mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Láska a vzťahy - 

Syndróm Petra Pana: Chlapi, čo nedospejú

neznámy
neznámy | 1.9.2014 17:20
Peter Pan bol chlapec, ktorý odmietol vyrásť, ostal teda navždy dieťaťom. Poobzerajte sa okolo seba a zistíte, že takých Petrov Panov behá po svete naozaj dosť. Majú na sebe tričko s komiksovým hrdinom alebo oblek šitý na mieru. Na prvý pohľad ich neidentifikujete. Ako sa žije chlapcom v telách dospelých chlapov? Jednoznačne pohodlne. Bez zodpovednosti je predsa svet gombička! :)

Keď sú z chlapov chlapci
Syndróm Petra Pana po prvý krát opísal americký autor Dan Kiley v rovnomennej knihe z roku 1983. Veľmi príznačne pritom využil analógiu so známou rozprávkovou postavou, ktorá žila vo svojom bezstarostnom detskom svete bez nudných dospelých.

Ako spoznáte chlapíka s „peterpanovským“ syndrómom?
Určite si ho nepredstavujte ako infantilného vyrasteného úbožiaka v štrikovanom svetri od mamy. Naopak, často ide o ambicióznych mladých mužov so závideniahodnou úspešnou kariérou, s nablýskaným porsche, vizážou ako z reklamného bilboardu a ohromným sexepílom.

Páni Perfektní
Áno, sú to často tí, ktorých v bare neznášate, lebo sa na nich nalepia tie najkrajšie. Vedia použiť svoj „macho mód“ vždy keď je treba. Ženy ich milujú. A ony samozrejme milujú ženy. Tak na jednu noc, nanajvýš na týždeň. Len čo taký Peter Pan začne šípiť záväzky, rozprávka končí a on si ide hľadať inú princezničku.

Manželstvo? Len to nie!
Striedanie mileniek alebo naopak, vyhýbanie sa ženám a intimite vôbec, slúži ako zásterka za emocionálny chlad v ich vnútri. Takíto chlapi majú problémy s vyjadrovaním svojich pocitov. Sami z nich majú chaos, nevedia sa presne orientovať sa v tom, čo cítia. Nemajú potrebu nadväzovať priateľstvá a budovať si trvácne sociálne kontakty.

Hop alebo trop
Žijú život plný extrémov – buď všetko alebo nič. Keď sa tešia, tešia sa hystericky. Keď zúria, zúria šialene. Keď sa rozhodujú, rozhodujú sa impulzívne a keď sú sklamaní, majú sklony k depresiám a sebaľútosti.

Mamička vie najlepšie
Podľa psychológov je takéto správanie najčastejšie badať u ľudí, ktorí vyrastali ako jedináčikovia alebo najstarší súrodenci v rodinách bez otca, čo viedlo k ich prehnanej naviazanosti na matku. V dospelosti je to vlastne jediná žena, ktorú pustia do svojho vnútra.

Ja nič, ja muzikant
Keby mali všetci Petrovia Panovia jednotné krédo, najskôr by to bolo: „Čo môžeš urobiť dnes, neurob ani zajtra a budeš mat dva dni voľna.“ Okrem strašnej nechuti k zodpovednosti majú dospelí chalani problémy aj s autoritami a len ťažko sa vedia zmieriť s porážkou.

Keď im v práci niečo nevyjde, priznať chybu je to posledné, čo by im napadlo. Oveľa pravdepodobnejšie budú z neúspechu viniť všetkých okolo alebo jednoducho nepriaznivé okolnosti.

Game over
Neraz svoje okolie šokujú výstredným, detinským správaním a jedno im nemožno uprieť – užívajú si život so všetkým, čo ponúka. Keď sa však show skončí, nakoniec ostane Petrovi Panovi len prázdno a samota.
granko
granko | 1.9.2014 20:56
no, pekné!
neznámy
neznámy | 1.9.2014 21:30
Dám prečítať bývalému,určite sa niekde nájde-THUMBSUP-
dodo41
dodo41 | 1.9.2014 21:54
dost to smrdi feminizmom,

btw je to nezmysel...
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:01
Mne ten príspevok príde ako "mužolapka" :)
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:02
-WINKIE-
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:04
Veď aha, už sa dvaja chytili :)
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:06
my raci sme vraj také veľké deti -WALL-
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:07
Ale na deťoch nie je nič zlé....naopak :)
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:25
mne sa muži-veľké deti celkom páčia-BLUSH-
neznámy
neznámy | 1.9.2014 22:33
Samota je idealni cas na naplneni prazdna.

Casto jsou chvile,kdy se prazdno ve dvou tezko vyplnuje,
k tomu je mozna casto potreba nedospelost obou partneru.


No a kolem deti je dospelych dost.Prece nebudu na pisku vyplnovat danove priznani.

-WINKIE--BIGEYE--WINKIE--BIGEYE--NOSMILE-
neznámy
neznámy | 1.9.2014 23:55
nie ako manzel -NOOO-
neznámy
neznámy | 2.9.2014 04:32
ale zit by si s nim nechcela hadam..
nikav
nikav » dodo41 | 2.9.2014 06:58
Inak by si hovoril, na mieste jeho partnerky. Je to podobné ako žiť s alkoholikom. Vďaka tejto téme matky, ktoré samy vychovávajú svojich synov, budú dbať na to, že im doprajú správny mužský vzor, ktorý je osobnosťou. Ak nie je k mániu v blízkej rodine, aspoň v osobe trénera jeho obľúbeného športu alebo vedúceho nejakej záujmovej činnosti.
neznámy
neznámy | 2.9.2014 07:32
Tiež si myslím :-) Byť dieťaťom v niektorých ohľadoch nie je zlé :-D. Koľko ľudí im závidí to aké sú, že ešte z niektorých vecí nevyrástli. :-)
neznámy
neznámy | 2.9.2014 07:33
Ale len v niektorých ohľadoch samozrejme :-)
neznámy
neznámy | 2.9.2014 07:47
Však co je krásnějšího, než uchovat si v sobě vnitřní dítě :-)

Tak šup ženy, naučme se býti malými děvčaty, ať si můžem s chlapci pěkně hrát -BIGEYE-
neznámy
neznámy | 2.9.2014 07:55
Tak ako by mal zostať v každom mužovi kúsok chlapca, tak by malo v každej žene zostať kúsok dievčaťa. Zhrniem to...v každom z nás by malo zostať kúsok dieťaťa a nebrať život tak vážne.
Apropo, ako sa nazýva takýto syndróm u žien?
:) Hlasujem za Alenku v ríši divov...som sa teraz v tomto veku začala čudovať, že kde a ako to žijem-LOL-
neznámy
neznámy | 2.9.2014 11:37
S tým určite súhlasím. Každý by si mal v sebe zachovať kus dieťaťa, typickí "dospelí" bez hravosti a občasnej uletenosti sú zvláštni :).
Tento syndróm v sebe nesie okrem večného dieťaťa tiež emocionálnu nezrelosť a to je už iné cafe. To už nejde o dieťa v chlapovi, ale možno skôr o detinskosť a nezodpovednosť. Aspoň tak som to pochopila ja. A pár takých mužov poznám a kočky s nimi rozhodne nie sú šťastné... veď kto by bol... :)
Tá Alenka v ríši divu môže byť, ale asi to tak oficiálne nie je pomenované :) :)... ale je to výstižné :).
neznámy
neznámy | 2.9.2014 11:49
"Nechajte deti prichádzať ku mne, takým patrí Božie kráľovstvo."
Matúšovo evanjelium

Ten kto v sebe nezachová živé vnútorné dieťa, je akoby mŕtvy.
Myslím si, že je to jedna z najdôležitejších vecí. :-)
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...