mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Voľný pokec - 

Celoplošné testovanie

emanuel
emanuel » hrabeti | 28.12.2020 16:32
Matovič nerobí nič iné ako kraviny ,najnovší počin ako zrazu poslanci s coronou môžu ísť na zasadanie vlády a hlasovanie.....ulice plné ľudí,nikto nekontroluje dodržiavanie opatrení a veľa iných vecí ....aj s jeho pozitivitou pred sviatkami by som si nebola istá,len si chceli užiť sviatky v klude a kto ten klud doprial nám?......prešlapy čo robí už neospravedlní boj proti Ficovi ešte sú len na začiatku a panuje tu bezprávie ako pri konci Ficovej vlády
Magnician
Magnician » hrabeti | 30.12.2020 19:22
-NOOO-
simetra
simetra » Ailin | 30.12.2020 21:16
MUDr. Milan Kulkovský, primár interného oddelenia v Považskej Bystrici, tohto človeka vnímam už dlhšie, je to veľmi ľudský, srdečný človek, spomínala som ho už aj tu, nie raz.

Rozhovor s ním, hovorí o jeho skúsenostiach s covidovými pacientami, hovorí o problémoch v nemocniciach https://www.tyzden.sk/video/69801/mudr-milan-kulkovsky-moj-zivot-s-covidom/?ref=tit&fbclid=IwAR0L6R68RdYXKZDP2mwg--gQD5pK4zXaHP_-b8N4PMnFW-Elpe0ccKsoZkI[/url]
Ailin
Ailin » simetra | 30.12.2020 23:49
Mňa udivuje jedna vec. Správanie sa človeka. Ak viem, že som riziková, tak budem chodiť kade tade, budem sa čo najviac stretávať s nesčíselným množstvom ľudí a potom samozrejme skončím na pľúcnej ventilácii. Ja chodím do práce, zaobstarávam všetky nákupy, dcéra chodí do práce, chodí denne mhd aj vlakom, pracuje vo veľkej firme s množstvom ľudí, a tak sa teda máme možnosť týmto spôsobom tisíc krát denne nakaziť, ale divné že sa nenakazíme. Ale možno aj z týchto dôvodov: pred obchodom s nikým hodinu neklebetím, nemusela som cez Vianoce navštíviť 5000 príbuzných, (navštívila som len rodičov, pretože sú závislí na mojej pomoci a to som bola po celý čas v rúšku a s odstupom). Ak idem do obchodu dezinfikujem si ruky, ak prídem z obchodu umyjem si ich antibakteriálnym mydlom. Do obchodu chodím v skorých ranných hodinách alebo v neskorých večerných, je tam minimum ľudí. V práci musíme nosiť rúška. Vysvetlí mi niekto, ako sa taký dôchodca môže nakaziť, ak dodržiava všetky opatrenia? Do práce chodiť nemusí, stačí ak príde k najbližším potravinám a lekárni. Má v obchodoch vyhradené hodiny. K lekárovi sa môže objednať. ALE...
Nemôže si odpustiť návštevy, ako by to vyzeralo na Vianoce bez nich? Nič v zlom, ale už by sa konečne mohli ľudia začať správať zodpovedne. Ak to dokáže moja dvadsaťročná dcéra, ktorá sa so žiadnou kamarátkou nestretla snáď dva mesiace, len si s nimi píše... tak snáď to dokážu aj dôchodci. Oni sú ohrození, ale sú ako deti, ktorým hovoríte aby neolizovali v mraze železo... Samozrejme tí ľudia, ktorí sa nakazia pri výkone svojho povolania, ako sú lekári, sestričky, ale aj predavačky, šoféri autobusov, a plno obyčajných dobrých potrebných ľudí, ako aj napríklad smetiari, cestári, a kuriéri a podobne, majú moju úctu a vďaku a tí samozrejme za to, že sa nakazia vôbec nemôžu. Možno sú moje slová tvrdé, ale ľudia - hlavne ohrození ľudia by sa mali uvedomiť. Ak si to neuvedomia tí ohrození, tak nech si to aspoň uvedomia ich príbuzní a nechodia ich zbytočne navštevovať. Dnes u nás ďaľší ľudia v práci nakazení - skoro bez príznakov, jeden - nádcha, druhý strata chuti, tretí úplne nič - všetko bez teploty bez kašlu. Bez testov by nikto z nich o tom nevedel a predstavte si, že by išli popriať svojim babkám a dedkom všetko najlepšie v novom roku. A nemocnice sa plnia...
marcie
marcie » Ailin | 31.12.2020 07:17
určite dodržiavanie opatrení pomáha, o tom niet pochýb
simetra
simetra » Ailin | 31.12.2020 07:56
Z toho čo píšeš je aspoň pekne vidno, aký význam majú rúška, dezinfekcia rúk a odstup, to ma teší :)

Poznám pracovné kolektívy ľudí, ktorí ozaj zodpovedne dodržiavajú tieto zásady a nákaza sa u nich nešírila ani na jar a ani v druhej vlne. Ale sú to všetko ľudia, ktorí neveria hoaxom a správajú sa zodpovedne.

Musím sa priznať, že mne táto izolácia aj dosť vyhovuje :/ Som rada, že nemusím obiehať príbuzných, lebo sa to tak patrí :/

Však preto sa toľko diskutovalo o otvorení škôl, lebo mládež, deti sú dosť veľkí roznášači po starých rodičoch a rodičoch. Aj susedovi to priniesli domov vnúčatá, oni prešli covidom s minimálnymi príznakmi, on na to skonal.

Premýšľala som nad starými ľuďmi, ja chápem, že izolácia je pre nich veľký kríž, ak ostane človek sám, veľmi rýchlo sa to podpisuje na jeho psychike a tá následne súvisí aj s fyzickými problémami. Mladí ľudia sa kontaktujú cez internet, čo starí už nedokážu väčšinou, aj keď ja poznám skvelú pani, ktorá vo veku 75 by kľudne tromfla IT pracovníka :)


Lenže ono to nie je len o starých ľuďoch, lekári pri covidových pacientoch hovoria o mladších ľuďoch, ktorí sú na ich oddelení a hovoria aj o tom, že nemali pridružené choroby.

Teraz sa ľudia obúvajú do Čekana. Počúvala som ich v priamom prenose https://www.youtube.com/watch?v=du-TLt1SS70, keďže som naladená na toho človeka, bavila som sa rovnako na jeho slovách, ako jeho kolegovia. Pretože som ich nebrala tak, ako ich zobrali mnohí jeho odporcovia. Viem si predstaviť jeho únavu a aj zúfalstvo, keď vidí, aká je situácia a predpokladá, že bude ešte horšia, ak sa bude takto postupovať ďalej.
Ailin
Ailin » simetra | 31.12.2020 08:09
Najväčšia chyba sa stala v prvej vlne. Všetko sa zatvorilo len na základe výplodu niektorých analytikov. A bolo to zatvorené, napriek tomu, že sa tá prognóza neplnila. Matovič si tvrdohlavo stál za svojim, nebral ohľad na nikoho ekonomiku dusil, pritom sa tým nič nedosiahlo, len sa to zbytočne posunulo. Preto nie je divu, že ľudia jednoducho už neveria tejto vláde nič. Tu sú povodné analízy. Ani zďaleka sa nesplnili ani doteraz a to sme v dosť kritickej situácii. https://domov.sme.sk/c/22372427/v-nemocniciach-bude-pre-koronavirus-vyse-stotisic-ludi.html
simetra
simetra » Ailin | 31.12.2020 09:02
Tvoje slovo analízy ma pobavilo :D
lak
lak » simetra | 31.12.2020 11:34
-ROFL-
Ailin
Ailin » simetra | 31.12.2020 12:08
Ľudia sa z toho unavili, a už toho majú dosť. Vtedy im nič nehrozilo, ale teraz im hrozí. Ak by boli všetci disciplinovaní, tak, ako v prvej vlne, tak by sme taký prudký nárast nemali. Ak by nikam nechodili, nemali by sa kde nakaziť. Teraz má plno ľudí dovolenku, sú celozávodné odstávky, nepracuje sa - priemysel sa zastavil skoro vo všetkých odvetviach a je zákaz vychádzania, z toho plynie, že ten kto nepracuje by mal byť doma a nešíriť to. O školách a škôlkach ani nehovorím už aj tie najmenšie deti majú prázdniny. Paradoxne to teraz najviac vystrelilo. Čím to je??? Deti doma, ľudia doma (okrem predavačiek a zdravotníkov v nemocniciach). Obchody pozatvárané, centrá pozatvárané, všetko pozatvárané, čo si začnú? Chodia po kamarátoch, známych a rodine. Tuším čím viac sú ľudia aj deti doma, tak tým je pandemická situácia horšia. Keď sú ľudia v práci, zväčša sú nútení nosiť rúška, ale keď idú na návštevu kto si ho tam nechá? V prvej vlne bola situácia iná. Všetci boli tiež doma, podniky pozatvárané, obchody pozatvárané, reštaurácie aj školy, ale ľudia sa pozreli na graf so 100 000 mŕtvymi a nešli nikam, teraz sú oveľa benevolentnejší. Starší jednoducho túžia byť s deťmi a vnúčatami, a ja ich chápem a je mi ľúto, že na to doplácajú. Toto čo je teraz, je výsledok Vianoc - sme 5-7 dní po Vianociach, vychádzajú napovrch vianočné nakazenia dnes: 6315 z PCR testov+ 5954 z antigénových.
Ailin
Ailin » simetra | 31.12.2020 12:48
A ešte malá poznámka: Keď sme v marci alebo apríli mali troch ľudí v nemocniciach s covidom, tak vyhlásili, že všetky nemocnice budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, a všetky plánované operácie sa rušia, všetko čo mohlo počkať sa odložilo a zdravotníci vtedy čakali na tých 500 000 chorých. Urobilo sa to vtedy, keď na to nebol absolútne žiaden dôvod. Takéto niečo sa znovu vyhlásilo aj teraz v týchto dňoch..., jedna nemocnica v blízkosti to napríklad uverejnila dnes aj s ospravedlnením, takže všetky naplánované zákroky doteraz bežali. Podľa mňa to malo platiť už niekoľko týždňov a personál ,ktorý by sa tým uvoľnil, sa mal presunúť dočasne na Covid oddelenia, aby sa tam zapracoval. Aj toto je rozdiel medzi prvou a druhou vlnou. Jednoducho nezvládnuté z hľadiska ministerstva zdravotníctva ktoré až teraz, teda úplne neskoro, dalo túto vyhlášku. Vtedy úplne zbytočne ničili životy ľudí, ktorí sa mohli operovať, ale teraz keď narástol počet pacientov s Covidom, je absolútne oprávnené aby operácie, ktoré sa dajú odložiť sa odložili.
simetra
simetra » Ailin | 31.12.2020 13:57
No, po bitke je každý generál. Ako môžeš porovnávať jar, kedy nikto nevedel, čo sa vlastne deje a terajší stav?

Mnohí zľahčovači, konšpirátori, šíritelia hoaxov, "chripôčkari" a tí, ktorí to tu chcel nechať premoriť bez opatrení, aj tí, čo vyhlasovali, že niekto bude od hanby chodiť kanálmi......tu majú dôsledky toho, čo sami zľahčovali. Nech si teraz chodia kanálmi oni. Na čele s Bukovským.
simetra
simetra » Ailin | 31.12.2020 14:02
MUDr. Milan Kulkovský:

"Slová môjho kolegu, priateľa, primára interného oddelenia NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, MUDr. Pavla Majdáka:
Údaje na papieri a covidová realita v nemocniciach sa rizišli
Pacienti čakajú v rade pred nemocnicou, v sanitkách, kým sa dostanú na rad. S covidom aj bez. Už sme aj zabudli na plánované operácie. Na normálnu zdravotnú starostlivosť.
Prežívame koronačasy. Niektorí. Tí šťastnejší. Tí hlúpejší a zákernejší si ich neuvedomujú alebo ich skotomizujú a zneužívajú. Nie sú zriedkavé aj kombinácie týchto javov. Niektorí za pár dukátov a percent preferencií bezohľadne vystavia ďalšie tisíce ľudí nebezpečenstvu. Snáď im to raz ten ľud a pán Boh zrátajú.
Vraj sa blížime ku naplneniu kapacít nemocníc. Nie. Kapacity slovenských nemocníc sú dávno prekročené. Možno nie všetkých a v rovnakom čase. Ale v mnohých a tých je čoraz viac. Bez ďalšej možnosti distribúcie vitálne ohrozených pacientov tam, kde aspoň papierovo vykazujú nejaké lôžkové rezervy. Lebo papier a realita prestali korešpondovať.
Na papieri sú lôžka. Ale aj na zavretých a zamknutých oddeleniach, na ktorých nemá kto pracovať.
Tragédia covidu sa začína spravidla v tej chvíli, keď dôjde ku strate pufrovacej schopnosti nemocnice. Keď jej schopnosť starať sa o ďalších a ďalších a ďalších pacientov presiahne jej schopnosti. Keď sú dlhodobo na PN desiatky a stovky zamestnancov nemocnice, keď zúfalo chýbajú sestry, sanitári, lekári. Keď chýbajú rádiológovia a nemá kto spraviť CT, nemá kto spraviť Rtg hrudníka pacientovi s covidom. Keď sa pacienti s covidom už nezmestia na covidové oddelenia a sú liečení na bežnom oddelení.
Ak tento stav trvá dlhšie, pri všetkom úsilí sa covid rozšíri po celom oddelení. Tí zdravší a silnejší si to nemusia ani všimnúť. Ale skaza pokračuje. Chorí sú pacienti, ktorí rezervy nemajú, ťažký priebeh skolí aj personál v strednom veku.
Denne čítame, koľko pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii a koľko je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Tie čísla by boli oveľa vyššie, keby sa tam dostali všetci tí, ktorí takýto typ starostlivosti potrebujú. Množstvo z nich bojuje o holý život na bežnom oddelení.
Narastajúcu incidenciu nových prípadov je možné považovať za orientačné číslo. Dôležitejšie bude percento pozitívnych. A najdôležitejší je údaj o počte hospitalizovaných. Tomu sa dá veriť. Ten nám hovorí o tom, čo sa skutočne deje a v akom stupni ohrozenia sa táto spoločnosť a jej jednotlivé regióny nachádzajú.
Prepáčte mi tú úprimnosť, ale uvádzaným číslam o dennej mortalite neverím. Pochybujem o metodike aj skutočnom započítavaní mŕtvych na covidových oddeleniach, v nemocniciach aj v teréne. Samostatnou kapitolou by iste boli sekundárne úmrtia po takzvanom „prekonaní“ covidu. Zdá sa mi málo pravdepodobné, že sme stále najlepší v Európe.
Klobúk dole pred tými lekármi, sestrami, sanitármi, ktorí ešte stoja na hradbách nemocníc s vytasenými mečmi a bránia, čo sa dá. Na príjmovej ambulancií obvolávajú všetky nemocnice, ktoré ešte poznajú, či nezoberú ešte jedného pacienta. A potom ďalšieho a ďalšieho. Lebo u nich už nie je žiadne miesto. Prosia. A potom plačú.
Pacienti čakajú v rade pred nemocnicou, v sanitkách, kým sa dostanú na rad. S covidom aj bez. Už sme aj zabudli na plánované operácie. Na normálnu zdravotnú starostlivosť. Tí, čo to zažili, už nikdy nebudú ako predtým. Tieto stigmy si budeme niesť do konca života. A mnohí pochybujú, či toto chceli robiť a zvažujú, čo budú robiť potom. Za plného chodu oddelení sa ťahajú kyslíkové rozvody na všetky lôžka a (chválabohu) sa zbavujeme tých strašných, ale v daných chvíľach tak prepotrebných kyslíkových fliaš, ktoré boli všade.
Ak je ešte niekto, kto tomu nerozumie, strácam schopnosť chápať aj ja. A ak niekto vidí iné svetlo na konci tohto strašidelného, čierneho tunela ako očkovanie, tak nech nám poradí. Dúfam, že väčšinu tých sprostostí, ktorým sa občas nevyhnem, keď si prečítam diskusie, píšu len nejakí záškodnícki, zaplatení, zákerní trollovia, ktorí sledujú vlastné zvrátené záujmy. Dúfam, že normálnych ľudí je väčšina a tí sa naopak budú biť za to, aby mohli byť zaočkovaní. A to čím skôr. Dúfam, že normálni ľudia rešpektujú životy svoje, aj svojich blízkych a tiež cudzie, a budú sedieť doma. A ešte vydržia. Lebo my sa neblížime ku katastrofe. Toto je katastrofa."
Ailin
Ailin » simetra | 31.12.2020 14:47
Stačilo sa len pozrieť na vývoj - ak sa mesiac- v marci, apríli nič nedialo, tak asi prognóza, ktorú vypracovali vládni analytici, bola chybná, to videli všetci normálne rozmýšľajúci ľudia, len Matovič nie. Ak by sme sa vrátili vtedy k normálnemu režimu, nevyšťavíme ľudí zbytočnými opatreniami, o tom píšem. VTEDY: 2 ľudia v nemocnici - VŠETKY NEMOCNICE ZATVORÍME A BUDEME PRIJIMAT LEN PACIENTOV V KRITICKOM STAVE!!!! PRED MESIACOM: 2000 PACIENTOV V NEMOCNICI - POHODA - NIč SA NEDEJE VŠETKY NEMOCNICE MôŽU POKRAčOVAť AKO DOTERAZ S PLNÝMI VYKONMI A NEMUSIA SA PRIPRAVOVAť NA Väčší NáPOR NA ČO? A VLASTNE OTVORME LYžIARSKE STREDISKÁ. Čo na tom, že si to ľudia na jar priniesli z lyžovačky v Taliansku a Rakúsku. To je len taký maličký detail, ktorý vlastne nič neznamená.

Matovič jednoducho nie je schopný racionálne riadiť túto krízu.
Magnician
Magnician » Ailin | 31.12.2020 16:36
žiaľ je to pravda
simetra
simetra » Ailin | 31.12.2020 19:07
Určite máš zoznam iných, ktorí by to zvládli lepšie.

Opakujem sa, nie som Matovičov volič, ale momentálne by som jedinú vinu za terajší stav rozhodne nehádzala len na Matoviča.

Veľa zdravia prajem v roku 2021.
emanuel
emanuel » Ailin | 31.12.2020 20:49
súhlasím aj ja kríza je nezvládnutá s hľadiska vedenia krajiny a cirkus určite bude pokračovať,máme divadlo aj bez toho že by boli otvorené v priamom prenose.....škoda že bábkové a sme v úlohe bábok
Gitus
Gitus » simetra | 1.1.2021 08:22
Šťastný novy rok vsetkym!
No a vidis, veci sa nemenia..... Ale aspom bude o com pisat :D
marcie
marcie » Gitus | 1.1.2021 08:28
Ďakujeme :D
milan08
milan08 » simetra | 3.1.2021 08:09
jasnacka,proti,nic to neriesi!
Stránka:
< 29 30 31 32 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...