mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Voľný pokec - 

Co si predstavujete pod pojmom "duchovny clovek"???

neznámy
neznámy | 27.4.2010 11:44
Napadla ma taka otazka. Co si predstavujete pod pojmom "duchovny clovek"??? Ake atributy by mal splnat a ako by sa mal prejavovat??? -FLOWER-
neznámy
neznámy | 27.4.2010 12:45
To je viac menej každý, kto svoj život nepodriaďuje len hrubému materializmu.
Skôr viem povedať, kto duchovný človek nie je. Pracujem s takým človekom. Jeho výrok znie:"Teraz ma nezaujíma nič duchovné, o to sa budem zaujímať po smrti, pretože k životu to nepatrí." Je to ťažký materialista zo všetkým, čo k tomu patrí. A asi nebude vôbec prekvapujúce, je to žena. Moja osobná skúsenosť je taká, že ženy vo všeobecnosti sú menej duchovne zamerané, prízemnejšie vo svojich záujmoch.
Je veľa žien, ktoré do tejto mojej skúsenosti nezapadajú a tie sa dúfam neurazia.:)-BOW-
neznámy
neznámy | 27.4.2010 15:25
Bolo by jednoduche povedat, ze duchovny clovek je opakom materialneho. Vec je zlozitejsia uz len z toho uhla pohladu, ze po moralnej stranke moze byt materialny clovek lepsi ako duchovny - vela duchovnych autorit nemalo moralku ani ako priemerne materialne zalozeny clovek. Samotna ludska moralka sa meni v zavislosti od doby a prostredia, nie je podla mna urcujucim faktrom duchovneho cloveka. Co sa tyka intelektu v ramci rozsahu znalosti a vedomosti, to plati rovnako ako u moralky. Samotne vedmosti/znalosti zacinaju byt dolezite vtedy, ked to chce dotycny duchovny clovek vzdelit ostatnym ludom - nie su urcujucim faktorom duchovneho cloveka. Co podla mna je vyznamne, je vynikajuca schopnost rozlisovania. Ta schopnost ma docinenia s prirodzenou inteligenciou. Dalej musi mat mysel viac zameranu do "duchovnych" sfer ako do zmyslovych. Tu je paradox, ziadny duchovny clovek nie je absolutne duchovny, uz len kvoli tomu, ze sa narodil do "hmoty", co ma za nasledok nevyhnutne uspokojovanie svojich biologickych potrieb - potrava, voda. A v neposlednom rade musi mat pevnu volu, bez toho by sa asi nestal duchovnym clovekom.:)
neznámy
neznámy | 27.4.2010 18:10
Hoci slovo duchovný vo svojom slovníku takmer nepoužívam, predovšetkým pri hodnotení ľudí, pokúsim sa k tomu napísať jednoduchú teóriu.

Každý človek je duchovný aj materiálny, alebo lepšie povedané fyzický. Samotný duch sa bez hmoty a fyzična nemôže v tomto svete prejaviť a hmota, či fyzično bez ducha sú mŕtve. Duchovný človek je ale ten, ktorý vedome rozvíja aj svoju duchovnú stránku, čiže hľadá sám seba, svoju cestu, svoj stred a snaží sa postupnými krokmi k tomu stredu čo najviac priblížiť. Naopak "neduchovný" človek sa vedome snaží expandovať iba po materiálnej alebo fyzickej stránke.
neznámy
neznámy | 30.4.2010 14:29
nooo ale duchovny clovek sa da tazko najst. nie pre kazdeho je dotycny duchovnym clovekom.
napr: cisty duch si povie-aky si ty duchovny? sa pozri na mna vole :-D
a zas nejaky ten co ma cele to duchovno na haku si povie- mne je to jedno aky je. hlavne, ze dava love na cas alebo sa da pekne ojebat :)
snad je potom tretia skupinka: ti co chcu napredovat. niekam by to chceli dotiahnut a tak si musia dat za vzor nieco co obdivuju. takeho cloveka potom nazvu duchovnym alebo tym super naj cloviecikom ;). no ale tento svet mi je vzdialeny toto nekomentujem. zrejme musia zit oddelene aby sa mohli dalej rozvijat. a kazdemu sa to urcite podari ked umrie -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 16.5.2010 02:38
V jednoduchosti je krasa-duchovny clovek?Clovek ktory sa neboji a nebrani poznaniu,vnimaniu,citeniu a niekedy sklamaniu s pokroku ludstva kde je stale v top rebricku materializmus.Clovek ktory nema len usmev na tvari ale aj v ociach a ktory nema zaujem o hrubu pretvarku ovladajucu tento svet v stale vacsej miere......................................................................................................................................clovek ktory ma cas pozastavit zhon vo svojom zivote castejsie ako len cez dovolenku a zamysli sa,citi,vnima,zije a nielen preziva...ok asi staci ze?to je len moj laicky nazor:)
neznámy
neznámy | 27.5.2010 08:27
Opravdový člověk! :)
neznámy
neznámy | 27.5.2010 09:33
Krasa, pripajam sa k ttvojmu nazoru
neznámy
neznámy | 27.5.2010 16:07
prosim ta mozes charakterizovat toho "opravdoveho cloveka", nech sa mi trochu vyjasni, ze koho si tym myslela :D
neznámy
neznámy | 31.5.2010 17:10
Človek, s tzv. bielou aurou, čiže napojený na jemnohmotnú energiu pokoja, súcitu, radosti a láskavosti. Nekritizuje, nehodnotí nesúdi, neklame a neohovára. Nepodlieha silným vášňam, negatívnym energiám. Má veľa duchovného poznania, ale nevnucuje ho iným. Má rád deti, zvieratá, pokojne prijíma rôzne životné situácie a toleruje ľudí.
Nesťažuje sa, ale ani sa nechváli a nepovyšuje nad iných ľudí.
neznámy
neznámy | 10.10.2010 15:17
Rudi ty asi rád skúmaš ľudí keď im dávaš také otázky. A oni ti pekne odpovedajú.;)
neznámy
neznámy | 10.10.2010 16:51
a hla, nejaka si vsimava:D mozno ano, mozno nie a mozno sa pytam len preto, aby "rec" nestala:) len vidim, ze ty nejako na tie otazky neodpovedas;)
neznámy
neznámy | 10.10.2010 19:30
pekne si to napisala...suhlasim s tebou ;o)
neznámy
neznámy | 10.10.2010 19:32
ano presne..aj s tebou zo srdca suhlasim:)-ROFL-
neznámy
neznámy | 15.10.2010 08:14
Duchovně žijeme všichni ,protože všichni sníme,máme svůj vnitřní svět,cítíme a vnímáme lásku. Ale slovní spojení duchovní člověk mi zní jako nadčlověk,zas to krabičkuje ,potom příjde otázka kdo je duchovnější,kdo má víc pravdy,potom se stane strážcem pravdy ,napíše pravidla své pravdy,obalí je zlatem,schová to do kostela,určí další strážce,vytvoří symbol pravdy,namaluje ho na prapory,začne bránit svou pravdu proti ostatním pravdám ,bude bojovat za pravdu,zemře mnoho protivníků pravdy a a mnoho sirotků a vdov začne nenávidět jeho pravdu,svou zlost obrátí proti Duchu ,Bohu a vytvoří si svou pravdu,stane se strážcem pravdy,obalí je zlatem......
neznámy
neznámy | 15.10.2010 14:09
pekne
neznámy
neznámy | 17.10.2010 19:15
duchovny clovek vnima seba a ostatnych ako sucast bozskeho zameru, ... nie nezavidim mu, zelam to z uprimneho srdca kazdemu
neznámy
neznámy | 30.10.2010 23:08
Zaujímavá predstava duchovného človeka..:-)...a tiež zaujímavo položená otázka...tiež som sa nad ňou príležitostne zamýšľala...nakoľko ľudia a zvlášť astrológiou sa zaoberajúci ľudia používajú toto slovné spojenie dosť často...uvažovala sam teda, ako ho chápať...a či k správnemu pochopeniu zvoliť postoj analytický či syntetický alebo analyticko-syntetický...Ty si použila analogicko-metaforický a v podstate aj historický...ma zaujal...lebo z môjho pohľadu asi tak najviac zodpovedá premenlivosti života...vystihuje každú skutočnosť...totiž...nepopiera dynamiku života...wow..dobrý komentár si dala...si ma inšpirovala k zamysleniu, resp. k prebytočnému nepremýšľaniu :-))
neznámy
neznámy | 30.10.2010 23:27
Někdy je lepší mít hlavuv srdci a srdce v hlavě,než přemýšlet.:)
neznámy
neznámy | 31.10.2010 20:58
presne tak...lebo duchovný človek je každý človek....neviem si predstaviť človeka úplne odtrhnutého od duše... a miera duchovnosti závisí zrejme od vlastných hodnôt a postoja k životu....nuž a ja si tiež nesmierne cením schopnosť myslieť srdcom...preto s tým dovetkom absolútne súhlasím..
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...