mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Príroda a zmysly - 

O čem přemýšlí rostliny...

neznámy
neznámy | 11.11.2012 17:50
...jsou inteligentní a dokážou komunikovat.

To hlavní, čím se rostliny od lidí liší, je jejich neschopnost pohybovat se. Z toho vychází všechno ostatní: nemohou před nebezpečím uprchnout, nemohou se přesunout ke zdroji živin, který je od nich jen několik metrů. Nemohou se ukrýt před horkem ani vedrem a když se potřebují pářit, nezbývá jim nic jiného než čekat… A přestože se tyto vlastnosti zdají zcela nevhodné pro to, aby vůbec existovaly, rostliny se zabydlely na většině povrchu Země a nevypadá to, že by je živočichové v dohledné době vyhladili.


Celý článek zde http://www.national-geographic.cz/detail/o-cem-premysli-rostliny-podle-biologa-jsou-inteligentni-a-dokazou-i-komunikovat-22331/
neznámy
neznámy | 11.11.2012 18:52
Zaujímavý článok. Priznám sa, že síce milujem prírodu vo svojom surovom stave, ale nikdy som nebola odborníkom na voľne rastúce rastliny, ani na izbové kvety a pod...Zbierala som akurát príležitostne repík a materinu dúšku.
S mojou priateľkou sme spoločne kedysi čítali článok, že ľudia, ktorí majú v sebe nedostatok zemského živlu, by si mali zadovážiť záhradku, že to môže byť pre nich významný doplnok chýbajúceho zemského živlu - hrabať sa v zemi.
Tak mi kamoška kúpila dáky lopatovník, ani neviem isto, či je to ozaj lopatovník - tak nejak vypadá, lístky má také menšie lopatôčky.
Spočiatku mi ten kvet bol od ruky, nezmestil sa k ostatným, je pri rádiu, tak som pri polievaní občas naň aj zabúdala. Napriek tomu sa spomedzi ostatných kvetov držal na jednej úrovni. Všimla som si, že keď sme odišli z domu, aj keď som mu dolu do mištičky naliala dostatok vody, aj tak mal lístky vždy dole, keď sme sa vrátili, pár ráz som si myslela, že už sa hádam ani nepozbiera.
Väčšinou sme doma boli len pár hodím a kvietok sa pozviechal a vzpriamil. Tak ma napadlo, ako som čítala ten článok, že je práve na chladničke pri prehrávači. A ja som si to mylne vysvetľovala tak, že keď so synom odídeme, zosmutnie, lebo nás má rád:)
neznámy
neznámy | 11.11.2012 20:18
Já měla dracénu, o těch se říká, že ze všech rostlinek nejvíce reagují na lidské emoce.
No nevím jestli je to náhoda,... měli jsme s přítelem nějaké potíže, rostlinka přes veškerou péči chřadla, v době kdy jsem byla duševně nejvíc vyčerpaná "naposledy vydechla"...
neznámy
neznámy | 11.11.2012 21:22
priateľova babka mala aloe ku ktorej sa často prihovárala a keď bola chorá stále sa ubezpečovala, či ju poliali a tak....
keď babka zomrela tak tá aloa začala chradnúť a vyzerala že to má zrátané....

priateľova teta je veľmi láskavý človek, takže sa nakoniec i tá aloe spamätala a z tej depky sa dostala a ďalej si veselo rastie :)
neznámy
neznámy | 18.11.2012 15:34
Normálne ma to prinútilo ísť svoju fialku poliať a prihovoriť sa jej :)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...