Zdravie a výživa -
Zázvor
Patří mezi přírodní léčiva, která určitě stojí za to vyzkoušet.
Ať trpíte nevolností, jste nachlazení nebo toužíte po spalování přebytečných tuků, měli byste se co nejrychleji seznámit se zázvorem. Jeho pozitivní účinky na organismus vás ohromí.
-je antibakteriální a protizánětlivý
-usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem
-snižuje cestovní nevolnost
-zmírňuje nevolnost při těhotenství
-je prevencí proti chřipce a rýmě
-pomáhá zmírnit potíže při chřipce a rýmě
-uklidňuje a tiší bolest hlavy
-zpomaluje některé druhy rakoviny
-pomáhá relaxovat
-je prevencí proti stresu
Jen bych ještě dodala, že je i močopudný, proto si ho dělávám raději v čase, kdy už neplánuji vystrčit nos z domova;). Možná je to taky tím, že se nezdržuji klasickým hrníkem, ale připravím si hned korbel (0,4 - 0,5 litru):D S citronem a lžičkou medu je to lahoda. Pro začátečníky jen malé upozornění - začněte s menším množstvím zázvorové "brambory". Nastrouhaný zázvor vydá silnější výluh, stejné množství nakrájeného slabší. Čím je silnější, tím víc štípe na jazyku -FLOWER-
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/recept-tyzdna-zazvorove-kolaciky
Jinak nejčastěji si z něj dělám čaj, ale dobrý je i na rybách, s česnekem a kořením typu rozmarýn, tymián. Mňam :-)
napriklad kurkuma rozmiesana v olivovom oleji je vynikajuci liek na regeneraciu pecene a na oxidacny stres v tele...
A škoricu si dávam ráno do kávy :)
A výborný je systém liečenia viróz pomocou vynechania bežnej stravy - prestane sa jesť bežné jedlo a nahradí sa buď len pitím veľkého množstva čistej vody, alebo vodou a niekoľkými pohármi čerstvej šťavy z jabĺk, alebo z citrusov a o 2-3 dni je OK
Jednak i zvysuje "vnitrni horkost organismu"
Dalsi vlastnost je,ze zazvor "otevira organismus" -to znamena ze je dobry treba na zdrave vypoceni doma v teple.Neotevira vsak organismus smerem ven ale oboustranne.Pokud napriklad nekdo vypije zazvorovy napoj a pohybuje se spatne obleceny v zime,pak naopak do nej mohou "necistoty " snadneji vstoupit.
Osobne bych az moc neprecenoval to jak tu pises o ohromujicich ucincich.
Pokud ma nekdo vnitrni horkost,to znamena ze i kdyz ma normalni teplotu tak vetsinou citi vnitrni horkost,tak bych se nad konzumaci zazvoru zamyslel.
Naopak je zazvor dobry pro lidi ,co citi vnitrni chlad-studene koncetiny.
Proste jsou dve zakladni veci ktere je dobre u zazvoru vedet:
-zvysuje vnitrni horkost.
-otevira telo smerem ven i dovnitr
Hodne lidi si dela horky zazvorovy napoj a sladi ho medem.
Nedoporucuji med pouzivat na slazeni horkych napoju.
Med v horkem napoji meni svou konzistenci a vylozene pak zahlenuje a zvlhcuje organismus.
Med je nejzdravejsi v originalni konzistenci.
http://invivomagazin.sk/oblubene-vselieky-popularne-tvrdenia-verzus-vyskumy_133.htm