mesiac
Sobota, 27.4.2024
Meniny má Jaroslav

Voľný pokec - 

Budhizmus

neznámy
neznámy | 8.1.2015 00:01
Máte niekto skúsenosti s učením Budhizmu??? Viete mi odporučiť literatúru? Ďakujem vopred za všetky príspevky.
martinbd
martinbd | 8.1.2015 07:35
Záleží aj od toho, o aký prúd budhizmu sa zaujímaš, Thévaráda je pôvodný budhizmus. Tu sú preložené pôvodné texty:

http://dhammadesana.wz.cz/uvodkpali.html

Potom existuje napríklad Mahajána a Vadžrajána.
Ale všetky tieto školy by mali vychádzať zo 4 právd, teda z prvej budhovej rozpravy, ktorá sa nazýva aj "rozotočenie Kolesa Dharmy".
Argyll
Argyll | 8.1.2015 09:59
Vřele doporučuji:

Nyánatiloka Maháthera - Slovo Buddhovo (s komentáři Květoslava Minaříka); nejnovější vydání - Canopus, 2013

http://knihy.heureka.cz/mahathera-nyanatiloka-slovo-buddhovo-s-komentari-kvetoslava-minarika/specifikace/#text
neznámy
neznámy | 8.1.2015 11:14
Osobne myslím, že všetci sme viacmenej kresťansky orientovaní...je to prenesené i geneticky, po linke našich rodov, našej rasy...je to hlboko v našom podvedomom i vedomom myslení a cítení...
Samozrejme nemyslím teraz nejaké automatické zaradenie sa do niektorej z cirkví a bezmyšlienkovité dodržovanie jej pravidiel....
Mám na mysli duchovnú cestu ranného kresťanstva, ktorá nám je po všetkých stránkach bližšia ako ostatné "importované" učenia.
Argyll
Argyll | 8.1.2015 12:01
Setkal jsem se s tímto názorem i u Mons. Tomáše Halíka, jehož velice respektuji (stejně jako celou křesťanskou kulturu), nicméně si myslím, že to tak horké nebude. Skutečně by mě zajímalo, jak lze "geneticky" zdědit sklony k určitému náboženství. Sociálně kulturní vlivy formující nás od dětství - to ano, ale tahat do toho genetiku je přitažené za vlasy. Já jsem se donedávna takřka "nutil" do křesťanství (z lásky k jeho svébytnému folklóru, symbolismu, a mimojiné přesně i z toho důvodu, že jsem přece Evropan), ale nakonec jsem pochopil, že východní nauky mnohem lépe rezonují s mým způsobem prožívání a myšlení. Za vyhraněného stoupence nějakého z náboženských a filozofických směrů se nicméně nepovažuji, beru to jako zdroj inspirace.
neznámy
neznámy » Argyll | 8.1.2015 12:21
Iste... východné učenia majú prepracovaný systém - ktorý je tak blízky našemu rozumovému prístupu - na úkor cítenia, intuície, vnímania energií....
A tak paradoxne - tým že sa zaoberáme buddhizmom....vôbec nepostupujeme...len si zapratávame hlavu ďalšími poučkami a teóriami...-ktorých sa stejne budeme musieť raz zrieknuť...
neznámy
neznámy » Argyll | 8.1.2015 12:44
Mňa tiež oveľa viac oslovuje východné učenie, aj keď nemôžem povedať, že sa držím nejakej konkrétnej viery či náboženstva.
Aj keď nakoniec nezáleží na tom, s čím viac či menej rezonujem, s akým učením, akou vierou....najdôležitejšie je asi akceptovať vieru toho druhé, neposmievať sa jej, neznevažovať a nevnucovať druhým ako lepšiu vieru, ktorú uznávam ja.
A takisto ma z toho mála, čo som mala možnosť ťuknúť o indickú astrológiu, tak ma oslovila viac, ako táto naša :)
neznámy
neznámy | 8.1.2015 14:42
k tomu už naozaj nemožno nič napísať....
nikav
nikav | 8.1.2015 15:54
Priamo z úst Svamí Mahéšváranandu som počula slová - "Radšej v pekle, ako v spoločnosti zlých ľudí." To je presne opačný princíp, než má kresťanstvo. Mne ako Vodnárovi lepšie sedí, lebo vyznáva, že sme bratia a sestry, pričom budhizmus je individualistický. Aj Otčenáš je postavený ako kolektívna modlitba.
Argyll
Argyll | 8.1.2015 20:12
Tady bych trochu oponoval: například taoismus je všechno, jenom ne rozumová záležitost. Skoro bych řekl, že právě taoismus je velmi intuitivní, založený na čisté vnímavosti. A k tomu budhismu - jak to může být rozumová záležitost, když jednou z největších budhistických ctností je soucit?
Z rozumových nauk východu mě napadá snad jen džňánajóga a pravdou je, že tibetská mystika je svého druhu velmi propracovaný psychologický systém. Vlastně i konfuciánství je postaveno na silné doktríně (spíše etického a sociálního druhu). Východním náboženstvím (pokud se tak vůbec dají nazývat) není příliš vlastní pathos a citová exaltovanost křesťanství (a vím, že právě tyhle věci mohou mít hluboce katarzivní účinek). Je to dané asijskou mentalitou (žil jsem nějakou dobu v Japonsku a navštívil i Čínu) - náš přepjatý západní individualismus a s ním spojený smysl pro drama jim není moc blízký.
Pokud se západní "buddhista" dostane do bludného solipsistického kruhu nauk a pouček, je v tom v podstatě ten samý kalkul, jako dělání dobrých skutků pro krásné nebeské příští... Záleží hlavně na člověku a ochotě jít do hloubky.
Argyll
Argyll | 8.1.2015 20:19
"najdôležitejšie je asi akceptovať vieru toho druhé, neposmievať sa jej, neznevažovať a nevnucovať druhým ako lepšiu vieru, ktorú uznávam ja."

Naprostý souhlas. Na východních naukách je krásná právě ta tolerance a určitá vyklidněnost, kterou tam cítím (pokud se tedy nejedná o nacionalistický japonský ničiren-budhismus :) )
Co se týká indické astrologie - mohl bych napsat knihu o tom, co o ní nevím... :D
LoveIsTheLaw
LoveIsTheLaw | 8.1.2015 20:42
Áno, mám a viem, ale zaleží od toho, aký máš úmyslel, čiže z akého dôvodu sa to pýtaš. Keď ťa nezaujíma iba po intelektuálnej stránke, tak ti odporúčam, aby si navštívila jedno z buddhistických centier, kde dostaneš viac ako v samotných knihách. Môžeš zajsť na stránku www.buddhizmus.sk, kde máš kontakt na ľudí z konkrétnych centier. Môžem povedať, že je to pravdedpobne najlepšie verejné združenie zaujímajúce sa všeobecne o duchovno. Konkrétne to je vadžrajánový buddhizmus, t.j. cesta plodu - správaj sa ako Buddha, dokedy nedosiahneš stav Buddhu. Na tej stránke sú aj odkazy na mahajánový a hínajánový/théravádový buddhizmus, takisto aj na zen-buddhizmus na Slovensku aj vo svete. Čo sa týka literatúry, na tej stránke máš aj doporučenú, ale keď ti mám na začiatok ja odporučiť, tak začni so životopisom Buddhu, dajme tomu napr. od Ašvaghóša. Vypomôžem si od neho s citátom: „ Všetky veci vo svojej základnej povahe nie sú pomenovateľné a ani vysvetliteľné. Nedajú sa adekvátne vyjadriť nijakou foromou jazyka.“ Tým chcem povedať to, že v buddhizme ide skôr o získanie priameho neintelektuálneho zážitku, než o vysvetľovanie vecí. A pradoxne, buddhizmus je najprepracovanejší a najucelenejší duchovný systém vo svojej vnútornej a vonkajšej logickej štruktúre. To znamená, že ty keď začneš horlivo čítať, tak nepriamo popieraš samotnú podstatu buddhizmu – náboženstva prežitku. Ale veď to už je na tebe akou cestou sa vydáš, či ťa okúzli iba filozofia buddhizmu alebo aj jeho prax...

Argyll: Nyánatiloka Maháthera - Slovo Buddhovo (s komentáři Květoslava Minaříka) – túto knihu ja naopak na začiatok vôbec nedoporučujem. Už len z toho dôvodu, že Minarík nemá nič spoločné s priamym prenosom buddhizmu na západ. Aj keď si ho vážim, vyhlásiť sa za tulku Marpu prekladateľa, je dosť kontroverzné a potom si tak „nárokovať“ na líniu Kagjupa, to už je dosť silná káva. :)
neznámy
neznámy » LoveIsTheLaw | 9.1.2015 00:07
Ďakujem veľmi pekne za usmernenie. Zatiaľ sa o to zaujímam len čiste po intelektuálnej stránke, ale tými príspevkami som dosť navnadená, takže zrejme ďalšia fáza bude návšteva budhistického centra. Ešte raz ďakujem.
neznámy
neznámy | 9.1.2015 00:08
Ďakujem všetkým za Vaše odporúčania a príspevky. Budem sa vzdelávať. Veľká vďaka za pomoc.
neznámy
neznámy | 9.1.2015 13:49
v com ta oslavila ta indicka astrologia viac ako nasa? :)
neznámy
neznámy | 9.1.2015 14:20
-PUH-
Nepíšem, že ju ovládam :)
Nejdem k tomu viac napísať, pretože viem len ozaj veľmi málo a aj to viac sprostredkovane....ale ako prvé, čo je pre mňa smerodajné je to, že západná je veľmi materialistická a to mne teda vôbec nevonia :)
Mňa by celkom zaujímal názor pána Turnovského na indickú astrológiu...
neznámy
neznámy | 9.1.2015 18:05
no to je ten problem...aj ja som pocul o indickej astrologii vselico, tiez to iste poculi predsedovia ceskej astrologickej spolocnosti a nedalo im to a vybrali sa priamo do terenu...za najvacsimi indickymi astrologmi... a vysledok? velke rozcarovanie:)
studoval som nieco aj z indickej astrologii, ale mne to pripada skor ako taka astrologia spata s prognozami, vestenim...kedze oni silne veria na osudovost... a zapadna pripusta viac slobodnu volu...a hlavne humanisticka astrologia mi pripada o dost duchovnejsia ako ta indicka, co som mal moznost spoznat... takze preto som sa pytal, ze co tam take na indickej astrologii vidis zazracneho:)
neznámy
neznámy | 21.5.2015 02:40
Tak neviem, ja som bola krestansky vychovavana, ale vychodne učenia mi viacej
sedia ako krestanstvo- aj ked to nemam všetko dopodrobna naštudovaná tak minimalne reinkarnacia :).
milan08
milan08 | 21.5.2015 11:22
v postate s tebou suhlasim,ja zase vobec neiklinujem k vychodnej filozofii ale ani k zapadnym uceniam ale respektujem kazdeho vieru presvedcenie.
neznámy
neznámy | 21.5.2015 18:15
Soška Budhy mne nikdy nelákala. Myslím tím koupit si ji.
Připadá mi jako líný dementní člověk s nadváhou.

Ale prvky Budhismu jako takového mám rád.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...