mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Zdravie a výživa - 

Omyly alternatívnej medicíny

neznámy
neznámy | 12.3.2014 19:19
Spoločným problémom praktík alternatívnej medicíny je, že svoju účinnosť nevedia dokázať nad rámec účinnosti placeba. Už jednoduché experimenty s akupunktúrou sú názorným príkladom toho, aký je háčik v týchto praktikách. Pichanie falošných ihiel (také, ktoré neprenikli cez pokožku) a aj pichanie ihiel na „nesprávne miesta“ malo rovnaké účinky ako „správne prevedenie akupunktúry“ (toto platí pre „tradičnú akupunktúru“, metafyzického balastu zbavená neuroelektrická akupunktúra je na rozdiel od svojej sestry vychádzajúcej zo starovekých povier naozaj účinnejšia ako placebo, a teba viac nie je považovaná za „alternatívnu medicínu“, ale jednoducho za medicínu).

Účinok alternatívnej medicíny je celkom závislý na placebo efekte a jeho takmer dokonalom využívaní, kým naopak, konvenčná medicína má v jeho využívaní veľké rezervy. Z tohto dôvodu môžu účinky alternatívnej medicíny niekedy prekonať účinky konvenčných liečebných postupov. Je tu prítomný osobný prístup, hra na city, dotyky, v kontraste k častokrát sterilnému prístupu konvenčnej medicíny, kde vás časovo tiesnený vyšetrujúci odbaví za pár minút. Nesprávne prisúdenie liečebného efektu alternatívnej medicíne pramení aj z toho, že 50 % všetkých chorôb, kvôli ktorým vyhľadávame lekársku pomoc, dokážu vyliečiť sily nášho vlastného tela bez akejkoľvek lekárskej pomoci. Mnohé choroby, z ktorých sa telo nevie dostať samo, sa nevyznačujú postupným rovnomerným zhoršovaním stavu, ale nepravidelnými výkyvmi. Často sa stáva, že po výraznom negatívnom výkyve, ktorý donúti pacienta vyhľadať medicínsku pomoc, nasleduje dočasné zlepšenie, hoci vôbec nesúvisí s liečbou. Takéto stavy taktiež zodpovedajú za mnohé predčasné vyhlásenia o efektívnosti alternatívnej medicíny.

Z okruhu alternatívnej medicíny a príbuzných produktov sa ako najracionálnejšie môžu zdať bylinkové liečivá. Avšak pozor. Mnohé, ako populárna Echinacea, nie sú učínnejšie ako placebo. Iné sú mimoriadne nadhodnotené. Pozor taktiež, ak narazíte na údajné všelieky a lieky na závažné ochorenia ako rakovina alebo ochorenia srdca, ktoré často sprevádza vedecky znejúca hatlanina a skresľovanie alebo dokonca fabrikovanie vedeckých štúdií. Ak sa stretnete s nasledovným, určite spozornite:

- produkt má byť rýchlym a efektívnym liekom pre širokú škálu ochorení

- označenia za prelomový vedecký objav, zázračný liek, exkluzívny produkt alebo starobylé liečivo

- sprevádzajúci text je písaný v pôsobivo znejúcej (a často nezrozumiteľnej) medicínskej resp. vedeckej terminológii na zakrytie absencie skutočných objektivých výskumov

- tvrdenie, že vláda, lekári alebo vedeckí výskumníci sa sprisahali proti produktu

- reklama na produkt obsahuje nezdokumentované prípady úžasných výsledkov

- reklama tvrdí, že produkt je dostupný iba z jedného zdroja


Inými slovami, čo znie príliš pekne na to, aby to bola pravda, obvykle pravdou nie je.
neznámy
neznámy | 12.3.2014 20:23
A není nakonec jedno, jak se dobereš cíle? Důležité je přece zdraví a jestli je placebo účinnější, než konvenční často pro tělo drastické metody, tak je to přeci úspěch. ;-)
neznámy
neznámy | 12.3.2014 20:36
Terezka, presne tak -THUMBSUP--FLOWER- Práve som sa chcela opýtať, z akej kampane je to okopírované, resp. aký je zmysel článku vlastne. Pokial niečo alebo niekto pomôže človeku zo zdravotných neduhov bez chémie, bez velkých zásahov do tela na aké je zvyknutá západná medicína, potom je akýkolvek spôsob nápravy zhumplovanej telesnej schránky dobrý, len nech sa človeku uľaví a len nech to moc nestojí :)-LOL-
myslím cenovo.. -LOL-:D
neznámy
neznámy | 12.3.2014 21:16
Alternativni smer beru jako smer ktery se vetsinou snazi odstranit priciny.


Bila medicina veskrze resi jen dusledky.
neznámy
neznámy | 12.3.2014 21:21
Moje osobni zkusenost je takova,ze kdybych dal jen na odborniky "bile" mediciny,pak jsem ted mrzak.


Z hlediska diagnostiky je Alternativni medicina tisice let pred "bilou medicinou"
neznámy
neznámy | 12.3.2014 21:24
Kedysi som bola obrovským zástancom alternatívnej medicíny, až kým som jedného dňa nenadobudla nepríjemný pocit, že alternatívne produkty sa začínajú nebezpečne podobať biznisu farmaceutických firiem.
Čiže spropagovať, predať a zarobiť. U lekárov môžeme doplniť slovo predpísať...

Presviedčať človeka/pacienta o správnosti a liečebných účinkoch, bez ohľadu na to, či je to v skutočnosti pravda mi príde rovnako nehumánne, ako predpisovanie "liekov", ktoré viac škodia ako pomáhajú.
Týmto príspevkom som chcela upozorniť na riziká alternatívej medicíny, ktoré môžu byť rovnako veľké ako v prípade bežných liekov.
neznámy
neznámy | 12.3.2014 21:35
To je ale jako s kazdou reklamou.

Pak uz je na nas cim zdravym z reklam a ruznych navodu si rozhodime sandal.

Jestli si treba odvapnime kosti prehnanou konzumaci ovocnych stav
...nebo si zahlenime organismus Danonem a nebo jinym mlecnym produktem.

atd...atd...
neznámy
neznámy | 12.3.2014 21:43
Každé pre má svoje proti a preto je len na nás, pre ktorý spôsob liečenia sa rozhodneme.
neznámy
neznámy | 13.3.2014 01:40
"Mrzak" vo fyzickej forme je tiez clovek, ale i vo forme dusevnej pokial to nie je tazky psychopat, ktory vrazdi ludi, napr...aj ten je v podstate clovek...ale zly, horsi ako zviera. Tebe su fyzicki mrzaci odporni, to uz davno viem, ale mozu dokazat vela. Aby si sa mrzakom nestal, dusevnym uz si.
neznámy
neznámy | 13.3.2014 01:42
Na teba mam jednu otazku: na tej fotke si ty?
neznámy
neznámy | 13.3.2014 01:46
Nesuhlasim.
neznámy
neznámy | 13.3.2014 07:07
Alternativa je možnost a člověk je odpovědný za svůj život a zdraví, a mezi možnostmi si vybírá. Je to rozdíl jako jídelna s jedním jídlem a veliký obchod s restaurací. V jídelně mi může chutnat ale nemusí, nemám na výběr. Když se rozhodnu pro alternativu mám k dispozici sortiment obchodu i restaurace. Je třeba věnovat čas a energii výběru. Hledat informace a nelhat sám sobě.
neznámy
neznámy | 13.3.2014 10:35
Nemala si ty nedávno v profile menej rokov náhodou ? Dexempo multo šupoplex -LOL-
martinbd
martinbd | 13.3.2014 10:46
zopár poznámok:

-pre mňa je alternatívou moderná medicína
-sú ľudia čo nevideli a uverili a sú ľudia čo videli a neuverili ...
-myslím že mnohé prípravky modernej medicíny vychádzajú práve z bylín, ...
-hodnotiť alternatívnu medicínu ako celok je veľmi trúfalé, je to príliš široká oblasť na to, aby sa to dalo zhodnotiť jedným príspevkom ...
-ak už hodnotiť nejaký zo smerov alternatívnej medicíny z pohľadu modernej vedy, tak to chce serióznu vedeckú štúdiu, kde musí byť aj metóda overenia správna, dostatočná vzorka ľudí atď. ...
-že to nie je len placebo môžu ilustrovať príklady ľudí, ktorý nevedeli o tom, že sú liečený a polepšilo sa im, viem o takom prípade, ..., tiež ak sa alternetívna medicína použije na zvieratá ... každopádne, placebo tam môže hrať významnú úlohu ...
neznámy
neznámy | 13.3.2014 10:49
neznámy
neznámy | 13.3.2014 14:32
Na toto mi proste nedá nezareagovat.:
"Účinok alternatívnej medicíny je celkom závislý na placebo efekte a jeho takmer dokonalom využívaní, kým naopak, konvenčná medicína má v jeho využívaní veľké rezervy. "

Dovolim si v tomto nesúhlasiť.

Placebo je síce tiež účinne pokial je dostatočne silné, ale nie všetko ma na svedomí placebo. Mám v poslednom roku za sebou nejaké terapie pomocou reiki. Mám možnosť pozorovať priam pred očami, čo sa s človekom , ktorému ich poskytujem deje. Ako reaguje jeho telo. Spolupracujeme aj s klasik lekármi v priebehu jeho detoxu. Sama som dosť opatrný typ, pokial ide o to , tvrdit nieco co nie je vidiet.
Tak isto som zazila podobnú terapiu na sebe a moje telo vie , čo zazilo, aky to malo nan dopad. Podotykam, vtedy som este bola neveriaci tomáš v týchto veciach a povazovala som terapie len za formu uvolnenia alebo vymysel ludí na navodenie relaxu. Nic ine som necakala! Pracujem s energiou a už viem že to výmysly nie sú ani žiadne placebo. Dá sa rozlíšiť placebo a real. Placebo má hranice a je podmienené. Zazila som aj placebo aj neplacebo. Placebo je tiez oki ked zaberie. Ale real existuje v alter medicine tiež!
Kryštál a liečba s ním. To tiež nieje placebo. Pokial človek vie , ako s ním narábať.
Zhodou okolností este len minulý týžden som zle stúpila pri tanci a mala som výron a bolestivý opuch na nohe. V priebehu 4 dní som si zranenie dala do poriadku pomocou krystalu a energo prace. Už vcera som normalne chodila cely den. Placebo to nebolo, lebo som v zaciatkoch najprv na sebe robila chyby, pri práci, nevediac o nich pocitila som ich dosledky na vlastnej koži. Tej fyzickej :) nastastie mam ucitela a vydrž a zaujem tak sa rada ucím, nechám si poradiť, zmením prístup ked to nie je dobre, zbieram skusenosti atd . Ked sa to robí správne funguje to krásne. Ale jasne ze to má aj hranice. Jedno je ale isté- nejde o placebo.
Nie vsetko je placebo. aj ked iste veci mozu byt ked sa nerobia správne.
-HEART-
neznámy
neznámy | 13.3.2014 15:42
Myslím, že alternativní medicína není jen o tom, co mi kdo nabídne, vnutí, za mne rozhodne, jako to bývá většinou v klasické medicíně. Alternatívu si člověk volí s tím, že se o vše bude zajímat, porovnávat, a zároveň objevovat a pracovat na sobě ( stravování, zlozvyky, škodlivé jednání, stresy ). Shrnuto - rozdíl mezi oběma vidím hlavně v osobním zájmu se uzdravovat a uzdravit (ne jen léčit). Spoustu věcí si můžeme rozhodnout sami, např. když se nemůžu v bylinkárně rozhodnout mezi dvěma produkty, jsem vyzvána, abych si je nastřídačku podržela v rukou a podle osobního pocitu si vybrala. Nabídnout může kdo chce, co chce, ale rozhodnutí je vždy jen na mně ..
neznámy
neznámy | 13.3.2014 17:06
Nie? Tak by ma zaujímal príklad ako konkrétne tebe alternatívna medicína pomohla. Pôsobíš ako velice psychicky "vyrovnaná" osoba. Takže možno nejaký odvar z maku by som vzala ako radu. :)
Ďakujem.
neznámy
neznámy | 13.3.2014 22:47
Bože,to je osvěta....-YAWNEE-
neznámy
neznámy | 13.3.2014 22:49
A nakonec prisel Japonec a naordinoval Sushi a Sake!!!
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...