Cesty tela i ducha -
Budhizmus
cestovatel, je to už starší literatura ale mluvíme o době před převratem.
http://www.zbozi.cz/vyrobek/cesta-k-posvatnym-mistum-tibetu-g-c-cybikov/
Tieto knihy, ktoré si tu spomenul, majú 2 slabiny: subjektivitu a neaktúalnosť. A.D. Néelovú mám aj ja doma, o Cybikovi som zatiaľ nepočul. To mi už môžes v takejto postupnosti dať tip aj na knihu od Reinholda Messnera, no a nečudoval by som sa, keby si to „zabil“ knihami o Lobsangovi Rampovi. Sorry, preháňam. :)
História buddhizmu a Tibetu sa dá dobre odsledovať od kontroverzného rozpoznania dvoch 17. Karmapov Thinlä Thaje Dordže a Ogyen Trinley Dordžeho. Od toho momentu sa dá isť veľmi pekne ďaleko do minulosti všetkých škôl a línií, spoločenského usporiadania v Tibete, lámoch, resp. kontroverzných tulkov, vrátane samotného dalajlámu...
Na záver dodám, proti buddhizmu nemám nič, rovnako ani proti kresťanstvu, len mám namietky na tých, ktorí širia tieto učenia, pretože práveže tam je najväčšia pretvárka, pokrytectvo a faloš. Preto mnohých nemám v posvätnej úcte ako ty. Keď tie vlastnosti premietnem všeobecne na duchovno a tzv. duchovných ľudí, platí to do bodky. Prečo sa ľudia usilujú o niečo duchovné, keď sa stratilo to, čo je v nich ľudské? Nerozumiem tomu. Súcit, porozumenie, tolerancia, skutočné priateľstvo je v dnešnej dobe veľkou vzácnosťou...a to je pre mňa práve to posvätné...
Ešte k tomu dodám....občas nazriem na nástenku Igora Chauna (fb). 29. marca tam vložil video s názvom Tibet, dalajlama, poselství - režie: Igor Chaun. Rozvinula sa tam dosť rozsiahla diskusia na tému buddhizmu, Tibetu, Číny...našla som tam aj článok, ktorý som tu vložila ja, aj iné k téme.
Ak by mal niekto záujem to pozrieť....
Taká malá synchronicita :)
Já nevím kde jsi ode mně četl že mám v posvátné úctě nějaké lamy nebo koho.
Mně jsou všichni lamové celkem u prdele.
Jenom bych si dovolil říct svůj názor na tvá tvrzení myslím že nejsou opodstatněná.
Například zpochybňovat věrohodnost cestovatelky neelové a přirovnávat ji k mesnerovi je liché.
Ona byla především orientalistka a měla velmi kritický rozum. Jistě by nezamlčela ohavné skutečnosti které tam v tom článku uvádějí že se v tibetu páchaly.
Je celkem zřejmé že tibetská kultura nebyla svatá zažívala úpadek a nejspíše proto padla.
Staré proroctví říkalo že se tak stane. Že příjde úpadek země tedy duchovní a budou přepadeni. Ale to můžeš rovněž vyhlásit za spekulaci.
Stalo se tak protože tibet ztratil svoji moc. Ztratil to hlavní a to byla duchovní moc. Ale to tady nemusíme rozvádět. Stejně to nikoho nezajímá.
Tady teď řešíme jestli je tibet místem lidí anebo hovad.
Tak dneska už možná jen to druhé. Lidé tam žijou jako zvířata. Bordel a smrad všude. Nedá se tam ani dýchat.
A co se dá rozpoznat od současných karmapů? Já myslím že vůbec nic. Nic to nevypovídá o tom jaký byl ten předchozí a ti před ním.
Podle mně jsou ti karmapové úplně mimo. Jednoho uznal dalajlama a druhého uznal zas někdo jiný.
nevím o co jim tam šlo ale nedivím se že se hádají. mají proč. chybí jim něco.
Nevím co ti tak vadí ne jejich způsobu života. co je tam tak zapšknutého že mluvíš o pokrytectví a tak. co kdo komu u dělal? a když ano, není to šumák co mají mezi sebou?
Mně jsou všichni lamové celkem u prdele.“
Ok, beriem späť.
Ja ti neviem , či Néelovú v tomto ohľadne brať za objektivný zdroj informácií, to nehovorím, že by si vymýšľala, len možno niektoré veci prehliadala a nevšímala si, resp. tomu nevenovala žiadnu pozornosť. Inak povedané, ten, kto chce vidieť Šambalu, uvidí ju všade...
Karmapov som spomenul v tom zmyslele, ža keď sa pozrieš do ďalekej minulosti, uvidíš tam väzby a prepojenia na iné buddhistické školy a línie, vrátane Gelugpy, kde je na čele, ako vieš, dalajláma. Už vtedy boli boje o moc a hmotné bohatstvo, znásobené kontroverznými inkarnáciami lámov (dalajlámov), kde tiekla aj krv, to nie je dobrý základ pre romatickú predstavu o Tibete...
Myslíš si, že tí odcitovaní autori v článku si to všetko vymysleli?
podle původních učení se říkávalo že když bude národu nejhůře, zjeví se spása, učení, avatar, prostě něco co je naopak světlé a kvalitní. takže lze čekat že i budhismus se vyvíjel v prohnilém podhoubí.
říká se že prý po realizaci milarepy zavládl v tibetu čas míru a přízně bohů na několik set let.
nevím nemám informace. u ježíše se to tvrdit nedá, po jeho ukřižování až dodnes se západní kultura moc dobře nechovala. ukazujeme prstem na nešváry jinde ale že politicky a vojensky západ okupuje mnohé krajiny dělá z nich kolonie o tom se moc nemluví. atomovou bombu užil "vyspělý demokratický" američan.
Militantní Japonci přestali válčit s okolním světem, až když jim tam spadly atomové bomby.
Myslím že tyto "kultury" jsou většinou "sluníčkové" až když dostanou řádně přes svůj sadistický čumák.-ROLL- (tím myslím Čínu, Tibet, Japonsko...)