mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Ľudská duša - 

Ako vnímate Vianoce v súčastnosti a v minulosti?

neznámy
neznámy | 11.12.2010 11:37
Zaujal ma Vandin príspevok k tejto téme, ale keďže je v časti Osobný horoskop, dovolím si založiť novú tému, pretože si myslím, že práve Vianoce sa stali v súčastnosti zdeformovaným obrazom ich pravého významu.
Niečo v tom zmysle, čo sa stalo aj s katolíckou, alebo inými cirkvami, kde sa hovorí o skromnosti, pokore a podobne, ale cirkev je ukážkou pravého opaku toho, čo bolo pôvodnou ideou pri jej vzniku.
Takže čo vy na to? :)
neznámy
neznámy | 11.12.2010 12:37
Nuž, celý svet ovládol pohodlný konzum a to nie iba v podobe materiálnych produktov, ale aj v podobe mentálnych produktov, čomu veľkou mierou prispel aj internet.... Takže to, čo sa týka Vianoc, sa týka akejkoľvek oblasti napr. aj astrológie, ako to vidieť na tunajšom fóre...:)
neznámy
neznámy | 11.12.2010 14:04
Vianoce sa stali nástrojom zbohatnutia obchodu, ľudia nakupujú ako diví, napĺňajú chladničky a prezdobujú svoje domovy. A cirkev, tá už dávno zabudla na svoje pôvodné poslanie a ideály. Pozrite sa na Vatikán. Koľko hladných by sa dalo nakŕmiť bohatstvom ktoré tam leží? Vodu kážu a víno pijú.
neznámy
neznámy | 11.12.2010 16:27
Asi celkom nerozumiem. Zišlo by sa dovysvetliť.
Pretože mne toto fórum naopak vyhovuje a teším sa z neho.
Je tu cítiť človečina, ktorá nesmrdí. Síce tu väčšina z nás o astrológii skoro nič nevie, ale všetci máme záujem hľadať svoje správne cesty v živote a zdieľať to medzi sebou. Je tu dosť ľudí, s ktorými by som presedela aj celú noc pri ohni, hoci len tak bez slova. Ako dvanásti mesiačkovia. :D
Ale inak súhlasím. Kam by ma teraz nikto nedostal, iba ak za trest, je nejaké veľké nákupné centrum plné bezduchých postáv, ktoré sa omámene pohybujú medzi blikajúcim tovarom v rytme Jingle bells. A euríky sa kotúľajú a šuštia len taký fukot. Len chudák malý Ježiško plače zabudnutý niekde v kúte. -CRY-
neznámy
neznámy | 11.12.2010 20:41
Wow...asi by bolo úžasné ocitnúť sa niekde pred kolibou, cítiť záveje a potom vliezť do vykúrenej izbičky, kde cítiť vôňu ihličia a jablkovo-škoricového čaju.
Viem sa však tešiť aj z mrazu, ktorý mnou otrasie, keď z balkóna vyberám vianočnú kapustnicu...
A tie obrazy na oknách a potom vôňa kapustnice mi pripomínajú detstvo - detskú schopnosť tešiť sa z toho, že je zima, že je mráz. A tiež mi opäť na chvíľu prinavrátia plnosť očakávaní a snov, na ktoré si ľudia počas Vianoc spomenú a práve to ich spája.
Nie som si istá, či podelenie sa s emotívnym prežívaním Vianoc je komercionalizáciou myšlienok. Osobne v tejto nezištnej výmene vidím skôr možnosť, ako si pripomenúť prvky drobnej radosti, ktoré majú trvalú hodnotu a nestrácajú sa. Prvky radosti, na ktoré v tomto rýchlom, pretechnizovanom a informačne presýtenom svete často zabúdame.
Aby som nezabudla, chuť oblátky s medom s chuťou cesnaku ma stále napĺňajú pre iných možno naivnou vierou, že môj život v nasledujúcom roku bude sladký a zdravie pevné. Ale som rada, že tejto viere verím :-)
neznámy
neznámy | 13.12.2010 23:31
Možno by bolo dobré pre tých, čo to nevedia spomenúť, prečo sa vlastne Vianoce slávia 25.decembra, čo je vlastne deň Božieho narodenia.. Keď prišli na územia Európy šíritelia kresťanstva, našli tu ľudí vyznávajúcich pôvodné prírodné náboženstvá. A keďže bolo nesmierne ťažké vykoreniť ich pôvodnú vieru, našli stratégiu. Určili slávenie kresťanských sviatkov na obdobia, ktoré nejako súviseli s pohanským náboženstvom. Napríklad takmer všetky sviatky Keltov súviseli s astrologickými rytmami.
Napríklad sviatok Samhain 31.10-2.11. nahradili kresťanským sviatkom všetkých zosnulých a dušičiek.
Alban Arthuan bol slnečný sviatok 21-25.12., čo dnes poznáme ako Vianoce. Lenže tento dátum bol aj dátumom pohanského predkresťanského sviatku Natalis.
Je to veľký symbol znovuzrodeného slnka, ktoré po zimnom slnovrate víťazí nad tmou a dni sa opäť začnú predlžovať. Aj narodený Ježiško symbolizuje svetlo, ktoré prišlo na svet.
V období od 21.12., čo je deň zimného slnovratu nastanú tri dni, keď sa dni neskracujú, ale ani sa ešte nepredlžujú a symbolicky je to možné prirovnať k 3 dňom, keď bol Ježiš v hrobe. A Vianoce sú symbolickým zmŕtvychvstaním.
Cirkev dnes astrológiu odmieta hoci cirkevné sviatky stoja na jej základoch.
Zaujímavé, nie? :)
vevuska
vevuska | 14.12.2010 14:49
Áno, ZuzanaK ... je to dosť zaujímavé, ale ohľadom kresťanstva a týchto kresťanských papalášov je veľa toho čo povedať, to je na dlho.
Ale ja sa vrátim k tej pôvodnej otázke, či téme Vianoc. Kedysi si Vianoce ctili úplne ináč, boli skromnejší, tešili sa z drobností a teraz je to len nakupovanie a nakupovanie a nič iné ako výmena tovaru za peniaze a nič kreatívne sa nedáva, skoro nič také, čo by človek sám nevytvoril - od srdca. Ja tiež nemusím chodiť do veľkých nákupných centier, tam ma nik nedostane. No, ak musím, tak kúpim niečo, z čoho ten dotyčný bude mať praktickú radosť, niečo čo využije a k tomu nezabudnem pridať niečo, čo sama vytvorím, čo ide od môjho srdca. To je vždy najlepšie a najkrajšie.... niečo dať, čo človek sám spravil, vytvoril. A je to smutné, že sa Vianoce krútia len okolo majetníckych vecí a na to hlavné sa zabúda... na to, že sa zíde celá rodina a že sme zdraví a šťastní. :) Dosť ma vie nahnevať, ak niekomu dám málo darčekov a inému viac ... a ten kvázi ochudobnený o darčeky sa nahnevá na to, že má menej... je to úplná sprostosť.
neznámy
neznámy | 17.12.2010 09:46
V tomto zmysle bol natočený veľmi zaujímavý film...Zeitgeist movie. Je to možno sčasti konšpiračné, ale je tam aj veľa pravdivých faktov, ak ide o komparáciu predkresťanských prvkov s rôznymi náboženstvami.Ale ten dokument nie je asi v slovenčine :-( Aj keď vždy je tu možnosť stiahnuť si titulky :-)
neznámy
neznámy | 23.12.2010 00:12
Pacia sa mi nielen obrazy malovane mrazom na oknach, ktore vidno uz malokedy, kedze vykurovanie v domacnostiach je vysoko efektivne..ale aj odrazy tisicov drobnych slnc v trblietajucich sa krystalikoch snehu, ziarive a ligotajuce sa snehove zrkadielka...
..paci sa mi aj tradicia vianocnej vecernej spolocnej modlitby a prihovoru
u sviatocneho stola, natieranie oblatok medom a symbolika cesnaku, ci prekrajovanie jablcka s prislubenim plneho zdravia do dalsieho obdobia..(ale vlastne aj kapustnica nesie v sebe symbol takehoto zdravia, lebo v minulosti asi ludia nemali citrusove plody ako zasobu vitaminov v takom dostatku ako je to teraz)....ci spolocneho spevu napr. aj zvestovanie dobrej noviny, stastnej hodiny, alebo ticha noc... a taktiez zvieratam sa nechavalo vsetko zo stedrovecerneho stola, aby zdielali radost spolocne a aby tiez zakusili vynimocnost tohto vecera aspon svojimi chutovymi poharikmi...aj ked su to stvorenia, ktore taktiez dokazu nadsenie svojich majitelov velmi rychlo vycitit a nasledne sa s nim podelit:)
milan08
milan08 | 14.11.2013 09:05
suhlasim s tebou ALNILAM.su to sviatky nasich predkov,ktore si sprivatizovala cirkev.P.Jezis sa narodil v inu dobu.doplnim iba ze tie tri dni prd stedrym dnom je tu pritomny duch Vianoc.roky som to nevedel pochopit,preco je mi inak ako v dni ked slavime Vianoce.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...