mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Voľný pokec - 

mačka

neznámy
neznámy | 9.5.2017 07:13
je tu veľa mačkomilov, zaujímali by ma príbehy, ako ste si mačku vyberali, resp. ako a u vás ocitla
A tiež ako a či ste riešili antikoncepciu (ak má mačka možnosť volného pohybu vonku) a ako takúto domácu mačku zvyknete krmiť..

ja som mala mačku za 13 korún od cigáňa (tolko stala fľaša urpinu v obchode na konci ilici :)) Packu zrejme cakalo utopenie v potoku, keby se ho nestretli, zila so mnou v meste v byte, tak so kastraciu neriešila a jedla konzervy
neznámy
neznámy | 9.5.2017 09:23
Ak žije mačka volne pri dome, mala by byť sterilizovaná. Gravidita mačiek trvá len 60 dní, narodí sa 3 -6 mačiatok, dajme tomu, že má mačiatka len dvakrát v roku, a už je to 6 -12 mačiatok. Neverím, že je možné zabezpečiť im normálne podmienky pre život. A vieme ako to na dedinách a v mestách vypadá s túlavými mačkami. Ak ich nezabijú ešte ako mačiatka ľudia, alebo iné zvieratá, tak v lepšom prípade skončia v útulku.
Čo sa stravy týka, záleží od mačičky. Tie vyšľachtené, čo žijú v bytoch, sú obyčajne granuláci. Dedinské mačičky zjedia hocičo, keďže sa túlajú, tak nejako striehnuť stravu nemá ani zmysel. Majú dobré proteínové prídavky k bežnej strave, hmyz, myšky a vtáčiky. Čo síce nepoteší, ale mačky sú šelmy a tak sa správajú, keď žijú prirodzene.
Určite treba potom poriešiť dôsledne aj očkovanie a pravidelné odčervovanie. Chráni to mačku aj ľudí, čo s ňou žijú.
marcie
marcie | 9.5.2017 11:33
my máme dve mačky - mamu s dcérou, bývajú aj vnútri, ale majú voľnosť pohybu vonku ... tá mladšia je kastrovaná, ale odvtedy je viac ustráchaná ... stará máva mačiatka, našťastie menej, teraz na jar mala tri, z toho jedno zomrelo po pár dňoch, bolo slabé ... mačiatka dávam na inzerát, predvčerom si boli zobrať jedno a dnes prídu po druhé - zatiaľ sa mi darí ich takto dať ľuďom, ktorí ich chcú :) dávame im mačacie konzervy a granule, niekedy aj zvyšky z kuchyne no a chytajú aj myši, ktoré nám chcú doniesť najradšej až do obývačky :D-LOL-
neznámy
neznámy » marcie | 9.5.2017 11:39
A máš aj nejakú spätnú väzbu ako to je s tými darovanými mačiatkami ďalej?
marcie
marcie | 9.5.2017 11:44
nie, ale sú to ľudia, ktorí pôsobia dôveryhodne, a verím, že sa o ne dobre postarajú :)
neznámy
neznámy » marcie | 9.5.2017 13:23
Zdá sa mi nezodpovedné nechať behať po okolí nekastrovaneho kocúra a stále hľadať mačiatkam domov, na to niež nie som, ale na kondomy ich asi nenahovorim -NOOO-
Tiež sa obávam toho, že tento zásah mení povahu, moja mačka bola na staré kolená sterilizovana, kvoli zdravotnému stavu, na nej zmena osobnosti nebola poznať, ale viem, že mnohé mačky to veľmi zmení....

Takže keď budem zháňať mačiatko, môžem sa ohlásiť? :)
neznámy
neznámy | 9.5.2017 13:46
ja by som skôr povedala,že tie mačky si našli mňa,,,,žijem pod lesom,,,takže chalupári ich tu často vyhadzujú,,dala som ich kastrovať,,,,v podstate im to prospieva,,ale aj to má svoje úskalia,,,,chápem,,ale žijeme si tu všetci ako v malom ráji,,sú to také anténky na signál z astrálu,,život bez nich si neviem predstaviť;),
Claire
Claire | 9.5.2017 14:26
Taky patřím mezi mačkomily :) Nebo jak jsem se nedávno dozvěděla, mezi ailurofily, zní to jako nějaká sexuální úchylka -LOL- Mačkomil je určitě lepší a zní mi to i líp než kočkomil :D

Naše první kočička byla nalezené cca 3týdenní kotíško, žije v bytě, přesto byla kastrovaná cca v roce. Je jí už 12 let, spokojená, stále hravá a lovící domácí komáry, mouchy apod. :)

Všechny naše kožíšky krmíme sice granulema, které mají po celý den v dosahu, ale večer dostávají většinou syrové kuřecí, hovězí, občas konzervu. Jako dobrůtky občas smetanu, tvaroh třeba i oslazený glukopurem, pribiňáček a podobné mňamky.

K té kastraci - nechci aby se to tu zvrhlo v nějakou válku, ale souhlasím s předešlými příspěvky, nevidím důvod nekastrovat ani kočičku žijící v bytě natož venku se pohybující. Útulky jsou už tak přeplněné takovými nechtěňátky.
Claire
Claire | 9.5.2017 14:29
Nemyslím si, že by kastrace změnila povahu jakéhokoliv zvířete. Zklidní hormony a tím změní její "okruh zájmů". Ale povahu či osobnost?
neznámy
neznámy » Claire | 9.5.2017 14:49
Áno hmyzy muchy, občas sa v lete dostala do bytu kobylka, to bolo niečo pre mačacieho lovca :D
Ta moja mala pristup na strechu bytovky vďaka nej sa z podkrovia konečne odsťahovali holuby, neskôr, keď sa so mnou presťahovala, chodila sa vyvenčiť na dvor, zvyknutá na mňa a byt, bola vonku veľmi opatrná a nebála som sa, že by odbehla mimo dvor

Ďakujem -FLOWER-
neznámy
neznámy | 9.5.2017 14:52
Koľko ich máš? Vravíš teda, že v domoch pod lesom nie je o macky núdza :D
neznámy
neznámy | 9.5.2017 15:06
mám ich šesť,,,,už len,,,,,predpokladám,že sa zasa ich počet zvýši,,,,,,ťažko povedať,,však nechám to plynúť.....vieš je to tu samý chalupár,,,,prírodu chápu tak zvláštne,,myslia si,že mačka sa postará sama o seba,,že si v lese niečo chytí,,,na vyše som naďabila na dobrého zverolekára,,takže spolupracujeme,,ono to ide ak sa chce,,;)
neznámy
neznámy » Claire | 9.5.2017 15:26
Aj mňa to zarazilo, ale tá zmena povahy môže byť z iných príčin. Možno to nebol dobrý zverolekár, okolnosti zákroku mohli byť stresujúce a mačka si to zapamätala.
neznámy
neznámy | 9.5.2017 15:49
Keďže máme papierové mačky, bola kastrácia podmienkou od chovateľov v zmluve.
Ale ani jeden povahu nezmenil.
Mladší, včera mal 7 rokov, bol plachý od samého začiatku. Starší má 11 rokov, ale žiaden senior to teda nie je. Je to veľký štíhly kocúr s perfektnou kondíciou, keď beží cez záhradu pripomína pumu. :-)
Vraj kastrované mačky priberajú. Nie je to tak. Asi priberajú všetky mačky, ktoré majú pár štvorcových metrov na život a nudia sa.
neznámy
neznámy » Claire | 9.5.2017 18:09
ano zmení sa okruh záujmu pretože vyhasne temperament
neznámy
neznámy | 9.5.2017 18:35
u papierových jedincov sa ráta s bonitáciou následným sledovaním chovatelskej línie takže podmienka kastrácie je jasný stopstav, fajn že si sa zvieratka ujala no osobne by som chovatela čo toto po mne chce poslala doriti!
neznámy
neznámy | 9.5.2017 19:25
Viem, že veľa ľudí je nepriateľsky naladených voči sterilizácii mačiek a psov. Podľa mňa je oveľa väčší problém nekontrolované množenie pre útulky.
V tomto asi k všeobecnej zhode nedôjdeme.
Ani neviem odkiaľ si pamätám jeden výrok akejsi babky.
"Ja by som to nemohla utopiť, radšej to dám do vreca a zabijem lopatou." -SAD-
neznámy
neznámy | 9.5.2017 21:06
nevyjadrovala som sa k množiteľom ale k chovateľom to znamená riadne registrovaným CHS ktorých cieľom je premyslená plemenitba výsledkom ktorej sú jedinci s PP (preukaz pôvodu) čiže papier deklarujúci rodokmeň plnohodnotného! zvieraťa, čo kastrát nie je

predávať jedinca s PP pod podmienkou kastrácie je podvod a vrcholne neetický biznis, ak sa chovateľovi spojenie nevydarí (čo sa stať môže) tak normálne je predať jedinca bez PP (neregistrovať), prípadne darovať
neznámy
neznámy | 9.5.2017 22:02
Hm... si ma zneistila. Tuším pôjdem pohľadať tú zmluvu, nie som si istá, či je to tak formulované. Ale pamätám si to tak, že sme sa jasne dohodli na tom, že kocúrika dáme po dosiahnutí pohlavnej dospelosti kastrovať.
Mala by si naše mačky vidieť a potom sa vyjadriť o tom, či sú, alebo nie sú plnohodnotní. :)
Pozri si inzertné portály ako často sa tam vyskytuje inzerát, kde niekto predáva mačiatka, alebo psíkov po rodičoch s PP a nie je to veru nijaká registrovaná CHS. Potom je už lepšie si zobrať zvieratko z ulice, pretože to už je fakt len pre peniaze.
Pri budove, kde pracujem, vídam mačičku. Je strašne srandovná, aj mi jej je ľúto, ale jej je to i tak jedno ako vyzerá. Evidentne vznikla zo spojenia britskej a obyčajnej mačky, ale tak sa to podivne vydarilo, že hlavičku má ako čistý briťák a telo ako mačka domáca.
Takže ak je niečo vrcholne neetický biznis podľa mňa a ešte aj extrémne častý, je , keď si niekto zaobstará zvieratko s PP a potom ho používa na množenie len tak pre zárobok.
Myslím, že z takých majú vážni chovatelia mačiek naozaj radosť.
neznámy
neznámy | 9.5.2017 22:53
Premyšľam, že si pre začiatok vystrihnem papierovú mačku..... Páči sa mi predstava papierového kocúra preskakujúceho kapustove hlavy (zrejme tiež pre začiatok papierové a veselo sa tváriace)
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...