mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Príroda a zmysly - 

Mačky a psy ako darcovia krvi

damara
damara | 4.7.2017 11:06
Zdravé a dospelé mačky pomôžu chorým mačiatkam a to tak, že im darujú krv. Nielen mačacia krv však teraz tečie potokom. Transfúzia krvi zachraňuje životy zvierat rovnako, ako ľudí.

Na mačiatka číha množstvo zabijakov a tak je teraz dopyt po mačacej krvi. Vhodní darcovia sú najmä 2-3 ročné mačky a kocúry. Z krvi sa pripraví sérum, ktoré môže zachrániť život až niekoľkým mačiatkam.

Séra vpichujú do brušiek mačiatok. Tie si potom vytvoria protilátky na rôzne infekčné ochorenie. Transfúzia krvi však pomáha aj dospelým mačkám či psom. Napríklad pri autonehodách alebo vážnych zraneniach. No zatiaľ čo psom môžete krvné skupiny pri prvej transfúzii miešať, mačkám nikdy.

"U mačiek je známe že tam tie protilátky voči cudzej krvi sa nachádzajú. Väčšinou to býva podľa plemennej príslušnosti, čiže vieme podľa určitého plemena, že má takú krvnú skupinu, takže keď podáme od toho istého plemena tak sa nevyžaduje robiť testy," hovorí veterinár.

Keď sa za svoju mačku alebo psa rozhodnete, že daruje krv, počítajte s tým, že je to nezištná pomoc.

"Je to artikel, ktorý málokto vyžaduje a väčšinou veterinári majú svojich psov alebo svoje mačky, ktoré často slúžia ako tí donori, pretože sú ošetrení a sú po ruke," hovorí veterinár.

A čo ostatní domáci maznáčikovia? Králikovi ani morčaťu transfúziou život nezachránite. Sú takí malí, že by im odber krvi ohrozil život. Naopak pri koňoch sa robí bežne - najmä krvná plazma pomáha tým dehydrovaným. Ako darcovia sú vhodné najmä vykastrované žrebce.



http://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/1837094_krv-tohto-kocura-zachrani-zivot-niekolkym-maciatkam
neznámy
neznámy » damara | 4.7.2017 13:38
veľmi zaujímavé,,naozaj,,,,:) akurát mám doma nové mačiatko
lak
lak » damara | 4.7.2017 13:39
malo sa o tom vie -THUMBSUP-
milan08
milan08 » lak | 25.8.2017 08:36
uspech vedy.
neznámy
neznámy » damara | 25.8.2017 08:45
Zajímavé téma. Nikdy jsem o tom ani nepřemýšlela. -BLUSH- Přitom je to logické...
Teď uvažuji, jestli by naše Mačička dala dobrovolně souhlas.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...