Zdravie a výživa -
Dresink
Doma si zvyknem si variť melasu z granátových jabĺk - je kyslastá s jemným trpkým podtónom a hodí sa i k zelenine, i ku ovociu.
1KL melasy z granátového jablka, 1-2PL vody, 1PL domáceho jablčného octu, 4-5 PL olivového oleja, soľ, bylinky - oregáno, estragón, rozmarín - na zmes listových šalátov - výborné!
Doma sme vyskúšali dať melasu aj do makovej plnky do závinu a bolo to nečakane chutné.
Na pečené mäso občas dávam takýto: 1KL ostrej dijonskej horčice (tá kvalitná je dosť drahá), 4-5PL olivového oleja, 4-5PL jablčného (červeného vínneho) octu, soľ, korenie, jemne sekaný estragón a pažítka, či trochu cesnaku a dobre vyšľahať do krémovej konzistencie -YUMMIE-
v podstatě dělám většinu jídel salátovým způsobem.
polovina zhruba je obilnina většinou rýže nebo pohanka jáhly atd smíchám se zeleninou čast syrovou část dušenou omáčku dělám tuk koření sůl cibule pór zelenina zaliju zeleninovým vývarem s tapiokovým práškem smíchám a je to.
zázvor kari pasta..
Chuťovo je taká výrazná, že naozaj stačí 1 KL na 2-3 dl zálievky a je to perfektné a navyše úplne bez chémie, lebo granátky sa chemicky takmer neošetrujú.
Lepší je to nemíchat. Ale když děláš guláš..
Třeba když dělám čínskou pekingskou tak dávám cibuli i trochu česneku.
Když nedám česnek dám aspoň zázvor ať to štípe pálí a zahřívá.
Česnek a cibuli jogíni třeba nejí vůbec.
Kvůli afrodisiakální funkci.:)