mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Astrológia a horoskopy - 

ako funguje astrológia

neznámy
neznámy | 24.11.2011 11:54
Viem, že astrológia nejakým spôsobom funguje. Ak správne píšem, nie je to "fyzické" ovplyvňovanie planétami, ale sú to určité symboly, ktoré treba brať skôr psychologicky.
Vie mi niekto vysvetliť, alebo poradiť nejakú literatúru kde sa dočítam ako to vlastne funguje? Horoskop sa vypočíta podľa reálnych planét... ako sa zaznačí do radixu? Čo nás to vlastne ovplyvňuje? -CONFUSED-

Ďakujem za všetky konštruktívne odpovede.
Ona
Ona | 24.11.2011 13:22
Dolu naspodku tejto stranky je taka modra lista so zalozkami a tam je aj zalozka "Literatura" - ked tam kliknes, najdes roznu literaturu o astrologii.
Okrem toho - ked sa pozries vlavo, tak si tiez mozes najst vstup pod nazvom "Astrolexikon".

Ja si myslim, ze planety ovplyvnuju cloveka aj fyzicky - existuje predsa vplyv gravitacie - rukolapne to vidno napriklad na vplyve Mesiaca na morsky priliv a odliv. Telo cloveka obsahuje 70% vody - takze aj tu musi posobit "priliv a odliv" -

:).
neznámy
neznámy » Ona | 24.11.2011 14:16
Ďakujem veľmi pekne za reakciu - tú odporúčanú literatúru som nevedela už dlhšie objaviť na tejto stránke.
Nejaké publikácie už doma mám, od Wolfganga Reinickeho a Milana Spůreka. Spůrek: "Astrológia je interpretáciou vzťahu medzi momentálnym postavením nebeskej sféry, pozíciami Slnka, Luny, planét a hviezd a práve prebiehajúcimi alebo i budúcimi i minulými dejmi na určitom mieste zemského povrchu."

Zato jeden konkrétny astronóm čo sa venuje amatérsky astrológii mi zdelil, že o žiadnom fyzickom ovplyvňovaní nemôže byť ani reči, lebo vraj výpočty s ktorými pracuje astrológ sa dosť líšia od skutočných javov.

Súhlasím, že Mesiac a Slnko na nás nepochybne veľmi silne pôsobia, tak prečo by nemali aj iné planéty? Ale čo presne sa tým "pôsobením" myslí?
Je to naozaj niečo čo "je dané", alebo každý jeden človek má ten celý vesmír v sebe a tak sa všetci a všetko navzájom ovplyvňujeme?

Teraz trochu od veci - nechápem pri výpočte denného horoskopu, prečo môže vyjsť napr. mesiac v súlade s mesiacom. Prečo sa porovnáva medzi sebou ten istý princíp?

Ďakujem za odpoveď. -FLOWER-
Ona
Ona | 24.11.2011 14:27
Ked je v dennom horoskope napisane ze mesiac v sulade s mesiacom - tak tym sa mysli tranzitujuci mesiac je v sulade s mesiacom ktory ma clovek vo svojom zakladnom horoskope pri narodeni.

To posobenie planet nielen na cloveka, ale na vsetky organizmy, sa aj odborne v astronomii nazyva gravitacia = je to gravitacne posobenie.

Ak povieme ze clovek ma cely vesmir v sebe a vsetko navzajom sa ovplyvnuje - je to casto myslene poeticky, ale ma to aj skutocny realny zaklad.
Ona
Ona | 24.11.2011 17:14
Od Wolfganga Reinickeho mam aj ja publikaciu:- "Astrologia - Zostavte si horoskop samostatne, jednoducho, presne". Je to velmi dobra literatura - ak mozes tak si ju zozen.
Okrem toho - na tejto webovej stranke mame diskusne forum s roznymi temami - a je tu aj tema astrologia a ezoterika - a aj tam sa mozes dozvediet velmi vela o astologii.
Antonidas
Antonidas | 24.11.2011 21:41
Ahoj, ja mám knihu Klíč k astrologii od Hajo Banzhaf z Vydavateľstva Pragma, 2003
Mne sa Hajo Banzhaf páči,ako to všetko podáva. Využívam aj jeho knihy ohľadom tarotu,sú výborné ;)
neznámy
neznámy | 24.11.2011 23:14
odpoved ako astrologia funguje mozno dostanes na tomto odkaze:

http://dokumenty.johannes.cz/UVOD%20DO%20ASTROLOGIE/uvod03.htm

a celkovo si z toho stiahni alebo prezri cele astrologicke skripta...doporucujem.

hmmm, reinecky bol moja prva kniha, ktoru som mal o astrologii...napriek tomu, ze clovek vacsinou ma nostalgiu a prijemne spomienky na prve kroky vo svojej buducej zalube, tak u mna to o reineckem neplati...podla mna to je velmi slaba kniha o astrologii, ktora ma niekolko mesiacov zaviedla do mrtveho bodu...

hajo banzhaf, to je uz o niecom inom...jeho "klic k astrologii" naopak doporucujem...a tiez Spurkove knihy su vyborne...

na zaciatok by som mozno este doporucil P. Turnovskeho: "Rozlouceni s tradicni astrologii" alebo Tatjana Husek Goese "Astrologie a sebapoznani".

a este ak chces vydiet ako sa planety zaznacia do radixu, tak si stiahni astrologicky program...doporucujem ti volne siritelneho starfishera:
http://www.starfisher.cz/starfisher/cs/

a co nas to ovplyvnuje? to zalezi , comu veris a aku mas zivotnu filozofiu...ak veris v reinkarnaciu, tak si povies, ze v horoskope najdes karmu z minulych zivotov...a ak neveris v reinkarnaciu, tak trebars mozes horoskop chapat proste ako take semienko (potencial), z ktoreho ma v buducnosti vyrast strom (naplnenie potencialu, ci osudu alebo svojho zivotneho poslania). moznosti je vela ako sa k nej budes stavat...to je na nej to nadherne, ze zmysel v nej moze najst jak krestan, budhista, ci dokonca aj ateista...-PUH-
neznámy
neznámy | 30.11.2011 01:06
jde vpodstatě o nedorozumění. Kromě Slunce a Měsíce, žádné planety na nás nějaký významný přímý vliv nemají, přinejmenším za současného stavu přírodovědeckého bádání a panujícího paradigmatu to nelze prokázat. Je spočítáno, že gravitační vliv porodníka na novorozence je asi 70 x větší než nejbližší planety, kterou je Mars.

Další věc je ta, že máme velmi naivní představy o kauzalitě. Před časem jsem si vyhledal na netu termín kauzalita a vyvalilo se mně více než tucet nejrozmanitějších přírodovědeckých názorů na příčinný vztah. Není to tak jednoduché jako u biliáru.

Ale to hlavní: Planety, přesněji planety astrologické, jsou v prvé řadě ukazatelé/li toho, v jakém stavu - vztazích se naše sluneční soustava nachází. Planety jsou poslušny stejných zákonů jako my lidé a ostatní součásti/součástky sluneční soustavy. Nejsme od vesmru odděleni.

Dále: Je to jako s hodinami. Hodiny čas nevyrábějí, ony ho jen monitorují, ukazují. Je to ale náš pohled na hodiny co nás ovlivňuje. To zná každý ze své zkušenosti. Ať hodiny ukazují čas správně, nebo špatně, i když třeba víme že ukazují špatně, má pohled na ně na nás vliv. Podobně naše zkoumání horoskopu, tranzitu atd.

Kromě toho: v astrologii máme co do činění především s životem lidí a lidský život nelze redukovat pouze na vliv fyzikálních zákonů. Nezanedbatelnou úlohu v našem životě hrají pravidla.

Tím, že o planetách mluvíme astrolog s klinetem, astrolog sám se sebou, už tím, své životy ovlivňujeme.
neznámy
neznámy | 1.12.2011 23:34
pri tom prirovnani, ze hodiny cas nevytvaraju, len meraju, ma napadlo, ze aj v Afganistane sa svojho casu, ked Rusi okupovali jeho uzemie, tradovalo, ze Afganci odkazovali neuspesnym Rusom toto: Rusi maju hodinky a my mame cas...v zmysle, ze sa Rusom nikdy nepodarilo prekabatit prespekulovanych a skusenostami oslahanych Afgancov. Podobne je to aj v sucastnosti s Americanmi, napriek vsetkej ich technike a vymozenostiam(nepomaha im ani obdobie vedeckotechnickeho rozmachu od prichodu Urana, ci Pluto v podobe kadejakych pokusov ziskat moc, ci Neptun na prekabatenie) zostavuju v krajine, v ktorej vladne z ich pohladu stredovek, bezmocni...:)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...