mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Ľudská duša - 

pocity a emocie

neznámy
neznámy | 30.5.2014 01:02
ahojte velmi tazko znasam nespravodlivost to mi vadi hodne , jak je to s vami ostatnimi-NOOO-
neznámy
neznámy | 30.5.2014 06:35
nespravodlivosť to je len z tvojho pohľadu, veci sa dejú preto, aby sme mohli rásť. príjmi, čo sa ti deje a príde čas, keď sa poďakuješ, že to tak bolo...alebo pochybuješ o božích zámeroch ;) ?

inak, klikla som na diskusiu v očakávaní, že sa dozviem niečo o pocitoch a emóciách. minule som prišla na to, že neviem, aký je medzi tým rozdiel -WALL-
neznámy
neznámy | 30.5.2014 08:50
:)reagujem na túto diskusiu hlavne z dôvodu, že tento problém je moja srdcová záležitosť. Keď som si vymýšľala nick pre tento web, tak som sa riadila hlavne svojimi pocitmi, aby ma vystiholval skrátka.
Chcem teda vysvetliť tím, čo netušia kto bola vlastne DIKÉ.
Bola to grécka bohyňa spravodlivosti. Oči má zaviazané preto aby ju pri posudzovaní viny či neviny neovplyvňovalo postavenie a majetok súdených.
Nemám taktiež rada nespravodlivosť, ale bohužiaľ okolo nás jej je neúrekom.
Nezostáva nám nič iné len začať od seba a to tým , že ju nebudeme sami páchať, iné riešenie nemám.
Nemá cenu niekoho presviedčať prostredníctvom médií, či nejakých politických ťahov. Spravodlivosť musí každý nájsť v sebe a každý musí cítiť či je ok to čo robí, alebo či je mu to proti srsti.
-FLOWER--FLOWER--FLOWER-
neznámy
neznámy | 30.5.2014 08:59
Na toto by sa aj diskusia dala založiť, nie?
Emócia vzniká na základe pocitu. Emócia je viditeľná...úsmev, smiech ,veselosť,smútok, plač či verbálny prejav.
Pocit nieje vidieť, ten je vnútri skrytý a na jeho základe sa potom prejaví emócia, tú ale môžeš ovládnuť, tým že ju v sebe držíš, čo sa o pocite nedá povedať, ten skrátka je, ten aspoň ja nedokážem ovládnuť.
Toť moje vysvetlenie:)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 11:00
no rozdiel je len ten že pocit je slovo slovenské a emécia prevzaté z angličtiny, či? takže vlastne žiaden :D

nespravodlivosť je len spôsob vnímania udalostí, asi som v minulosti vnímala nespravodlivosti a trápili ma a rozčuľovali, nejak časom sa to vytratilo, mnohé veci ma stále trápia a vytáčajú, no skôr z dôvodu toho, že im nerozumiem a pociťujem bezmocnosť, príjmanie vecí takých aké sú je tá najpríjemnejšia a najefektívnejšia cesta, no chce to tiež čas kým sa to človek naučí, keďže od mala sme naučený vnímať udalosti práve veľmi osobne :)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 12:31
...to je predsa hlúposť, pocit predsa nieje emócia-NOOO-...no a čo keď to v preklade je to vraj to isté, to akože prekladateľ je najmudrejší? Veď niektoré slová či výrazy sa nedajú predsa ani preložiť do cudzieho jazyka.
Len si predstav, že máš z niečoho nejaký napr. dobrý , zlý či zvláštny pocit ale navonok to neprejavíš. To predsa nieje emócia.
Pocit je pocit a emócia je emócia:)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 12:44
:D to ja neviem ako to vnímaš, podľa mňa sú to prosto synonymá, hoc súvislosti v akých sa prevzaté slovo emocia používa a kde používame stále pôvosné slovenské pocity isto zafarbujú aj vnímanie týchto dvoch výrazov
neznámy
neznámy | 30.5.2014 13:46
-NOSMILE-nesúhlasím, ale máš právo na to vnímať tieto dve slová ako synonymá.

Keď inak nedáš , tak som ti to našla vo wikipédii. V podstate to isté čo som napísala na začiatku, len odbornejšie.:)

Pocit je psychický obsah, surová a elementárna danosť vyvolaná fyziologickým podnetom, pôsobiaca na nejaký vonkajší zmysel alebo vnútorný zmysel; kognitívny významový útvar, psychicky elementárny (ďalej nedeliteľný) poznávací fenomén vznikajúci pri pociťovaní.

Vedomie nikdy nezískava pocit ako taký. Pocit je akoukoľvek surovinou a nevyhnutnou podmienkou každého vnímania.

Pocit zhrnuje v premenlivom pomere afektívne zafarbenie a reprezentatívne prvky. Z toho pramení obvyklé rozlišovanie pocitov reprezentatívnych s poznávacou funkciou (farby, tvary, tóny a hmatové pocity) a subjektívnejšie pocity afektívne (pocity vnútorného fyziologického naladenia, pocity bolesti, radosti ap.).

Pocit znamená aj mienenie alebo názor, napr vtedy, keď hovoríme Mám pocit, že….

Emócie sú psychologické procesy, zahrňujúce subjektívne zážitky pohody a nepohody, previazané s fyziologickými zmenami (zmena srdečného rytmu, zmena rýchlosti dýchania), motorickými prejavmi (mimika, gestikulácia), zmenami pohotovosti a koncentrácie. Vyvolávajú a ovplyvňujú tak ďalšie psychologické procesy.

Emócie sú evolučne staršie ako rozumové správanie, preto sú ich prejavy silnejšie a ťažšie ovplyvniteľné. Pomerne ľahko sa prenášajú na druhých ľudí (panika, plač na pohreboch, neutíšiteľný smiech a pod.). Silné emócie môžu poškodiť zdravie alebo spôsobiť smrť. Dlhodobé pôsobenie určitej emócie môže viesť k zmenám zdravotného stavu.
neznámy
neznámy | 30.5.2014 14:41
:) asi by som už nesúhlasila ani ja so sebou -SHAME-
len to vôbec nevládzem vnímať tie definície :D
hádam tvoju snahu via ocení :)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 15:45
ahoj via v boha neverim takze nemam preco verit v bozie zameri, ale daj iny nazov mozno uverim:D
neznámy
neznámy | 30.5.2014 15:47
:)Ja mám Slnko aj Merkur v Rakovi;)V pocitoch a emóciách som ja doma, aj keď niekedy zmätená:D
neznámy
neznámy | 30.5.2014 15:54
takze ked mi vadi nespravodlivost je to emocia alebo pocit alebo je to najprv emocia -rozum a potom pocit-dusa-PUH-
neznámy
neznámy | 30.5.2014 16:07
:)to že ti vadí nespravodlivosť je pocit, ten následe v tebe vyvolá nejakú vnútornú emóciu, ktorú ty potom navonok nejako prejavíš, smútkom, slzou, hnevom a možno aj nie, keď ju v sebe dokážeš udržať.Emóciu nemusíš v každom prípade na vonok ukázať, to záleží na každom človeku,a ko sa dokáže ovládať.;)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 16:31
počkať počkať, z tých definícií vyplýva že pocit je ako napríklad bolesť a emócia je reakcia na pocit teda napríklad hnev na zdroj bolesti
to, že človeku vadí nespravodlivosť je teda emócia, či?
neznámy
neznámy | 30.5.2014 16:37
ano aj ja si myslim ze prv emocia rozumovo a potom napr , pocit sklamania:)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 17:04
ono už potom z toho vznika takova detinska hra se slovy ,muzume se totiz dostat od pocitu k emoci,ale stejne tak od emoci k pocitu,ono je to svym zpusobem totez,tu rychlost signalu snad ani nema smysl resit.Myslim ze rekne li nekdo že je pocit emoce,tak je to pro tu predstavu zcela jasne.Kdyz reknu ,mam pocit ze tady nekde hori,urcite nebude trvat dlouho,nez dojdu k emoci ,ta vznikne tak rychle,ze humorne vzato mohu rict,ze onen pocit preskoci.
neznámy
neznámy | 30.5.2014 17:20
a kdo je ten nespravedlivý? Ty to víš?-CONFUSED-
neznámy
neznámy | 30.5.2014 17:21
uhm sak na detinstvi neni nic spatne diky.:D
neznámy
neznámy | 30.5.2014 17:23
to iste-ROLL-...prepáč ale keď ja mám pocit že ma niečo začne bolieť tak sa určite nezačnem hnevať na zdroj bolesti ale prejavím emóciu ako plač napríklad, či úzkosť.
V každom prípade keď ti teda vadí nespravodlivosť, lebo niekto z nás ju ani nevníma a si svedkom nejakej nespravodlivosti tak ju najprv vnímaš a až potom prejavíš emóciu adekvátnu situácii, nie? :)
neznámy
neznámy | 30.5.2014 17:26
Presne naopak, najprv pocit z niečoho a potom sklamanie=emócia:)
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...