mesiac
Piatok, 3.5.2024
Meniny má Galina

Cesty tela i ducha - 

Je pravda, že existuje pravda, alebo to nie je pravda? :D

neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:32
Záleží od toho, koho/čo vnímaš pod tým "ja".
neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:33
Ty si ako obľúbená pesnička mojej dcéry...ja, ja, iba ja, iba, iba, iba ja! Veľa "ja" je v tej jej pesničke -LOL-
neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:35
tak mozno po fyzickej smrti ano, asi urcite uplne zabudame. Neviem, ci existuje vsak niekto kto umrel, aj ked neumrel:) podla legiend ano. Ale ked to clovek povie verejne, tak si treba davat pozor, aby si nezacali ludia tukat na celo-LOL-
neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:36
no ked sme pri tom ja, tak treba odlisit ja od ja:D
neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:45
toto sa mi spaja s tym egom - to povedomie o tom kym sme a to vlastne stracame po smrti a teda stracame svoje ja, nieco z nas ostane len uz je to zbavene vedomia seba sameho

i ked vlastne netusim co je po smrti a tak nejak si myslim, ze to bude nieco co este nepozname a o com sa knihy zatial nepisali

su ludia, ktori tvrdia, ze si pamataju minule zivoty, ja som mala dvakrat taky sen, v ktorom som prezila cely svoj zivot a ked som sa zobudila, pripadala som si strasne stara....to su momenty kedy je clovek presvedceny, ze existuju dalsie zivoty a niekedy si zas vravim, ze by bolo prilis jednoduche aby sme odhalili tak velku vec a ze to mozno bude inak....
neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:48
ako som pisala vande - ego/ja beriem ako povedomie o nasej existencii, uvedomovanie si vlastnej identity a ked nebude, mozno z nas este nieco ostane len uz to nebude viazane na nasu osobnost, nebude to mat pamat, nebude sa k nicomu viazat, nebude si nicoho vedome....tazko sa to opisuje ale snad sa v tom co hovorim da ako-tak vyznat
neznámy
neznámy | 18.1.2014 23:56
tazku temu sme nacali, ked sa nase nevedomie uvedomi hadam najdeme skutocne vedomie. Este zistit ako sa to robi:)
neznámy
neznámy | 19.1.2014 00:07
hej, hej, nic nevyriesime, kazdopadne....zistime to raz-PUH- a mozno si clovek ani vtedy neuvedomuje nic
neznámy
neznámy | 19.1.2014 01:49
Aby existovala pravda a nepravda, je potrebné mať duálny model sveta. Absolútnu pravdu zrejme tvorí súhrn všetkých subjektívnych právd.
Odpoveď postavím trochu inak - môžu podľa mňa existovať neduálne svety (nejaké svety jednoty), kde úvaha o pravde/nepravde stráca svoje opodstatnenie.
neznámy
neznámy | 19.1.2014 02:09
Viem, že sú to len dohady, no celkom sa mi pozdáva teória, ktorá hovorí, že vedomia sú vlastne dve, nie len jedno. Veľa vecí by to vysvetľovalo. Píše o tom napr. pán Ragauian na stránke matrix-2001.
Tá teória hovorí, že existuje vedomie tela a vedomie ducha. Vedomie tela umrie, rovnako ako spolu s fyzickým telom zanikajú rôzne iné telá (astrálne, ...), no to druhé ostáva. Pod vedomím tela si je možné predstaviť ten "program", ktorý riadi prirodzené pochody v tele, no aj rozhodovanie sa prostredníctvom rozumu. Mohli by existovať aj oddelene (žiaden duch sa nepripojí k telu prostredníctvom mozgu). No ďalšia vec, na ktorú tento pán v článkoch upozorňuje je, že tieto dve vedomia v tele spolu neustále zápasia (vedomie tela je akoby prenajímateľ baráku a skúsený duch je len akýsi utláčaný podnájomník, ktorému vo väčšine prípadov to vedomie tela nedovolí, aby sa akokoľvek prejavil). Ak spolu komunikujú, funguje to ako intuícia, vhľad do oblastí mimo naše chápanie, ktoré sú dostupné zo sveta toho ducha.
milan08
milan08 | 19.1.2014 03:57
kazdy mame svoju pravdu,svoj sposo chapania ale absolutna pravda je kdesi mimo nasho chapania,vsetko zalezi od nasej duchovnej vyspelosti.
Saffiyah
Saffiyah | 19.1.2014 08:59
Zajímavé téma, již staří Řekové... a nejen oni, můžeme si vybírat:

Podľa Aristotela je zhoda nášho poznania s vecou, ktorú poznávame; zhoda myslenia s bytím.

Pravda podľa Augustína z Hippa je večná, nepremenná a absolútna vlastnosť ideálnych entít.

Podľa Hegela je pravda celok.

Martin Heidegger tvrdí, že pravda je otvorenosť bytia (die Offenheit des Seins), jeho odkrytosť skrze jestvujúcna, predovšetkým skrze tu-bytie človeka.

Podľa inštrumentalistov je pravda moc našich myšlienok pôsobiť.

Pravda podľa Williama Jamesa:... myšlienky (ktoré samotné sú len časťami našej skúsenosti) sa stanú pravdivými potiaľ, pokiaľ nám pomáhajú dostať sa do uspokojivých vzťahov k iným častiam našej skúsenosti… Každá myšlienka…, ktorá spája veci uspokojivo, pracuje bezpečne, zjednodušuje, usporí prácu, je práve natoľko a potiaľ pravdivá, pravdivá inštrumentálne. To je 'inštrumentálny' názor na pravdu…, názor, podľa ktorého pravda v našich myšlienkach znamená ich moc „pôsobiť“...

Pravda v katolicizme je spojená s radosťou a jasom duchovnej krásy. Pravda je krásna sama od seba. Pravda slova je racionálne vyjadrenie poznania stvorenej i nestvorenej skutočnosti a človek obdarený rozumom ju potrebuje. Pravda môže nachádzať aj iné doplňujúce formy ľudského vyjadrenia, predovšetkým vtedy, keď ide o to, vyvolať, čo je v nej nevysloviteľné: hlbiny ľudského srdca, povznesenie duše, tajomstvo Boha.[1]

Podľa Kiplinga pravda je prvá obeť vojny.

Pravda podľa Nietzscheho je užitočný omyl.

Podľa osvietencov je pravda dosiahnuteľná jednotlivcom, jeho vlastnými silami prostredníctvom pozorovania, experimentu a správneho uvažovania.

Parmenides zastával umiernený teoretickokoherenčný názor na pravdu, podľa ktorého je pravda zhoda našich výrokov so skutočnosťou, pričom kritérium tejto zhody je v koherencii čiže v logickej neprotirečivosti samých výrokov.

Podľa Patočku je pravda celoživotná skúmavá, sebakontrolujúca, sebazjednocujúca myšlienkovo-životná prax.

Pravda podľa Platóna je večná, nemenná a absolútna vlastnosť ideí.

Nicholas Rescher zastával [umiernený teoretickokoherenčný názor na pravdu, podľa ktorého je pravda zhoda našich výrokov so skutočnosťou, pričom kritérium tejto zhody je v koherencii čiže v logickej neprotirečivosti samých výrokov.

Pravda podľa teórie koherenčnej umiernenej je v zhode našich výrokov so skutočnosťou, pričom kritérium tejto zhody je v koherencii, v logickej neprotirečivosti našich výrokov.

Podľa korešpondenčnej teórie pravda je zodpovedanie výroku tomu, o čom výrok vypovedá. Napr. výrok Priemer Slnka je 1 400 000 km je pravdivý vtedy a len vtedy, keď to, čo sa vypovedá, súhlasí so skutočnosťou. Teoretickokorešpendenčná koncepcia pravdy vychádza z Aristotelovho chápania pravdy (Met. 1011 b 25), pričom jej klasickú formuláciu podáva Tomáš Akvinský: Veritas est adaequatio rei et intellectus (Pravda je zhoda veci a rozumu).

http://sk.wikipedia.org/wiki/Pravda_(filozofia)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 19.1.2014 11:07
Ďakujem, skvelý výklad. Ja si vyberám Platóna a odmietam Nietszcheho. :)
Bolo by istotne zaujímavé, vidieť horoskopy dotyčných pánov /ani jedna žena nehovorí nič o pravde? -ROLL-/ nakoľko sa ich čiastočka poznania pravdy zhoduje s tou čiastočkou celku, ktorú im nadelil vesmír. :)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 19.1.2014 11:51
Tak ja pridám niečo od Osha k pravde :)


"Pravda je tu vždy prítomná. Je to nepretržitý jav. Nie je to niečo čo má byť dosiahnuté v budúcnosti. Ty si pravdou práve tu a teraz, to nie je niečo čo musíš vytvoriť, niečo čo musíš vymyslieť alebo niečo čo by si uvidel. Pochop to jasne; potom tieto techniky budú zrozumiteľné a tiež ich budeš môcť ľahko urobiť.

Myseľ je mechanizmom túžby. Myseľ vždy po niečom túži, neustále niečo hľadá, neustále sa na niečo pýta. Všetky objekty jej záujmu sú v budúcnosti. Práve v tomto momente, v prítomnosti sa myseľ nemôže pohybovať- nemá žiaden priestor. Myseľ potrebuje k pohybu budúcnosť. Buď sa pohybuje v minulosti alebo v budúcnosti. No nikdy sa nemôže pohybovať v prítomnosti, tu nemá priestor. Pravda je vždy v prítomnosti a keďže myseľ je vždy v budúcnosti alebo v minulosti, nemôžu sa nikdy stretnúť. Keď myseľ hľadá, objavuje objekty pomocou slov, to nie je vôbec ťažké , nemá s tým absolútne problém, všetko sa dá vyriešiť. Ak však začne hľadať pravdu, námaha je úplne zbytočná pretože pravda je v prítomnosti a myseľ niekde inde ako v prítomnosti. Nemôžu sa nikdy stretnúť. Za prvé musíš pochopiť jednu vec: ty nikdy nemôžeš pravdu hľadať. Prílišné hľadanie je prekážkou. V momente keď začneš hľadať, začneš sa pohybovať z prítomnosti, preč od seba, pretože ty si vždy v prítomnosti. Hľadajúci je vždy v prítomnosti a hľadanie je vždy v budúcnosti; nemôžeš sa nikdy stretnúť s čímkoľvek čo hľadáš. Lao Tzu hovorí, “Nehľadaj;inak to minieš. Nehľadaj a nájdeš."
neznámy
neznámy | 19.1.2014 12:10
Myslim ze pravda je starsi nez samo lidstvo.

Pravda je Existence
Relativni pravda je nazor na Existence.
neznámy
neznámy | 19.1.2014 12:23
ved toto vlastne tvrdi strasne vela ludi....cudujem sa, ze niekto o tom este pise clanky, sa nic nove nedozvieme
neznámy
neznámy | 19.1.2014 13:03
Spise nez se dozvedet neco noveho,se radsi dozvim neco stareho.
neznámy
neznámy | 19.1.2014 13:29
Jáj, no, v podstate je to staré... Jeho články ma zaujali preto, lebo on stavia na tomto predpoklade svoje terapie u ľudí, ktorí trpia napr. hlbokými depresiami, alebo inými psychickými problémami - to je ten nový prínos. :)
neznámy
neznámy | 19.1.2014 13:55
omrkla som jeho stranku, od ludi ako je on by som si nenechala poradit ani ako sa dostanem autom do centra, nie este co robit so zivotom

"umožním vám probudit vaši možná spící božskou jiskru v sedmerém srdci" - nie, dik, to uz rovno pokeciam s jehovovymi svedkami o bohu a necham si vyvestit cez audiotextove cislo
neznámy
neznámy | 19.1.2014 15:05
:D
Nehovorím, že občas netára, no niektoré postupy má dosť dobré. Len treba nasadiť selektívny filter. Celkovo, všetko na tej stránke treba brať len informatívne a hlavne s rezervou. :) Prestala som jeho články čítať, keď začal písať o konci sveta 2012. No tie staršie boli celkom hodnotné.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...