mesiac
Sobota, 27.4.2024
Meniny má Jaroslav

Ezoterika a záhady - 

UFO?

neznámy
neznámy
neznámy | 25.7.2014 13:26
Kurz UFO Bádateľa / Hlava I.
Očné klamy.

Keďže zo všetkých zmyslov najviac sa spoliehame na zrak a najviac mu aj dôverujeme, začneme poukázaním na rôzne klamy ktoré nás stále sprevádzajú .

Veľmi bežný klam, ktorý si ani neuvedomíme je zdanlivý pohyb rôznych telies dostatočne od nás vzdialených. Teleso, napríklad hviezda alebo mesiac keď vidíme napríklad cez korunu stromu a pritom kráčame, tak sa nám zdá ako keby nás sprevádzalo. To znamená keď zastavíme my zastaví aj ono a keď sa pohneme pohne sa aj ono. Je to spôsobené princípom ako vnímame pohyb okolia. Porovnávame veľkosť, vzdialenosť od iných predmetov a podobne. V našom konkrétnom prípade vidíme objekt pod nejakým uhlom, ak sa prenesieme inam a vidíme ten objekt rovnako automatika nám podsúva predpoklad že objekt nás nasledoval. Zabúdame na takú drobnosť, že ak je objekt dostatočne od nás vzdialený, tak ho vidíme pod rovnakým uhlom z tohto miesta ako z miesta trebárs 100 metrov vzdialeného. Aspoň rozdiel je tak malý, že ho nemôžeme postrehnúť. Vyskúšajte si to funguje to spoľahlivo.

Ďalší bežný klam, je zdanlivo rozdielna veľkosť objektu ak ho vidíme vysoko na oblohe alebo nízko nad obzorom. Najčastejšie si to všimneme na našom mesiaci. Keď je vysoko zdá sa nám menší ako keď je nad obzorom. Je to opäť spôsobené porovnávaním malý mesiac oproti veľkému priestoru okolo sa zdá menší a nad obzorom pri zrovnaní so stromami, domami a podobne ktoré sú v porovnaní sním menšie sa zdá obrovský. Pričom presnými meraniami pomocou ďalekohľadu môžeme zistiť, že je presne rovnaký stále, len mi ho vnímame inak.

http://www.aufob.org/articles.php?article_id=39
milan08
milan08 | 20.9.2014 14:40
uz to moc komplikujes!pozriem a vidim,aj ked v poslednej dobe skoro nic.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...