mesiac
Sobota, 27.4.2024
Meniny má Jaroslav

Ľudská duša - 

legenda Ježiša

neznámy
neznámy | 5.12.2016 07:05
je stále živá ............
rok čo rok sa 24.12. táto legenda rodí

pekne a silno naturálne myšlienku vyjadril Mel Gibson vo filme The passion of Christ, pozrite si toto video do konca a vnímajte slová, ktoré sa nesú ako hlavný motív

https://www.youtube.com/watch?v=ZTRLf3N84tY

premýšľala som nad tým ako dlho sa ešte bude musieť rodiť legenda, koľko príležitostí ešte ľudstvo dostane a koľká trpezlivosť je ukrytá vo vesmíre

pekný decembrový deň, snáď už čoskoro nasneží do všetkých kútov aby sa vyčistil vzduch a naše oči sa potešili čistotou ktorú sneh prináša, len tak ..
ahojte :)
milan08
milan08 | 5.12.2016 08:18
a vobec to nieje skutocnost
neznámy
neznámy | 5.12.2016 08:26
maličká chybička... rok, čo rok 25.12. sa slávi Božie narodenie.

Film som videla, ale vnímam ho rozporuplne. Je to film s titulkami pre všetkých, pretože bol nahovorený v aramejčine, takže jazykovo znie nádherne, veľmi oceňujem aj výber herca, ktorý hral Ježiša. Film bol ale úplne nezmyselne zameraný len na utrpenie a mučenie, akoby tento príbeh ani nemal iné významné posolstvo. Takže napokon mi to žiaľ celé vyznelo nie dobre. Čo je škoda, pretože kvalitný základ pri tvorbe toho filmu bol.

Mám pocit, že legenda sa rodí čoraz menej a menej. Vianoce sú posledné roky len jedno z hlavných predajno-spotrebných období roka.
neznámy
neznámy » milan08 | 5.12.2016 08:29
Je to skutočnosť a v symbolickej rovine sa slávi v správnom období, pretože v minulosti, keď boli dátumy kresťanských sviatkov ustanovené, tvorcovia mali ešte jasné povedomie o astrológii - astronómii.
neznámy
neznámy | 5.12.2016 08:38
Když jsem byl v Anglii, tak mi za vánoce bylo docela trapně. Hodně jsem mluvil o vánocích se Saudskýma Arabama ,Kuvajťanama, muslimama.

Vysvětloval jsem jim že vánoce nesouvisí s Coca Colou, Hamburgrem, strašidelným mluvícím věncem pověseným na dveřích, plastovejma příšerama lezoucích po domech a kýčovitému osvětlení a afektům na domech. Brutálně zpracovaný byl ve společenské místnosti plastový stromeček.

-ROLL-
neznámy
neznámy | 5.12.2016 08:45
Zajímavá je mistifikace s chlévem a miminkem. Studoval jsem docela hodně historii Ježíše Krista. On se vžádném chlévě nenarodil. Narodil se v příbytku vyhloubeným v Jeskyni. Dřevo v lokalitě co se narodil bylo velice vzácné. Panenka Marie musela těhotná s Josefem uprchnout aby nebyla ukamenována na náměstí. Když otěhotněla tak nebyla vdaná a dítě nečekala s Josefem. V té době ji bylo něco kolem 13, 14 let.

-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 5.12.2016 08:50
aha.. no nepoznám detaily možno by to mohol niekto kto má chuť a vôľu priblížiť, celkom by ma to zaujímalo

výber herca je excelentný, stvárnil muky velmi presvedčivo a celá tá výprava! neviem prečo sa Gibson zameral len na utrpenie, premýšľala som o tom že prečo či chcel zdôrazniť niečo čo je hodno pozornosti, netuším ...

nie som pokrstená a vždy keď príde reč na Ježiša tak sa mi jak pozorovateľovi vybaví umučený muž na kríž, ešte som nikde nevidela Ježiša stvárneného radostne, prečo je to tak ? v niektorých obrazoch je situované svetlo v jeho hrudi a má pokojný výraz, niekde má otvorené dlane ale žeby sa usmieval som ešte nevidela

Mám pocit, že legenda sa rodí čoraz menej a menej. Vianoce sú posledné roky len jedno z hlavných predajno-spotrebných období roka
však práve! rada by som túto myšlienku rozvinula aby ľudia precítili tieto vianoce troška inak, hádam sa to spoločnou snahou podarí

(nejde mi o kresťanstvo a cirkev ale práve o tú myšlienku)
neznámy
neznámy | 5.12.2016 09:16
Možno je ten film stvárnený práve takto, lebo katolíci vyzdvihujú práve utrpenie Ježiša, takže Gibson podal reálny obraz katolíckej predstavy.
Možno tam bol zámer pritiahnuť pozornosť divákov, pretože brutalita vo filmoch je bohužiaľ ťahákom.
Ale podstata Ježišovho príbehu nie je v utrpení, tá podstata je v symbole zmŕtvychvstania, nového svetla, začiatku tak ako je to symbolicky vyjadrené slávením počas zimného slnovratu, keď sa na našu pologuľu opäť vracia svetlo.
Hovorí sa, že sú dva začiatky kolobehu v roku. Jeden je astronomická jarná rovnodennosť, druhým zimný slnovrat. Obe tieto obdobia predstavujú víťazstvo svetla nad tmou a obe tieto obdobia staroveké kultúry považovali za veľmi dôležité mystéria.
Kresťanské sviatky sú napasované do týchto období zrejme hlavne preto, lebo prirodzene nadviazali na sviatky iných kultúr a doplnili ich význam. Ale všetky sú odvodené od poznania astronómie, v minulosti tvoriacej s astrológiou jeden celok.
Sviatky, ktoré sú nové, napríklad Silvester, sú čiste kalendárovou záležitosťou bez vnútorného obsahu.
neznámy
neznámy | 5.12.2016 09:24
Možno je ten film stvárnený práve takto, lebo katolíci vyzdvihujú práve utrpenie Ježiša, takže Gibson podal reálny obraz katolíckej predstavy
dáva mi to zmysel

Možno tam bol zámer pritiahnuť pozornosť divákov, pretože brutalita vo filmoch je bohužiaľ ťahákom
toto tiež

... ostatné čo si napísala je tak hutný materiál pre mňa že to nie som v tejto chvíli schopná pobrať :)

založím paralelne veselú tému, aby sa to tu troška rozprúdilo (aj) radostne!
neznámy
neznámy | 5.12.2016 09:24
premýšľala som nad tým ako dlho sa ešte bude musieť rodiť legenda, koľko príležitostí ešte ľudstvo dostane a koľká trpezlivosť je ukrytá vo vesmíre

-THUMBSUP-

Záleží na výkladu. Záleží na tom, jak dlouho se ještě lidstvo bude řídit něčím, co mu není tolik vlastní - rozumem. Zda přijmeme, že symbolika zrození boha-slunce je o něčem jiném, než že přijde někdo cizí a odvede všechnu práci za nás. To na nás záleží, jak uchopíme termín "Kristus"

Často potkávám v krajině ukřižovaného. Málokdy odolám a říkám mu: Už bys s tím měl přestat, zatuhnou ti klouby. Je čas se osvobodit. :)
neznámy
neznámy | 5.12.2016 09:32
Často potkávám v krajině ukřižovaného. Málokdy odolám a říkám mu: Už bys s tím měl přestat, zatuhnou ti klouby.
-LOL-

Záleží na výkladu. Záleží na tom, jak dlouho se ještě lidstvo bude řídit něčím, co mu není tolik vlastní - rozumem
áno, ide o - uvedomiť SA!

... surfujeme na stejnej vlne :)
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:11
Skusam to rok co rok uverit ze ked vsetci tak i ja mam rada Vianoce. Neoklamem sa. Cim su blizsie a ocivednejsie tym mi je z nich viac zle....
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:12
pozriem:)
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:27
Jako hlava rodiny jsem možná poprvé a naposledy "bouchl pěstí do stolu" - kdysi dávno.
A prohlásil jsem: "Už mne ten shon rozčiluje! Všechny nákupy, dárky dnes vyřeším já!-WINKIE-"

Obešel jsem spousty přecpanejch supermarketů. Mezi každým supermarketem jsem dal pro odstranění "bloku" pivo.

Přišel jsem domu večer ožralý a koupil jen bulvární plátek "Blesk"
Druhý den se ze mne stal ´tichý robot na úklid a výrobu bramborového salátu.-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:27
Možno by to chcelo zamerať sa na tú podstatnú symboliku a nespájať si to so súčasným vnútorne prázdnym kresťanským obrazom. Alebo ani nie prázdnym, lebo miesto neho je tam dosadený boh Spotreba.
Nie je to jednoduché, keďže to tak agresívne útočí zovšadiaľ.
Ale určite sa to dá. Je škoda vnímať negatívne tak dôležitú udalosť ako je návrat svetla. :)
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:31
Nejvíc světla je pro mne o vánocích v bramborovém salátu.-BIGEYE-
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:35
je návrat svetla
tak toto myslím vystihuje hooooooooooooodne
:)

inak v tom songu na videu ma zaujalo slovné spojenie keď Ježiš jeho ukrižovanie je prirovnané k pošlapanej ruži na zemi, prečo má vlastne korunu z tŕňov ?
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:35
si fakt pako))))))
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:51
Ja rozmýšľam, čo si tam dáva. :) Kahance, sviečky, alebo elektrickú svetelnú reťaz?
Ja si dávam do šalátu jabĺčka. :)
neznámy
neznámy | 5.12.2016 10:55
pakoň sa vyjadrí, nemám obavu z jeho mlčania)))))))))))

jabĺčka ? fííha recept na šalát! tému tému tému to chce tému ... práve tu riešime na charite že čoho a kolko, prišli love tak spisujeme :)
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...