mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Cesty tela i ducha - 

Luna vítězí, Ascendent ustupuje?

neznámy
neznámy | 11.7.2012 15:38
ano tranzit Saturna přes ASC bývá výrazným předělem ve vývoji, zejména máteli Saturna poblíž ASC takže generický cyklus a individuální splývají.

Generický: saturn vůči své pozici - máme všichni víceméně stejný průběh ve stejném čase
individuální je tranzit domy, počátek Saturnova (nejen) individuálního cyklu je v ASC
neznámy
neznámy | 11.7.2012 16:01
Ascendent se nemusí zprvu příliš projevovat, dokud se nevydáme na individuální cestu rozvoje. Často tu bývá jako začátek rozvoje impulz v nějakém těžkém tranzitu na Ascendent¨. Do té doby se mohou projevovat výrazněji obecné informace spojené se znameními zvěrokruhu v nichž leží osobní planety (Slunce, Luna atd) a také ascendent.



Toto môžem potvrdiť vlastnou skúsenosťou. Mám Slnko v Rybách a Mesiac v Rakovi a do určitého veku som bola veľmi uzavretá a príliš citlivá. Vyhýbala som sa ľuďom, aj rovesníkom, jediná osoba, pri ktorej som sa cítila dobre bola moja mama.
Kto by ma bol poznal vtedy a dnes, povedal by, že som celkom iný človek.
Stala som sa spoločenskejšou, otvorenou a komunikatívnou cez môj ascendent vo Vodnárovi. Ale tie vodné vplyvy sa nestratili, uzavretosť a citlivosť sa iba prejavujú inak. Nie sú tak nápadné.
Neviem si však celkom predstaviť ako ukazuje ascendent kto máme byť. To znamená, že v najlepšom prípade sa prejavím plne ako vodnár a to vodné sa stratí, hoci inak mám vodného živlu v horoskope až prehnane veľa?
A ešte mám pri ascendente Merkúr. To by sa malo prejaviť ako?
neznámy
neznámy | 11.7.2012 16:15
je to presne tak ako hovoríte,prvý krát sa cítim dospelá až teraz,pri tom tranzite saturna cez asc.,kedy sa zároveň vracia do svojej natálnej polohy..všetko čím som bola predtým,všetko čo bolo pre mňa dôležité,sa ukázalo ako nie to pravé pre mňa,vzhľadom k zmene osobnosti..
úplne sa menia v 28.roku života záujmy,osobnosť,práca,vzťahy...
neznámy
neznámy | 11.7.2012 16:41
neztratí se nic, jen je to kultivovanější

Vodnářské kvality by měly vést sebeobjevování, k nalezení sebe sama

Např. "Když při narození je vycházejícím znamením Vodnář, má jedinec tendenci ztotožňovat sám sebe, spontánně a intuitivně, se svou kulturou a všemi požitky které to poskytuje, nebo s velkými reformátorskými sny, pochybováním o starých strukturách, průkopnictvím pro New Age. Potom, protože tyto kulturní formy mohou být zbavené reálného životodárného významu pokud nejsou zosobněny, bude jedinec hledat partnery (descendent ve Lvu),

kteří by s ním spolupracovali - buď partnery v kulturní hře nebo v reformě a možná revolučních aktivitách. Tato partnerství mohou mít velmi emotivní charakter, protože jedinec bude požadovat bezvýhradnou spolupráci a často výlučnost." (ve vztahu)

tolik Rudhyar? Astrologické domy
neznámy
neznámy | 11.7.2012 19:50
Ascendent – Descendent je línia, prostredníctvom ktorej vstupuje jednotlivec (spočiatku inštinktívne) do vzťahu (kontaktu) so svetom, teda so všetkým, čo je „mimo neho“. Začína sa to narodením a deje sa to nepretržite po celý život. Táto línia sa preto prejavuje od prvého intenzívnejšieho kontaktu s okolím a teda od detstva (mám deti vo veku 2 a 6 rokov a preto asi viem, čo píšem :) ).

Myslím, že nie je možné aby sa nejaký prvok z horoskopu (planéty, znamenia, domy) neprejavoval. Rozdiel je iba v intenzite (tá sa zväčša odvíja od toho aký životný princíp, zdroj potrebujeme, využívame v momentálnej situácii) a v tom, či sa prejavuje vedome alebo nevedome. Ak niekto pristupuje k analýze horoskopu len na základe informácií (poznatkov) získaných z druhej ruky (knihy, internet...), tak je veľmi pravdepodobné, že nedokáže posúdiť prejav konkrétnych prvkov v ich komplexnosti, a preto jeho posúdenie či sa konkrétny prvok prejavuje, alebo nie, nemusí byť správne.

Priznám sa, že nechápem prečo by mala Luna a Slnko ustúpiť do pozadia a uvoľniť miesto iným prvkom. Horoskop je jeden celok, v ktorom sú funkcie energetických zdrojov (planét) vzájomne previazané a preto si aj myslím, že celý horoskop ukazuje KTO SME. Samozrejme, že to KTO SME je ukryté pod nánosom toho, o čom nás naše okolie presvedčilo, že sme, a záleží iba nakoľko sa ten „nános“ (osobnosť) podarí odstrániť, čiže nakoľko vedome začneme to KTO SME (horoskop ako celok, individuum) v skutočnosti žiť.
neznámy
neznámy | 11.7.2012 23:57
ustoupení v mém pojetí je myšleno metaforicky a s ohledem na interpretační praxi.

zejména u postavení Slunce ve znamení zvěrokruhu v době narození je v podobě tzv. slunečního znamení přetíženo interperatcemi (viz ony neustále dotazy typu jací jsou Raci, jak to dělají Kozorozi atd atp.), protože energetický zdroj je v horoskopu jen jeden - Slunce - ostatní planety, zejména Luna tuto energii používají a dál předávají.

Kdybychom zastávali fyzikálně-kauzální pojetí astrologie, nezbylo by nám než uznat, že hlavní vlivy ve sluneční soustavě zejména gravitační jsou spojeny s Lunou, Slunce, Jupiterem a Saturnem

Horoskop je sice celek, ale neměli bychom zapomínat, že je to celek výrazně strukturovaný, v němž by MĚLO docházet ke spolupráci všech prvků, to se však často neděje, dochází ke krizím vzniklým právě nespoluprací mezi jednotlivými funkcemi - k jejichž monitorování používáme jednotlivé planety, nebo v lepším případě přenášíme pozornost na jednotlivé prvky akcentované tranzitem/direkcí. Protože i horoskop je pouhý model měli bychom být schopni používat současně jak strukturální pohled "ze spodu" tak holistický pohled zvrchu

Ano celý horoskop ukazuje kdo jsme, ale protože tím KDO nejsme okamžitě, musíme projít vývojovým procesem od novorozeněte po dospěleho člověka, respektive od jednotlivce k plně rozvinuté osobnosti, ukazuje horoskop spíš KÝM MŮŽEME BÝT, kdybychom dokázali fragmenty naší osobnosti integrovat nebo lépe reintegrovat.
neznámy
neznámy | 19.7.2012 17:54
Áno, z fyzikálneho pohľadu je zdroj energie iba jeden, ale z fyzikálneho pohľadu neexistuje napr. žiadna retrogradita. Z pohľadu zo Zeme je zdrojom svetla (energie) každá planéta a tiež existuje retrográdny pohyb. Ale to sú iba hrátky so slovíčkami, ak chápeme čo je v ich pozadí, tak vieme o čom je reč. Taktiež nám musí byť jasné, že každý celok má svoju vlastnú štruktúru, ktorá vlastne ten celok utvára a drží pokope.

Nemyslím si ale, že ku krízam dochádza kvôli tomu, že jednotlivé zdroje navzájom nespolupracujú, dokonca by som povedal, že ani nie je možné aby nespolupracovali, ak sa to dá spoluprácou nazvať. Možno by bolo presnejšie napísať, že reagujú na seba navzájom kvôli zachovaniu funkčnosti a tým pádom aj existencie celku ako takého.
Jednotlivé zdroje si totiž prostredníctvom vzťahov s okolím vytvárajú vlastné obsahy, a na tie konkrétne obsahy reagujú ostatné zdroje, ale aj napr. spomínaná línia Asc. – Desc. Okrem toho u falošného Ja funguje „spolupráca“ zdrojov automaticky, čiže nevedome, na základe vytvorených vzorcov správania....
neznámy
neznámy | 19.7.2012 17:58
Možno bude najzrozumiteľnejší veľmi stručný príklad:

Alnilam napísala:
„Toto môžem potvrdiť vlastnou skúsenosťou. Mám Slnko v Rybách a Mesiac v Rakovi a do určitého veku som bola veľmi uzavretá a príliš citlivá. Vyhýbala som sa ľuďom, aj rovesníkom, jediná osoba, pri ktorej som sa cítila dobre bola moja mama.
Kto by ma bol poznal vtedy a dnes, povedal by, že som celkom iný človek.
Stala som sa spoločenskejšou, otvorenou a komunikatívnou cez môj ascendent vo Vodnárovi. Ale tie vodné vplyvy sa nestratili, uzavretosť a citlivosť sa iba prejavujú inak. Nie sú tak nápadné.“

Tvoje Slnko v Rybách, v prvom dome a Vodnár na Asc. poukazujú na, čiastočne vedomú a čiastočne inštinktívnu, potrebu pri kontakte s „cudzím“ svetom stratiť sa v skupine, splynúť so skupinou, byť ako jedinec v skupine „neviditeľná“ (aj preto je pre teba fórum na Zverokruhu také dôležité, môžeš tu vyjadriť veľa z toho, čo sa v tebe deje a zároveň ostávaš neviditeľná :)). Autorita je hľadaná mimo seba Lev na Desc. a sebavyjadrenie je tiež radšej prenechávané iným, s čím priamo súvisí aj tvoja Luna v piatom dome a v znamení Raka. Na to postupne nadväzujú ostatné prvky horoskopu, napr. Mars v ôsmom dome a navyše v Škorpiónovi poukazuje tiež na to, že schopnosť presadenia vlastnej individuality je „hľadaná“ v zdrojoch iných ľudí a nachádza sa v oblasti osobného nevedomia a tak by sa dalo pokračovať aj s ďalšími prvkami.... Čo sa týka súčasnosti, nepovedal by som, že sa to úplne zmenilo, čiastočne možno v už známom prostredí... a spomínané vzorce správania sú nápadné, na prvý pohľad :) (stretnutie Zverokruhu v Nitre).

Nie je možné v astrológii riešiť Lunu, riešiť Pluto, riešiť Ascendent... vždy sa musí riešiť HOROSKOP. Rovnako ako v školskej medicíne je problém, ak sa rieši srdce, rieši sa žalúdok, rieši sa chrbtica, ale nikdy sa nerieši ČLOVEK.
neznámy
neznámy | 19.7.2012 20:27
Isteže máš pravdu, horoskop je celok, ale občas sa aj na sebe zameriavame na jednotlivosti, tak to robíme aj tu.
Aj to, čo si napísal o mne, sedí, neviditelnosť je moja neuskutočnená túžba. :D
Len jedno nie. Píšeš:" Autorita je hľadaná mimo seba, Lev na desc."
Možno si niečo neuvedomujem, ale myslím si, že autoritu hľadať medzi ľuďmi vôbec nepotrebujem a nikdy som nepotrebovala.
neznámy
neznámy | 19.7.2012 21:55
Tú autoritu neber doslovne, celý ten opis bol iba taký výstrel od boku a na rýchlo....

Zameriavať sa môžete na čo chcete, mne je to jedno... záleží na čo sa kto astrológii venuje, či to má ako vhodnú tému na konverzáciu, alebo na zábavu, alebo ako mentálnu gymnastiku, alebo či nebodaj náhodou chce lepšie pochopiť seba a tým pádom aj iných atď....
Pretože, ak sa jednotlivosťami niekto zaoberá bez toho, že by ich „skúmal“ v kontexte s celkom, nemá šancu ich pochopiť... :)
neznámy
neznámy | 19.7.2012 22:23
ja by som sa ale vrátil k prvej otázke. tá bola o tom, či sa povaha luny prejaví neskôr v živote. - za normálnych okolností je luna to prvé čo sa v živote človeka prejaví. na druhej strane je otázka, či pociťovanie práve baraních vlastností súvisí s Lunou v radixe. treba sa pozrieť na dôležité progresie a tranzity jednak v súvislosti so samotným Lunou v Baranovi, ale aj Baranom a Marsom! kde sa nachádza a na aké planéty tvorí aspekty napríklad progresívny ascendent, slnko, luna a mars. a aké planéty tvoria aspekt na mars. to sa môže prejavovať v samostatnom progresívnom horoskope, ale aj v pôsobení progresívneho na radixový (podobne ako tranzity)

tiež treba mať na pamäti, že je rozdiel Slnko a Luna. slnko je to, kde hľadáme svoju autoritu, osobnosť a sebaistotu a luna je náš vnútorný citový svet, vnútorné dieťa, náš spôsob emocionálneho prežívania, atď... Slnko aj Luna tvoria v podstate jadro našej osobnosti, ale sú to dva vyvážené protipóly. je to naša žena a náš muž v nás. luna je naše utiahnutie sa do súkromia, mäkkých vankúšov, k teplému a sladkému kakau, naša krehkosť, ktorá si potrebuje pospinkať a slnko je naša expanzia, extroverzia, energia činu a pretvárania sveta - pocit, že my sme tí čo tvoria svoj osud.

no a napokon ak by to pociťovanie barana bola naozaj tvoja luna, potom by som skúmal tvoje detstvo. človek, ktorý nemohol naplno a uvoľnene vyjadrovať svoje detské túžby, pocity a prejavy dieťaťa v rannom detstve, nemohol ani rozvinúť v sebe túto časť osobnosti. vtedy vznikajú emocionálne bloky a človek môže mať aj celý život nevedomú potrebu "dohnať" stratené detstvo a rozvinúť sa ako kompletná osobnosť -
...
- za týchto okolností by som si vedel predstaviť, že človek sa neskôr v živote bude viac prejavovať cez svoju Lunu. inak nie
neznámy
neznámy | 19.7.2012 23:24
nemyslím AstroNell,, že by to byl yhračky se slovíčky,ale se zbytkem příspěvku souhlasím s tím, že nám jde o vědomější, kultivovanější spolupráci prvků.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...