mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Ľudská duša - 

Co so stresom?

neznámy
neznámy | 13.1.2013 14:26
Ahojte,
potrebovala by som sa naucit kontrolovat svoje negativne emocie a z nich vyplyvajuci stres, mate nejake rady? Niekedy sa neviem zbavit toho napatia v hrudi a zaludku, co vsetko len zbytocne zhorsuje. Dakujeem :))
neznámy
neznámy | 13.1.2013 17:01
ahoj, doverne poznam to o com pises, bojujem s tym asi od narodenia ale zatial som na nic prevratne neprisla. Ale bolo by fajn zistit pricinu, spustac, nieco co to v tebe vyvolava.. ak nevies (alebo vies len to nechces priznat), mozno to mas ulozene v podvedomi a nevies to vydolovat.. Zalezi do akej miery ta to ovplyvnuje alebo obmedzuje tvoj kazdodenny zivot.
Skus nejake meditacie, a ked to bude neznesitelne tak sup k odbornikovi
-FLOWER-
neznámy
neznámy | 14.1.2013 01:10
no ja to nemam nejak pravidelne,ale ked sa uz pritrafi nieco (relativne) vaznejsie, a som sama so sebou a svojimi myslienkami, neviem sa tak schladit. jedine,co ma nejak dokaze priviest na ine myslienky je praca :).ale co ak to dostanem v den,ked nepracujem? :P
neznámy
neznámy | 14.1.2013 07:26
vyskusaj nejake relaxacne techniky, meditácie, alebo si v klude sadni a skus sa sama seba pytat, preco citis napatie, z coho mas strach.. citaj o tom literaturu :) žiadny všeliek na to neexistuje -FLOWER-
Putes
Putes | 14.1.2013 07:59
Ahoj, vyzkoušej jednu jednoduchou metodu. Silně se nadechni do břicha, přilož si ruku na žaludek a rázně a třeba i hlasitě vydechni a pomoz si při tom přiloženou rukou. Několikrát zopakuj a budeš překvapená,že napětí zmizí.-LOL-
Sama jsem to praktikovala v době, kdy jsem zápasila s depresí a stresem. Je to velmi jednoduché a funguje to. Poradil mi to sám psychiatr.-FLOWER-
neznámy
neznámy | 14.1.2013 08:38
Ahoj :D

Tohle znám... zkoušela jsem všechno možné. Meditace, relaxace, různé techniky.
A ano, do určité míry mi to pomohlo. ALE! Z druhé strany jsem zjistila, že se stresuju úplně nepodstatnými věcmi, kterými se druzí vůbec nestresují. Jednou mě to už dožralo a řekla jsem si, že na to kašlu (ehm, použila bych jiné slovo, ale nechci být sprostá)... a řekla jsem si: Stojí ti za to si ničit tělo a psychiku tím, že se budeš nervovat? Odpověď zní: NE! A snažím se tohleto aplikovat i na "velké" věci. Jsou totiž situace, se kterými nic neuděláš anebo jsi už udělala vše co šlo, ale stejně to bylo zdánlivě k ničemu. Nebo například práce. Když ti šéf dá na stůl několik úkolů a všechny jsou "urgentní". Stejně nejsi schopná udělat víc než jeden úkol v jednom čase (pokud jde o psaní něčeho). Naučila jsem se šéfovi říkat kolik to zabere času (a popřípadě co to obnáší, když po mě chce nějké spešl věci) a on se podle toho řídí. Já nejsem ve stresu, on není ve stresu.
To chce praxi a mít vůli a uvědomění, že se vědomě nechceš ničit.
Řeknu ti, že i po tom všem co jsem napsala se stresuju (i nad blbostma), ale už mnohem míň a praxí to je lepší a lepší. Prostě se rozhodni, že si uděláš život jednodušší a příjemnější.

Záleží od povahy. Někomu pomáhá se vybít fyzicky, někomu pomůže meditace a někomu pomůže rozhovor sám se sebou a uvědomění si věcí logickým způsobem.

Už jsi něco z těch možností zkusila?
A čím se vlastně tak stresuješ?
neznámy
neznámy | 14.1.2013 08:41
Jo a ještě mě napadla jedna věc ohledně toho tvého tlaku na hrudi a v žaludku.
Nepotlačuješ náhodou vztek???
neznámy
neznámy | 14.1.2013 08:54
Velmi dobre si to napísala -THUMBSUP- poznam to aj ja.. relax, meditacie apod. pomozu, ale najviac sa pozriet do svojej duše a prijať sa takeho, aky clovek naozaj je. Niektorí ludia s tym mozu mat vacsie problemy (napr. ja) :) ale dolezite je s tym nieco robit, spoznavat sameho seba a byt k sebe uprimny.
Ten potlačovaný hnev je aj u mna.. Ale stane sa ze ho nestačím potlačiť a vtedy tomu nedokazem zabranit, žeravá gula sa derie na povrch a nepomoze ani ratat do 10 ani nic.. len sa vyzurit :))
Niekde som čitala alebo pocula ze cloveku psychicky aj fyzicky škodia 3 základne veci: Ľútosť, strach a hnev
neznámy
neznámy | 14.1.2013 09:38
No, k té lítosti, strachu a hněvu. Souhlasím...
Zjistila jsem, ale že hněv má těchto 3 nejvyšší vibrací. Lítost uzavírá, sráží k zemi a podle mě je z nich všech nejhorší), strach paralyzuje. Kdežto když se zdravě naštvu, tak mám najednou ňák moc energie a všechno jde hned líp :D-YES-
neznámy
neznámy | 14.1.2013 09:57
To je pravda, hnev dokaze cloveku aj pomoct, ak je spravne mierený a myslený :)
horsie je to s tym strachom. Pred strachom netreba utekat, ale sa s ním popasovať, aj ked sa to strasne lahko píse, a horsie robí :)
neznámy
neznámy | 14.1.2013 15:24
Stáva sa mi, že mnou zalomcujú také silné emócie, že ma prevalcujú, vtedy sa radšej schovám doma niekde do kúta, potichu sa vyplačem pod vankúšom. To tiež pomáha, keď časť citov pustí človek cez slzy. Lenže city sa nedajú vypľuť celé, ako žuvačka. Tiež niekedy neviem, čo s citmi, hlavne ak ide o podvedomé putá ktoré vedomie nevie nijako dešifrovať...

Čo mi pomohlo? Vyhodiť zo spojenia negatívne emócie prívlastok negatívne. Akurát som písala jednej priateľke niečo podobné súkromnou poštou. Vysvetlím to na tom istom príklade.
Už dva razy som si chcela vziať psa. Dva razy to z rôznych dôvodov nevyšlo, druhý raz to bol smutný dôvod. Položila som si vtedy otázku: "čo keby sa niečo tragické stalo psovi, keby už bol v mojej starostlivosti?" Som vôbec schopná vytvoriť si takýto silný záväzok s vedomím, že človek musí byť pripravený na smútok, ktorý raz príde. Čo by som robila s tými citmi, keby som raz toho psa stratila? Lebo aj s týmto treba rátať...
Smútok, trápenie a stres sú prirodzené, nie sú negatívne, patria k životu a treba sa s tým vyrovnať. Byť vyrovnaný so životom, znamená lepšie prijímať "stresujúce" city. Stresujúce city, sú vlastne nezvládnuté city.
Len si predstav, ako by to bolo, keby to bolo opačne - pes by prežil človeka. Ako by sa trápil a umrel z toho trápenia, lebo by ho neuniesol. Pes nemôže pochovať človeka, ale my máme šancu sa s citmi vyrovnať. Tým že ich prijmeme a pochopíme ako súčasť života. Nebudú nás potom tlačiť ako cudzorodé, možno budeme cítiť smútok, ale nebude ho sprevádzať stres. Proste je to tak, patrí to k životu, že nie všetky city sú príjemné, ale to neznamená, že sú negatívne...

Tie najsilnejšie city som veľa ráz potlačila alebo som sa ich snažila zbaviť - zdalo sa mi to ako najlepšia alternatíva prevencie smútku, trápenia a sklamania, ktoré je všade tam, kde sú city. Iba som potom cítila výčitky, že som sa takto zakryla, že som oddelila to najhlbšie vnútro, cítila som potom stres a paniku, napätie a bolesť, a to je o dosť viac, ako smútok či sklamanie. Cítila som sa ako zbabelec a sráč.
Také úprimné priznanie, keď sa pozrieš na svoje city láskavými očami pochopenia, to ťa niekedy uchráni pred pohromou. Keby som ale napadla na hubu, asi by som na to neprišla. Každý robí to, čo vie. Ak sme v nejakej oblasti nezrelí, dozrievame cez "negatívne" emócie. To čo príde, to nie je len odpoveď, ale aj usmernenie... pozitívne;)
neznámy
neznámy | 14.1.2013 17:57
paci sa mi napad oddelit slovo 'negativne' ,asi sa ich v zivote neda zbavit, ako pises. Ale niekedy clovek prehnane reaguje na kazdu malickost, co velakrat vidim vo svojom okoli, a nevplyva to dobre ani na mna,aj ked sa tomu snazim z celych sil branit :).
co sa tyka toho zaludka, nebol to ani tlak, ako taky nechutny neklud , ze aj ked som sa chcela hlbsie nadychnut, ako keby to neslo.
neznámy
neznámy | 15.1.2013 10:33
Ja som si zo stresu už uhnala pred rokmi aj žalúdočné vredy.Teraz akonáhle mám všetkého dosť a okolo mňa samý blázon,vypínam....buď niečo pekné tvorím,alebo idem na hory.Doslova s pôžitkom pozorujem a nasávam krásu okolo seba a pomáha:)
neznámy
neznámy
neznámy | 15.1.2013 11:27
no ahoj musim ta potesit ze si na tom este dobre ja som priklad ktory to nezvladol a som na liekoch uz dlho ale volakedy ked este take dobre neboli/lieky/ som pila horuci caj.tieto techniky som nepoznala.no a este ti poviem ze niekedy to sposobia zaludocne stavy priklad mas vela kyseliny tak sa rozstrase zaludok a uz to ide a psychi nastupi az potom takze uplne naopak.teda tak je to u mna nechcem vnucovat svoje nazory.
ked hovoris ze ti pomaha praca no zamestnas si mozog, tek ked to pride cez vikend chod von medzi ludi niekam nieco nakupit,alebo este zaberaju aj krizovky a vymalovanky.maj sa s pozdravom parvaroma.:):)-WALL-
neznámy
neznámy | 15.1.2013 13:10
Negatívne emócie kontrolovať je asi ako držať rozzúreného býka na lane alebo v ohrade - chvíľu sa to dá, ale potom to vybuchne keď to najmenej chceme a odnesie si to často aj niekto blízky...
Minulý rok som písal na zverokruhu o katarznom čistení podvedomých blokov pomocou Oshovej dynamickej meditácie, ktorá na bežný každodenný stres funguje perfektne a trúfne si i na hlbšie uložené bloky.
Dynamička je v Bratislave každú stredu a sobotu od 7.00 v DK Dúbravka,Saratovská ul., bližšie info: 0911 870 029.

Srdečne zdraví Slavo Vodila
neznámy
neznámy | 15.1.2013 13:25
Meditácie určite áno, tiež relaxácia, ale všetkému musí predchádzať aktívna očista
blokovaných emócií - hnevu, strachu, agresivity, smútku - každá emócia musí byť dotiahnutá do konca - tam kde sa nitka pretrhla opäť ju nadviazať - uzavretý cyklus...
Riešiť akúkoľvek zablokovanú emóciu rozmýšľaním nikam nevedie...
Osho - indický duchovný učiteľ - vytvoril veľa účinných cvičení, ktoré pracujú s pohybom, hlasom, spevom, tancom, dýchaním - aby pomohol stresovanému mestskému neurotickému človeku súčasnosti - očistiť sa a najsť svoju vlastnú duchovnú cestu.
Srdečne zdraví
Slavo
neznámy
neznámy | 15.1.2013 22:45
Čo mne pomohlo najviac, čo sa týka odblokovania emócií či zbavenia sa stresu boli 3 roky dialogického jednania s vnútorným partnerom, ako predmet v škole. Síce je pravda, že ja som sa rozprávala sama so sebou pred verejnými zrakmi spolužiakov, ale podstata je rovnaká. Baba, čo nás viedla v seminári má vyštudované herectvo a psychoanalytiku a povedala mi asi najmúdrejšiu vetu, ktorá mi veľmi pomohla. Tá veta znie: "Spomal a nech se v tom být, tvoje druhé já se pak ozve velmi brzo" :)
Pokiaľ si impulzívny človek a veľmi často si pripúšťaš veci, ktoré nemusíš, skús si sadnúť do prázdnej miestnosti a povedať si všetko čo ťa štve a ako by ťa to štvať prestalo a urob niečo pekné pre seba. Mne pomáha dobré jedlo, alebo zmrzlina, alebo keď niekoho poteším. :) Držím palce
neznámy
neznámy | 15.1.2013 22:48
Dakujem, Slavo. Teraz som mimo sk,ale ked budem doma, rada sa zastavim na meditacii.
Tu mame tiez nieco na sprijemnenie vecera a odburanie stresu: -FLOWER-:)
http://www.youtube.com/watch?v=jv-PBwKKUh8
Putes
Putes | 16.1.2013 08:04
Tvůj příspěvek mi připoměl moje setkání s vnitřním dítětem. S tímto výrazem jsem se dost často setkávala, ale pořád jsem nevěděla o co vlastně jde. Až jednou jsem byla na kurzu jogy a v rámci programu tam byla pozvána jako host psycholožka, která s námi hrála různé hry. A tak, aniž bych si to uvědomila, podařilo se jí u mě vyvolat nedobré vzpomínky na dřívější dobu, kterou jsem nedokázala strávit, ani odpustit a tak jsem na ni zapomněla a zasunula všechno zlé, co mě potkalo, do nejzazšího koutku duše. A právě této babě se podařilo to všechno vrátit zpátky.Bože, jak já jsem ji nenáviděla. Nemohla jsem spát, plakala jsem si tak o samotě v noci a koukala se na krásnou hvězdnou oblohu. A pak přišla odměna. Najednou jsem uviděla padat hvězdu. Zatímco všichni spali, já jsem uviděla tu krásu na noční obloze. Ta baba si snad vůbec nebyla vědoma toho, co způsobila, ale fakt je, že jsem se na ni až dokonce pobytu nedokázala už ani podívat.-FLOWER-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...