Zdravie a výživa -
Káva jako lék,káva jako jed
Pri dvoch šálkach denne ma snáď nezabije. :D
Ale pijem len vysokohorskú Arabiku, Robusta mi proste nechutí. Varím si kávu v
ďžezve, neviem ako sa to správne píše, čiže ako naozajstne tureckú.
Pre mňa je to ako s čajom, alebo vínom. Kvalitne, ale v malom.
Napr. tú žbrndu, čo pijú Američania v tých veľkých sklenených konviciach, polopriesvitnú, polohnedú tekutinu, to by som asi radšej na slovo káva zabudla, mať len takú možnosť. :)
Svet jednoducho nie je čierno - biely, to by malo byť jasné všetkým "hľadajúcim" :)...
Turecká káva
Ide pravdepodobne o najstarší spôsob prípravy kávy. Používali ju už Arabi a hlavne Turci, ktorí doviezli kávu a kultúru pitia kávy do Európy. Dodnes predstavuje najpopulárnejšiu šálku kávy na celom Balkáne. Je to jeden z mála používaných spôsobov prípravy kávy, keď sa káva dostáva do styku s vodou v bode varu.
Na prípravu tureckej kávy potrebujeme tradičnú džezvu, nazývanú aj ibrik. Ide o kónickú, najčastejšie mosadznú nádobu s dlhou rúčkou. používame najjemnejšie, takzvané prachové mletie kávy. Spôsob prípravy je v celku jednoduchý. Do džezvy dáme obvyklé množstvo kávy (7 – 9 g / šálka), podľa požadovaného množstva šálok.
Kávu zalejeme vodou, dáme na varič a pomaly privedieme do varu. Keď sa voda začne blížiť k bodu varu pomaly na nej začne stúpať pena a káva skypí. Vtedy dáme kávu dole z variča a počkáme kým pena mierne opadne a následne ju dáme znova na varič a celý proces opakujeme tri krát. Pri príprave pravej tureckej kávy sa po každom skypení zoberie pena lyžičkou a dá sa do pripravenej šálky. Z každého skypenia jedna šálka. Pena z prvého skypenia je určená pre hosťa. Pena je významným nosičom chutí a arómy, keďže je to v podstate emulzia z éterických olejov a vody. Pred podávaním počkáme, kým sa káva usadí na dne džezvy a opatrne nalejeme do šálok.
Ak pijeme kávu sladenú, tak cukor pridávame na začiatku ešte pred zaliatím vodou. Tradičná turecká káva sa podáva výrazne osladená, keďže chuť takto pripravenej kávy je prevažne horká. V arabských krajinách sa často káva ochucuje, kardamónom, škoricou, alebo vanilkou
pre tych co namietaju, ze to nie je kava...vsetko je len zvyk a clovek si zvykne na novu chut... ;)
jinak AliAdam@seznam.cz
najelu do varné konvice vodu nechám vyvřít mezitím co se voda vaří dám do hrnku 2 lžice kávy a lžicu cukru,potom vařící vodou zaleju ....přídám trochu mléka ,sypnu malinko skořice ať to má šmak .....a de se na věc -LOL-
tam je vše kde nakoupit a vše kolem toho
A čo vlastne nie je droga? V extrémnom množstve alebo pri dlhodobom používaní asi všetko - TV, počítač - no a teraz som úplne v prdeli, môžem zahájiť odvykaciu kúru...:D