Zdravie a výživa -
Funkcne potraviny
DEFINICIA
-Obsahuju zlozky, ktore sa vbežných potravinách nevyskytuju
-neobsahuju zlozky, ktore sa v beznych potravinach vyskytuju
-obsahuju zlozky, ktore sa v beznych potravinach vyskytuju, ale ich vyuzitelnost organizmom je vyššia
nie su to pilulky, kapsule, alebo potravinove doplnky.
zahrnaju nutraceutika, fortifikované potraviny, fytochemikalie, vitapotraviny
Aj ked nazov znie sofistikovane a moderne su tieto potraviny v nasej vyzive pomerne bezne..napr.
jogurty s probiotickymi kulturami, musli, rastlinne margariny"masla", vajicka obohatene 3omega kyselinami...
K duchovnym naukam vacsinou patria aj rozne ocisty, diety, stravovacie odporucania...
a tato cesta funkcnych potravin by mohla byt tou prvotnou "bezbolestnou" zmenou k lepsiemu stravovaniu, nakolko tieto potraviny su z bezneho repertoaru plus nieco viac pre nase zdravie...
Chcel by som sa spytat ci pouzivate v svojom jedalnicku aj tento druh potravin a ci vam priniesol nejaku pozitivnu zmenu /cholesterol,krvny tlak, zazivanie.../?, alebo je tento termin pre vas neznami a uprednostnujete cisto klasicke potraviny...?
Margarín
Ešte na strednej škole nám učiteľka chémie napísala na tabuľu rovnicu výroby margarínu - ako katalyzátor sa pri výrobe používa nikel, ktorý podľa jej slov nejde vždy z výsledného produktu stopercentne odstrániť. Pamätám sa, že o nezdravosti margarínu nás presviedčala niekoľkokrát. Ide o produkt modernej chémie, ktorý by bez prifarbovania a umelého pridávania vitamínov bol iba šedá hmota ktorú by sotva niekto jedol.
Za hlavnú zbraň margarínu a jeho "zázračné" účinky opisované v reklamách môžu mastné kyseliny, ktorých by mali obsahovať okolo 50%, v žiadnej reklame vám však nepovedia, ako na nás pôsobí zvyšok jeho zloženia.
Zaujímavý článok o tejto téme nájdete tu: http://tvnoviny.sk/spravy/radimevam/viete-co-jete-margarin-bol-povodne-pre-morky-tie-zacali-kapat.html
Jogurty s probiotickými kultúrami
V reklamách nám prezentujú, že jogurty obsahujú probiotické kultúry. Zabudnú však pripomenúť, že drvivá väčšina z nich neprežije proces konzervácie dlhotrvanlivých jogurtov, alebo prechod tráviacim traktom. Kamarátka chemička mi dokonca vravela, že väčšina jogurtov označených ako probiotické v skutočnosti žiadne probiotiká neobsahujú - obsahujú len sacharidy podporujúce život probiotík, ktoré žijú v našich črevách.
Keď sa nad tým zamyslím, zdá sa mi, že vďaka reklame je dnes možné z obyčajného odpadu spraviť trhák - ľudia vďaka tomu čo vidia v reklame radi uveria, že žijú zdravo a kľudne zaplatia štvornásobok výrobnej ceny. Keby pritom jedli tradičné produkty - napríklad maslo a jogurt z lokálnej mliekárne - žili by v skutočnosti oveľa zdravšie.
Funkcna potravina je to co jes aj normalne plus ma nieco pridane resp. navyse...
Nechcel som zachadzat do konkretnych druhov...braky su vsade, vyber je na uvazeni spotrebitela
Preto si aj dovolim nesuhlasit s tou cenovou politikou co tvrdis...kvalitna potravina musi byt drahsia, ci je znackova alebo nie...prave problem v margarinoch je cena skodlive su trans mastne kyseliny pri priemyselne stuzenych tukoch...takze ked si kupujes lacnu napolitanku ta napln nebude urcite s dobrym zlozenim, pri mase, mlieku detto,rastlinne tuky tak isto lacnejsie su z rozpustenych starych masiel a podobnych vyrobkov. Ale najvacsi odpad v mliekarenstve su tavene syry, ziadny odbornik by to nejedol..je to kafileria mliekarenskeho priemyslu....
Neviem preco ta znepokojuju stopy niklu, ved kravske mlieko ma 0,1% stopovych prvkov z celeho obsahu mineralnych latok medzi nimi napr. Ni,Co,Zn...
okrem toho steroidy, hormony, antibiotika, alergeny
a tiez denny prijem tukov ma byt tvoreny z 2/3 rastlinnych a 1/3 zivocisnych tukov
Nechcem zachadzat do odbornych vyrazov a presnych biochemickych vysvetleni, aby chapala temam aj siroka verejnost.
Okrem toho na mlieko je robena narodna kampan na zachranu druzstiev..proste ako za byvaleho rezimu je zdrave to co treba...
Ja osobne kravske mlieko hodnotim dost negativne...
K tym jogurtom vyber zasa na spotrebitelovi urcite su tam probiotika kolko mnozstvom a druhmi je tazko povedat, treba si vyberat kvalitu./samozrejme netvrdim ani ze musi byt nutne najdrahsia/ proste ludom hlavne chyba osveta v tejto oblasti, ja som v podstate potravinarsky biotechnolog a mal som moznost vidiet kompletne portfolia a vyrobu, spracovanie takmer vsetkych potravin...Niekedy by sme sa cudovali co jeme, nieco ako si pisal o tych farbivach a aromach a vyziva ziadna... a pritom dnesna znecistena a aj stresova doba kladie zvyseny doraz na prijem kvalitnych zivin...
este tie sacharidy co obsahuju probioticke jogurty sa nazyvaju prebiotika a su rovnako dolezite ako samotne probiotikum..je to vlastne jeho vyziva, nakolko su to zive kultury..
Vypichol by som tu jednu mozno nedocenenu typicku slovensku potravinu...
a tou je bryndza z nepasterizovaneho ovcieho mlieka ma neporovnatelne vacsie mnozstvo a aj druhotne zastupenie a taktiez obsahuje mnozstvo nenasytenych kyselin...klasicka takmer superpotravina..neporovnatelna so ziadnymi jogurtikmi.
To by mohla byt zaujimava tema superpotravin do buducna v tejto rubrike...tym smerom by sa podla mna aj ludstvo malo uberat..
Dik za prispevok aj ked som nechcel rozoberat kvalitu, ale skusenosti a realne vysledky ci nevysledky s tymito potravinami...ale urcite ludi zaujme aj tato stranka tejto temy..teda vyber skutocne kvalitnych funkcnych potravin...
Vďaka za ozrejmenie termínov probiotiká a prebiotiká - myslím, že sú to termíny vhodné na nachytanie, i na obaloch výrobkov...
Ak tu teda chceš rozoberať len funkčné potraviny, kľudne založ ďalšiu tému v tomto fóre zaoberajúcu sa kvalitou výrobkov - mňa by určite zaujímalo čosi viac o tých tavených syroch, ako i bryndzi.
K téme teda len toľko, že mňa zatiaľ nič nemotivovalo ku kupovaniu funkčných potravín, budem rád ak sa tu nájde niekto kto ma dokáže motivovať :)
Aktualne som bez zdravotnych problemov, ale sam neviem na kolko ma vplyv v tomto ohlade strava a nakolko ostatne zdravotne vyznamne veci ako sport, yoga, relaxacie, wellness...
Osobne si myslim ze dolezity je cely komplex pre dosiahnutie najlepsieho stavu zdravia a aj dusevnej pohody..
Len nejde vsetko naraz a mozno obohatenie nasej vyzivy by mohol byt prvy krocik pre ludi ktori chcu a mozno potrebuju zmenu...
potravin je mnoho
V tom zlozeni cim menej E cok, aj ked zasa medzi eckami su napriklad aj vitaminy a ine neskodne a mozno aj prospesne latky ale tie su vacsinou vypisane slovami..
Dalej sa vyhybat GMO geneticky modifikovanym vyrobkom..
Netreba prihliadat na vizualnu krasu a hlavne farbu je to marketingove lakadlo a pre nas zbytocne farbiva..
Drzat sa tradiciou overenych znaciek, dalej moze pomoct ci ma firma napr ISO a podobne certifikaty kvality
Na obale byvaju rozne loga, ako vyziva pre srdce, zdravy produkt, Bio, domaci produkt ...
Tiez byva na obale oznacenie co nema napr. bez cholesterolu, bez trans mastnych kyselin, bez konzervacnych latok, bez farbiv
Detske vyrobky su vzdy prisnejsie kontrolovane a maju aj ine limity povolenych latok a chutia skvelo /napr kinder sunka, antiviro, detska vyziva, detske parky/
Kupovat radsej o nieco drahsie nase vyrobky, ako lacnejsie dovozove alternativy hlavne u masa ktore je chovane v nehumannych podmienkach a urychlovacmi rastu
Ked je viac podobnych produktov porovnat kalorie nie len cenu
Ked je moznost vyberu podobnych produktov tak radsej ten fortifikovany /teda niecim obohateny proti inym/
To su asi najhlavnejsie body s ktorymi si lahko vyberie potraviny kazdi..
A čo sa týka GMO plodín, obyčajné prasatá si z dvoch válovov (v jednom GMO plodiny, v druhom tie "normálne") vyberú bez zaváhania ten druhý. O GMO aani nezavadia! PREČO???
tak isto aj pes čo nezožerie potravu ohrievanu v mikrovlnke, ale zo šporáku áno.;)
Ja bryndzu považujem za jedno z najchutnejších jedál, chutí tak živo.
Inak neviem, čo vy na to, ale ovocie a zelenina zo supermarketov sú ako zdochliny, aj keď vyzerajú na prvý pohľad tak krásne. Keď si vypestujem paradajky, alebo mrkvu na chalupe, je to ták dobré.
Dosť ma trápi, že tie chutné a živé potraviny sú pomaly v červenej knihe ohrozených druhov.
a pre pristoliaceho jemnejsie konzumovatelne...no kapusta je super ked je kysla, mnam...:)