mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Ezoterika a záhady - 

Judáš je nevinný!

smilan
smilan | 28.5.2012 19:22
Je Judáš naozaj vinný, ak Kristus prišiel na zem preto, aby trpel, zomrel na kríži a tým spasil svet? Ak bol Judášov čin spúšťajúcim momentom Kristovej cesty utrpenia, ktoré bolo poslaním jeho života, môže to byť vôbec považované za vinu? Veď to musel predsa niekto urobiť, ak mal Kristus trpieť! Veď ho niekto musel zradiť, zajať, bičovať, ponižovať a nakoniec pribiť na kríž! Veď práve toto bola jeho cesta! Veď toto bol plán spásy! Tí, čo takto činili boli teda jeho naplňovateľmi. Boli v istom zmysle spolupracovníkmi na tomto pláne.

Ak v Kristovom utrpení a jeho smrti na kríži spočíva spása ľudstva, niekto to musel čisto fyzicky zrealizovať. Môžu byť potom títo ľudia považovaní za vinných?

Niečo tu nesedí a v niečom musí byť omyl. Buď totiž mal Kristus naozaj trpieť a zomrieť na kríži, ale potom musia byť zákonite nevinní tí, ktorí v tomto smere iba plnili Vôľu Najvyššieho, alebo bol Judáš zradca a tí, čo Krista ponižovali, trýznili a pribili na kríž boli surovcami, zločincami a vrahmi a sú vinnými z jeho smrti.

Ak však bol Judáš zradcom a teda vinníkom a tí čo Krista mučili zločincami, potom i jeho smrť musela byť zločinom a vinou. Lebo buď platí jedno, alebo druhé. Buď mal Kristus trpieť a potom sú neviní tí, ktorí mu utrpenie spôsobili, lebo práve takýto bol plán spásy, alebo sú vinní všetci tí, ktorí mu utrpenie spôsobili, čo však znamená, že Kristus nemal byť ukrižovaný. Vina totiž môže vzniknúť iba vtedy, ak človek urobí to, čo nemá. Previniť sa možno iba tým, že vykonáme niečo, čo sa vykonať nesmie.

Judáš však bol vinný! To každý z nás jasne cíti vo svojom vnútri. Sám Kristus o ňom riekol: „Beda tomu, kto zrádza Syna Božieho! Bolo by pre neho lepšie, keby keby sa vôbec nebol narodil.“ Bol by vôbec mohol Ježiš niečo takéhoto povedať, ak by sa to práve takto malo stať? Ak bol práve takýto plán spásy?

Uveďme si jedno Ježišovo podobenstvo, ktoré vo veci viny a neviny nepripúšťa akýchkoľvek pochybností:

Pán prenajal vinicu vinohradníkom. Po čase k ním poslal svojho sluhu, aby mu vyplatili nájomné. Vinohradníci však sluhu chytili a zbili. Pán k ním teda poslal ďalšieho sluhu a potom zase ďalšieho, ale oni so všetkými urobili rovnako. Pán si teda povedal: Ak nemajú rešpekt pred mojimi sluhami, pošlem k ním môjho syna. Jeho snáď počúvnu.

Keď však vinohradníci zazreli pánovho syna povedali si: Hľa dedič. Zabime ho a vinica ostane nám. A tak aj učinili.

Čo však urobí pán so zlými vinohradníkmi? Príde, zahubí ich a vinicu prenajme iným!

ZAHUBÍ ICH a vinicu prenajme iným! V týchto slovách je skrytá vina, zločin a zároveň odsúdenie!

Ten Pán v podobenstve je Stvoriteľ. Vinica je Zem a vinohradníci sú ľudia. Pánovi sluhovia sú proroci a syn je Kristus. Jeho smrť bola vraždou, vinou a vzburou proti Stvoriteľovi, teda proti pánovi vinice. Čo však učiní Pán so zlými vinohradníkmi, čiže s ľuďmi? Odpoveď v podobenstve je jednoznačná: ZAHUBÍ ICH!

Kristovo utrpenie a jeho smrť na kríži nebola Božím plánom spásy! Ľudstvo ňou nebolo spasené, ale naopak, uvalilo na seba ťažkú vinu!

Proroci a nakoniec Syn Boží priniesli ľuďom poznanie toho, ako majú na zemi správne žiť podľa Vôle Najvyššieho, pretože jedine v tom sa pre nich skrýva cesta k skutočnému šťastiu a mieru. Vyplatenie úroku, ktoré bolo požadované od vinohradníkov, čiže od ľudí na tejto zemi je požiadavka vradenia ich života do súladu s Vôľou Najvyššieho, jediného a právoplatného Majiteľa zeme a všetkého, čo je na nej.

Jeho Vôli ľudia mali a majú prispôsobiť všetko svoje myslenie, cítenie, slovný prejav a všetko svoje jednanie. To je právom požadovaný úrok, ktorý majú zaplatiť za dar smieť vedome jestvovať vo stvorení. A to všetko jedine kvôli vlastnému šťastiu.

Buď teda vinohradníci zaplatia Pánovi všetky úroky, alebo budú zbavení práva využívať jeho vinicu. Budú zbavení tohto práva pre to, lebo odmietli rešpektovať výstrahy prorokov, lebo zavraždili Syna Božieho a preto, lebo stále nechcú žiť podľa Vôle Najvyššieho, ktorej poznanie im Kristus priniesol vo svojom učení.

Formalizmus, čiže čisto formálne uctievanie Krista je toľko, ako nič. Jedine ten, kto prispôsobí všetko svoje cítenie, myslenie slová a činy Ježišovej náuke, jedine ten sa v budúcnosti nemusí ničoho obávať, pretože čestne a poctivo platí Pánovi požadovaný úrok. Aký osud však čaká ostatných, o tom až príliš jednoznačne hovoria záverečné slová podobenstva, spomínaného vyššie.

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.
neznámy
neznámy » smilan | 28.5.2012 19:35
Čisto technická pripomienka ..
Prečo je tento článok v rubrike Ezoterika a záhady ??
Ona
Ona » smilan | 28.5.2012 20:22
Ja som sa uz tiez zamyslala nad tym velkym planom v suvislosti s Judasom.
Chcem len doplnit, ze Jezis nam zaroven dal aj take posolstvo a priklad, ze on tomu Judasovi odpustil - takze podla Jezisovho prikladu aj my by sme mali odpustit vsetkym, ktori nam ucinili zlo a mali by sme "nastavit aj druhe lice ak nas niekto udrel po lici" - len neviem ci by som to dokazala :).
neznámy
neznámy » smilan | 28.5.2012 22:16
sorry necetla jsem to cele.. ale zadny clovek neni k nicemu predurcen.. nebyli bychom lidmi kdybychom nemeli pravo volby.. i judas ji mel.. a zvolil cestu kterou si zvolil..
neznámy
neznámy » Ona | 28.5.2012 22:31
Jednou jsem narazila na podobný názor. Jako příklad odpuštění (a zároveň omylu/chybě, ke kterému došlo) tam byl daný jiný výrok: otče odpusť jim, neboť nevědí, co činí.
Z tohoto úhlu je zajímavé sledovat názory věřících, kteří stále dokola tvrdí, že hříchy byly přibity na kříž spolu s Ježíšem a skutečný věřící je očištěn jeho krví.
Ona
Ona | 28.5.2012 22:32
Ano, Judas to nemusel urobit, nemusel zradit Jezisa - mal moznost volby, ale predstav si ako by sa boli vyvijali vsetky udalosti okolo Jezisa, keby ho Judas nezradil.
Ona
Ona | 28.5.2012 23:11
Ano mas pravdu, konkretne vtedy bol vysloveny ten vyrok ktory spominas, ale ja som chcela pouzit vyrok, ktory vyjadruje zmysel Jezisovho ucenia.
neznámy
neznámy » smilan | 28.5.2012 23:14
Ano, formalizmus je na nic, stejně jako snaha přiblížit někomu Boha pomocí výhrůžek.
Argyll
Argyll » smilan | 29.5.2012 08:13
"Vina totiž môže vzniknúť iba vtedy, ak človek urobí to, čo nemá."

No jestli si myslíš tohle, tak se nediv, že máš pořád středověk.:D
neznámy
neznámy » smilan | 31.5.2012 22:29
Všichni tady na zemi máme omezené vnímaní a chápaní. Třeba Kristus nemusel zemřít na kříži a stejně by nás vykoupil a spasil jinou cestou. Třeba jenom Jidáš nezvládl to co si jeho duše zvolila. At to bylo tak, nebo tak nemáme právo posuzovat, hodnotit . To má pouze Bůh.
neznámy
neznámy | 1.6.2012 09:04
Judáš sa predsa obesil takže neviem či je spasený, lebo samovražda je hriech
neznámy
neznámy | 1.6.2012 09:41
Ja som tam citala,kde pisala bimbulka o jezisovi,ze mozno nemal zomriet na krizi a inou cestou nas mohol spasit.Judasova dusa nezvladla svoju ulohu a nikde tam ona nepise,ze judas nas mal spasit.Nic jusavom spaseni tam ona nepise.
neznámy
neznámy | 1.6.2012 13:27
Jestli je vše popsáno pravdivě, Jidáš udělal, jak měl, neboť bylo v jeho plánu prožít zkušenost zrady. Co nezvládl, bylo uvědomění si své chyby (pochopení prožitku zrady jako chyby). Pocit viny jej dohnal k sebevraždě. Myslím, že bychom si měli uvědomit, co mohou způsobit pocity viny buď vztahované ke svojí osobě nebo k někomu jinému, a to naší kritikou a posuzováním. Jídášův příběh má v sobě hodně ponaučení .. -FLOWER--FLOWER-
neznámy
neznámy | 1.6.2012 22:26
Ano, to souhlasím, i příběh o Jidášovi psali lidé, co víme zda byl upraven. Tím nemyslím , že to tak nebylo, myslím tím pravdu univerzální k,možnosti a to se dovíme až jednou budeme stát před Kristem a zeptáme se.
neznámy
neznámy | 1.6.2012 22:31
Když jsem psala , že duše Jidáše nezvládla co si zvolila, myslela jsem plán duše, ten má každy z nás,je to plán a skušenosti, čím si duše tady projde. Třeba plán jeho duše byl jiny a ne zrada. To mi nemůžeme vědět a posoudit.
neznámy
neznámy | 1.6.2012 22:54
:) Ano, vše je možné .. napsala jsem jen to, co z toho příběhu cítím já a promítá se mi do lidských pohnutek všeobecně .. ale kde je pravda, kdoví? -FLOWER--BYE-
neznámy
neznámy | 11.4.2013 15:30
To neviem kde si čítala, ale je to somarina ako voda v koši.
neznámy
neznámy | 11.4.2013 16:18
Staci,ked si precitas kde pisala bimbulka to som odpovedala tam,ze co ona napisala.Ja neviem ako to bolo a preto som sa tomu nevyjadrila,len som reagovala na komentar,ked pisali bimbulke.
neznámy
neznámy | 12.4.2013 15:54
ano to je ten kámen úrazu. Podle teologie NZ se neměl Jidáš zabít, to bylo mimo a nad rámec jeho poslání. JK mu přece sám říká: Jdi a učiň co učinit musíš. Tzn. Zraď mne, aby mohlo být vykonáno veliké dílo. Dílo vzkříšení protože nejde ani tak o tu smrt jako o to vzkříšení.

Možná bylo problematické i to, že si nechal vnutit ty prachy. Měl zradit bez odměny.

Teologové tvrdí, že kdyby se nezabil, byl by spasen. No ale to jsou teologické hypotézy, které se dost těžko potvrzují, nebo vyvracejí:-)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...