mesiac
Nedeľa, 5.5.2024
Meniny má Lesana

Ľudská duša - 

Stanislav Grof:Nemáme vlastně žádný důkaz pro to, že vědomí má původ v mozku

neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.6.2016 18:53
A tohoto poznáš?
David R. Hawkins
http://www.databazeknih.cz/knihy/moc-versus-sila-49380

Mimochodom, klasická psychiatria pracuje systémom pokus omyl denne, a mnoho ľudí zomiera na následky užívania psychofarmak, prípadne živorí pod ich vplyvom, čim nechcem tvrdiť ďalším nepomáhajú :)
No priznám sa, že ak by som sa ku Grófovi dostala cez článok, aký opisuje slavisko, dosť možné, že by som si vytvorila predsudok a ďalej sa o jeho prácu nezaujímala....
Saffiyah
Saffiyah | 8.6.2016 19:44
Cokoli může být jak lékem, tak jedem. Pokud vím, tak Grof začal používat k rozšíření vědomí také holotropní dýchání. A co se týká používání drog, objevil dávno objevené, totiž šamanské praktiky. Které ovšem byly přístupné jen vyvoleným a po dlouholetém výcviku.

Ve výšeuvedeném článku Grof uvádí:

Moje zkušenost říká, že vnitřní transformace existuje. Viděl jsem tu proměnu u tisíců jednotlivců během mnoha let své práce. Začínalo to zodpovědně vedenými psychedelickými sezeními, a pokračovalo systematickou duchovní praxí a holotropním dýcháním. Když se aplikují systematicky, mohou tyto nástroje zásadně proměnit osobnost, nechat odejít spousty hněvu a agrese. Rozvine se soucit, pocit sounáležitosti s lidstvem a s přírodou. Rozvine se užitečná spiritualita, spiritualita typická pro mystické větve náboženství, univerzální, všeobjímající, nekonfesní, nešovinistická, velmi odlišná od organizovaných náboženství.
Saffiyah
Saffiyah | 8.6.2016 19:50
Neznám a vypadá to zajímavě. Je toho tolik, co bych si chtěla přečíst...
Pokud by ses nějakým informacím vyhnula díky předsudkům, dostaly by ae k Tobě odjinud, pokud je potřebuješ. :)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.6.2016 20:00
to jsou všechno kidy.
duchovně vnitřně ani lidsky tě opravdu nemůže posunout žádné sezení.
zeptej se na to DVG ona to bude taky vědět.
že žádná barla tě nikam neposune. je to jenom záležitost o kterou se zrovna opíráme.
můžem ji prostě zahodit.
ale to by pan grof přišel o práci.
Saffiyah
Saffiyah | 8.6.2016 20:16
Nesouhlasím, každá nová zkušenost mě může někam posunout, stejně jako nové informace. Zda jim uvěřím, je na mně. A určitě platí "a víra tvá...":)

a ne kidy, ale kydy od kydat -LOL-
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.6.2016 20:39
DVG ťa posunie, ver mu!!!!!! :)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.6.2016 21:29
Nestiham čítať toto vlákno, rada čítam a počúvam príbehy ľudí ako je Gróf a jeho pacienti, Hawkins som práve začala čítať, no ešte ta upozorním na jednoho šialenca, ktorý by sa ti mohol zapáčiť podobne ako mne, knihu ešte nemám, no u duseka bola o ňom debata Alejandro Jodorowsky
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Jodorowsky

http://www.databazeknih.cz/knihy/psychomagie-258918

Ten rozhovor nájdeš na kanaly divadla kampa ak by si chcela, tablet mi to otvára cez jutubapku a neviem sem dostať odkaz narychlo
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.6.2016 21:31
to je právě ten klam.
je to jako mrkvička na oslíka že pořád si myslíme že ještě ta a tamta zkušenost je nutná potřebná a už pak..možná ale zas přijde další a další důvod proč si vymýšlet že potřebujeme ještě čas.
A pak přijde saturn a je průser jsme namydlení. -NOSMILE-
správně je kidy. od slova kid. sančo kid pančo kid a ten třetí kid zapomněl jsem jak se jmenuje to byli ti kidi z limonádového joea. jak zajali joea a šli ho hodit do studny..

balada mexiko kida
https://www.youtube.com/watch?v=82WkSd3uLHg&index=6&list=RDkDOEm_lGmR0
neznámy
neznámy | 9.6.2016 14:10
Grofov výskum ale nie je o tom, aby mal dosť práce a naháňal klientov :D nie je ani o drogách, práve že je skôr o zahadzovaní barlí :)
Sedenie nikoho neposunie, to je fakt, ľudia trpia a potrebujú pomoc, nechať ich tak je asi tvoja odpoveď, odpoveď západnej psychiatrie je nadopovat liekmi, analytická psychológia zas umožní dokonale porozumieť prečo človek trpí, keď už aspoň nech ma čo obviniť :D zážitkova terapia sa ukazuje ako najlepšia cesta, ktorá dokáže ľuďom pomôcť od utrpenia, skutočne (nie len intelektom) pochopiť.... :)
Saffiyah
Saffiyah | 9.6.2016 14:36
Takovéhle kidy jsi měl určitě na mysli...





neznámy
neznámy | 9.6.2016 14:41
analytická psychológia zas umožní dokonale porozumieť prečo človek trpí, keď už aspoň nech ma čo obviniť :D zážitkova terapia sa ukazuje ako najlepšia cesta, ktorá dokáže ľuďom pomôcť od utrpenia, skutočne (nie len intelektom) pochopiť....

toto právě zpochybňuju. utrpení nejde zmírnit ani léčit analyticky možná některé psychické nemoci ano ale i tam je právě grofův psychedelický přístup problematický.
znám lidi co jezdili na holotropky dlouhá léta desetiletí ale oni to nedělali jako pacienti byla to víkendová zábava asi jako koníček. ti lidi jsou pořád stejní nic se netransformovalo nikam. je to jejich životní styl. zahrádkáři to mají myslím si lepší jsou na čerstvém vzduchu.
utrpení je stejně jako nemoc přirozenou součástí života to je dobré pochopit.
nikdo neprožívá jen šťastné chvíle. a žádný prožitek ti nepomůže pochopit že utrpení zmizí, nezmizí je v samotném základu života. nemůžeme porozumět proč trpíme na to nejsou odpovědi.

dobře to vyjádřil jeden zdejší horal děda když říkal známému co trpěl nemocí: "chceš žít, tak trp."
v tomto směru jsem si zcela jistý, že utrpení ze světa nezmizí. možná ho sem zavlekla pandora kdoví, ale žádná terapie nepomůže zmírnit lidské utrpení snad jen dát pásku přes oči aby nebylo vidět, dočasně. umí dát oblbovák. a to umí i medicína.

chceš netrpět realitou jaká je? vymysli si transcendentní kosmické vědomí. a hned ti je líp zabýváš se něčim velkým a jsi u toho. jak působivé. :)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 9.6.2016 14:42
ano to jsou ti tři kidi. -LOL-
neznámy
neznámy | 9.6.2016 15:04
To vravia ti ľudia že sa nikam netransformovali?
To čo Grof nazýva transcendentnim kozmickým vedomím, nazývajú ďalší zas inak, a nie len filozofia či psychológovia, ale i moderná veda naráža na toto 'čosi' a je to súčasťou reality, prave preto Grof a mnoho ďalších vola po novom paradigmate. Všetko je zneuzitelne, sme v dualite, ja rozumiem čo vravíš a súhlasím, len podľa mňa to má i opačnú stranu :)
neznámy
neznámy | 9.6.2016 15:17
ano.
už teď je pozdě new age bylo zneužito a jedná se už jen o jinou oktávu starého systému mnohem důkladněji zakuklenou v líbivém hávu.
jsem rád že mi rozumíš.
to "cosi" se nedá popsat ani zachytit nebo uchopit a už vůbec se s tím nedá jakkoli manipulovat.
lze jen vymyslet systémy které lidi opět něčím zaujmou. ale jsou falešné už když byly vynalezeny.
no možná by bylo lepší zůstat sedět v kostce - the cube. jenomže to nemá žádný nový směr na mysli a ani v plánu.
krásné voňavé sametové revoluce jsou taky zkažené už u samého základu jenom dav si toho hned nevšimne..až pak.
tento člověk byl génius věděl už 20.12.1989 přesně že revoluce je ztracena a věděl i proč. a tak je to se vším. egon bondy.
https://www.youtube.com/watch?v=VvVPqpHH3yU
neznámy
neznámy | 9.6.2016 15:41
pamatam si na ten den, ked sa to stalo a v praci nas zvolavali, ze vsetci hromadne ideme na namestie...
v podstate som chapala to ich nadsenie, ale nezdielala som ho. nebol dovod-povedala som im vtedy ako to dopadne....
tak sa isli radovat z revolucie a ja som tam zostala sama a radovala sa sama v sebe.
tak ako predtym, tak ako teraz :)
neznámy
neznámy | 9.6.2016 15:42
co mne je zvlastne, ze "vsetci" ti astralni cestovatelia ked sa vratia zo svojho minuleho zivota prehlasuju, ze boli slachtici, aristokrati a knazi vacsinou v Egypte. Aj pan Grof so svojou manzelkou samozrejme. Neviem ja posudit ci to je pravda, ci je to len to co mam v hlave a chcem to vidiet. Obycajne predstavy. Ako je potom mozne, ze nevedia precitat hieroglify a vysvetlit ine zahady ked si po tranze pamataju minuly zivot.
neznámy
neznámy | 9.6.2016 15:43
:)-FLOWER-

autosugescia je svina :)
neznámy
neznámy | 9.6.2016 18:54
mně to nadšení vydrželo dýl.
než jsem nastoupil do práce. jako student jsem si to užíval. tu svobodu. on je to vždycky pocit protože všechno je jen pocit. nic není skutečné.
neznámy
neznámy | 9.6.2016 19:03
pokial mas na mysli tuto "slobodu", tak tu som si uzivala aj za sociku...
to som bola cierna ovca na gympli ze propagujem ameriku (pritom ja ameriku nemusim) len preto, ze som chodila v džiske a s vlasacmi a neviem co este... nemala som pocit neslobody.
ale to nie je sloboda podla mna :)
neznámy
neznámy | 9.6.2016 19:31
:D
Zaujímavá debata by to mohla byť, len nemám čas tu veľa písať :)
Nie som odborník na Grofovu prácu, no to malo čo som čítala a počúvala rozhovory s ním a s jeho bratom (tiež moc krásny človek, psychiater, ktorý išiel inou cestou) sa má dotýkalo pozitívne.

K tomu čo píšeš, postrehla som, že Grof sám sa vyhýba označovaniu týchto zážitkov ako dokazu, že ide o jeho minulý život, či reinkarnácie vobec, zdôrazňuje dopad, ozdravujucu zmenu ktorú to prinieslo do súčasného života a vztahov.....

Vyhľadávať podobne zážitky pre zážitky samotné nemá zmysel, ak to niekomu z grofoje práce vyplýva, je podľa mňa mimo, sama netúžim po podobných spomienkach ani holotropne dýchanie nepovažujem za cestu pre seba, napriek tomu považujem jeho výskum za prínosný :)
Stránka:
1 2 3 4
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...