mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Príroda a zmysly - 

Biopalivá

neznámy
neznámy | 30.3.2010 22:03
Práve som našiel zaujímavé video k téme biopalivá.
Osobne tiež nie som veľkým priaznivcom biopalív - príde mi skrátka nelogické spaľovať dopestované rastliny ako palivo, keď obrovská časť sveta trpí hladomorom. Takisto je zrejmé, že biopalivá ženú ceny potravín nahor.

Vo videu však pán Šebej hovorí i o tom, že tieto palivá v konečnom dôsledku nie sú k prírode šetrnejšie ako organické palivá - ba práve naopak. Kvôli biopalivám totiž dochádza k masívnym výrubom lesov a ich premieňaniu na plantáže - čo v konečnom dôsledku znamená oveľa viac CO2 ako pri spaľovaní organických palív.

I ja si preto myslím, že tadiaľto cesta nevedie, čo si myslíte vy?
Odkaz na video: http://www.tyzden.sk/video-komentare/fero-sebej-biopaliva.html
neznámy
neznámy | 31.3.2010 09:56
Súhlasím, ale zároveň si myslím, že v nejakej menšej doplnkovej forme, napr. malých kombinovaných kotolní, čiastočne na biopalivo a čiastočne na organické palivo /zemný plyn a pod./ je to prínosné. Bývam v prostredí, ktoré bolo kedysi typické lazníckymi usadlosťami s krásnymi malými políčkami, ktoré postupne zanikajú a miesto nich pribúda veľmi veľa spustnutej neobrábanej pôdy, plnej kríkov a starej roky nekosenej buriny. Veľké množstvo biohmoty, ktorá by sa dala spracovať a využiť ako biopalivo a krajine by to pomohlo. Kedysi sa ľudia dokázali hnevať aj za pár metrov lúky, že komu patrí a teraz o veľké plochy dobrej pôdy nikto nemá záujem. Ani to, že sa tu znova začínajú chovať ovečky, tomu až tak nepomôže.
neznámy
neznámy | 31.3.2010 17:41
Práve som si pozrela video. To som trafila trochu vedľa-SHAME-
Tak s biopalivami pre automobilový priemysel nesúhlasím vôbec. Videla som pár dokumentov, ktoré jasne hovorili o čom to celé je. Ale čo také vodíkové palivá,to sa dá predsa vyrábať takmer neobmedzene z rias.
neznámy
neznámy | 1.4.2010 00:32
tak tie luky budu aj nadalej zarastat... to je planom EU-dotacie a diskriminacia. Vsetko nechat znehodnotit a potom cele Slovensko za lacny peniaz kupi Irsko, Holandsko alebo ktokolvek iny.
A k tym bilopalivam: je to len vec nazoru, kt. navyse aj tak nic nezmeni. S tymto sa neoplati vobec zaoberat. Vsetko ide mimo nas. Kto je proti nech si jazdi na plyn, vodik ci elektrinu. Kolko je mozno spravnych nazorov ale nikto s tym ani neprdne a preto si tym u mna ani nesplne.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...