mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Príroda a zmysly - 

Petice proti chovu kožešinových zvířat

neznámy
neznámy | 3.12.2012 18:02
Dnes jsem v metru narazila na leták, který upozorňuje na tuto petici. Je smutné, že i v dnešní době se najdou lidé, kteří jsou ochotni utrácet za zcela nadbytečnou věc, jako je kožich, která se získává tak brutálním způsobem.Nevím, co jiného se dá dělat než apelovat na ministra zemědělství a podepisovat petice. Na Zverokruh určitě chodí mnoho lidí, kterí nejsou lhostejní vůči tomu, co se kolem nich děle a proto mě napadlo dát odkaz sem. Díky-FLOWER-

http://www.ukaztetovlade.cz/
neznámy
neznámy | 3.12.2012 20:59
:) len malá otázočka ... čo je humánnejšie? Jesť mäso, nosiť topánky z kože, alebo nosiť kožuch?
neznámy
neznámy | 3.12.2012 23:09
Kůže, která se používá na boty, kabelky...je ze zvířat, která neumírají pro svou kůži, ale poráží se na jatkách kvůli masu. Když přestanu kupovat kožené věci, zvířatům tím přímo nepomůžu, protože kráva se bude zabíjet tak jako tak, dokud bude po masu poptávka.

S kožešinovými zvířaty je to jasné - zabíjí se pouze kvůli kožichu, navíc v podmínkách nesrovnatelně drastičtějších, než je tomu u jatečních zvířat. Na mnoha místech světa je jejich chov zakázán.

Nechce se mi použít výraz "humánnější", spíš menší zlo. To je podle mého názoru jezení masa, a ještě menší nošení kožených bot. Samozřejmě bych za sebe byla ráda, kdyby všichni maso jíst přestali, ale to nemůžu po nikom chtít, mnoho lidí se domnívá, že maso ke svému zdraví potřebuje. Co se týče kožichů, jde o něco tak ohavného, že pro to ani nemám slov. Tak a to je asi všechno :)
neznámy
neznámy | 4.12.2012 01:28
Z histórie je známe, že kožušiny neodmysliteľne patrili k človeku odjakživa, pomáhli mu doslova prežiť , neskôr slúžili nielen na ochranu proti zime - hoci aj vo vozoch, v kočoch, aj v príbytkoch všeho druhu (ťažko si predstaviť ochranu len z nejakých handier) V štátoch na severe je používanie rôznych kožušín bežná vec dodnes, pričom sú ľudia spätí s prírodou podstatne bližšie než my..Vývin šiel tak ďaleko, že človek všetko nahradil, nielen maslo margarínom, ale aj pravú kožušinu umelou. Dnes sú už tie kúsky na nerozoznanie od pravých, hrejivé a účelové, pred pár desiatkami rokov to bola viditeľná umelina, že nosiť to - by som sa bála postaviť vedľa niekoho s cigaretou. Ťažko posúdiť, čo je ohavnejšie, či pravá kožušina, alebo umelá opacha vyrobená z ropy..všetko umelé zaťažuje životné prostredie viac, než regulovaný prírodný produkt. To sa týka aj vianočných stromčekov - horia ako divé, smrdia, sú plné chémie, zaťažujú životné prostredie tak, že ich výroba je horšia než zasadenie a výrub v lesnej škôlke na to určenej..
Vývoj nosenia kožušín šiel ešte ďalej, že sa stal až módnym doplnkom, mnohokrát zbytočným, doslova luxusným, tovarom pre snobov, čo je aj mne z duše protivné. Zvlášť, keď sa špeciálne na to chová zviera, len aby sa mláďa v istom momente zabilo, aby si ho niektoré krásky obliekli a predvádzali sa ako ruské bárišne. Naša najznámejšia kožušinová diva je Andrejka Verešová -COOL-
A preto chápem význam týchto petícií a s výrokom na tom odkaze - zabíjení zvířat kvůli jejich kožešině je V DNEŠNÍ DOBĚ nemorální - súhlasím.
Síce sa to veľmi nelíši od chovu kureniec a iného, čo tak radi konzumujeme, ale stále tamto vychádza ako obživa, jedenie mäsa je pre mnohých nevyhnutná vec, ale nosenie kožušín v našich zemepisných šírkach snád nevyhnutné nie je pre nikoho ..dúfam
neznámy
neznámy | 4.12.2012 10:02
Nuž, mám na to tento názor: čierna stena ostane čiernou aj vtedy, keď bude za zatvorenými dverami :)
neznámy
neznámy | 4.12.2012 10:49
Tieto petície a takisto Dorka apelujú zrejme na to, že - pôvodný čin človeka, kedy zabil zviera, zjedol ho aby prežil, spotreboval všetko z neho do poslednej bodky a využil tieto produkty viacnásobne pre svoj vlastný úžitok, čo patrilo neodmysliteľne k vývoju ľudstva - je v tomto prípade poprené. Chovanie činčíl a podobných zvieratiek v klietkach, ktoré sa brutálnym spôsobom zabíjajú LEN preto, aby sa niekto okrášlil, je trochu rozdiel, ako ked si starý pastier chová na lazoch kozu, alebo ovcu, potom ju zabije, mäso nasolí, cez zimu to zje a do kožušín sa zababuší. Nie je to omluva, ale ten pohľad na "problém" má širšie spektrum, nielen čierno-biele videnie, že zabíjať je zlé. Na celom svete sa zabíjajú zvieratá, nech pozeráme akýkoľvek prírodopisný film z Afriky, Ázie či zo Severného polu. Eskimáci zahalení v kožušinách zabijú jaka a pilujú ho po kúskoch a žujú to mäso, ktoré ako jediné im dáva energiu celé mesiace, možno aj deväť v roku, rovnako africkí domorodci tancujú okolo ohňa a na ňom sa opeká nejaká lama. Pritom títo ľudia sú spätí s prírodou tak, že my z celý život sa tomu nepriblížime ani na 10%. Každé zabitie zvieraťa nie je proti prírode, horšie je to s tým nehumánnym zaobchádzaním so zvieraťom, s tým cieleným chovom na zbytočnú vec .. si myslím. Líška je krásne zviera, keď som videla vždy na Vianoce vo filme "Tři oříšky pro Popelku" ako dostala šíp do boku a zubami si ho vytrhávala a potom ako ju slávnostne tí lovci niesli, tak som revala každým rokom, ale potom mi bolo povedané, že líška je škodná zver, celoročne sa na ňu môže strielať, dokáže narobiť veľkú neplechu a zničiť a zabiť veľa mláďať a mnoho iného. Trvalo tisícročia, ako sa človek rozpínal do prírody, ťažko povedať kto je škodná, či tá líška čo nám zadrhne sliepku, alebo my, čo narušujeme jej teritórium. je to veľmi citlivá téma, ktorá nikdy nebude mať jednoznačný koniec.
neznámy
neznámy | 4.12.2012 12:10
Jasně. Eskymákům bych určitě do nošení kožichů nekecala. (ani africkým domorodcům bych si netroufla nic říct, protože oni mají k přírodě a zvířatům jistě mnohem bližší vztah, než já byť vegetariánka) U nich nutnost, u nás zvrhlost, co víc k tomu dodat...Dík-FLOWER-
neznámy
neznámy | 4.12.2012 12:16
Na tom se shodneme. Jenom mě nenapadá souvuslost s tématem. Víš, pro mě je věc tak jasná a neoddiskutovatelná, že mi vlastně přijde zbytečné vést o ní debaty. A přijde mi to nefér i vůči těm zvířatům v kleci, ona nepotřebujou aby se o nich filozofovalo, ale aby je někdo konečně pustil a dál do ní nezavíral.
neznámy
neznámy | 4.12.2012 12:28
přesně jak píšeš !:)
neznámy
neznámy | 4.12.2012 12:45
Lide jíst maso nepřestanou, jsme všežravci. Navíc zvířatka které jsou k chovu, tak jejich duše jdou na zem s tímto vědomím. Humáne je aby žili v hezkych podmínkách, cítili lásku a porážka by měla byt taková aby netrpěly. A to se netyka to žití jenom těchto druhů zvířátek a le všech, všechny by měli mít hezké podmínky k životu a lásku, dobré zacházení. Co se přímo chovu na kožešiny tyká, tak to je opravdu zbytečné, je to jenom lidsky rozmar.
neznámy
neznámy | 4.12.2012 12:57
Nejsme všežravci, jsme vitariáni :D

jak teda pak člověk může určit jaká živý bytost je k jídlu a která ne...v tom případě můžeme jíst kočky, psy, delfíny...nevím jak by to bylo mnoha lidem příjemné a pak se veme prase, o kterém někdo prohlásí, že se narodilo proto, aby sloužilo ke konzumaci lidmi -LOL-

to je naprostá blbost...díky masu lidstvo už nějakých 9 000let degraduje....a udržuje se v nižších vibracích. proč? k vůli své rozežranosti chuťových buněk, no uznej, že to neni zcela normál..
neznámy
neznámy | 4.12.2012 13:08
Už vidím Eskimáka jak si pečie slnečnicovú placku na ohni a zapíja bylinkovým čajíkom -YUMMIE-
Len sa nerob Žufánku, aj ty si dáš sem tam nejaké dobré mladé masíčko.. a rád :D-LOL--HEART-
neznámy
neznámy | 4.12.2012 13:09
Prosim ta, napis nejaku Masterchef vitariansku kucharku pre Eskymakov :)
neznámy
neznámy | 4.12.2012 13:15
Lovci mamutov mali radšej zbierať hríby a čučoriedky..Možno by prežili, azapád neky!! -ROFL--YES-
neznámy
neznámy | 5.12.2012 10:38
Súvislosť s témou? No, zabitie ostane vždy len zabitím a neexistujú žiadne
"humánnejšie" poňatia, nech by sme ich ospravedlňovali v mene čohokoľvek. Každé zviera prišlo na Zem žiť, presne tak, ako človek. Len človek si osvojil právo hromadne brať životy ...
neznámy
neznámy | 5.12.2012 10:42
Vážim si Vaše názory, skúsenosti a dobré srdiečko, s ktorým ste sa prezentovali už na Najdise, no v tomto prípade si dovolím odporovať. Nie je to tak, ako hovoríte, pretože v tom prípade by sféry ľudských duší mohli koexistovať so zvieracími ... lenže to tak nie je a vzájomne ku sebe prístup nemajú.
neznámy
neznámy | 5.12.2012 10:58
A eutanazia, ked zviera umiera a trpi pri tom? Mozem sa opytat, ci mate nejake zviera?
neznámy
neznámy | 5.12.2012 16:06
90 milionov zvierat za rok,kto to prosim Vas v dnesnej dobe nosi?
Necudo,ze od roku 2050 vdaka vysokej spotrebe vody a to kvoli chovaniu zvierat-ani mäsko na jedenie nebude.
A tak nas to nasmeruje na veganstvo-ci svetelnu stravu.
neznámy
neznámy | 5.12.2012 16:52
a teď to zkus bez těch růžových brýlí ;)
neznámy
neznámy | 5.12.2012 20:58
Aj ľudia trpia ... ja zabiť nedokážem a ani sa na to nemôžem pozerať ... kedysi sme mali suchozemskú korytnačku, ale pretože bývame v bytovke, tak sme jej našli po 8 rokoch lepší domov ... pasie sa na lúke a majú ju radi tak, ako sme ju mali radi my doma:)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...