mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Ľudská duša - 

JE CLOVEK MYSLOU?

neznámy
neznámy | 13.6.2013 07:40
je clovek svojou myslou, svojimi myslienkami alebo nie? kto je clovek, kto som?

apelujem na inteligenciu diskutujucich aby sa nepredvadzali a nespamovali temu a pisali len k veci, vdaka.
neznámy
neznámy | 13.6.2013 07:53
tolle:
"Počátkem svobody je poznání, že nejste entitou, která vás ovládá – to jest nejste svou myslí.Toto poznání vám umožňuje mysl pozorovat. Jakmile ji začnete pozorovat, aktivujete vyšší úroveň vědomí."

krishnamurti:
"Ten, kdo ovládá, je mysl, jež říká: „Musím to ovládat,“ a proto je tento ovládající ovládaným. Jinými slovy: ten, kdo přemýšlí, je mysl, a tudíž mysl a přemýšlející nejsou odděleni. Rozdělení zcela odstraníte, jestliže si uvědomíte, že ten, kdo přemýšlí, je mysl a že ovládající je ovládaným. Nahlížíte-li skutečně podstatu této záležitosti, přichází pozornost."

Tolleho vysvetlenie mi pride vecne ak sme dalej a vie sa o com sa toci. ale inak moze viest do schizofrenie, pride mi tam nieco vadne...Krishnamurti vravi ze "pozorovatel je pozorovane" . ak som ochopil je iba mysel ktora hra kanadsky zartik so sebou aby sa zachovala. V tom zmysle ze je len myslenie a nic ine nie je. A myslenie vytvorilo entitu myslitela, teda mna a ja chcem ovladnut to ci ono ale prave toto rozdelenie vedie do iluzie. Lebo je len jedna cast (mysel), ktora urobila podcast (Ja) no toto ja je stale jej produktom, castou a preto ja je mysel. pozorovatel je pozorovanym je ustredny bod krishnamurtiho a ten pajac vravi ze tento stav je vlastne stav meditacie. Nakolko je to pravda, neviem
neznámy
neznámy | 13.6.2013 08:55
Co myslis pojmem "mysl" ?
neznámy
neznámy | 13.6.2013 08:58
V kazdem diskuznim prispevku se predvadim.Muze ho videt cely svet.-ROLL-
neznámy
neznámy | 13.6.2013 08:59
V kazdem prispevku apeluji na svoji inteligenci.Ale muze byt jen moje,nikoho jineho.-ROLL-
neznámy
neznámy | 13.6.2013 09:00
ok konik. poprosim ta nezasieraj mi temu, ak chces pisat pis k veci
neznámy
neznámy | 13.6.2013 09:04
Myslim ze jsem zacal psat k veci.Zeptal jsem se co si predstavujes pod pojmem "mysl".Dal jsem reagoval na tve upozorneni.

Tva mysl prave vyprodukovala termin "NEZASIERAJ" no to je velice inteligentni a k tematu.


Pisi k veci...
Saffiyah
Saffiyah | 13.6.2013 09:17
Téma pro filozofy na celý život, tuto otázku řeší lidstvo od nepaměti ;)
Známá je například Descartova myšlenka "Cogito, ergo sum"... ALE...

http://oko.yin.cz/13/otazniky-okolo-vedomi/

Další názory:

http://www.gro.cz/gro/2012/06/nevzd%C3%A1vej-to-mysl%C3%ADm-tedy-jsem.html
neznámy
neznámy » Saffiyah | 13.6.2013 09:24
Rodime se pres nase telo uz do nejakeho vytvoreneho"informacniho pole"

Mozna je to podobne jako kdyz se maly kralik narodi v kralikarne.

Mama mu rekne" taak a to je tve prirozene prostredi"....a pripravuje sve dite na karieru na velikonocnim taliri...
neznámy
neznámy » Saffiyah | 13.6.2013 09:30
vychod na to neprisiel. vsetky temy tykajuceho sa tohoto, vsetci ti guruovia a smery, vychadzali z vychodnej filozofie ale vychod je mylny ako zapad. pochopme sa predsa sme jeden celok... :D je to zrejme na zaklade toho ze su len zrkadlom zapadu len na inej urovni. proste stale neslobodny, priputany na autoritu ucenia ci gurua. vzdy je tam jezis, budha atd. chapete uplna sloboda nepozna ziadneho budhu ziadnu vyssiu autoritu na upnutie, teda vieru, chapeme sa...aj ked ju mozu intelektualne odmietnut, v skutocnosti su bytostne priputany na nieco viac ako su oni sami.

jediny kto uplne vybocuje z ramca je krishnamurti. on o tom stale hovoril ale je to hrozne tazke vobec pochopit a nie to este zit. zaujma ma hlavne vyklad krishnamurtiho, on vravi ako jediny ze mysel je ja. toto je to co ma zaujma.

vsetci ostatny vravia ze mysel nie je ja. lenze v tomto sa da dobre zamotat a moze to byt nebezpecne
Saffiyah
Saffiyah | 13.6.2013 09:32
Jistě, v Matrixu stačilo vzít si pilulku, my se musíme trápit celý život, abychom všechno pochopili ve vrcholném okamžiku své smrti -WALL-
neznámy
neznámy | 13.6.2013 09:32
Se celkem shodujes s OSHO-NOSMILE-
Saffiyah
Saffiyah | 13.6.2013 09:37
Wikipedie:
Sokrates...
byl přesvědčen, že lidé chybují hlavně proto, že nedovedou správně užívat svůj rozum a že jednají podle svých domněnek, místo aby se snažili skutečně poznávat. Proto se rád pouštěl do rozhovorů a kdykoli jeho společníci něco tvrdili, vyptával se jich tak, aby si protiřečili a museli uznat, že to vlastně nevědí. Větu „Vím, že nic nevím“, Sókratés patrně neřekl, byl však vůči ostatním ve výhodě v tom, že věděl o svých omezeních. Pro vnitřní hlas, který ho varoval, co není správné, užíval Sókratés pojem daimonion.
neznámy
neznámy | 13.6.2013 09:39
Co teda pozoruje naši mysl?Vyšší já?
Pak je možná člověk kompletní při splynutí vědomé mysli a vyššího já...?
neznámy
neznámy » Saffiyah | 13.6.2013 09:45
to je moja teoria, toto je pomylena planeta, egogula, trebars skola to je jedno ale pravdu tu uplnu ako nukaju nabozenstva, guruovia a filozofovia, slubujuce oslobodenie a osvietenie to je sebaklam tych ludi, aj ked to vyznie ze my to pekne hrabe. nevravim ze neexistuje boh osvetlenie atd, len vravim ze je to inak. clovek je tu sam, v skutocnosti je to prave to krasne asi lebo to podporuje vyvoj. to ale nie je negativne a zufalstvo, naopak je to vyzva.
neznámy
neznámy | 13.6.2013 09:50
no vraj to vyssie ja je stale mysel ktora klame seba. to vravi vychod a vsetci ostatny. je ja a vyssie ja. to je asi klam mysle, ktora k sebazachovaniu vytvorila ja, ego a oddelila ho od seba. toto je rozdelenie ja a vyssie vedomie ktore to pozoruje.

a udajne ak je myslitel myslienkou, pozorovane sa stane pozorovanym, ak je jednota a nie rozdelenie, clovek je v stave ze nerozoznava, akoby nevie, je v stave zazivania, bytia. vraj toto je odveky klam v ktorom sme zapleteni, sme rozdeleny a pod slnkom je najvacsia tma - nabozenstva priamo udrzuju ludi v nevedomi...
neznámy
neznámy | 13.6.2013 09:51
pravdu tu uplnu ako nukaju nabozenstva, guruovia a filozofovia, slubujuce oslobodenie a osvietenie to je sebaklam tych ludi

-YES--YES--YES-
Saffiyah
Saffiyah | 13.6.2013 09:59
To je to prokletí homo sapiens -YES- Musíme vyvíjet nějakou aktivitu, abychom ospravedlnili svou existenci, nemůžeme jen "být" -YES- Ruku na srdce, výsledky té lidské aktivity jsou pochybné, ne-li přímo nebezpečné přinejmenším pro naši planetu...
neznámy
neznámy | 13.6.2013 10:00
Na tú tvoju zložitú otázku ti zrejme neodpovie vôbec nikto a neodpovieš si na ňu ani ty sám. :)
Myslenie aj o tejto téme nás len hlbšie ponára do mysle, je v podstate jedno o akú tému ide, hoci je aj vrcholne abstraktná a filozofická, len o nej myslíme.
Odpútanie sa a splynutie s tým, čo nás presahuje prináša uvolnenie a pokoj a aj riešenie.
Tak nemyslime toľko. -LOL-
neznámy
neznámy | 13.6.2013 10:07
Muuuuuuuuuu-BIGEYE-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...