mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Voľný pokec - 

Autorita (?)

neznámy
neznámy | 30.7.2019 11:00
odchádzala som preč a nemala som čas dopísať k tomu a ty si to doplnil. Tak veru štátna moc ma autoritu v úrade nech je osobnosť akakoľvek a tiež s tým veru nemusím súhlasiť.
neznámy
neznámy » simetra | 31.7.2019 00:19
to moze prerast az k falosnej nadradenosti...snad je nieco lepsie nez...
hrabeti
hrabeti » simetra | 31.7.2019 07:00
Rozmýšľam, že ak človek nepovažuje nikoho vo svojom živote za autoritu, tak logicky, považuje za najvyššiu autoritu seba, nie?
simetra
simetra » hrabeti | 31.7.2019 16:55
Neviem, takto som sa nad tým nezamýšľala.

Pre Teba je kto autorita v Tvojom živote?
hrabeti
hrabeti » simetra | 31.7.2019 21:50
Zjednodušene by sa možno dalo povedať, že autorita je niekto, koho v nejakej oblasti, alebo celkovo, dávam nad seba, mám ho vyššie ako seba. A prípadne ho žiadam o radu, či aspoň vyjadrenie názoru a ten názor beriem do úvahy, má pre mňa váhu.
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 07:45
Mať niekoho ako autoritu v určitej oblasti, to aj chápem, dobre si doplnil.
Ale mať celkovo niekoho vyššie nad seba, to vôbec. Uznávať niekoho autoritu, lebo je skvelý matematik, lekár, či psycholog, to mne ale ani nepripadá ako autorita, lebo necítim, že by ma ako celok prevyšoval, alebo ja jeho. Každý čovek má "mnoho výťahov na rôznych poschodiach", takže v niečom daný človek môže prevyšovať, ale hneď v inej oblasti rozvoja osobnosti môže byť hlboko dolu.
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 07:59
Čiže ešte si nikdy v živote nestretla niekoho, u koho by si mala pocit, že ťa prevyšuje tak celkovo, v celkovom súčte, nielen v nejakej oblasti?
Lebo napísal som tam jasne - odborník v oblasti ALEBO celkovo vyššie.

Tým som myslel, že vlastne je vývojovo ďalej, duchovne vyvinutejší.
Pre mňa človek, ktorý tvrdí, že žiadna autorita pre neho nie je, ako keby hovoril sám o sebe - nepoznám nikoho, kto by bol vyvinutejší a duchovne vyspelejší ako ja.
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 08:11
Nie, nestretla, pretože to ani takto nechápem. Pre mňa je dokonalosť v súčte všetkých ľudí, ktorí dosiahli ako jednotlivci len čiastkové poznanie. Dokonalosť je v kolektívnom nevedomí ako to nazval Jung a každý z tohto spoločného dedičstva čerpá to, čo je s ním rovnorodé, na čo je sám naladený.
Anita Moorjani, žena ktorá prežila rakovinu vo finálnom štádiu, napísala v knihe, že mala víziu, kde videla ľudstvo ako gobelín a ľudí ako jednotlivé farebné nitky v ňom. To mi pripadá výstižné.
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 08:28
Tak o dokonalosti sme sa nebavili, to je asi trochu iná téma.
Hovoríš teda, že medzi ľuďmi vlastne nie sú rozdiely, resp. že ty ľudí nerozlišuješ a nehodnotíš a sú pre teba všetci na rovnakej úrovni?
To si podľa mňa trochu odporuje s tým, čo si písala predtým, že niekto je vynikajúci matematik a iný nie je.
Mala si napísať, že nikto pre teba nie je dokonalý matematik, že všetci ľudia v súčte sú dokonalý matematik :)
A rovnako ako v matematike, tak aj v tom čiastkovom poznaní sú rozdiely - jeden človek má väčšiu čiastku, iný menšiu.

Pýtam sa teda znovu, nestretla si nikoho, kto by mal väčšiu čiastku poznania ako ty?
A ak áno, nevnímala si ho ako človeka, od ktorého sa môžeš niečo naučiť, ktorý ťa môže posunúť, nevnímala si ho ako prirodzenú autoritu?
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 09:16
Nie, vôbec z toho nevyplýva, že všetci ľudia sú na rovnakej úrovni.
Ale že sú na rôznych stupňoch vnímania aj sami v sebe, skvelý matematik môže byť aj duševne nezrelý človek, ktorého v určitej úrovni poznania prevyšuje kľudne aj nejaký bača z Terchovej.
Všetci ľudia v súčte sú taký skvelý matematik ako je najskvelejší matematik zo všetkých, ale nie všetci ľudia sú schopní z tejto úrovne čerpať, lebo práve pracujú na niečom inom vo vlastnom vývoji a teda aj vo vývoji ostatných ako celku.
Nestretla som nikoho, u koho by som cítila, že ma prevyšuje, alebo že niekoho prevyšujem ja. Sú ľudia, ktorí ma veľmi inšpirovali a cítila som blízkosť, lebo asi moje témy života sú blízke tomu, čo títo ľudia vyjadrovali svojim životom. Napríklad L.daVinci, Johanka z Arcu, Hildegarda von Bingen, ale vôbec ich nevnímam ako ľudí, ktorí niekoho prevyšovali ako celok.
Ja takto ako píšeš, proste nepremýšľam. Ak je niekto v niečom dobrý a nejako rezonuje s tým, čo osobne riešim ja, je ten človek pre mňa inšpirujúci, je mi blízky, milý, ale v žiadnom prípade tam nie je pocit že je lepší než ja, alebo že ja som lepšia než niekto iný.

A sorry, zabúdam si prepnúť profil. :-D
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 09:37
No keby som vedel, že to si ty, do dišputy v tejto téme by som sa s tebou nepúšťal, lebo by mi bolo jasné, že ty zásadne nechápeš, čo píšem a debatu stočíš nesúvisiacimi smermi :)

Aby som to zhrnul - autorita je vlastne pre teba neznámy pojem, nevieš, čo to je a nikoho takého nepoznáš, s prirodzenou autoritou?
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 09:46
:)
Pre teba nesúvisiace smery, pre mňa prirodzené cestičky mysle.
Nie, nezhrnul si to dobre, autorita pre mňa nie je neznámy pojem, ale to som už odpísala simetre a čo potom ešte doplnila Boen. Je to niekto, kto má nado mnou nadradenú moc, či už dobrovolne, alebo nedobrovolne.
S prirodzenou autoritou... to myslíš, niekoho, pred kým by som sa cítila byť menšia, nedostatočnejšia... tak nie. Alebo to popíš lepšie, čo si predstavuješ pod spojením prirodzená autorita ak to nechápem dobre. :-)
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 09:55
To sú tvoje slová, že menšia, nedostatočnejšia, ja som ich nepoužil, neviem, prečo si si vybrala práve tieto s negatívnym nádychom.
Prečo to nevyjadriť pozitívnejšie - niekto inšpirujúci, niekto kto je ďalej a vidí viac, ako ja, niekto, kto mi je v mnohom vzorom?

A s tou mocou....komu si nad sebou dala moc dobrovoľne? A prečo?
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 10:04
Autorita je jasne definované slovo, prečítaj si dozadu moje príspevky k téme, alebo si vygugli. :-)
A o išpirujúcich ľuďoch som tiež písala, len ja ich nechápem ako autority veď.

Veľa píšem, zverokruh si už žiada, aby som vyberala obrázky s bicyklami, to je jasné znamenie, že mám skončiť. :-D
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 11:19
Myslím si, že minimálne ako dieťa si napríklad v rodičoch autoritu cítila a mala si ich vysoko, vysoko nad sebou vo všetkom.
To je dobrý príklad, pre malého človeka je rodič spočiatku na piedestáli, skoro ako taký malý boh.
Všetko vie, všetko dokáže...
A stane sa, tebe asi nie, ale iným sa môže, že niekoho takého stretnú v živote ešte aj ako dospelí, že prirodzene cítia, ako ich prevyšuje poznaním.
To je prirodzená autorita.
Tie tvoje reči o rovnosti a o tom ako nikto nie je vyššie a nikto nižšie, sú síce pekné a z určitej úrovne aj pravdivé, ale v procesovaní to takto nefunguje, v ľudskej a aj v iných spoločnostiach, sú medzi bytosťami rozdiely a vznikajú prirodzené hierarchie. Niekto je vyššie, niekto je nižšie.
Tváriť sa, že to tak nie je, mi príde falošné.
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 11:26
Nikde nepíšem o rovnosti ani o tom, že medzi ľuďmi nie sú rozdiely. Nemáš asi prekladový slovník na to, čo píšem. :-)
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 14:12
Skúsme sa držať merita veci.
Ako dieťa, vnímala si rodičov sťaby autority?
Pamätáš si ten pocit?
Simetra tu napísala, že otec takou autoritou pre ňu bol, takže ona to tiež takto chápe.
Teraz ide len o to, že občas sa v živote objaví človek, ktorý sa tiež podobnou autoritou pre teba stane, prirodzene.
To je všetko....tomuto rozumieš, súhlasíš s tým?
emanuel
emanuel | 1.8.2019 14:24
škoda že nemám dar reči,ale presne takto to vnímam aj ja
neznámy
neznámy » hrabeti | 1.8.2019 14:26
Dovolím si dnes ešte pod synovým profilom, dobre? :-D

Áno, keď som bola dieťa, rodičia pre mňa takými autoritami boli. No a teraz ako dospelá si neviem nič podobné predstaviť, pretože fungujem ako dospelý človek.
hrabeti
hrabeti | 1.8.2019 15:32
Mne z toho vychádza, že tvrdíš, že prirodzenú autoritu môže teda vnímať a podriaďovať sa jej len dieťa alebo dospelý, ktorý ostal tak nejak vnútorne dieťaťom?
U dospelého človeka je vylúčené, aby niekto bol pre neho prirodzenou autoritou.
Chápem ťa správne?
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...