Zdravie a výživa -
Vajíčka
Tak, tak tie strašné prirodzené potraviny odrazu nie sú také strašné, teraz sú strašné rastlinné tuky napríklad. :)
Moja mama mala ischemickú chorobu srdca, tak 30 rokov dozadu, čo jej to diagnostikovali. Ale mala na tie roky naozaj pokrokovú lekárku. Keď jej povedala ako sa vyhýba vajíčkam, tak tá jej na to, že nech to nerobí, pokiaľ ich bude jesť s mierou, tak jej to bude len prospešné, keďže vajcia obsahujú aj dobrý cholesterol, nie len zlý.
Je dobré brát stravu "kompaktně" jako celek. Aby byla vyvážená.
Hodně si lidi škodí, když potraviny nevhodně kombinují , míchají. Potom ze tří "zdravých " komponent se stane "nezdravá"
Třeba vajíčka: Pokud budeš používat vajíčka od klecových nosnic. Tak takové vajíčko nikdy zdravé nebude. A takových příkladů je více....
U vajec sa dnes už na krabici udáva spôsob chovu, teda dúfam, že tá informácia je aj pravdivá. Ale pokiaľ sa dá, tak samozrejme kúpim od niekoho tu v okolí, kto chová sliepky.
Narůstá počet podvyživených lidí s nadváhou.
Osobně mám vyzkoušené, že pokud jím tak jak se má. Tak si mohu dovolit drahé kvalitní potraviny. Mnoho lidí totiž utrácí za levné potraviny násobky peněz když to porovnám s mým rozpočtem.
Je to zvláštní "super - marketová manipulace" lidi mají pocit že šetří...
-to jsou různé kartičky
-množstevní slevy
Potom má jedinec plný košík něčeho, co ani původně nechtěl. Ale to se vyplatí!!!-BIGEYE-
Často mne pobavilo, když člověk s nadváhou mi nevrle říkal, že to co jím já si dovolit nemůže. Že je to drahé.
No doba je zlá, žijeme v době kdy kolem nás jsou chudí lidé čím dál tlustější...-ROLL-
---------
Syrový žloutek by mohl být vlastně takový vitariánský multivitamín.
Obsah živin ve žloutku : lecitin, cholin, železo, fosfor, vitamín A, E, B 12, D, kyselina listová,
Tibetští jógíni doporučovali denně 1 syrový žloutek (nutno dobře odstranit syrový bílek). Žloutek obsahuje Q10 a řadu dalších cenných živin.
Lámové jedli na měkko uvařené vejce, když měli před sebou těžkou fyzickou práci, často však konzumovali syrový žloutek bez bílku (bílek je určen výhradně pro svalstvo), který obsahuje polovinu všech látek potřebných pro činnost mozku, nervů a ostatních orgánů.
Žloutek obsahuje 8-10% lecitinu, který je spolu s cholesterolem nezbytný k tvorbě žluči. V podstatě je to tak důležitá látka, že je bez ustání produkován játry, stejně jako cholesterol. 73% objemu tuků v játrech a 30% sušiny v mozku je lecitin. Díky své pozoruhodné emulgační schopnosti má lecitin vliv na zmenšování velikosti tukových částí v krevním oběhu, a tím udržuje krev čistou a zabraňuje ateroskleróze. Lecitin rovněž bojuje proti tvorbě žlučových kamenů, může pomoci k rozpuštění kamenů tím, že uvede cholesterol do správného poměru.
Pro ty, kdo drží redukční dietu, pravidelný přísun lecitinu znamená dvě věci. Za prvé - tuky jsou rychleji přeměňovány v energii, za druhé - usazený tuk začne postupně mizet. Sportovci a kulturisté oceňují schopnost lecitinu odstraňovat tuk z nežádoucích míst.
Lecitin blahodárně působí při léčení kožních potíží, jako je ekzém a lupenka.
Lecitin má dobrou pověst jako potrava pro mozek. Při nedávném výzkumu bylo dáno za pravdu studentům, kteří užívají lecitin před zkouškami k posílení paměti a efektivního studia. Cholin,který je hlavní složkou lecitinu, je v těle přeměňován na acetylcholin, což je látka, která přenáší impulzy z jedné nervové buňky k druhé, a tím hraje životně důležitou roli při fyzických a mentálních funkcích. Podávání lecitinu zlepšilo stav pacientů s neurologickými poruchami, jako je tardivní dyskinesia, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a presenilní demence. (Dr. Michael Sharon - Komplexní výživa)
Nejen oleje a tuky, ale i vejce, mléko a jiné potraviny obsahují velké množství cholesterolu. Aby se předešlo srdečním chorobám, nestačí vyhýbat se tučným jídlům. Organismu musíme dodat dostatečné množství čerstvého, tedy neuvařeného lecitinu. Toho dosáhneme podáváním syrové stravy. Vaječný žloutek obsahuje mnoho cholesterolu, ale i mnoho lecitinu. Pokud jíme žloutek syrový, neporušíme rovnováhu cholesterolu v krvi, protože lecitinem hladinu cholesterolu v krvi vyrovnáme. Žloutek je velmi zdravý, protože obsahuje množství lecitinu. Už při ohřátí na 50°Celsia ztrácí lecitin účinek a působí škodlivě na srdce, podobně jako vařený tuk
V těchto produktech se odráží životní styl a strava zvířat.
U mléka je potřeba si všimnout : "Za jak dlouho vyroste mládě v dospělého jedince a jak vypadá"
Třeba mléko s krávy: "Tele prakticky hned chodí. Je jasné že nebude mluvit číst a psát" Mléko je složené hlavně na pohyb a tělesný růst.
...no a lidské mládě? Lidské mléko je hlavně na intelektuální rozvoj.
Dítě není dospělé za rok a přibližně v roce chodí. Ke koordinaci potřebuje rozvíjet mozek...To co u telete trvá rok , tak u člověka třeba 15 let.-NOSMILE-
Prakticky člověk "cpe" do svého mláděte nesmyslnou potravinu.
Taky když je dítě od narození živené kravským mlékem, většinou více přibírá na váze a je pomalejší a líný jako tele které se narodí s obrnou.-ROLL-
Není mléko jako mléko
Není vejce jako vejce.-ROLL-
1. Více vitamínů
Křepelčí vejce - skutečná biologicky aktivní strava plná vitamínů. Navzdory svým malým rozměrům ( 10-12g ), křepelčí vejce obsahuje oproti slepičím 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně vitamín B1,a B2 obsahuje 2,2 krát více. Navíc vitamín D je v aktivní formě, která brání rozvoji dětské křivice.
2.Více stopových prvků
I když je křepelčí vejce 5x menší než slepičí obsahuje 5x více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce. Tento dietetický produkt obsahuje také hodně mědi, kobaltu, niacinu a esenciálních aminokyselin. Tyrozin je například zodpovědný za zdravou barvu kůže,proto jsou křepelčí vejce používány v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu konzumace syrových vajec snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho bylo zjištěno, že fosfor v křepelčím vejci velmi povzbuzuje potenci. Podle Bulharského vědce je lepší než viagra.
3. Má léčivé schopnosti
Křepelčí vejce má antibakteriální a imunomodulační vlastnosti, takže pokud trpíte častým nachlazením mělo by se stát vaším pravidlem, každé ráno ke snídani křepelčí vejce.Jejich používání se doporučuje lidem, kteří trpí anemií, silnými bolestmi hlavy, astatem,zánětem žaludeční sliznice. Dále pravidelná spotřeba normalizuje krevní tlak a zlepšuje trávení.Křepelčí vejce jsou hlavně doporučovány dětem, lidem s oslabenou imunitou a těhotným.
4. Minimální riziko salmonelózy
To je způsobeno tím, že má velmi silnou podskořápkovou blanku s minimálními dýchacími otvory, což brání průniku bakterie. Ale to nejdůležitější je, že díky vysoké tělesné teplotě (+42°C), je křepelka odolná vůči infekcím. To umožňuje udržovat chovy bez nutnosti očkování a léčení a tím ukládání léčiv v organismu ptáků a následně i vejcích.
5. Nezpůsobuje alergie
Na rozdíl od slepičící , křepelčí vejce nezpůsobují alergie ani u dětí ani u dospělých. Naopak je v nich přítomen protein ovomukoid schopný inhibovat alergické reakce - tak na základě křepelčích vajec se produkuje lék - ovomukoidový extrakt - používaný v léčbě alergie.
6. Odstraňuje radionuklidy
Křepelčí vejce zvyšují odolnost organismu vůči radiaci a přispívají k odstranění radionuklidů. Proto, lékaři doporučují křepelčí vejce lidem, kteří byli vystaveni záření a žijí v oblastech s postiženým životním prostředím, stejně jako ve velkých městech (kde je úroveň radiace často zvýšená).
7.Chutnají lépe než slepičí
Křepelčí vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Jí se smažené, vařené, syrové, pečené, nakládané. Používají se na omelety, majonézu , saláty, zdobení pokrmů. Díky "nestandardní", velikost a neobvyklé pestrému zbarvení je děti jedí spíše než slepičí. Vajíčka se upravují podle běžných receptur jako vejce slepičí. Doba varu je 80 sec. Syrová vajíčka rozbíjejte seknutím nožem.
8. Užitečná skořápka
Křehká skořápka křepelčích vajec je zdrojem lehkovstřebatelného vápníku a 26 dalších prvků, včetně mědi, fluoridů, železa, manganu, molybdenu, fosforu, síru, zinku, křemíku. Zvláště cenné jsou křemík a molybden - naše každodenní jídlo je velmi chudé na tyto prvky, ale ty jsou nezbytné pro normální biochemické reakce v těle. A tak lékaři doporučují, nevyhazujte skořápky, a jemně rozdrcené je přidejte do doma-vařených jídel. Taková léčba je nejen velice efektivní, ale nemá ani žádné vedlejší účinky a nehrozí riziko předávkování.
Více zde: http://krepelcivejce.webnode.cz/
Tehdy měl každý na vsi anebo se ždibcem zahrádky SLEPICE VLASTNÍ, králíky vlastní, nekrmené gmo, nekrmené granulemi.
V zahradách byly ovocné stromy a drůbež namísto hnojeného golfáče a stříhaných buxusů - což sem vpadlo po listopadu a většina vesničanů zapřela rozum a předky a zbláznila se do západní módy, snad aby přebili mindrák méněcennosti.
Jenomže tohle všechno nahrává programu Závislých ovčanů, bez soběstačnosti. Prostě se v kapitalismu potřebují prachy proprat v sekacích strojích na benzín. V usa takové sekačky spotřebují tolik benzínu, jako celá uk na automobily. A těch umělých hnojiv...
Možná se tehdy tedy tady miliony vajec v regálech nenacházely, za to byly výživově hodnotnější a za eticky přijatelnou cenu sneseny...
Osobně je nevyhledávám, ale tělo si někdy řekne, že má chuť. Nemluvě o tom, že bych je neopomíjela jako zdroj B12, pokud někdo nemusí vnitřnosti.
Asi jsem měla štěstí, slepice chovají prarodiče. Vejce tvoří podstatnou část jejich stravy, mají je prakticky denně.