mlieko a to navyše ani nie vlastného druhu. :)
Většina lidí na našem kontinentu je již uzpůsobena enzymaticky trávit malé množství laktózy, cca 150ml mléka/den. Klíčová je přítomnost enzymu laktáza. Ten například asiaté(číňané) nemají skoro vůbec. Indové ale například zase ano. I každý jedinec je víceméně originál.