Zdravie a výživa -
Blíží se jaro chystáte se na detox těla.
Hneď len čo vyjdú prvé mladé výhonky žihľavy, tak si robievam na jar trojtýždňový detox pitím žihľavového odvaru. Hlavne si dávam pozor, kde žihľavu zbieram, lebo na tmavých miestach absorbuje viac škodlivých látok ak nejaké sú v pôde. Zbieram len na slnečných miestach. Potom si na jar pridávam do smoothies akékoľvek mladé bylinky, čo nájdem. Určite zaradím aj pôst.
Nejaké prostriedky na detox z lekárne už veľmi nepoužívam. Myslím, že prvoradá je energia, ktorá sa ma dotkne priamo. Či už hmotne cez bylinky, alebo inak. Cez prostredie, naladenie sa, živly a tak.
Takže u mňa to predovšetkým funguje tak, že chodím na jar von na prechádzky koľko sa dá a ciciam z prírody.
Včera som bola tiež, jar je už cítiť všade, hoci bolo škaredo, polohmla, mrholenie, všade prítomná tečúca voda, v potokoch, v pramienkoch, v mlákach... kŕdle vrán. Aj napriek tomu je už v prírode citelná jar vo vzduchu, v nálade. Aj príroda má detox. :)
ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Popis rostliny: Vytrvalá, přízemní rostlina s růžicí tmavě zelených lesklých listů. Listy jsou členěné (peřenolaločné až peřenosečné) a na okrajích pichlavé. Uprostřed růžice se vytváří jeden velký (3–5 cm) úbor droboučkých trubkovitých květů bělavé barvy. Zajímavou částí květu je věneček okrajových suchých bělavých lístků, které jsou hygroskopické (reagují na vzdušnou vlhkost), a otvírají a zavírají tak celý květ podle počasí. Jsou to vlastně lístky zákrovu (část rostliny tvořící spodní část úboru).
Stanoviště: Roste hlavně na suchých slunných místech, suchých stráních, loukách a lesních okrajích. Vyžaduje půdy spíš hluboké, kamenité.
Výskyt: Vyskytuje se poměrně hojně, a to od nížin až po horské oblasti. V některých místech Čech však chybí.
Období květu: Pupava kvete v červnu až v září. gal
Použití: Květní lůžko rozkvetlé velké pupavy je jedlé. Jen je třeba dostatečně okrájet zákrovní listeny a odstranit květy. Chutná podobně jako kedlubna.
Léčivé účinky: Pupava obsahuje celou řadu účinných látek (polysacharid inulin, pryskyřice, silice, třísloviny aj.), díky kterým se odedávna uplatňovala v lidovém léčitelství. Sbírá se kořen. Užívá se hlavně při močových obtížích, zlepšuje činnost ledvin a má dezinfekční účinky. Je možné ji využít vnitřně i zevně (pomáhá při plísňových onemocněních a ekzémech).
Ohrožení: Rostlina není ohrožená.
má velmi specifický účinek podobný jílu, někdy se taky užívá sopečný popel, bentonit, zeolit, schindeleho minerály..prostě sníš rozemletý šutr. to neškrábe. ale oškrábe to střevní stěnu od plaků a případných hmyzů.
škrábou naopak pohankové slupky.
na slovensku u košic těží zeolith, je to podobné, ale maj to myslím oplocené aby tam nemohli takoví ti..
jenomže ono to není tak snadné tu horninu musíš nejdříve aktivovat to jest zahřát asi na 450st po dobu půl až jedné hodiny. pak to teprvá funguje. jde o to že se tím zbaví veškeré vody která je uložená v mikrokanálcích-jedná se o skořápky korýšů takže jsou to vlastně zvápenatělé trubičky. u křemelíny je to přes 80procent křemík.
tím získá elektropozitivitu což usnadňuje nasávání elektroneg.patogenů z GIT. Například také těžkých kovů. Existuje schopnost přes osmotický tlak tyto elementy nasávat do GIT lumen do těch trubiček a pak to odchází stolicí.
další účinek je destrukce trávicího traktu parazitů kteří tento ostrý prášek snědí poškodí jim to trávení a zemřou. Paraziti jsou obyčejně přichycení ke střevní stěně jsou průhlední takže okem je mnohé nevidíš a visej tam ty potvory v cancourech. Je dobré to čas od času oškrábat. Neznám jinou možnost tato funguje skoro stopro. ty hrany skořápek jsou ostré ale střevní stěnu neohrožují.
Používali to už staří římané, galén, paracelsus, dr.justus v německu to oživil a nedávno se s tím zase začlo - zelený francouzský jíl atd.
Na slovensku je jedno z nejlepších nalezišť zeolitu, křemelína se těží z mořského dna nalezišť je málo-těch kde je jedlá. Nejlepší je dovézt si z německa tam ji prodávají v DM pod názvem Kieselerde. Stojí pár eur lepší je v prášku než v kapslích.
Kapslová se dá sehnat i v našem DM. Přijde mi zbytečně drahá.
http://www.drhoffmann.cz/kremelina-doza-420g-id321.html
Je to zelený francúzsky íl, o čosi drahšie ako Křemelína, ale tú som nepoznala. :)
http://www.bioshop.sk/opar/francuzsky-il-jemny-nobilis-tilia/