mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Voľný pokec - 

skeptik James Randi

neznámy
neznámy | 16.11.2011 19:28
http://dolezite.sk/James_Randi_bori_spiritisticke_bludy_75.html

totok som dnes náhodou objavila. čo vy na to?
neznámy
neznámy | 16.11.2011 20:34
:-D...no pobavila som sa Evulik...:-D. Je to velmi rozumny muz a podarilo sa mu ukoristit kus pravdy, ale myslim,ze zabudol, ze to, co ho robi slavnym, je presne to iste, co robi slavnymi ludi, o ktorich hovori...jeho vlastne presvedcenie a sila presvedcit inych. NIKTO nevie. NIKTO. A co sa homeopatie tyka, ked budeme schopni prijat placebo efekt ako alternativu riesenia, nebude treba klamat, cize ani pravdu hladat. V nas je sila, ale nie kazdy ju dokaze pouzit, preto si navzajom pomahame hoc aj klamstvom. Ja homeopatiu povazujem za ucinnu a najmieromilovnejsiu liecbu tela, duse aj ducha...respektive opacne...:-). Sama som ju vyskusala na sebe, kamaratkach, detoch a na zvieratach. Funguje a neskodi. A je mi jedno ako. Chcela som pomoct, nie byt najmudrejsia...:-). Jedna vec by ma zaujimala, ci ten muz dokaze hodinu sediet, byt ticho a na nic nemysliet...
neznámy
neznámy | 16.11.2011 21:45
Tento pán patrí do kategórie skeptikov, ľudí naprosto materialistických, aj u nás sa takýto združujú v skupinách im podobných. V Čechách sa takýto spolok nazýva Sizyfos a každoročne udeľujú cenu, ktorá sa volá bludný balvan.
Sú to horliví zástancovia "pravdy" a bojovníci proti "stredovekému tmárstvu". :)
U nás je taký popredný propagátor p. Kapišinský, mimoriadne "sympatický" pán.
V diskusii o Biblii Atenka spomenula Sorokina a jeho tri sústavy právd v súvislosti so striedaním historických epoch. Ideačnú, senzitívnu a idealistickú.
Ale tento systém troch právd sa dá kľudne použiť aj u ľudí. Sú materialisti-skeptici, ktorí vyznávajú a sú ochotní brať do úvahy len vonkajší materialistický svet. Potom sú takí, ktorých spiritualizujú aj vonkajší svet, pre ktorých je jediná "pravda" ideačná. To sú dva odlišné póly, extrémy vo vnímaní a myslení a tento pán Randi je len jeden z ľudí, ktorí uvažujú extrémne.
Ku tým "duchárom", čo berú ťažké peniaze za bezpredmetné informácie mám aj ja skôr skeptický postoj, ale čo sa týka Homeopatie, tak určite nie, pretože ja sama som zažila jej pôsobenie, keď som sa z jej pomocou zbavila ekzému.
Ten príklad, ktorý pán Randi predviedol s homeopatickým liekom mi pripadal dosť naivný. Pokiaľ viem, homeopatické lieky sú nosičom informácie, ktorú potrebuje organizmus dostať aby sa začal uzdravovať. To nie je chémia, ktorá pri predávkovaní dokáže zabiť. Ak užijem informáciu, tak je jedno, či sa mi dostane v jednej tabletke, alebo v desiatich, lebo sa jej účinok nenásobí. Je to vždy len jedna a tá istá informácia. Čo sa rozhodne o chemickom lieku povedať nedá.
V živote som nevidela na homeopatických liekoch upozornenia na riziko predávkovania, práve naopak. Žiadne výstrahy tam nie sú, lebo nie je pred čím vystríhať.
A ešte chcem len toľko, že takýto páni Randovia nesmierne radi miešajú "hrušky s jablkami", kľudne protestujú proti veciam, ktoré sú skutočne zlé / napr. zarábanie na naivite ľudí/ s vecami, ktoré majú všeobecný rešpekt.
A robia to z jediného dôvodu. A to z toho, že prd vedia. :)
neznámy
neznámy | 17.11.2011 01:05
Ahoj,ja si osobne myslim ze james randi cez media odovzdava odkaz aby sme sa sami seba opytali ze co to my tu vlastne projektujeme za iluziu a hlavne v amerike tam su ludia strasne naivny a hlupucky,tymto intelektualnym ,,utokom,,na dav chce james poukazat na zobudenie so sna v ktorom amici ziju,vsetko to je prepojene aj kvoli tomu aby si uvedomili odkial maju ten ruzovy zivot a kto za to naozaj plati ze oni mozu len tak byt hlupimi konzumentami,veriacimi kade akym sarlatanom,preto vyziva cely svet na materialne podlozenie paranormalnych javov a snazi sa oddelit takymto sposobom plevel od zrna,co zacina byt v amerike konecne jeden novy druh ;;humoru,, ktory by mal napomoct k nahladu do vlastnych dusi uzatvorenym pasivistom,to je novy sposob aktivovania mozgu,doteraz to bolo naopak,ale ten sposob nema buducnost a nachadza sa na konci,tak preto vysie sily poslali jamesa aby nam ohlasil posolstvo vedomia a pravdy,ten kto ma naozaj ale naozaj posolstvo liecit ludi alebo nejaku inu dolezitu ulohu,nesmie brat za to peniaze lebo ak to urobi,tak sa mu automaticky zablokuje kanal na ktorom on funguje resp.je napojeny s vole vyssej energie,rozumies zuzanak,plevel od zrna,kazdy iny sarlatan zobere od teba love,peniaze,,to je zakon ktorym mozes odpozorovat v realite,ak neveris dam ti par adries kde ked mas zdravotne problemy tak ozajstny liecitel ti pomoze,je ine ked ti povie ze ,,donation,,to znamena ze ked chces zaplatit tak mozes ,ale ked nechces tak nemusis je to na tabe,ale to je zakon vesmiru,a to si pis ze pred nim velky respekt.........................be continuing
neznámy
neznámy | 17.11.2011 14:12
ebana dobre pravda bude niekde v strede ani biele ani cierne a snor po internete a daj este nieco su to fasa veci a mozeme sa k nim vyjadrit lebo je k comu narozdiel od niektorych prispevkov nasich zverukruhakov.jana.
neznámy
neznámy | 17.11.2011 17:06
Karinka,,,,úplne mi hovoríš z duše,,presne to som si myslela aj ja, že on súdi druhých a robí presne to, čo im vyčíta - zarába si peniažky presviedčaním ľudí o tej svojej pravde,,, aké úsmevné :o) Tvoja posledná veta: tiež by ma to zaujímalo :D:)
Antonidas
Antonidas | 17.11.2011 19:04
Súhlasím ;) Ako raz otcov známy interista povedal,že všetky choroby cca 95 percent sú psychického rázu...okrem zlomenín a otvorených zranení. Preto by som nepodceňoval placebo efekt. Ludské telo je schopné neuveriteľnej regenerácie. Citát : Myslite na obrovskú moc, driemajúcu vo vašom podvedomí, ktorú môžete prebudiť svojimi myšlienkami a predstavami - to vám dodá silu, odvahu a sebadôveru. Nevzdávajte sa, bojujte ďalej, kým nie ste v cieli.
neznámy
neznámy » Antonidas | 17.11.2011 19:17
,,,aj zlomeniny a otvorené zranenia sú psychického rázu,,,lebo si ich kvôli niečomu pritiahneme.. podľa mojej múdrej knihy je zlomenina dôsledkom hlbokého vnútorného konfliktu, v ktorom sa človek nachádza. Kosti znamenajú podporu a stabilitu,,, čiže treba hľadať týmto smerom. Dokonca aj nehoda je vraj dôsledok zlého svedomia a nejakých výčitiek. Ale inak súhlasím :)
neznámy
neznámy | 17.11.2011 19:19
to co nacrtol a je zaujimave je to, ze nas svet funguje na pricipe viery a dovery. Tie triky s okuliarmi a mikrofonom boli dovtipne. Niekedy rozmyslam nad tym, ze aj take peniaze su vytvorene doverou v nich, lebo uz nie su zo zlata a takisto ked aj boli, tak kto vytvoril iluziu ceny zlata? Kto vytvoril iluziu, ze peniaze maju taku hodnotu aku maju a ako tato iluzia, ci v skutocnosti viera funguje? Podobne je to aj s vlastnou sebadoverou, ak clovek o sebe zacne pochybovat, moze sa mu prestat darit, lebo nastrbi nieco, co bral predtym automaticky. Aka je sila viery? myslim, ze velika, ale ajtak vraj nie najsilnejsia:)
neznámy
neznámy | 17.11.2011 21:09
A čo je najsilnejšie?

Podľa mňa skutočná viera nemá nič spoločné s takýmto Randiovským ani iným presadzovaním jedinej a definitívnej pravdy. Aj všetky univerzálne tradície majú pre mňa viac spoločenskú hodnotu.
Pre mňa má význam niečomu veriť vtedy, keď ma to vedie k dôvere, že niečo urobím dobre a neublížim tým nikomu.
Často si napr. zduchovňujem každodenné veci, ktoré ak sa mi osvedčia, tak ich "ritualizujem". Podľa mňa by ľudia potrebovali oveľa menej liekov a liečebných postupov, keby sa naučili veriť svojej duši, či už skrze rozum, intuíciu alebo city.
Jedinému, čomu by sme asi nikdy nemali uveriť, je vlastná neomylnosť.

A tento človek je podľa mňa v prvom rade vynikajúci rétor, pretože do svojho prejavu preniesol cit, rozum, vôľu a vtip, a to všetko na báze napätia, ktoré vytvoril na začiatku tým, že nikto nevedel, o čo mu presne ide.
Od skeptika (dušou a telom) by som však očakávala viac ako jeden talentovane predvedený argument. Navyše skutočný skepticizmus bol založený na rešpekte toho, čomu ľudia veria, nie na úplnom odmietaní čohosi. Skepticizmus ako filozofický smer kládol za všetko iba otázku prečo - proste poukazoval na možnosť spochybniť ľudský produkt (či už myšlienkový alebo materiálny), na mylnosť ľudských názorov.
neznámy
neznámy | 17.11.2011 22:05
ok, nespomenula som, ze pan rozprava mudro, len som spomenula, ze mi to pripomenulo, ze vela veci je zalozenych na viere a dovere. Nabozenska viera je inym druhom viery.
A co je silnejsie? Posledna veta z listu Korintanom:
Viera, nadej, laska, to troje. Ale najvacsia je z nich laska:)
neznámy
neznámy | 17.11.2011 23:02
Ale aj tomu treba veriť, nie?

Tým ti samozrejme neoponujem, pretože aj ja verím tomu, čo si napísala:)
Len niekedy sa vo mne ozve ten skeptik - pochybovateľ, už mu mám občas chuť tresnúť po hlave dákou lopatou:)
Antonidas
Antonidas | 18.11.2011 09:06
Nie si sama, komu sa ozve vo vnútri skeptik ;) Sme predsa ľudia.... Učíme sa rôznymi krízami
neznámy
neznámy | 25.11.2011 22:25
A mna by zaujimalo aj to ci v tej krabicke vobec nieco mal...ze ano...:-)
neznámy
neznámy » Antonidas | 25.11.2011 22:26
Amen...:-)
neznámy
neznámy | 25.11.2011 22:28
O aku knihu ide? Ak smiem...:-)
neznámy
neznámy | 25.11.2011 22:33
Ved vravim, ze nevieme ci v tej krabicke vobec nieco mal...:-D. A co sa tyka predavkovania homeopatikami, som si ista, ze aj informaciami sa da predavkovat, ale nieje to smrtelne...nanajvys si treba potom riadne oddychnut a zorientovat sa...:-D
neznámy
neznámy | 25.11.2011 22:58
Hovoríš mi z duše, Karin. A ak ju náhodou už nemám, tak aspoň z pľúc...atman:)
Podobní páni ako James Randi ma môžu, asi škaredo povedané, ale bozať v riť:) Vždy je jednoduchšie presvedčiť niekoho o tom, že niečo nejak nie je, ako to, že niečo nejak je. A ak aj niekto má odvahu presviedčať o tom, že niečo nejak je, tak by som nikdy neodpovedala..správne alebo presne alebo určite alebo amen...tak sme sa zase stretli...aj keď neoficiálne-PUH-
neznámy
neznámy | 27.11.2011 21:03
Ja som našla toto.

“Človek je priťahovaný z jedného konca nebom a z
druhého zase zemou - ako medzi dvoma pólmi magnetu.
Ak sa pustí jedného z týchto pólov, prúd už neprechádza.
Potom sa človek buď rozplynie vo falošnej spiritualite,
alebo sa pochová v hmote - nedosiahne však naplnenie.”
neznámy
neznámy | 27.11.2011 22:05
Pekne povedané, ak si spomenieš na krátky príbeh o Štyroch rabínoch, tak to, čo si napísala, by pokojne mohla byť aj jeho zovšeobecnená, zrozumiteľná interpretácia.

Pripomeniem:
"Jedné noci byli štyři rabíni navštíveni andělem, který je vzbudil a přenesl k sedmé bráně sedmerých nebes. Tam spatřili posvátné Ezechielovo kolo.
Někde při sestupu z Pardes - ráje - zpět na zem jeden z rabínu po shlédnutí takové nádhery ztratil hlavu a bloudill nicotne až do konca života.
Druhý rabín, který byl velice cynický, prohlásil: Ale, jenom jsem měl sen o Ezechielově kole, to je všechno. Vlastne se vubec nic nestalo.
Třetí rabín vyprávěl a vyprávěl o tom, co videl, až tím byl úplne posedlý. Nedokázal přestat a stále poučoval, jak to všechno bylo skonštruováno a co to vše znamenalo...a tím vlastně přišel na scestí a zradil svou víru.
Čtvrtý rabín, který byl básníkem, vzal do ruky papír a píšťalu, sedl si k oknu a psal píseň za písní, oslavuje večerní barvy, svoji dceru v kolébce a všechny hvězdy na obloze. A žil svúj život lépe než kdy předtím."

"Příběh odporučuje, že optimálním přístupem pro prožívání hlubokého nevědomí není ani přílišné, ani nedostatečné nadšení, ani příliš bázně, ani příliš cynismu, nýbrž statečnost, nikoliv bezhlavost."
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...